31 °C Athens, GR
23/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Έφυγε η θρυλική Μαίρη Λίντα – Η πορεία μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας Προαγωγές επ’ ανδραγαθία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις Το επίσημο ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον Καναδά Κοινό μέτωπο Ελλάδας και Πορτογαλίας – Μητσοτάκης: Ελλάδα και Πορτογαλία ενισχύουν τη συνεργασία σε Άμυνα και Οικονομία Έκτακτη κινητοποίηση για τον καιρό – Ποιες περιοχές είναι σε RED CODE ΗΠΑ: Ο Μαδούρο επιστρέφει στο δικαστήριο για την υπόθεση ναρκωτικών Ιαπωνία: Συναγερμός μετά από κινεζικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στον Ειρηνικό Λεμεσός: Καταδίκη τριών εταιρειών για σοβαρές παραβάσεις ασφάλειας στην εργασία Δημόσια διαβούλευση για το νέο εθνικό σχέδιο AI της Κύπρου Εμπορία ανθρώπων και ειρήνη στο επίκεντρο συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Νικήτα με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρακάθησε σε δείπνο Ιμβρίων συμπατριωτών του στο Σύδνεϋ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρακάθησε σε δείπνο Ιμβρίων συμπατριωτών του στο Σύδνεϋ Patriarch_Bankstown_adologala (2)

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 12 / 10 / 2024 , 10:51 από news_room

«Χαιρόμεθα και επαινούμε τους Ιμβρίους της Αυστραλίας, διότι, παρά τις δυσκολίες και τον κατατρεγμό, πρόκοψαν και προόδευσαν, και έφεραν στη νέα τους πατρίδα τον πολιτισμό, την αρχοντιά, το ήθος, την ευσέβεια της Ρωμηοσύνης και τα τιμαλφή της πίστεως, τα οποία παραδίδουν μετά φόβου Θεού στις νεότερες γενιές».

Με λόγους από καρδιάς απευθύνθηκε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προς τους συμπατριώτες του, Ιμβρίους του Σύδνεϋ και της Νέας Νοτίου Ουαλίας, κατά το παρατεθέν προς τιμήν του Δείπνο, το βράδυ της Παρασκευής, 11 Οκτωβρίου. Η ζεστή εκδήλωση φιλοξενήθηκε στην αίθουσα της Ενορίας – Κοινότητας Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδνεϋ. Κατά την άφιξη του Παναγιωτάτου στην ομώνυμη εκκλησία, τον προϋπάντησαν οι νέοι και οι νέες της Ενορίας – Κοινότητας, προσφέροντάς του μια ανθοδέσμη με λουλούδια και ψάλλοντας τον πολυχρονισμό Του. Αρχικά, ο Πατριάρχης, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, εισήλθε στην εκκλησία όπου προσκύνησε την ιερά εικόνα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας και το απότμημα ιερού λειψάνου Της, το προερχόμενο εκ του Φαναρίου, δωρηθέν υπό του αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρα λίγα χρόνια μετά την ίδρυση της Ενορίας-Κοινότητας, την δεκαετία του 1960.

Δείτε ακόμα:

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος κ.κ. Βαρθολομαίος κατευθύνθηκε προς την κοινοτική αίθουσα, όπου τον υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Σύδνεϋ και Νέας Νοτίου Ουαλίας κ. Μαρίνος Παρώνης και πλήθος συμπατριωτών του, απόδημων Ιμβρίων. Η εκδήλωση, τον συντονισμό της οποίας είχε ο π. Παναγιώτης Μαυρομμάτης, ξεκίνησε με την παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών προς τιμήν του Πατριάρχου. Ακολούθως, απηύθυναν χαιρετισμούς ο κ. Χρήστος Σπυρόπουλος, Πρόεδρος της Ενορίας – Κοινότητας Αγίας Ευφημίας, ο κ. Νικόλαος Μαδούρης, εκ μέρους του Συλλόγου Ιμβρίων, και η κ. Ελένη Χρυσοστομίδου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κωνσταντινουπόλεως και Μικράς Ασίας ΝΝΟ. Μάλιστα, οι κύριοι Σπυρόπουλος και Μαδούρης ανακοίνωσαν τη χορήγηση δωρεών, 10.000 και 5.000 δολαρίων αντιστοίχως, προς υποστήριξη της λειτουργίας των ελληνικών σχολείων της Ίμβρου.

