20 °C Athens, GR
24/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η ακρίβεια εξανέμισε τις αυξήσεις των εισοδημάτων» Κακοκαιρία σε εξέλιξη στη χώρα: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και προειδοποιήσεις 112 σε πολλές περιοχές Med MoU & Κύπρος ενώνουν δυνάμεις για καλύτερους ναυτιλιακούς ελέγχους Η παγκόσμια πείνα υποχωρεί, αλλά η επισιτιστική κρίση παραμένει σύμφωνα με τον ΟΗΕ Νέος Βοηθός Επίσκοπος στη Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου – Το ανακοινωθέν εργασιών της 23ης Ιουλίου 2026 Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τα πλήγματα κατά του Ιράν για 13η νύχτα – Νέα ένταση στη Μέση Ανατολή και άλμα στην τιμή του πετρελαίου Το τελευταίο αντίο στη θρυλική Μαίρη Λίντα Μητσοτάκης: Το Σύνταγμα πρέπει να ακολουθήσει τις ανάγκες της εποχής ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα Ονομαστήρια Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα – Πρόγραμμα 2026

Στο Μεθόριο του Φωτός – Χριστουγεννιάτικη συναυλία του Ιδρύματος Νεότητας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Στο Μεθόριο του Φωτός – Χριστουγεννιάτικη συναυλία του Ιδρύματος Νεότητας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 25 / 12 / 2025 , 8:16 από news_room

«Στο Μεθόριο του Φωτός – Από την Ανατολή στη Δύση» ήταν ο τίτλος της μεγάλης Χριστουγεννιάτικης συναυλίας, που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εν όψει των εορτών του αγίου Δωδεκαημέρου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου στο μεγάλο Αμφιθέατρο του πολεμικού Μουσείου.

Υπήρξε μία ξεχωριστή Χριστουγεννιάτικη μουσική συνάντηση, μια βραδιά αφιερωμένη στο πνεύμα της εορτής των Χριστουγέννων, με 4 χορωδίες που υφαίνουν το χριστουγεννιάτικο φως με ήχους, δύο βυζαντινές και δύο πολυφωνικές.

Συμμετείχαν συγκεκριμένα :

Η Μικτή Νεανική Χορωδία της Ι.Α.Α, υπό τη διεύθυνση του Παύλου Κόρδη
Η Μικτή Χορωδία Αποφοίτων της Λεοντείου Σχολής Αθηνών “Vox Fortis”, υπό τη διεύθυνση του Κλαύδιου Βουτσίνου
Ο Ψαλτικός Χορός “Ενήχημα”, με χοράρχη τον π. Σωτήριο Κουτσούρη
Ο Βυζαντινός Χορός “Εν Ψαλμοίς”, με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη Παναγή Μιχαλιτσιάνο
Στην μουσική εκδήλωση ο Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βενετσιάνος, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος μετέφερε προς όλους τις θερμές πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Στην συναυλία παρευρέθη και ευχήθηκε εορτίως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Παύλος, ο οποίος μίλησε ωφέλιμα για το νόημα της εορτής των Χριστουγέννων.

Η προσφώνηση του π. Συμεών Βενετσιάνου:

Το θαύμα των Χριστουγέννων τελεσιουργείται, αιώνες τώρα, στα εσώτερα της ανθρώπινης ψυχής, αναδεικνύει την αγάπη, την αλληλεγγύη, την κατανόηση, καλλιεργεί τις συνειδήσεις και φωτίζει την οικουμένη. «Θεός ἐφανερώθη ἐν σαρκί» και για τούτο «ὁ λαός ὁ καθήμενος ἐν σκότει φῶς εἶδεν μέγα, καί τοῖς καθημένοις ἐν χώρᾳ καί σκιᾷ θανάτου φῶς ἀνέτειλεν αὐτοῖς» (Ματθ. 4,16).

