25 °C Athens, GR
25/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Ομωνύμου Δήμου Αττικής – Πρόγραμμα Αθήνα: Μεγάλη επιχείρηση καθαρισμού μετά τις έντονες βροχοπτώσεις 52 χρόνια Δημοκρατίας: Το μήνυμα του ΠτΔ Κωνσταντίνου Τασούλα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η ακρίβεια εξανέμισε τις αυξήσεις των εισοδημάτων» Κακοκαιρία σε εξέλιξη στη χώρα: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και προειδοποιήσεις 112 σε πολλές περιοχές Med MoU & Κύπρος ενώνουν δυνάμεις για καλύτερους ναυτιλιακούς ελέγχους Η παγκόσμια πείνα υποχωρεί, αλλά η επισιτιστική κρίση παραμένει σύμφωνα με τον ΟΗΕ Νέος Βοηθός Επίσκοπος στη Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου – Το ανακοινωθέν εργασιών της 23ης Ιουλίου 2026 Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τα πλήγματα κατά του Ιράν για 13η νύχτα – Νέα ένταση στη Μέση Ανατολή και άλμα στην τιμή του πετρελαίου Το τελευταίο αντίο στη θρυλική Μαίρη Λίντα

Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Πιερρακάκης για Eurogroup και ECOFIN

Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Πιερρακάκης για τις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN, με έμφαση στον διεθνή ρόλο του ευρώ, τις οικονομικές κατευθύνσεις του 2026 και τις μεταρρυθμίσεις για μια ισχυρότερη Ευρώπη.

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 16 / 2 / 2026 , 8:58 από news_room

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης, συμμετέχοντας στις κρίσιμες συνεδριάσεις του Eurogroup και του αυριανού ECOFIN, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη επανακαθορίζει τη θέση της στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Στρατηγική έμφαση στον διεθνή ρόλο του ευρώ

Στον πυρήνα των εργασιών βρίσκεται η ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ και η προώθηση της ευρωπαϊκής νομισματικής κυριαρχίας, ως στρατηγική απάντηση στις αυξανόμενες γεωοικονομικές προκλήσεις.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επικεντρώνονται στις κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής για το 2026. Στη συζήτηση παρεμβαίνει η καθηγήτρια του London Business School, Hélène Rey, Πρόεδρος της ανεξάρτητης ακαδημαϊκής ομάδας εμπειρογνωμόνων της G7 για τις παγκόσμιες ανισορροπίες.

Έπειτα από πρόσκληση του Κυριάκου Πιερρακάκη, στη συνεδρίαση συμμετέχει και ο Υπουργός Οικονομικών του Καναδά, François-Philippe Champagne, με το Eurogroup να διευρύνει το διεθνές του αποτύπωμα και να ενισχύει τον ρόλο του ως κομβικού πυλώνα οικονομικού συντονισμού.

Τον Πρόεδρο του Eurogroup συνοδεύει στις Βρυξέλλες ο Υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ο οποίος εκπροσωπεί πλέον την Ελλάδα στις συνεδριάσεις του οργάνου.

ECOFIN: Μεταρρυθμίσεις για μια ισχυρότερη Ευρώπη

Η αυριανή συνεδρίαση του ECOFIN ανοίγει το κεφάλαιο των δομικών μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να διαμορφώσουν την ευρωπαϊκή οικονομία της επόμενης δεκαετίας.

Κεντρικό θέμα αποτελεί η ενίσχυση των επικουρικών συντάξεων ως συμπληρωματικού άξονα των δημόσιων συνταξιοδοτικών συστημάτων, με στόχο τη διασφάλιση επαρκούς εισοδήματος κατά τη συνταξιοδότηση. Στο επίκεντρο βρίσκεται η αναθεώρηση της Οδηγίας για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, στο πλαίσιο της ευρύτερης δέσμης μέτρων που εντάσσεται στην Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων.

Στόχος των παρεμβάσεων είναι η διοχέτευση περισσότερων μακροπρόθεσμων αποταμιεύσεων σε παραγωγικές επενδύσεις, η ενίσχυση της συμμετοχής εργαζομένων και επαγγελματιών σε συλλογικά συνταξιοδοτικά σχήματα και η στήριξη της χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Παράλληλα, οι Υπουργοί θα εξετάσουν:

Την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς

Την επιτάχυνση του ψηφιακού ευρώ

Τις κατευθυντήριες γραμμές του Προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2027

Τη Σύσταση για την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης το 2026, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου

Η φετινή Σύσταση δίνει έμφαση σε ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα για την Ευρωζώνη, με προτεραιότητες τη δημοσιονομική σταθερότητα, την ενίσχυση της άμυνας, τη δυναμική στην αγορά εργασίας, την καινοτομία, την τεχνολογική υπεροχή και ένα ανθεκτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στον οικονομικό αντίκτυπο της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, καθώς και στην πορεία υλοποίησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στο περιθώριο των συνεδριάσεων, ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα πραγματοποιήσει διμερείς επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του, ενισχύοντας τις συμμαχίες της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό οικονομικό πυρήνα και προωθώντας μια ατζέντα ανάπτυξης, επενδύσεων και στρατηγικής αυτονομίας.

Σχετικά Άρθρα

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Εσθονία - 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Εσθονία – 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 1 / 11 / 2022 , 23:24 από news_room Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Εσθονία – 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε σήμερα την πρώτη του επίσκεψη στην Εσθονία, με την οποία συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών. Κατά τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού […]

Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη Άρτης

Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη Άρτης

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 25 / 9 / 2023 , 9:50 από news_room Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, το πρωΐ, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Άρτης, ετελέσθη Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος χοροστάτησε στην Ακολουθία […]