32 °C Athens, GR
04/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μάλι: Οι αντάρτες πιέζουν την κυβέρνηση με νέο κύμα επιθέσεων Κίνα: Δύο νέοι στρατηγοί προάγονται εν μέσω εκκαθαρίσεων για διαφθορά Αστυνομία: Μπλόκο σε μεταφορά 50 πιστολιών από την Τουρκία – Σύλληψη δύο Τούρκων στη Θράκη Κυκλική Οικονομία: Το σχέδιο που αλλάζει τα ξενοδοχεία της Κύπρου Λαμπρά Θυρανοίξια του Ιερού Ναού της Υπαπαντής στην Τάντα από τον Πατριάρχη Θεόδωρο Β’ Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Να ανανεώσουμε τις προσπάθειες για έναν δίκαιο σκοπό» Έλεγχοι για εμπορία ανθρώπων σε Αθήνα και Καλλιθέα – Τι εντόπισε η Αστυνομία Τασούλας προς Τραμπ: Βαθιά ριζωμένοι οι δεσμοί Ελλάδας – ΗΠΑ Λέρος : Μουσική, θέατρο και παράδοση σε ένα μοναδικό πολύμηνο πολιτιστικό φεστιβάλ – Πρόγραμμα 2026 Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο λιμάνι Ραφήνας

Η επιρροή της βυζαντινής τέχνης στην ιταλική μόδα αναδείχθηκε σε έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα

Η επιρροή της βυζαντινής τέχνης στην ιταλική μόδα αναδείχθηκε σε έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 22 / 5 / 2025 , 16:27 από news_room

Η λάμψη της βυζαντινής τέχνης, έτσι όπως επηρέασε και αποτυπώθηκε στις δημιουργίες μεγάλων Ιταλών σχεδιαστών μόδας, αναδείχθηκε με πρωτότυπο τρόπο στην έκθεση που φιλοξενείται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα, με τίτλο «Byzantium-Ravenna. Icons of Italian Fashion» («Βυζάντιο-Ραβέννα. Εικόνες της ιταλικής μόδας»), η οποία διοργανώθηκε από την ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα και εγκαινιάσθηκε χθες, Τετάρτη 21 Μαΐου.

Με επίκεντρο την εντυπωσιακή ιστορική συλλογή φορεμάτων υψηλής μόδας του Κάρολι, της οποίας η έδρα βρίσκεται στο Λούγκο, πολύ κοντά στη σημαντικότατης σημασίας για το Ανατολικό Βυζάντιο πόλης της Ραβέννας -όπου φιλοξενούνται τα θαυμαστά ψηφιδωτά με την αυλή του Ιουστινιανού και της Θεοδώρας- η έκθεση αποτυπώνει το πόσο τα όρια της επιρροής αυτής της λαμπρής αυτοκρατορικής περιόδου εξακολουθούν να καθοδηγούν τη φαντασία των δημιουργών, χάρις στην παντοτινή πρωτοτυπία και τον συνδυασμό των υφασμάτων, των χρωμάτων, των υλικών. Μία επιρροή που τη διακρίνουμε -κι η έκθεση το αναδεικνύει με εύστοχο τρόπο- ακόμη και σήμερα στα σχέδια και τις δημιουργίες των πιο σημαντικών και πρωτοποριακών οίκων ιταλικής μόδας, από τον Gucci και τον Armani έως τους Dolce & Gabbana.

Χάρη στο στήσιμο της έκθεσης από τον Μασσιμιλιάνο Τζορνέτι, διευθυντή της διάσημης Σχολής Μόδας Polimoda της Φλωρεντίας που βασίζεται στην αντιπαραβολή των σύγχρονων δημιουργιών με τις αναπαραστάσεις εκθεμάτων και εικόνων από κοσμήματα, εικόνες και μινιατούρες της εποχής, ο θεατής είναι εύκολο να διακρίνει τη βαθιά εντύπωση που διαρκώς προκαλεί ο ευφάνταστος, μεγαλοπρεπής και βαθιά καλλιτεχνικός συνδυασμός και τα ιδιαίτερα μοτίβα που χαρακτηρίζουν τη βυζαντινή ενδυμασία και χρυσοχοΐα.