Η «Γέννηση το Χριστού», μία τοιχογραφία του 14 ου αιώνα στο Ναό της Περιβλέπτου στο Μυστρά, η «Προσκύνηση των Ποιμένων», έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στο μουσείο Πράδο της Μαδρίτης, η «Προσκύνηση των Μάγων», έργο του Σάντρο Μποτιτσέλι τον 15ο αιώνα, η «Φυγή στην Αίγυπτο», έργο του Βετσέλλιο Τιτσιάνο τον 16 ο αιώνα, είναι λίγα μόνο παραδείγματα της ύψιστης δημιουργίας σπουδαίων εκπροσώπων της αγιογραφίας και της ζωγραφικής, που εμπνεύστηκαν από το γεγονός της Γέννησης του Χριστού και απέδωσαν με τον χρωστήρα αλλά και με τη δύναμη της ψυχής τους.

Τον τελευταίο καιρό διαβάζουμε κι ακούμε ανησυχητικά φαινόμενα, που μάς κάνουν να πιστεύουμε ότι, ζούμε σε εποχή κατά την οποία η τέχνη φαίνεται δυστυχώς να μην ισορροπεί σε σοβαρά σημεία ήθους, σεβασμού και αναγνώρισης της ανεκτίμητης και διαχρονικής πολιτιστικής προσφοράς της Εκκλησίας προς την ανθρωπότητα.

Δεν είναι καθόλου υπερβολή να ισχυρισθούμε ότι, δεν υπάρχει τομέας της επιστήμης και της τέχνης που το πνεύμα του Ευαγγελίου να μην διαπότισε ευεργετικά, 2000 χρόνια τώρα: το δίκαιο, τη μουσική, τη λογοτεχνία (ποίηση και πεζογραφία), τη ρητορική, τη φιλοσοφία, την αρχιτεκτονική, τη μηχανική, την αγιογραφία και τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την αργυροχρυσοχοΐα, την ξυλογλυπτική, την υαλουργία, την υφαντουργία και τόσες ακόμη δραστηριότητες του ανθρώπου που γνώρισαν τη λυτρωτική επίδραση του Χριστιανισμού.

Υπό το πρίσμα αυτό, σάς υποδεχόμαστε απόψε, με ιδιαίτερη χαρά, σε μια ξεχωριστή Χριστουγεννιάτικη μουσική συνάντηση. Σε μια βραδιά αφιερωμένη στο αληθινό πνεύμα της εορτής των Χριστουγέννων, καθώς δύο βυζαντινές Χορωδίες και δύο πολυφωνικές συναντώνται σε μια αρμονία Ανατολής και Δύσης, παρουσιάζοντας ύμνους και μελωδίες που γεφυρώνουν πολιτισμούς και εποχές, και φανερώνουν το πώς η φάτνη της Βηθλεέμ με τον Νεογέννητο Ιησού όχι μόνο μεταμόρφωσε την ιστορία αλλά και ενέπνευσε συγκλονιστικά την ανθρώπινη δημιουργικότητα.

Με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, με ειλικρίνεια και ευγνώμονα αισθήματα ευχαριστούμε θερμά τους υπευθύνους και τα μέλη:

Της Μικτής Νεανικής Χορωδίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του κ. Παύλου Κόρδη

Της Μικτής Χορωδίας Αποφοίτων της Λεοντείου Σχολής Αθηνών “Vox Fortis”, υπό τη διεύθυνση του κ. Κλαύδιου Βουτσίνου

Του Ψαλτικού Χορού “Ενήχημα”, με χοράρχη τον π. Σωτήριο Κουτσούρη

Του Βυζαντινού Χορού “Εν Ψαλμοίς”, με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη κ. Παναγή Μιχαλιτσιάνο

Η αποψινή μας εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών να συνοδοιπορήσουμε με τους νέους ανθρώπους στο δρόμο που δείχνει το αστέρι της Βηθλεέμ για να ετοιμασθούμε κατάλληλα και να εορτάσουμε αληθινά Χριστούγεννα.

