31 °C Athens, GR
23/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Έφυγε η θρυλική Μαίρη Λίντα – Η πορεία μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας Προαγωγές επ’ ανδραγαθία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις Το επίσημο ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον Καναδά Κοινό μέτωπο Ελλάδας και Πορτογαλίας – Μητσοτάκης: Ελλάδα και Πορτογαλία ενισχύουν τη συνεργασία σε Άμυνα και Οικονομία Έκτακτη κινητοποίηση για τον καιρό – Ποιες περιοχές είναι σε RED CODE ΗΠΑ: Ο Μαδούρο επιστρέφει στο δικαστήριο για την υπόθεση ναρκωτικών Ιαπωνία: Συναγερμός μετά από κινεζικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στον Ειρηνικό Λεμεσός: Καταδίκη τριών εταιρειών για σοβαρές παραβάσεις ασφάλειας στην εργασία Δημόσια διαβούλευση για το νέο εθνικό σχέδιο AI της Κύπρου Εμπορία ανθρώπων και ειρήνη στο επίκεντρο συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Νικήτα με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Σομαλία αρνείται τον ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι κατέστρεψε αποθήκη επισιτιστικής βοήθειας

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 9 / 1 / 2026 , 0:23 από news_room

*Σομαλία — Η κυβέρνηση της Σομαλίας διέψευσε την Πέμπτη τον ισχυρισμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι οι αρχές στο Μογκαντίσου κατέστρεψαν μια αμερικανικά χρηματοδοτούμενη αποθήκη που ανήκε στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων και κατέσχεσαν επισιτιστική βοήθεια που προοριζόταν για φτωχούς πολίτες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε την Τετάρτη ότι ανέστειλε κάθε βοήθεια από την Ουάσινγκτον προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Σομαλίας λόγω των ισχυρισμών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει «πολιτική μηδενικής ανοχής για τη σπατάλη, την κλοπή και την εκτροπή της βοήθειας που σώζει ζωές».

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι αρχές στο λιμάνι του Μογκαντίσου κατεδάφισαν την αποθήκη του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ με έδρα τη Ρώμη, κατόπιν εντολής του προέδρου Χασάν Σεΐχ Μοχάμουντ «χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση ή συντονισμό με διεθνείς χώρες δωρητές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών». Ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει ιδιωτικές αναφορές από Αμερικανούς διπλωμάτες στην περιοχή.

Ίσως σας ενδιαφέρει: 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σομαλίας δήλωσε ότι τα εν λόγω τρόφιμα δεν καταστράφηκαν και ότι «τα προϊόντα που αναφέρονται σε πρόσφατες εκθέσεις παραμένουν υπό την επιμέλεια και τον έλεγχο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας που παρέχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι εργασίες επέκτασης και αναδιάρθρωσης στο λιμάνι του Μογκαντίσου βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο ευρύτερων εξελίξεων, αλλά οι τρέχουσες δραστηριότητες εκεί δεν έχουν επηρεάσει την φύλαξη και τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Σομαλία «παραμένει πλήρως προσηλωμένη στις ανθρωπιστικές αρχές, τη διαφάνεια και την λογοδοσία και εκτιμά τη συνεργασία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και όλους τους διεθνείς δωρητές», ανέφερε. Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) δήλωσε στο Πρακτορείο Associated Press ότι η αποθήκη του στο λιμάνι του Μογκαντίσου κατεδαφίστηκε από τις λιμενικές αρχές. Ο οργανισμός ανέφερε ότι η αποθήκη περιείχε 75 μετρικούς τόνους εξειδικευμένων τροφίμων που προορίζονταν για τη θεραπεία υποσιτισμένων εγκύων και θηλαζουσών γυναικών, κοριτσιών και μικρών παιδιών.

Σε μεταγενέστερη ενημέρωση, το WFP δήλωσε ότι είχε «ανακτήσει 75 μετρικούς τόνους διατροφικών προϊόντων» χωρίς να εξηγήσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το υλικό επαναλήφθηκε.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε: «Χαιρόμαστε που ακούμε αναφορές ότι ορισμένα εμπορεύματα έχουν ανακτηθεί και συνεχίζουμε την έρευνά μας για την εκτροπή και την κακή χρήση της βοήθειας στη Σομαλία. Έχουμε παροτρύνει την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Σομαλίας να τηρήσει άμεσα τη δέσμευσή της να παράσχει μια περιγραφή του περιστατικού».

Βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής, η Σομαλία είναι ένα από τα φτωχότερα έθνη του κόσμου και μαστίζεται από χρόνιες συγκρούσεις και ανασφάλεια που επιδεινώνονται από πολλαπλές φυσικές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών ξηρασιών, εδώ και δεκαετίες.

Οι ΗΠΑ παρείχαν 770 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για έργα στη Σομαλία κατά το τελευταίο έτος της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, αλλά μόνο ένα κλάσμα αυτού του ποσού πήγε απευθείας στην κυβέρνηση.

Η αναστολή των ΗΠΑ έρχεται καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έχει εντείνει την κριτική της κατά των Σομαλών προσφύγων και μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών για απάτη που αφορούν κέντρα παιδικής φροντίδας στη Μινεσότα. Έχει επιβάλει σημαντικούς περιορισμούς στους Σομαλούς που θέλουν να έρθουν στις ΗΠΑ και έχει δυσκολέψει την παραμονή όσων βρίσκονται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν ήταν άμεσα σαφές πόσο θα επηρεαστεί η βοήθεια από την αναστολή, επειδή η κυβέρνηση Τραμπ έχει μειώσει τις δαπάνες για εξωτερική βοήθεια, έχει διαλύσει την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ και δεν έχει δημοσιεύσει νέα στοιχεία ανά χώρα.

Το Νότιο Σουδάν , μια άλλη αφρικανική χώρα που αντιμετωπίζει συγκρούσεις και έλλειψη τροφίμων, πλήττεται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τους περιορισμούς βοήθειας των ΗΠΑ. Την Πέμπτη, οι ΗΠΑ ανέστειλαν την ξένη βοήθεια προς μια κομητεία στην πολιτεία Τζονγκλέι του Νότιου Σουδάν, και παρόμοια βοήθεια προς την πολιτεία Δυτικό Μπαχρ ελ-Γκάζαλ βρίσκεται υπό εξέταση, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Νότιο Σουδάν.

Αυτή η δήλωση κατηγόρησε τους αξιωματούχους του Νότιου Σουδάν ότι «εκμεταλλεύονται τις Ηνωμένες Πολιτείες αντί να συνεργαστούν μαζί μας για να βοηθήσουν τον λαό του Νότιου Σουδάν».

Τα μέτρα των ΗΠΑ «ακολουθούν τη συνεχιζόμενη κακοποίηση, εκμετάλλευση και κλοπή που στρέφονται κατά της αμερικανικής εξωτερικής βοήθειας από αξιωματούχους του Νότιου Σουδάν σε εθνικό, πολιτειακό και κομητειακό επίπεδο», ανέφερε.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν.

OHE: Το Σουδάν βρίσκεται στο χείλος της «χειρότερης κρίσης λιμού στον κόσμο

Πηγή: Associated Press.  – Δημοσιογραφική ομάδα: Matthew Lee Ουάσινγκτον, Vanessa Gera Βαρσοβία της Πολωνίας, Machol σε ρεπορτάζ από την Τζούμπα του Νότιου Σουδάν.

*Ανεπίσημη μετάφραση απο την Αγγλική

Σχετικά Άρθρα

Αλλάζει το τοπίο στην βιομηχανία των κινητών – Η Huawei ξεπερνά τη Samsung

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 13 / 7 / 2020 , 14:01 από Η Huawei πιθανότατα αντικατέστησε τη Samsung ως τον κορυφαίο κατασκευαστή smartphone στον κόσμο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με το cn.nikkei.com την Τετάρτη. Επηρεάζεται από την παγκόσμια επέκταση του COVID-19, οι αποστολές των smartphone της Samsung αναμένεται να μειωθούν περίπου 30 τοις εκατό […]

Χειροτονία Πρεσβυτέρου π. Νικάνδρου Πρίτσκα στην Αγία Σκέπη Εδέσσης

Χειροτονία Πρεσβυτέρου π. Νικάνδρου Πρίτσκα στην Αγία Σκέπη Εδέσσης

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 25 / 2 / 2023 , 22:15 από news_room Σήμερα Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Αρχιδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως, π. Νικάνδρου Πρίτσκα κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας η οποία τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης. Με […]