Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 30 / 6 / 2026 , 10:21 από news_room
Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 29 Ιουνίου 2026 στον Ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου η καθιερωμένη εκκλησιαστική εκδήλωση προς τιμήν του Αποστόλου των Εθνών, Παύλου, σε ανάμνηση της ιστορικής ομιλίας του προς τους Αθηναίους, ενός γεγονότος που εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για τον χριστιανικό κόσμο.
Του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ενώ το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, κληρικοί και πλήθος πιστών.
Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο Επίσκοπος Ευρίπου Χρυσόστομος, αναδεικνύοντας τη διαχρονική αξία της διδασκαλίας του Αποστόλου Παύλου και τη σημασία του μηνύματός του για τον σύγχρονο άνθρωπο.
Μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απηύθυνε μήνυμα προς τους παρευρισκόμενους από τον λόφο του Αρείου Πάγου, ευχόμενος υγεία, πνευματική δύναμη και θεία καθοδήγηση.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις ανθρώπινες σχέσεις στη σημερινή εποχή, επισημαίνοντας ότι, παρά τη ραγδαία ανάπτυξη των μέσων επικοινωνίας, οι ουσιαστικές προσωπικές συναντήσεις και η αληθινή επαφή μεταξύ των ανθρώπων συχνά απουσιάζουν.
Όπως τόνισε, το μήνυμα που μετέφερε ο Απόστολος Παύλος στους Αθηναίους παραμένει διαχρονικό και εξακολουθεί να δίνει απαντήσεις στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Εκκλησία έχει αποστολή να λειτουργεί ως χώρος διαλόγου, ενότητας, συμφιλίωσης και ελπίδας, προβάλλοντας τον Χριστό ως σταθερό σημείο αναφοράς για κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από την εποχή ή τον πολιτισμό στον οποίο ανήκει.
Η τελετή ολοκληρώθηκε σε κλίμα κατάνυξης και σεβασμού, με τους πιστούς να τιμούν τη μνήμη του Αποστόλου Παύλου στον τόπο όπου εκφώνησε έναν από τους σημαντικότερους λόγους της χριστιανικής ιστορίας.
