28 °C Athens, GR
03/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αρχιεπισκοπική Θεία Λειτουργία στο Κλίβελαντ για το 48ο Κληρικολαϊκό Συνέδριο Αλλαγές στο ιδιοκτησιακό των πολυκατοικιών: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο – Τι αλλάζει σε κοινόχρηστα, διαμερίσματα και κανονισμούς Αθήνα: Συλλήψεις από την ΔΑΟΕ φιλάθλων για οπαδική βία, ναρκωτικά, εκβιάσεις και εμπρησμούς Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας στη γιορτή των Αγίων Αναργύρων Ενορίας Μύρτου Ιεράπετρας Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ευλόγησε το ανθρωπιστικό έργο του Ιδρύματος Four Homes of Mercy – Siksek στη Βηθανία Δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα στο επίκεντρο εκδήλωσης στο Καλαμάκι Πηλίου Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 27ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου Βενεζουέλα: Οι γιατροί προειδοποιούν για νέα ανθρωπιστική και υγειονομική κρίση μετά τους φονικούς σεισμούς Γουατεμάλα: Νέες έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς προαναγγέλλει ο γενικός εισαγγελέας

Πυρκαγιές μαίνονται σε όλη τη Χιλή, αφήνοντας 18 νεκρούς και αναγκάζοντας χιλιάδες να εγκαταλείψουν την περιοχή

Πυρκαγιές μαίνονται σε όλη τη Χιλή, αφήνοντας 18 νεκρούς και αναγκάζοντας χιλιάδες να εγκαταλείψουν την περιοχή

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 19 / 1 / 2026 , 2:58 από news_room

Πυρκαγιές μαίνονται σε όλη τη Χιλή, αφήνοντας 18 νεκρούς και αναγκάζοντας χιλιάδες να εγκαταλείψουν την περιοχή

Χιλή — Οι πυρκαγιές που μαίνονται στην κεντρική και νότια Χιλή την Κυριακή άφησαν τουλάχιστον 18 νεκρούς, έκαψαν χιλιάδες στρέμματα δάσους και κατέστρεψαν εκατοντάδες σπίτια, ανακοίνωσαν οι αρχές, καθώς η χώρα της Νότιας Αμερικής μαστίζεται από κύμα καύσωνα.

Ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς κήρυξε κατάσταση καταστροφής στην κεντρική περιοχή Μπιομπίο της χώρας και στη γειτονική περιοχή Νιούμπλε, περίπου 500 χιλιόμετρα νότια του Σαντιάγο, της πρωτεύουσας.

Ο χαρακτηρισμός κατάστασης έκτακτης ανάγκης επιτρέπει μεγαλύτερο συντονισμό με τον στρατό για τον περιορισμό πάνω από δύο δωδεκάδων ενεργών πυρκαγιών που μέχρι στιγμής έχουν καταστρέψει 8.500 εκτάρια (21.000 στρέμματα), σύμφωνα με την εθνική δασική υπηρεσία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την πόλη Κονσεπσιόν στην περιοχή Μπιόμπιο, η οποία έχει πληγεί σοβαρά, ο Μπόριτς εξέφρασε την υποστήριξή του και τα συλλυπητήριά του στα θύματα και προειδοποίησε ότι οι αρχικές αναφορές της κυβέρνησης για 18 νεκρούς και 300 κατεστραμμένα σπίτια αναμένεται να αυξηθούν καθώς η έκταση των ζημιών γίνεται όλο και πιο έντονη.

Εκτίμησε ότι ο συνολικός αριθμός των πληγέντων κατοικιών μόνο στην περιοχή Μπιόμπιο είναι «σίγουρα πάνω από χίλια, μόνο μέχρι στιγμής». Ήδη οι πυρκαγιές που καταστρέφουν τις πλαγιές των λόφων ανάγκασαν 50.000 ανθρώπους να εκκενώσουν.

«Η πρώτη προτεραιότητα, όπως γνωρίζετε, σε αυτές τις έκτακτες ανάγκες είναι πάντα η καταπολέμηση και η κατάσβεση της φωτιάς. Αλλά δεν μπορούμε να ξεχνάμε, σε καμία περίπτωση, ότι υπάρχουν ανθρώπινες τραγωδίες εδώ, οικογένειες που υποφέρουν», είπε. «Αυτές είναι δύσκολες στιγμές».

Η ομιλία του ακολούθησε παράπονα από τις τοπικές αρχές ότι για ώρες, η καταστροφή ήταν παντού και η βοήθεια δεν υπήρχε πουθενά.