Στην «ιδιαίτερη ευλογία» της επαναλειτουργίας των ελληνικών σχολείων, μετά από περίπου μισόν αιώνα, αναφέρθηκε με πολύ συγκίνηση ο Οικουμενικός Πατριάρχης, δηλώνοντας με καμάρι ότι λειτουργεί για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού Λύκειο, ενώ συνολικά οι μαθητές, κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, έχουν ξεπεράσει τους 50. Παράλληλα, εξέφρασε την πατρική αγωνία του για τους νέους της Ιμβριακής Διασποράς, τονίζοντας την ανάγκη να μυούνται στο Ιμβριακό πνεύμα, στα έθιμά, τις παραδόσεις και το ήθος των προγόνων τους. «Σάς προτρέπουμε όλους», επεσήμανε, «να συνεχίσετε τον καλό αγώνα για τη διαφύλαξη της παρακαταθήκης της Ρωμηοσύνης, της πίστεως, της γλώσσας, του ήθους και της θύμησης της Ίμβρου». Παράλληλα, προέτρεψε τους συμπατριώτες του να παραμείνουν κοντά στην Εκκλησία, «την πνευματική μητέρα και τροφό του Γένους μας», ενώ ομίλησε μετ’ επαίνων για τον Ποιμενάρχη τους, τον Σεβασμιώτατο κ. Μακάριο. «Ξέρω ότι τον αγαπήσατε με την καρδιά σας, διότι πρώτος εκείνος σας αγάπησε», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Τέλος, ο Παναγιώτατος εξέφρασε τη βαθειά συγκίνησή του που είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί για δεύτερη φορά, μετά από 28 χρόνια, την Αγία Ευφημία του Σύδνεϋ, όσο και να ξανασμίξει με τους συμπατριώτες του που ζουν σε αυτό τον μακρινό τόπο. Κατέκλεισε δε τον λόγο του με την παρότρυνση – πρόσκληση: «Να έρχεστε στο Φανάρι, όταν σας δίδεται η ευκαιρία, και να επιστρέφετε στην Ίμβρο μας, διότι με την παρουσία σας δηλώνετε έμπρακτα ότι δεν την ξεχνάτε. Να έρχεστε και να παρακινείτε και τα παιδιά σας να έρχονται, για να συνδέονται με τον τόπο της καταγωγής τους». Κατόπιν, παραχώρησε τον λόγο στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο και στον καταγόμενο εκ της νήσου κ. Κωνσταντίνο Δεληκωσταντή, Άρχοντα Διδάσκαλο του Γένους και Διευθυντή του Α´ Πατριαρχικού Γραφείου, ενώ παρουσίασε στους παρισταμένους τον επίσης γόνο της Ίμβρου, κ. Θεμιστοκλή Καρανικόλα, υπάλληλο του Πατριαρχείου.

Πέραν των προαναφερθέντων προσώπων, στο Δείπνο παρεκάθησαν τα μέλη της Πατριαρχικής συνοδείας, μεταξύ των οποίων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, οι Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Γρηγόριος και Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, ο Πατριαρχικός Διάκονος κ. Ευλόγιος, Κωδικογραφεύων της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, η Οσιωτ. Μοναχή Ιακώβη, Ηγουμένη του Ιερού Ησυχαστηρίου του Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, ο Εντιμολ. Άρχων Διδάσκαλος της Εκκλησίας κ. Θεόδωρος Γιάγκου, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και ο Εντιμ. κ. Νικόλαος – Γεώργιος Παπαχρήστου, Διευθυντής του Πατριαρχικού Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, καθώς επίσης οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ και Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρακάθησε σε δείπνο Ιμβρίων συμπατριωτών του στο Σύδνεϋ Patriarch_Bankstown_adologala (2) Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρακάθησε σε δείπνο Ιμβρίων συμπατριωτών του στο Σύδνεϋ Patriarch_Bankstown_adologala (2) Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρακάθησε σε δείπνο Ιμβρίων συμπατριωτών του στο Σύδνεϋ Patriarch_Bankstown_adologala (2) Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρακάθησε σε δείπνο Ιμβρίων συμπατριωτών του στο Σύδνεϋ Patriarch_Bankstown_adologala (2) Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρακάθησε σε δείπνο Ιμβρίων συμπατριωτών του στο Σύδνεϋ Patriarch_Bankstown_adologala (2) Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρακάθησε σε δείπνο Ιμβρίων συμπατριωτών του στο Σύδνεϋ Patriarch_Bankstown_adologala (2) Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρακάθησε σε δείπνο Ιμβρίων συμπατριωτών του στο Σύδνεϋ Patriarch_Bankstown_adologala (2) Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρακάθησε σε δείπνο Ιμβρίων συμπατριωτών του στο Σύδνεϋ Patriarch_Bankstown_adologala (2) Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρακάθησε σε δείπνο Ιμβρίων συμπατριωτών του στο Σύδνεϋ Patriarch_Bankstown_adologala (2) Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρακάθησε σε δείπνο Ιμβρίων συμπατριωτών του στο Σύδνεϋ Patriarch_Bankstown_adologala (2) Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρακάθησε σε δείπνο Ιμβρίων συμπατριωτών του στο Σύδνεϋ Patriarch_Bankstown_adologala (2) Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρακάθησε σε δείπνο Ιμβρίων συμπατριωτών του στο Σύδνεϋ Patriarch_Bankstown_adologala (2) Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρακάθησε σε δείπνο Ιμβρίων συμπατριωτών του στο Σύδνεϋ Patriarch_Bankstown_adologala (2)  Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρακάθησε σε δείπνο Ιμβρίων συμπατριωτών του στο Σύδνεϋ Patriarch_Bankstown_adologala (2)

