28 °C Athens, GR
22/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Επίσημη επίσκεψη του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου στο Φανάρι ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστουπόλεως Βαρνάβας από τον Πανηγυρίζοντα Ι.Ν. της Αγίας Μαρκέλλας Βοτανικού: Η νευρική ανορεξία απειλεί τα νέα παιδιά Στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων τα σχέδια για το νέο Ηγουμενείο της Ιεράς Μονής Κανά Εργασία σε συνθήκες καύσωνα: Τι προβλέπει η νομοθεσία για την προστασία των εργαζομένων Υψηλός κίνδυνος θερμικής καταπόνησης λόγω καύσωνα – Έως 41°C η θερμοκρασία σήμερα Δύο χειροτονίες κατά την ποιμαντική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στη Βρισβάνη Η Αθήνα τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της κυπριακής τραγωδίας Θήρα: Πανηγυρικές λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Προφήτη Ηλία Η τελευταία κυριακάτικη Θεία Λειτουργία του Αρχιεπισκόπου Σωτηρίου στο Τορόντο Η πρώτη αρχιερατική Θ. Λειτουργία του Επισκόπου Ανδίδων Ισιδώρου στο Ναό που υπηρέτησε ως Διάκονος, Πρεσβύτερος και Προϊστάμενος

Η Μπουρκίνα Φάσο διακόπτει κάθε διπλωματική σχέση με τη Γαλλία

Σημαίες της Μπουρκίνα Φάσο και της Γαλλίας συμβολίζουν τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 27 / 6 / 2026 , 10:58 από news_room

Η Μπουρκίνα Φάσο κατηγορεί τη Γαλλία για νεοαποικιακή παρέμβαση

Η στρατιωτική κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο προχώρησε σε μια ιστορική απόφαση, ανακοινώνοντας την άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Γαλλία, την πρώην αποικιακή δύναμη και μέχρι πρότινος βασικό εταίρο της χώρας στον τομέα της ασφάλειας. Η εξέλιξη σηματοδοτεί νέα κλιμάκωση στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών και ενισχύει τη γεωπολιτική αναδιάταξη που συντελείται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του Σαχέλ.

Η ανακοίνωση της στρατιωτικής χούντας ήρθε μέσα από επίσημο κυβερνητικό ανακοινωθέν, στο οποίο η Γαλλία κατηγορείται για «κατάφωρες νεοαποικιακές φιλοδοξίες» και για «ενεργή υποστήριξη ανατρεπτικών δικτύων και τρομοκρατικών οργανώσεων». Ωστόσο, οι αρχές της Μπουρκίνα Φάσο δεν παρουσίασαν συγκεκριμένα στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις σοβαρές αυτές καταγγελίες.

Οριστική ρήξη στις σχέσεις Μπουρκίνα Φάσο – Γαλλίας

Η απόφαση θεωρείται η κορύφωση μιας μακράς περιόδου έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία ξεκίνησε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2022.

Έκτοτε, η κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο απομάκρυνε τις γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στη χώρα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των τζιχαντιστικών οργανώσεων, ενώ ακολούθησαν αλλεπάλληλες διπλωματικές συγκρούσεις.

Το 2023 η χούντα ζήτησε την αποχώρηση του Γάλλου πρεσβευτή, ενώ την ίδια χρονιά χαρακτήρισε ανεπιθύμητο πρόσωπο τον συντονιστή ανθρωπιστικών υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών. Έναν χρόνο αργότερα απέλασε τρεις Γάλλους διπλωμάτες, κατηγορώντας τους για δραστηριότητες που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, υπονόμευαν την εθνική ασφάλεια.

Η απάντηση της Γαλλίας

Το Παρίσι αντέδρασε άμεσα στην ανακοίνωση της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων.

Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Πασκάλ Κονφαβρέ, εξέφρασε τη λύπη της γαλλικής κυβέρνησης για την εξέλιξη, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «εχθρική και αβάσιμη».

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι εξετάζονται τα αντίμετρα που θα λάβει η Γαλλία, ενώ οι γαλλικές αρχές παρακολουθούν στενά την ασφάλεια του διπλωματικού προσωπικού και των Γάλλων πολιτών που βρίσκονται στην Μπουρκίνα Φάσο, καλώντας τους να επιδείξουν αυξημένη προσοχή.

Οι κατηγορίες της χούντας

Ο υπουργός Επικοινωνιών της Μπουρκίνα Φάσο, Πινγκντβέντε Ζιλμπέρτ Ουεντράογκο, υποστήριξε ότι πλέον δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διατήρηση διπλωματικών σχέσεων.

