Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 9 / 6 / 2025 , 12:41 από news_room
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II ibn Al Hussein, στο πλαίσιο της 3ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς (UNOC3) στη Νίκαια της Γαλλίας. 3η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς: Στη Νίκαια της Γαλλίας, ο Πρωθυπουργός
Η Διάσκεψη, έχοντας ως θεματική την «Επιτάχυνση της δράσης και κινητοποίηση όλων των φορέων για τη διατήρηση και βιώσιμη χρήση του ωκεανού»,επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση των πολυμερών διαδικασιών, όπως η επικύρωση της Διεθνής Συμφωνίας για τη Θαλάσσια Βιοποικιλότητα σε Περιοχές Πέραν της Εθνικής Δικαιοδοσίας (BBNJ) και οι διαπραγματεύσεις για τη Διεθνή Συμφωνία κατά της Ρύπανσης από Πλαστικά, αλλά και στη χρηματοδότηση και την «μπλε οικονομία» για την εφαρμογή του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) 14 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) μέσω, μεταξύ άλλων, της προώθησης καινοτόμων χρηματοδοτικών μηχανισμών, καθώς και στην ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας και της καινοτομίας για τον ωκεανό.
Η Κυπριακή Δημοκρατία ως νησιωτικό και ναυτιλιακό κράτος, υποστηρίζει τους στόχους της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), τα θεσμικά της όργανα και τις συμφωνίες εφαρμογής της, περιλαμβανομένης της Συμφωνίας BBNJ. Προς τούτο, η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε την εν λόγω Συμφωνία στις 20 Σεπτεμβρίου 2023 και κατέθεσε όργανο κύρωσης στις 28 Μαΐου 2025.
Στη Νίκαια, τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη συνοδεύουν η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κα Μαρία Παναγιώτου, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ανδρέας Κακουρής, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Δώρος Βενέζης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