Η μαγική μεγαλοπρέπεια της βυζαντινής τέχνης, με τα χρυσά περιγράμματα, που προσδίδουν ένα ξεχωριστό φως στις εικόνες ή τα ψηφιδωτά, αναδεικνύοντας με την αρμονία τους την ένταση των χρωμάτων στα υφάσματα -ιδιαίτερα την αυτοκρατορική πορφύρα -ενσωματώνεται με πληθωρικό τρόπο στον σχεδιασμό των Ιταλών δημιουργών. Άλλωστε, αυτή η τολμηρή τάση για τα έντονα χρώματα και τον πληθωρικό σχεδιασμό χρωμάτων και φωτεινών υλικών στα υφάσματα αποτελεί και ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της ιταλικής μόδας και της μοναδικής φινέτσας της, που έως σήμερα κατακτά τον κόσμο.

Τα επιλεγμένα φορέματα, παπούτσια και κοσμήματα, τα οποία στα χέρια των Ιταλών δημιουργών μοιάζουν να συνεχίζουν μία παράδοση αιώνων στη χρήση πολύτιμων υλικών, στους συνδυασμούς και τον διάλογο ανάμεσα στις διαφορετικές τονικοτήτες στα υφάσματα και στη δημιουργία διαφορετικών επιπέδων που αναδεικνύουν τη στόφα τους, φαίνονται βγαλμένα κατευθείαν από τα βυζαντινά ψηφιδωτά και τα χειρόγραφα με τις εικονογραφήσεις του Σκυλίτζη.

«Ποτέ δεν πρέπει να υποτιμούμε τη γνώση και τη δημιουργικότητα, καθώς και σήμερα αυτές μάς βοηθούν να ανακαλύψουμε τις απροσδόκητες διασυνδέσεις και διαμορφώνουν αχαρτογράφητες οδούς σκέψης κι ομορφιάς», τόνισε ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα, Πάολο Κούκουλι, στα εγκαίνια της έκθεσης.

Ο κ. Κούκουλι στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία που έχει για την οικονομία η βιομηχανία της μόδας, ένας κλάδος ιδιαίτερα ανθηρός και κερδοφόρος στη χώρα του: «Η μόδα δεν είναι κάτι περισσότερο από αυτό που δείχνει. Είναι μία έκφραση της ομορφιάς και η ομορφιά ποτέ δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι επίσης ένας παράγοντας για την εθνική και την ατομική ανάπτυξη». Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα οικονομικά αποτελέσματα του κλάδου στην Ιταλία ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, με εξαγωγές άνω των 80 δισ., απασχολώντας περίπου 60.000 εταιρείες και πάνω από 600.000 εργαζομένους.

Τέλος, σημείωσε πως ευελπιστεί «αυτή η έκθεση να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο θεσμών και εταιρειών και να αφυπνίσει το αμοιβαίο ενδιαφέρον για τις προσπάθειες να μειωθούν οι επιπτώσεις της βιομηχανικής παραγωγής στο περιβάλλον, μέσα από την έρευνα για ηθικές πρακτικές στη χρήση των φυσικών πόρων και στα ανανεώσιμα υλικά».

Στην έκθεση παραβρέθηκαν, επίσης, εκπρόσωποι από πολλές πρεσβείες ξένων χωρών στην Αθήνα και από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Σχετικά Άρθρα

Οχτώ φορές ισόβια για επτά ανθρωποκτονίες και έξι απόπειρες καθώς χρηματική ποινή €327χιλ, στον ψευτογιατρό

Οχτώ φορές ισόβια για επτά ανθρωποκτονίες και έξι απόπειρες καθώς χρηματική ποινή €327χιλ, στον ψευτογιατρό

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 18 / 12 / 2022 , 16:27 από news_room Ομόφωνα ένοχο για επτά ανθρωποκτονίες και έξι απόπειρες ανθρωποκτονιών βαριά πασχόντων ασθενών έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον 50χρονο Νίκο Κοντοστάθη. Μετά από έναν χρόνο διαδικασίας οι δικαστές ανακοίνωσαν μέσα σε μία κατάμεστη από θύματα του “Δόκτορα Κόντος”, την ετυμηγορία τους για την επί […]

Εορτή Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας

Εορτή Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 1 / 11 / 2022 , 12:53 από news_room Εορτή Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε η σεπτή μνήμη των Αγίων ενδόξων θαυματουργών και ιαματικών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού των εκ Μικράς Ασίας στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό στη Νέα Ιωνία. Την κυριώνυμο ημέρα τη εορτής, Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022, […]