30 °C Athens, GR
23/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Παρουσία του Μητροπολίτη Καλλινίκου η πανήγυρη της Αγίας Μαρίνας στη Κόρωνο Νάξου Η Ελλάδα γιορτάζει την Πανσέληνο με μουσική, θέατρο και ανοιχτά μνημεία Κύπρος: Η TechIsland Wildfire Initiative φέρνει νέα εργαλεία κατά των πυρκαγιών Μεταξύ πολέμου και επιβίωσης: Οι Υεμενίτες φοβούνται νέα ανθρωπιστική καταστροφή Ποδόσφαιρο Γυναικών: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το WAFCON 2026 Έφυγε η θρυλική Μαίρη Λίντα – Η πορεία μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας Προαγωγές επ’ ανδραγαθία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις Το επίσημο ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον Καναδά Κοινό μέτωπο Ελλάδας και Πορτογαλίας – Μητσοτάκης: Ελλάδα και Πορτογαλία ενισχύουν τη συνεργασία σε Άμυνα και Οικονομία Έκτακτη κινητοποίηση για τον καιρό – Ποιες περιοχές είναι σε RED CODE

Χίος : Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινίασε την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 8 / 9 / 2024 , 18:57 από news_room

Χίος : Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινίασε την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της εταιρείας «Τσάκος Ναυτιλιακή Παιδεία»

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος συνεχίζει την επίσημη επίσκεψή του στην Χίο, τέλεσε το απόγευμα του Σαββάτου, 7 Σεπτεμβρίου 2024, την Ακολουθία του Αγιασμού για τα εγκαίνια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, αλλά και για την έναρξη του νέου σχολικού έτους του Ναυτικού Λυκείου Χίου της εταιρείας «Τσάκος Ναυτιλιακή Παιδεία».

Τον Παναγιώτατο προσφώνησε με θερμούς λόγους ο ιδρυτής των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Εντιμολ. Άρχων Έξαρχος της Μ.τ.Χ.Ε. Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο όραμά του για τη ναυτική εκπαίδευση, αλλά και στη σημασία της ναυτιλίας.

Στην αντιφώνησή του, ο Πατριάρχης τόνισε ότι τα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα φέρουν την προσωπική σφραγίδα του Καπετάν Τσάκου, και είναι έκφραση της μέριμνάς του για τη νεότητα και της αγάπης του για την θάλασσα.

“Με ενθουσιασμόν και ρεαλισμόν, με θάρρος και αυτοπεποίθησιν, με γνώσιν και μαεστρίαν, εδημιουργήσατε ένα αξιοζήλευτον εμπορικόν στόλον. Τα πλοία σας διασχίζουν τας θαλάσσας και τους ωκεανούς και μεταφέρουν, μαζί με τα υλικά αγαθά, το μήνυμα αδελφοσύνης και ειρήνης. Όντως, αγαπητέ Άρχων, εσείς είδατε την θάλασσαν ως μίαν δύναμιν, η οποία συνδέει και ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς.

Δείτε επίσης:

Και ιδού! Χαρίζετε εις την νέαν γενεάν, διά μέσου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης» και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Τσάκος Ναυτιλιακή Παιδεία», χαρίζετε στα νιάτα το πρώτον ιδιωτικόν επαγγελματικόν Λύκειον ναυτικής κατευθύνσεως εις την Ελλάδα, με έδραν την Χίον, και την πρώτην Ακαδημίαν Εμπορικού Ναυτικού, η οποία έλαβε πιστοποίησιν εκ του Υφυπουργείου Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σας συγχαίρομεν ολοκαρδίως διά τας πρωτοβουλίας σας αυτάς, διά των οποίων το όνομά σας θα γραφή με χρυσά γράμματα εις τας βίβλους των μοχθησάντων διά την μόρφωσιν και την παιδείαν της νέας γενεάς. Μεταλαμπαδεύετε εις τους φερέλπιδας νέους την αγάπην και τον σεβασμόν προς την θάλασσαν και προς τον πολιτισμόν της ναυτοσύνης ως ουσιαστικόν στοιχείον της ταυτότητός των και εις την διακονίαν ενός αγαθού σκοπού.

Οι νέοι Πλοίαρχοι και οι Μηχανικοί Εμπορικού Ναυτικού θα είναι οι συνεχισταί της παραδόσεως των ναυτικών της Χίου, οι οποίοι διεκρίθησαν εις τον τομέα της ναυτιλίας και κατέστησαν την ερατεινήν αυτήν νήσον παγκοσμίως γνωστήν. Η ενασχόλησις με την θάλασσαν δεν είναι διά τους κατοίκους της Χίου απλώς εν παραδοσιακόν επάγγελμα, αλλά άθλημα. Οι απόφοιτοι της Ακαδημίας σας θα διαπορεύωνται τας θαλάσσας και τους ωκεανούς, διακονούντες την οικονομικήν πρόοδον και την αλληλεγγύην, άριστα κατηρτισμένοι εις τα πράγματα της συγχρόνου ναυτιλίας, θεωρητικώς και πρακτικώς, αλλά θα είναι και φορείς υψηλών αξιών.”

