30 °C Athens, GR
23/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Παρουσία του Μητροπολίτη Καλλινίκου η πανήγυρη της Αγίας Μαρίνας στη Κόρωνο Νάξου Η Ελλάδα γιορτάζει την Πανσέληνο με μουσική, θέατρο και ανοιχτά μνημεία Κύπρος: Η TechIsland Wildfire Initiative φέρνει νέα εργαλεία κατά των πυρκαγιών Μεταξύ πολέμου και επιβίωσης: Οι Υεμενίτες φοβούνται νέα ανθρωπιστική καταστροφή Ποδόσφαιρο Γυναικών: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το WAFCON 2026 Έφυγε η θρυλική Μαίρη Λίντα – Η πορεία μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας Προαγωγές επ’ ανδραγαθία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις Το επίσημο ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον Καναδά Κοινό μέτωπο Ελλάδας και Πορτογαλίας – Μητσοτάκης: Ελλάδα και Πορτογαλία ενισχύουν τη συνεργασία σε Άμυνα και Οικονομία Έκτακτη κινητοποίηση για τον καιρό – Ποιες περιοχές είναι σε RED CODE

Κλειστά καταστήματα, ουρές για βενζίνη στην πρωτεύουσα του Ιράν

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 17 / 6 / 2025 , 22:38 από news_room

Απηχώντας μια προηγούμενη έκκληση του ισραηλινού στρατού προς περίπου 330.000 κατοίκους μιας γειτονιάς στο κέντρο της Τεχεράνης να εκκενώσουν, ο Τραμπ προειδοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «όλοι πρέπει να εκκενώσουν αμέσως την Τεχεράνη».

Η Τεχεράνη είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Μέσης Ανατολής, με περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκους, περίπου ισοδύναμο με ολόκληρο τον πληθυσμό του Ισραήλ. Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν την περιοχή από τότε που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες.

Ερωτηθείς γιατί είχε ζητήσει την εκκένωση της Τεχεράνης, ο Τραμπ απάντησε: «Θέλω απλώς οι άνθρωποι να είναι ασφαλείς».

Το κέντρο της Τεχεράνης άδειασε νωρίς την Τρίτη, με πολλά καταστήματα να είναι κλειστά, ακόμη και το αρχαίο Μεγάλο Παζάρι, το οποίο έκλεισε μόνο σε περιόδους κρίσης, όπως κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2022 και της πανδημίας του κορονοϊού .

Στους δρόμους που ξεκινούσαν από την Τεχεράνη προς τα δυτικά, η κυκλοφορία ήταν ασφυκτικά γεμάτη. Πολλοί Ιρανοί της μεσαίας και ανώτερης τάξης κατευθύνονταν προς την Κασπία Θάλασσα, ένα δημοφιλές μέρος για απόδραση. Μεγάλες ουρές σχηματίζονταν από τα βενζινάδικα της Τεχεράνης.

Ενδείξεις ότι το Ιράν περιορίζει την πρόσβαση στον έξω κόσμο
Οι ιρανικές αρχές φάνηκαν να περιορίζουν την πρόσβαση του κοινού στον έξω κόσμο. Οι υπηρεσίες τηλεφώνου και διαδικτύου διακόπηκαν, με τα σταθερά τηλέφωνα να μην μπορούν να λαμβάνουν ή να πραγματοποιούν διεθνείς κλήσεις. Η NetBlocks, μια ομάδα παρακολούθησης διαδικτύου, ανέφερε ότι εντόπισε σημαντική μείωση στην κίνηση στο διαδίκτυο από τη χώρα.

Το Ιράν, το οποίο έχει παραλύσει σημαντικά εργαλεία επικοινωνιών σε προηγούμενες διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο και κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ της δεκαετίας του 1980, δεν αναγνώρισε κανέναν περιορισμό.

Δείτε επίσης:

Οι διεθνείς ιστότοποι φαινόταν να είναι αποκλεισμένοι, αλλά οι τοπικοί ιστότοποι λειτουργούσαν, πιθανώς σηματοδοτώντας ότι το Ιράν είχε ενεργοποιήσει το λεγόμενο «halal net», τη δική του τοπικά ελεγχόμενη έκδοση του διαδικτύου που στοχεύει στον περιορισμό του τι μπορεί να δει το κοινό.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν κάλεσε την Τρίτη το κοινό να αφαιρέσει την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp από τα κινητά του τηλέφωνα, ισχυριζόμενη χωρίς αποδεικτικά στοιχεία ότι η εφαρμογή συνέλεγε πληροφορίες χρηστών για να τις στείλει στο Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή της, η WhatsApp εξέφρασε την ανησυχία της ότι «αυτές οι ψευδείς αναφορές θα αποτελέσουν δικαιολογία για να μπλοκαριστούν οι υπηρεσίες μας σε μια στιγμή που οι άνθρωποι τις χρειάζονται περισσότερο».

