22 °C Athens, GR
13/05/2025

Τελευταια Νέα
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Αδελφοκτόνος παροξυσμός ο πόλεμος στην Ουκρανία Ρώμη: Χιλιάδες Ρωμαιοκαθολικών πιστών και εκπροσώπων κρατών στο τελευταίο αντίο του Ποντίφικα Φραγκίσκου στο Βατικανό (Εικόνες) Παράταση δηλώσεων καθαρισμού οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης: «’Εχουμε αποκλίνει από την γνήσια και αληθινή πίστη μας, το περιεχόμενό της το ουσιαστικό» ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λαμπρός εσπερινός για την Ζωοδόχο Πηγή στον Άλιμο Πέθανε ο γνωστός δικηγόρος, Αλέξης Κούγιας σε ηλικία 74 χρόνων Οικουμενικός: Είναι απαράδεκτο να εξακολουθούμε σήμερα να ζούμε με φανατισμούς, μικροψυχία και προκαταλήψεις Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ελπίδα του για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Συνάντηση του Προέδρου Τασούλα με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην UNESCO Συνελήφθησαν δύο μέλη εγκληματικής ομάδας, που εισήγαγαν ναρκωτικά μέσω ταχυδρομικών δεμάτων Σήμερα 13 Μαϊου τιμάται η Ιερά Μνήμη της Αγίας Μάρτυρος Γλυκερίας Επίσκεψη Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Οδηγία στο FBI να δώσει προτεραιότητα στην παράτυπη μετανάστευση έναντι αδικημάτων του «λευκού κολλάρου» Ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε να ενισχύσει τις σχέσεις της Κίνας με τη Λατινική Αμερική Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας από τον Έλληνα υπουργό Ανάπτυξης και τον Ιταλό ομόλογό του Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τον μήνα Μαΐο Άγνωστοι διέρρηξαν και βανδάλισαν την εκκλησία του νοσοκομείου «Αγία Όλγα» Έπεσε φαναριώτικη ράβδος

Ρώμη: Χιλιάδες Ρωμαιοκαθολικών πιστών και εκπροσώπων κρατών στο τελευταίο αντίο του Ποντίφικα Φραγκίσκου στο Βατικανό (Εικόνες)

Ρώμη: Χιλιάδες Ρωμαιοκαθολικών πιστών και εκπροσώπων κρατών στο τελευταίο αντίο του Ποντίφικα Φραγκίσκου στο Βατικανό (Εικόνες)

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 26 / 4 / 2025 , 15:51 από news_room

Στις 10:00 σήμερα το πρωί, 26 Απριλίου 2025, στο προαύλιο της Πατριαρχικής Βασιλικής του Αγίου Πέτρου – Βατικανού, πραγματοποιήθηκε η Λειτουργία για τον αείμνηστο Ρωμαίο Ποντίφικα Φραγκίσκο.

Στην Λειτουργία συλλείτουργησαν οι Καρδινάλιοι και οι Πατριάρχες των Ανατολικών Εκκλησιών. Ο Κοσμήτορας του Κολλεγίου των Καρδιναλίων, Σεβασμιότατος Καρδινάλιος Giovanni Battista Re, προήδρευσε του συλλείτουργου.

Στο τέλος της επίσημης ευχαριστιακής τελετής, πραγματοποιήθηκε η Ultima Commendatio (τελευταία σύσταση) και το Valedictio (αποχαιρετισμός). Ο Καρδινάλιος Βικάριος για την επισκοπή της Ρώμης ηγήθηκε της δέησης της Εκκλησίας της Ρώμης. Οι Πατριάρχες, οι Μεγάλοι Αρχιεπίσκοποι και οι Μητροπολίτες των «sui iuris» Ανατολικών Εκκλησιών προχώρησαν στη συνέχεια μπροστά από το φέρετρο για την δέηση των Ανατολικών Εκκλησιών. Ο Καρδινάλιος Κοσμήτορας ράντισε στη συνέχεια το φέρετρο του αείμνηστου Ποντίφικα με αγιασμό και το θυμίασε. Εκλογή νέου Ποντίφικα : Η διαδικασία έχει ρίζες από τον 13ο αιώνα

Το φέρετρο του Πάπα Φραγκίσκου μεταφέρθηκε στη Βασιλική της Αγίας Μαρίας της Μεγάλης για την ταφή.