Σχετικά Άρθρα

Η Κυβέρνηση πήρε μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι το φαινόμενο της ακρίβειας δεν είναι κυπριακό, αλλά παγκόσμιο. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα για την επέτειο της 1ης Απριλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κληθείς να αναφερθεί στο μήνυμα της Ημέρας, είπε ότι «η σημερινή μέρα είναι μέρα που μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη τους αγωνιστές της ελευθερίας, τους απλούς αγρότες, τους εργάτες, τους προεστούς, την εκκλησία και τους δύο μεγάλους αρχηγούς του αγώνα που συνενώνοντας τον Κυπριακό Ελληνισμό έδωσαν μια άνιση, αλλά υπέρ των δικαίων μάχη, κατορθώνοντας να δώσουν ελευθερία σε αυτό τον λαό. Μια ελευθερία που, δυστυχώς, σαν αποτέλεσμα παρεμβάσεων, προδοσίας, εξωτερικής εισβολής κατά κατάχρηση των συμφωνιών κρατά υπόδουλο το 36 τοις εκατό της πατρίδας μας. Χρέος και υποχρέωση, τιμή προς όσους αγωνίστηκαν, είναι να παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στις αρχές του διεθνούς δικαίου, στις αρχές και αξίες που δεν προβλέπουν παρά μόνο ελευθερία, ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση μπορεί να πράξει κάτι για να συγκρατηθεί η αύξηση της ακρίβειας ένεκα του πολέμου στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όπως όλοι αντιλαμβάνονται, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, δεν είναι ένα τοπικό γεγονός. Δεν οφείλεται σε τοπικούς ή ιδιόρρυθμους παράγοντες της πατρίδας μας. Ήδη, η Κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά μέτρων, δεν περιοριζόμαστε σε εκείνα. Τον Μάιο θα γίνει μια ειδική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εισηγηθεί διάφορους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου που αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι ευρωπαϊκές χώρες, αλλά το παγκόσμιο, γενικότερα. Συνεπώς, και παρακολουθούμε και επαγρυπνούμε και όσα μέτρα πρέπει να πάρουμε θα πάρουμε». Ερωτηθείς αν στην προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας από την ΕΕ, η Κυπριακή Κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και κυρίως το κοίτασμα «Αφροδίτη» που έχει κριθεί εμπορεύσιμο και κατά πόσο αυτό συνιστά μια επιλογή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είναι επιλογή, αλλά χρονοβόρα επιλογή, για να είμεθα ορθοί, και δεδομένου ότι κάποιες εταιρείες πρέπει να επενδύσουν, θα πρέπει να αξιολογήσουν ορθά και να αποφασίσουν αναλόγως. Το ευτύχημα για την Κύπρο είναι ότι δεν εξαρτάται από το φυσικό αέριο. Μπορεί να είναι αρνητική, οπωσδήποτε, η εξάρτηση από το πετρέλαιο, αλλά σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να ευνοεί παρά να προκαλεί τα προβλήματα που προκαλεί στις υπόλοιπες των χωρών της Ευρώπης που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο». Κληθείς να πει αν εκτιμά πως μπορεί να αλλάξει η στάση των ΗΠΑ για τον αγωγό EastMed υπό το φως των εξελίξεων με την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μετά το πέρας της μελέτης βιωσιμότητας κλπ, στην Ευρώπη, στις εταιρείες και βεβαίως στις ΗΠΑ, που επηρεάζουν φαίνεται κάποιες των εταιρειών, θα εξαρτηθεί και η απόφαση. Αλλά υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι μεταφοράς, η Ευρώπη, ήδη, αγοράζει από την Αμερική για τον φετινό χρόνο μια ποσότητα της οποίας η μεταφορά θα γίνεται με ανάλογα διαμορφωμένα πλοία». Μετά τη δοξολογία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στα Φυλακισμένα Μνήματα όπου τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των ηρώων και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι. Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί σε εκδήλωση που διοργανώνουν οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών της ΕΟΚΑ '55-'59 για την επέτειο της 1ης Απριλίου.

Δηλώσεις του ΠτΔ για την επέτειο της 1ης Απριλίου, τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και τo ενεργειακό

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 2 / 4 / 2022 , 1:43 από news_room Η Κυβέρνηση πήρε μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά, είπε την 1η Απριλίου 2022 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι το φαινόμενο της ακρίβειας δεν είναι κυπριακό, αλλά παγκόσμιο. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά […]

Στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο Οικουμενικός

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 4 / 5 / 2026 , 19:59 από news_room Περίπου στις 18:00 μετέβη στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου συνατήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής ο Οικουμενικός Πατριάρχης έτυχε θερμής υποδοχής από τον Πρωτοσύγκελο Επίσκοπο Χριστουπόλεγς κ. Βαρνάβα, καθώς και από ιεράρχες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Η Α.Θ.Π. […]