Όπως ανέφερε, οι αρχές θεωρούν πως η Γαλλία δεν σέβεται την εθνική κυριαρχία της χώρας ούτε την αρχή της μη παρέμβασης στις εσωτερικές της υποθέσεις, γεγονός που, σύμφωνα με τη στρατιωτική κυβέρνηση, καθιστά αδύνατη τη συνέχιση της συνεργασίας.

Η ασφάλεια παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα

Η Μπουρκίνα Φάσο εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες κρίσεις ασφαλείας στην Αφρική.

Ένοπλες οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζουν να πραγματοποιούν επιθέσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ ολόκληρη η περιοχή του Σαχέλ θεωρείται σήμερα η πιο θανατηφόρα ζώνη εξτρεμιστικής δράσης παγκοσμίως.

Παρά τις υποσχέσεις της στρατιωτικής κυβέρνησης ότι θα αποκαταστήσει την ασφάλεια μετά το πραξικόπημα, αρκετοί διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

Έκθεση Human Rights Watch προκαλεί αντιδράσεις

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει πρόσφατη έκθεση της Human Rights Watch, σύμφωνα με την οποία οι κυβερνητικές δυνάμεις της Μπουρκίνα Φάσο φέρονται να ευθύνονται για περισσότερους θανάτους αμάχων από ό,τι οι ίδιες οι εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης, από τους 1.837 πολίτες που έχασαν τη ζωή τους μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Αυγούστου 2025, τουλάχιστον 1.200 αποδίδονται σε επιχειρήσεις των κυβερνητικών δυνάμεων, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη διεθνή ανησυχία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Αβέβαιο το μέλλον των σχέσεων

Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιες θα είναι οι άμεσες συνέπειες της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων, ούτε τι πρόκειται να συμβεί με τη λειτουργία της γαλλικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου.

Η απόφαση, πάντως, ενισχύει τη γενικότερη απομάκρυνση αρκετών χωρών του Σαχέλ από τη γαλλική επιρροή, σε μια περίοδο κατά την οποία νέες γεωπολιτικές ισορροπίες διαμορφώνονται στην περιοχή.

FAQ Section

Γιατί η Μπουρκίνα Φάσο διέκοψε τις σχέσεις με τη Γαλλία;

Η στρατιωτική κυβέρνηση κατηγορεί τη Γαλλία για νεοαποικιακή παρέμβαση και υποστήριξη ανατρεπτικών δικτύων, χωρίς να έχει παρουσιάσει δημόσια αποδεικτικά στοιχεία.

Πώς αντέδρασε η Γαλλία;

Το Παρίσι χαρακτήρισε την απόφαση εχθρική και αβάσιμη, ενώ ανακοίνωσε ότι εξετάζει τα αντίμετρα που θα λάβει.

Πότε ξεκίνησε η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών;

Η ένταση κορυφώθηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2022 και την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από τη Μπουρκίνα Φάσο.

Ποια είναι η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα;

Η Μπουρκίνα Φάσο συνεχίζει να αντιμετωπίζει έντονη δράση εξτρεμιστικών οργανώσεων, ενώ η περιοχή του Σαχέλ θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο.

Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες της απόφασης;

Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ενδέχεται να επηρεάσει τη διπλωματική συνεργασία, τη λειτουργία της γαλλικής πρεσβείας και τη γενικότερη γεωπολιτική ισορροπία στην περιοχή.

Σχετικά Άρθρα

Μύκονος : Η Απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι.Μ. Παναγίας Τουρλιανής

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 24 / 8 / 2021 , 5:16 από news_room Πλήθος Μυκονίων πιστών και παρεπιδημούντων παραθεριστών κατέκλυσαν και σήμερα, όπως και εχθές, την Ιερά Μονή Παναγίας Τουρλιανής και τους αυλίους χώρους της, στην Άνω Μερά, κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄ με τη συμμετοχή των Εφημερίων της νήσου και […]

Κύπρος: Στη δεξίωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ με την ευκαιρία της Ημέρας Ανεξαρτησίας της χώρας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Κύπρος: Στη δεξίωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ με την ευκαιρία της Ημέρας Ανεξαρτησίας της χώρας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 2 / 7 / 2025 , 14:04 από news_room Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις ανάμεσα σε Κύπρο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) έχουν φθάσει σε άλλο επίπεδο, τα καλύτερα στις διμερείς σχέσεις έπονται, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε ομιλία του κατά την εκδήλωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ […]