Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 1 / 10 / 2025 , 16:25 από news_room
Το Φόρουμ για τη Δημοκρατία της Αθήνας 2025 ξεκίνησε την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου, σε συνδιοργάνωση της Καθημερινής, σε συνεργασία με τους New York Times.
Η ειδική συνεδρία με επίκεντρο την Τεχνητή Νοημοσύνη, την ηθική και τη δημοκρατία, που πραγματοποιείται στο Ωδείο Αθηνών, εμβαθύνει στη διασταύρωση της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), της ηθικής και της δημοκρατικής διακυβέρνησης.
Κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίας την Τρίτη, ο Αχιλλέας Τσάλτας, πρόεδρος του Ιδρύματος Δημοκρατίας και Πολιτισμού, τόνισε την Τεχνητή Νοημοσύνη ως «το κεντρικό μέλημα της εποχής μας», τονίζοντας την ανάγκη για λύσεις εν μέσω παγκόσμιων συστημικών προκλήσεων.
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης της Ελλάδας, προειδοποίησε ότι ενώ η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι «συναρπαστική», πρέπει να παραμείνει «υπηρέτης, όχι αφέντης».
Ο Άξελ Ντόουτσεζ, ιδρυτής του Make.org, προειδοποίησε για τη συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ δημοκρατικών και αυταρχικών μοντέλων διακυβέρνησης, τονίζοντας την αναγκαιότητα της αγωγής του πολίτη.
Στο εναρκτήριο πάνελ συμμετείχαν ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και η Hélène Landemore, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Yale.
Με συντονίστρια τη δημοσιογράφο της Εφημερίδας “Καθημερινή”, Ξένια Κουναλάκη, η συζήτηση διερεύνησε τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στις φιλελεύθερες δημοκρατίες, θίγοντας ζητήματα όπως οι παγκόσμιες ανισότητες και η δυνατότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης είτε να τις επιδεινώσει είτε να τις μετριάσει.
Οι εκδηλώσεις της ημέρας ολοκληρώθηκαν με μια συζήτηση σχετικά με το ηθικό πλαίσιο του Αριστοτέλη ως πρίσμα για την αξιολόγηση των προκλήσεων και των ευκαιριών της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Stephen Dunbar-Johnson, διεθνής πρόεδρος της The New York Times Company, με συμμετέχοντες τους Landemore, Kalyvas και τους ηθικολόγους Peter Kirscherger, Fereniki Panagopoulou και Stavroula Tsinorema.