Το ακόλουθο κήρυγμα εκφωνήθηκε από τον Σεβασμιότατο Καρδινάλιο Giovanni Battista Re:

Κήρυγμα του Καρδινάλιου Giovanni Battista Re

Σε αυτή τη μεγαλοπρεπή πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπου ο Πάπας Φραγκίσκος τέλεσε τόσες πολλές φορές την Ευχαριστία και προήδρευσε σε μεγάλες συγκεντρώσεις τα τελευταία δώδεκα χρόνια, είμαστε συγκεντρωμένοι με θλιμμένες καρδιές σε προσευχή γύρω από τα θνητά του λείψανα. Ωστόσο, μας στηρίζει η βεβαιότητα της πίστης, η οποία μας διαβεβαιώνει ότι η ανθρώπινη ύπαρξη δεν τελειώνει στον τάφο, αλλά στο σπίτι του Πατέρα, σε μια ζωή ευτυχίας που δεν θα έχει τέλος.

Εκ μέρους του Κολλεγίου των Καρδιναλίων, σας ευχαριστώ θερμά όλους για την παρουσία σας. Με βαθιά συγκίνηση, απευθύνω σεβαστούς χαιρετισμούς και εγκάρδιες ευχαριστίες στους Αρχηγούς Κρατών, τους Αρχηγούς Κυβερνήσεων και τις Επίσημες Αντιπροσωπείες που έχουν έρθει από πολλές χώρες για να εκφράσουν την αγάπη, το σεβασμό και την εκτίμησή τους για τον αείμνηστο Άγιο Πατέρα μας.

Η έκρηξη στοργής που έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες μετά την αποχώρησή του από αυτή τη γη στην αιωνιότητα μας λέει πόσο πολύ άγγιξε μυαλά και καρδιές η βαθιά θητεία του Πάπα Φραγκίσκου.

Η τελευταία εικόνα που έχουμε γι’ αυτόν, η οποία θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας, είναι αυτή της περασμένης Κυριακής, Κυριακής του Πάσχα, όταν ο Πάπας Φραγκίσκος, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας του, θέλησε να μας δώσει την ευλογία του από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου. Στη συνέχεια, κατέβηκε σε αυτήν την πλατεία για να χαιρετήσει το μεγάλο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για την Πασχαλινή Λειτουργία, ενώ επέβαινε στο ανοιχτό Popemobile.

Με τις προσευχές μας, εμπιστευόμαστε τώρα την ψυχή του αγαπημένου μας Ποντίφικα στον Θεό, για να του χαρίσει αιώνια ευτυχία στο φωτεινό και ένδοξο βλέμμα της απέραντης αγάπης του.

Είμαστε φωτισμένοι και καθοδηγούμενοι από το χωρίο του Ευαγγελίου, στο οποίο αντηχούσε η ίδια η φωνή του Χριστού, ρωτώντας τον πρώτο των Αποστόλων: «Πέτρο, με αγαπάς περισσότερο από αυτά;» Η απάντηση του Πέτρου ήταν άμεση και ειλικρινής: «Κύριε, εσύ τα ξέρεις όλα· εσύ ξέρεις ότι σε αγαπώ!» Ο Ιησούς του εμπιστεύτηκε στη συνέχεια τη μεγάλη αποστολή: «Ποίμα τα πρόβατά μου». Αυτό θα είναι το διαρκές έργο του Πέτρου και των διαδόχων του, μια υπηρεσία αγάπης στα βήματα του Χριστού, του Δασκάλου και Κυρίου μας, ο οποίος «δεν ήρθε για να υπηρετηθεί, αλλά για να υπηρετήσει και να δώσει τη ζωή του λύτρο για πολλούς» (Μάρκος 10:45).

Παρά την αδυναμία και τα βάσανά του προς το τέλος, ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε να ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι της αυτοπροσφοράς μέχρι την τελευταία ημέρα της επίγειας ζωής του. Ακολούθησε τα βήματα του Κυρίου του, του Καλού Ποιμένα, που αγάπησε τα πρόβατά του μέχρι του σημείου να δώσει τη ζωή του γι’ αυτά. Και το έκανε με δύναμη και γαλήνη, κοντά στο ποίμνιό του, την Εκκλησία του Θεού, έχοντας κατά νου τα λόγια του Ιησού που παρέθεσε ο Απόστολος Παύλος: «Μακάριο είναι να δίνεις παρά να λαμβάνεις» (Πράξεις 20:35).

Όταν ο Καρδινάλιος Μπεργκόλιο εξελέγη από το Κονκλάβιο στις 13 Μαρτίου 2013 για να διαδεχθεί τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄, είχε ήδη πολυετή εμπειρία στη θρησκευτική ζωή στην Εταιρεία του Ιησού και, πάνω απ’ όλα, εμπλουτίστηκε από είκοσι ένα χρόνια ποιμαντικής διακονίας στην Αρχιεπισκοπή του Μπουένος Άιρες, πρώτα ως Βοηθός, στη συνέχεια ως Συν-Επίκουρος και, πάνω απ’ όλα, ως Αρχιεπίσκοπος.

