Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 4 / 12 / 2025 , 5:44 από news_room
ΑΜΠΟΥΤΖΑ, Νιγηρία — Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα περιορίσουν τις βίζες για Νιγηριανούς και τα μέλη των οικογενειών τους που εμπλέκονται σε μαζικές δολοφονίες και βία κατά Χριστιανών στη δυτικοαφρικανική χώρα, δήλωσε την Τετάρτη το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Οι επιθέσεις στην κοινότητα αποτελούν μέρος μιας μακροχρόνιας και εξαιρετικά περίπλοκης κρίσης ασφαλείας στη Νιγηρία — ένα έθνος που πρόσφατα επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για «τη δολοφονία Χριστιανών» από «ριζοσπάστες ισλαμιστές».
Τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι διέταξε το Πεντάγωνο να ξεκινήσει τον σχεδιασμό πιθανής στρατιωτικής δράσης στη Νιγηρία μετά τους ισχυρισμούς για διώξεις κατά των Χριστιανών.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν αποφασιστική δράση ως απάντηση στις μαζικές δολοφονίες και τη βία κατά των Χριστιανών από ριζοσπαστικούς ισλαμιστές τρομοκράτες, εθνοτικές πολιτοφυλακές Φουλάνι και άλλους βίαιους παράγοντες στη Νιγηρία και πέρα από αυτήν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύτηκε στο X.
Πρόσθεσε ότι η πολιτική θα ισχύει και για άλλες κυβερνήσεις ή άτομα που εμπλέκονται σε παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας και ότι οι περιορισμοί είναι σύμφωνοι με μια νέα πολιτική βάσει του Νόμου περί Μετανάστευσης και Ιθαγένειας.
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τον χαρακτηρισμό της Νιγηρίας από τις ΗΠΑ ως «χώρα ιδιαίτερης ανησυχίας» βάσει του Διεθνούς Νόμου για τη Θρησκευτική Ελευθερία τον περασμένο μήνα.
Δεν ήταν άμεσα σαφές πώς θα εφαρμοζόταν η πολιτική της Τετάρτης, καθώς το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη την εξουσία να περιορίζει τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ από όσους εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εκτός από τη Νιγηρία, ο κατάλογος των χωρών που έχουν χαρακτηριστεί ως «χώρες ιδιαίτερης ανησυχίας» περιλαμβάνει την Κίνα, την Κούβα, την Ερυθραία, το Ιράν, τη Μιανμάρ, τη Βόρεια Κορέα, τη Νικαράγουα, το Πακιστάν, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν.
Οι επιθέσεις στη Νιγηρία έχουν ποικίλα κίνητρα. Υπάρχουν επιθέσεις με θρησκευτικά κίνητρα που στοχεύουν τόσο Χριστιανούς όσο και Μουσουλμάνους, καθώς και συγκρούσεις μεταξύ αγροτών και κτηνοτρόφων για μειούμενους πόρους, κοινοτικές αντιπαλότητες, αποσχιστικές ομάδες και εθνοτικές συγκρούσεις.
Ο πληθυσμός της Νιγηρίας, που ανέρχεται σε περίπου 220 εκατομμύρια, είναι σχεδόν ισότιμα μοιρασμένος μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων.
Η χώρα της Δυτικής Αφρικής αντιμετωπίζει εδώ και καιρό ανασφάλεια από διάφορα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της εξτρεμιστικής ομάδας Μπόκο Χαράμ , η οποία επιδιώκει να εδραιώσει τη δική της ριζοσπαστική ερμηνεία του ισλαμικού νόμου και έχει επίσης στοχοποιήσει μουσουλμάνους που θεωρεί ότι δεν είναι αρκετά μουσουλμάνοι.
Επίσης, έχει σημειωθεί αύξηση στις δραστηριότητες ένοπλων συμμοριών στο κεντρικό τμήμα της χώρας που απαγάγουν ντόπιους για λύτρα.
Πηγή: Associated Press