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Παναγιώτατος, είπε:

“Συμμετέχομεν εις την χαράν σας διά την λειτουργίαν δύο Ιδρυμάτων ναυτικής παιδείας, με στόχον την αριστείαν εις τον χώρον της ναυτιλίας και την συνέχισιν, με σύγχρονον πνεύμα, μιας μεγάλης παραδόσεως εις την Χίον, την οποίαν εξόχως εκπροσωπείτε εσείς, φίλτατε Καπετάν Παναγιώτη. Θα προσευχώμεθα, ο Θεός της αγάπης και ο Άγιος Νικόλαος να προστατεύουν τους νέους ναυτιλλομένους, τους μελλοντικούς αξίους αποφοίτους της Ακαδημίας σας, και να τους χαρίζουν ήρεμον θάλασσαν. Να είναι καλοτάξιδα τα πλοία σας, αυτοί οι γίγαντες των μεταφορών, βασικός παράγων της παγκοσμίου οικονομίας.

Σας συγχαίρομεν, αγαπητέ Άρχων, δι’ όλα αυτά και σας ευχαριστούμεν πάλιν και πολλάκις δι᾽ όσα γενναιοφόνως προσφέρετε ως συμπαραστάτης της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας εις το πολυδιάστατον έργον της, διά μέσου του Ιδρύματος Υποστηρίξεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Αδελφότητος Οφφικιαλίων «Παναγία η Παμμακάριστος» και προσφάτως, ως μέγας χορηγός του Πανιμβριακού Συνεδρίου το οποίον πραγματοποιείται τέλη του τρέχοντος Σεπτεμβρίου εν Αθήναις. Ανεξίτηλος θα παραμείνη η σφραγίς σας εις την Πόλιν του Κωνσταντίνου εις τον, ιδική σας φιλογενεί δαπάνη, ανακαινισθέντα Ιερόν Ναόν της Αγίας Παρασκευής Πικριδίου, την οποίαν Αγίαν υμείς μεγάλως τιμάτε και ευλαβείσθε.”

Προηγήθηκε ομιλία της Εξοχ. Υφυπουργού Ναυτιλίας της Κύπρου κ. Μαρίνα Χατζημανώλη.

Στο πλαίσιο της εκδηλώσεως βραβεύτηκαν οι μαθητές και μαθήτριες του Ναυτικού Λυκείου που αρίστευσαν.

Παρέστησαν πολυάριθμοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι από τον χώρο της πολιτικής, της ναυτοσύνης, της επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής.

Ακολούθως, ο Παναγιώτατος ευλόγησε την τράπεζα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Εντιμολ. Άρχων Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, στο Αίθριο του Ιδρύματος “Μαρία Τσάκος”.

Το πρωί της ίδιας ημέρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Βελγίου κυρού Παντελεήμονος, στο Κοιμητήριο του Βασιλεώνοικου, και ακολούθως επισκέφθηκε το Μουσείο Μαστίχας στο Πυργί, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους του και ενημερώθηκε για την παραγωγή και την εμπορική διάθεση του θησαυρού της Χιακής γης. Αργότερα, το μεσημέρι, ο Παναγιώτατος ευλόγησε την τράπεζα που παρέθεσε προς τιμήν του η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Πηγή: Adologala.gr Φωτογραφία: Alitheia.gr

Σχετικά Άρθρα

Με ανακοίνωση του το ABC ανασκευάζει όσα είχε δημοσιεύσει για τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας & τη «Βασιλειάδα» – Η ανακοίνωση της Ι.Α.Α.

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 14 / 9 / 2021 , 14:46 από news_room Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας χαιρετίζει με ικανοποίηση την αναδίπλωση του ειδησεογραφικού Οργανισμού ABC και την έκφραση συγγνώμης προς τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο για τα όσα ψευδή, διαστρεβλωτικά και εντέλει συκοφαντικά είχε δημοσιεύσει τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους σε βάρος του Σεβασμιωτάτου, της Ελληνορθοδόξου Εκκλησίας […]

Ελληνοκαναδοί αιρετοί εκπρόσωποι ηγούνται Ψηφίσματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Θρησκευτική Ελευθερία

Ελληνοκαναδοί αιρετοί εκπρόσωποι ηγούνται Ψηφίσματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Θρησκευτική Ελευθερία

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 13 / 8 / 2025 , 20:35 από news_room Ελληνοκαναδοί αιρετοί εκπρόσωποι ηγούνται Ψηφίσματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Θρησκευτική Ελευθερία στη Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού Η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) πραγματοποίησε τη διετή Γενική Συνέλευσή της στην Αθήνα, από τις 20 έως τις 25 Ιουλίου 2025. Η […]