Καμαρώνουμε τις ημέρες αυτές τα παιδιά και τους νέους να οργανώνουν και να πραγματοποιούν ωραίες χριστουγεννιάτικες εορτές στις ενορίες μας, να λένε τα κάλαντα σε νοσοκομεία και ιδρύματα, να επισκέπτονται τους αστέγους στους δρόμους της Αθήνας για να μοιράσουν λίγη βοήθεια στους αδελφούς μας –μία δράση που θα πραγματοποιηθεί αύριο βράδυ.

Κι απόψε θα τους καμαρώσουμε στη μουσική αυτή εκδήλωση, να μάς καλούν σε πνευματική εγρήγορση και ανάβαση: «Χριστός ἐπί γῆς, ὑψώθητε»!

Στο μεθόριο του φωτός λοιπόν, λουσμένοι από το ανέσπερο φως του Ηλίου της Δικαιοσύνης, μένουμε εκστατικοί μπροστά στο μεγαλείο της αγάπης του Θεού:

Ο Θεός γίνεται άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος θεός κατά χάριν. Ο Θεός έρχεται από τον ουρανό στη γη, για να ανέβει ο άνθρωπος από τη γη στον ουρανό. «Πήρε το σώμα μου και μού έδωσε το Πνεύμα Του» ομολογεί ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και συμπληρώνει «παίρνει το σώμα μου για να με εξαγιάσει, μού δίνει το Πνεύμα Του για να με σώσει».

Έχουμε απόλυτη ανάγκη να γιορτάσουμε αληθινά Χριστούγεννα, να γιορτάσουμε Χριστούγεννα μαζί με τον Χριστό! Ο Θεός κατέβηκε μέχρι τον άνθρωπο, ώστε ο άνθρωπος να ανυψωθεί μέχρι τον Θεό. Να ζήσουμε λοιπόν τη Σάρκωση. Να ανέβουμε! Να συνειδητοποιήσουμε ότι, ο Ιησούς είναι το έσχατο όριο της ιστορίας, αλλά και ο σκοπός της προσωπικής μας ζωής και περιπέτειας. Πως μέσα στο Ναό, στην Εκκλησία, είναι το θεόκτιστο Σπήλαιο όπου ο Θεός γεννάται και ο άνθρωπος αναγεννάται. Ο Χριστός κατεβαίνει τώρα στη γη για τον καθένα μας.

Με τις θερμές πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ας γίνουν τα φετεινά Χριστούγεννα ευκαιρία για μια καινούρια γέννηση του Χριστού μέσα μας. Ευκαιρία να Τού προσφέρουμε ως δώρα τη μετάνοιά μας. Ευκαιρία να γίνει και πάλι η ψυχή μας η δική Του φάτνη.

Οι νέοι μάς δείχνουν τον τρόπο. Οι Άγγελοι μάς ανοίγουν το δρόμο για μια ουσιαστική συνάντηση με τον νεογέννητο Κύριο.

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους!

Στο Μεθόριο του Φωτός – Χριστουγεννιάτικη συναυλία του Ιδρύματος Νεότητας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Σχετικά Άρθρα

Αξιολόγηση και πιστοποίηση του Τμήματος Χερσαίας Τακτικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου

Αξιολόγηση και πιστοποίηση του Τμήματος Χερσαίας Τακτικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 19 / 5 / 2026 , 16:10 από news_room Από τη Δευτέρα 11 έως την Πέμπτη 14 Μαίου 2026, διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Αττικοβοιωτίας η αξιολόγηση (evaluation) καθώς και η πιστοποίηση (validation) του Τμήματος Χερσαίας Τακτικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Land Task Group – SOLTG) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ). Η […]

Τουρκία

Τουρκία: Ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε μέτρα για τη στήριξη των εξαγωγών και της απασχόλησης

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 21 / 12 / 2021 , 2:08 από news_room Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 μια σειρά μέτρων στόχος των οποίων είναι να αποτραπεί η περαιτέρω “δολαριοποίηση” της οικονομίας και να ενθαρρυνθούν οι καταθέσεις σε λίρες, υπερασπιζόμενος για άλλη μια φορά την πολιτική του, των χαμηλών επιτοκίων, […]