«Αγαπητέ Πρόεδρε Μπόριτς, από τα βάθη της καρδιάς μου, βρίσκομαι εδώ και τέσσερις ώρες, μια κοινότητα καίγεται και δεν υπάρχει (κυβερνητική) παρουσία», δήλωσε ο Ροντρίγκο Βέρα, δήμαρχος της μικρής παραθαλάσσιας πόλης Πένκο στην περιοχή Μπιόμπιο, σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό νωρίτερα την Κυριακή. «Πώς μπορεί ένας υπουργός να μην κάνει τίποτα άλλο παρά να με καλέσει για να μου πει ότι ο στρατός θα φτάσει κάποια στιγμή;»

Δείτε επίσης:

Οι πυροσβέστες αγωνίστηκαν να σβήσουν τις φλόγες, με τη ζέστη και τους ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν τις προσπάθειές τους. Οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 38 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή και ο καύσωνας αναμενόταν να συνεχιστεί μέχρι τη Δευτέρα.

«Οι καιρικές συνθήκες για τις επόμενες ώρες δεν είναι καλές και υποδηλώνουν ακραίες θερμοκρασίες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Άλβαρο Ελιζάλδε.

Οι κάτοικοι είπαν ότι οι πυρκαγιές τους αιφνιδίασαν μετά τα μεσάνυχτα, παγιδεύοντάς τους στα σπίτια τους.

«Πολλοί άνθρωποι δεν εκκένωσαν τα σπίτια τους. Έμειναν στα σπίτια τους επειδή πίστευαν ότι η φωτιά θα σταματούσε στην άκρη του δάσους», δήλωσε ο 55χρονος Τζον Γκουζμάν, επιθεωρώντας το σημείο στο Πένκο, όπου ο καπνός κάλυπτε τον ουρανό σε μια πορτοκαλί ομίχλη. «Ήταν εντελώς εκτός ελέγχου. Κανείς δεν το περίμενε».

Η πυρκαγιά κατέκαψε το μεγαλύτερο μέρος του Πένκο, καίγοντας αυτοκίνητα, ένα σχολείο και μια εκκλησία. Χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν να βρουν καταφύγιο σε αυτοσχέδια καταφύγια έκτακτης ανάγκης.

«Τρέξαμε τρέχοντας, με τα παιδιά, στο σκοτάδι», είπε ο 52χρονος Χουάν Λάγκος.

Η κυβέρνηση επέβαλε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή. Απανθρακωμένα πτώματα βρέθηκαν σε χωράφια, σπίτια, κατά μήκος δρόμων και μέσα σε αυτοκίνητα.

«Από ό,τι μπορούμε να δούμε, υπάρχουν άνθρωποι που πέθαναν… και τους γνωρίζαμε καλά», είπε ο Βίκτορ Μπουρμπόα, 54 ετών. «Όλοι εδώ τους γνώριζαν».

Οι πυρκαγιές πλήττουν την κεντρική και νότια Χιλή κάθε καλοκαίρι, φτάνοντας συνήθως στο αποκορύφωμά τους τον Φεβρουάριο, καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και η χώρα συνεχίζει να μαστίζεται από μια μακροχρόνια ξηρασία. Το 2024, μαζικές πυρκαγιές που έπληξαν την κεντρική ακτογραμμή της Χιλής σκότωσαν τουλάχιστον 130 ανθρώπους , καθιστώντας την την πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή στη χώρα από τον καταστροφικό σεισμό του 2010.

Η γειτονική Αργεντινή αγωνίζεται επίσης να περιορίσει τις πυρκαγιές που κατακαίνε χιλιάδες στρέμματα δάσους τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η νότια περιοχή της Παταγονίας της χώρας βιώνει μια περίοδο ζεστού και ξηρού καιρού.

Πηγή: Associated Press

Σχετικά Άρθρα

88η ΔΕΘ: Η φαντασμαγορία των drone light shows στο τελευταίο Σαββατοκύριακο της Έκθεσης

88η ΔΕΘ: Η φαντασμαγορία των drone light shows στο τελευταίο Σαββατοκύριακο της Έκθεσης

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 15 / 9 / 2024 , 5:06 από news_room Σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά για το εντυπωσιακό θέαμα Δυναμικό κλείσιμο για το μουσικό πρόγραμμα της 88ης ΔΕΘ αύριο με την Κατερίνα Λιόλιου Μια ξεχωριστή λάμψη στο τελευταίο Σαββατοκύριακο της 88ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη θα δώσει το εντυπωσιακό drone light show, το μεγαλύτερο που έχει […]

Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ»

Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ»

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 2 / 12 / 2023 , 11:05 από news_room Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 και στο πλαίσιο εορτασμού των Χριστουγέννων, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση Φωταγώγησης του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου του Στρατοπέδου «ΠΑΠΑΓΟΥ» στον προαύλιο χώρο του, την οποία διοργάνωσε το Ειδικό Σύνταγμα του ΓΕΕΘΑ σηματοδοτώντας την έναρξη της εορταστικής περιόδου. Την Φωταγώγηση πραγματοποίησαν από κοινού […]