Το Ισραήλ στοχοποιεί περισσότερους Ιρανούς ηγέτες

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι σκότωσε έναν ακόμη υψηλόβαθμο Ιρανό στρατηγό σε αεροπορική επιδρομή στην Τεχεράνη.

Το Ιράν δεν σχολίασε άμεσα την αναφερόμενη δολοφονία του στρατηγού Αλί Σαντμάνι, τον οποίο το Ισραήλ χαρακτήρισε ως τον ανώτερο στρατιωτικό διοικητή στο Ιράν.

Ο Σαντμάνι ήταν ελάχιστα γνωστός στη χώρα πριν διοριστεί την περασμένη εβδομάδα σε έναν ρόλο που έμοιαζε με αρχηγό του επιτελείου, ως επικεφαλής του Κεντρικού Αρχηγείου Χατάμ αλ-Ανμπίγια των παραστρατιωτικών Φρουρών της Επανάστασης. Ο διορισμός αυτός ακολούθησε τη δολοφονία του προκατόχου του, στρατηγού Γκολάμ Αλί Ρασίντ, σε ισραηλινή επιδρομή.

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τον πληθυσμό να παραμείνει κοντά σε καταφύγια καθώς το Ιράν εκτόξευσε νέες ομοβροντίες πυραύλων, αλλά αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν. Σειρήνες ηχούσαν στο νότιο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της ερημικής πόλης Ντιμόνα, της καρδιάς του ουδέποτε αναγνωρισμένου προγράμματος πυρηνικών όπλων του Ισραήλ.

Το Ιράν έχει εκτοξεύσει λιγότερους πυραύλους σε κάθε μπαράζ επιθέσεων του, με μόνο μερικούς να εκτοξεύονται αργά την Τρίτη. Δεν έχει εξηγήσει τη μείωση των πυραύλων που εκτοξεύονται, αλλά η μείωση έρχεται μετά την επίθεση του Ισραήλ σε πολλούς ιρανικούς εκτοξευτές.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ταξίαρχος Έφι Ντεφρίν, ανακοίνωσε νέο κύμα επιθέσεων στο Ιράν το βράδυ της Τρίτης, καθώς εκρήξεις και αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν σε όλη την Τεχεράνη, σείζοντας κτίρια σε όλη την πρωτεύουσα. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι πολεμικά αεροσκάφη του είχαν στοχεύσει 12 σημεία εκτόξευσης πυραύλων και εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

Σχετικά Άρθρα

Ακυρώνονται από το Υπουργείο Παιδείας οι εξετάσεις για τη λήψη του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας 2020 - adologala

Μεταφέρονται από το Υπουργείο Παιδείας οι εξετάσεις για τη λήψη του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας 2020 – adologala

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 3 / 12 / 2020 , 0:28 από news_room Τον μήνα Μάιο εξέδωσε ανακοίνωση το Υπουργείο Παιδείας για σχετικά με την πιστοποίηση Γλωσσομάθειας (ξένων γλωσσών) 2020 όπου κάνει σαφές την περίοδο εξετάσεων για το 2020, μεταφέροντας την εξέταση τον Νοέμβριο του 2020. Με νεότερη ανακοίνωση του ωστόσο το Υπουργείο στις 24 Νοεμβρίου 2020 […]

Απόψεις: Καιρός των καιρ(δ)οσκόπων

Απόψεις: Καιρός των καιρ(δ)οσκόπων

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 1 / 11 / 2022 , 15:05 από news_room Ενεργειακή & Επισιτιστική Κρίση: Καιρός των καιρ(δ)οσκόπων. Λίγα τα μέτρα υπέρ των καταναλωτών παρά την ανταπόκριση της Κυβέρνησης στα προβλήματα των πολιτών. Τα τελευταία χρόνια προσπαθούν πολλοί μέσω των ηλεκτρονικών μέσων να εξαπατήσουν επιχειρηματίες ωστόσο δεν είναι μόνο εκείνοι οι απατεώνες hackers που προσπαθούν […]