Η απόφαση να πάρει το όνομα Φραγκίσκος φάνηκε αμέσως να υποδηλώνει το ποιμαντικό σχέδιο και ύφος στο οποίο ήθελε να βασίσει την ποντιφικάτο του, αναζητώντας έμπνευση από το πνεύμα του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης.

Διατήρησε την ιδιοσυγκρασία και τη μορφή ποιμαντικής ηγεσίας του και, μέσω της αποφασιστικής προσωπικότητάς του, άφησε αμέσως το στίγμα του στη διακυβέρνηση της Εκκλησίας. Δημιούργησε άμεση επαφή με άτομα και λαούς, πρόθυμος να είναι κοντά σε όλους, με έντονη προσοχή σε όσους βρίσκονταν σε δυσκολίες, δίνοντας τον εαυτό του χωρίς μέτρο, ειδικά στους περιθωριοποιημένους, τους λιγότερους ανάμεσά μας. Ήταν ένας Πάπας ανάμεσα στον λαό, με ανοιχτή καρδιά προς όλους. Ήταν επίσης ένας Πάπας που προσέχει τα σημάδια των καιρών και αυτά που το Άγιο Πνεύμα ξύπνησε στην Εκκλησία. Το έκανε αυτό προσφέροντας μια απάντηση καθοδηγούμενη από το φως της πίστης και ενθαρρύνοντάς μας να ζούμε ως Χριστιανοί εν μέσω των προκλήσεων και των αντιφάσεων των τελευταίων ετών, τις οποίες αγαπούσε να περιγράφει ως «εποχιακή αλλαγή».

Είχε μεγάλη αυθορμητισμό και έναν άτυπο τρόπο να απευθύνεται σε όλους, ακόμη και σε εκείνους που ήταν μακριά από την Εκκλησία.

Πλούσιος σε ανθρώπινη ζεστασιά και βαθιά ευαίσθητος στις σημερινές προκλήσεις, ο Πάπας Φραγκίσκος μοιράστηκε πραγματικά τις ανησυχίες, τα βάσανα και τις ελπίδες αυτής της εποχής της παγκοσμιοποίησης. Προσέφερε τον εαυτό του παρηγορώντας και ενθαρρύνοντάς μας με ένα μήνυμα ικανό να φτάσει στις καρδιές των ανθρώπων με άμεσο και άμεσο τρόπο.

Το χάρισμα της υποδοχής και της ακρόασης, σε συνδυασμό με έναν τρόπο συμπεριφοράς που συνάδει με τις σημερινές ευαισθησίες, άγγιξε καρδιές και επιδίωξε να αφυπνίσει ηθικές και πνευματικές ευαισθησίες.

Ο ευαγγελισμός ήταν η κατευθυντήρια αρχή της θητείας του. Με ένα σαφές ιεραποστολικό όραμα, διέδωσε τη χαρά του Ευαγγελίου, η οποία ήταν ο τίτλος της πρώτης Αποστολικής του Προτροπής, Evangelii gaudium. Είναι μια χαρά που γεμίζει τις καρδιές όλων όσων εμπιστεύονται τον εαυτό τους στον Θεό με εμπιστοσύνη και ελπίδα.

Το κατευθυντήριο νήμα της αποστολής του ήταν επίσης η πεποίθηση ότι η Εκκλησία είναι ένα σπίτι για όλους, ένα σπίτι με τις πόρτες του πάντα ανοιχτές. Συχνά χρησιμοποιούσε την εικόνα της Εκκλησίας ως «νοσοκομείο εκστρατείας» μετά από μια μάχη στην οποία πολλοί τραυματίστηκαν· μια Εκκλησία αποφασισμένη να φροντίσει τα προβλήματα των ανθρώπων και τις μεγάλες ανησυχίες που διαλύουν τον σύγχρονο κόσμο· μια Εκκλησία ικανή να σκύψει σε κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις ή την κατάστασή του, και να θεραπεύσει τις πληγές του.

Οι χειρονομίες και οι προτροπές του υπέρ των προσφύγων και των εκτοπισμένων είναι αμέτρητες. Η επιμονή του να εργάζεται για λογαριασμό των φτωχών ήταν συνεχής.

Είναι σημαντικό ότι το πρώτο ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου ήταν στη Λαμπεντούζα, ένα νησί που συμβολίζει την τραγωδία της μετανάστευσης, με χιλιάδες ανθρώπους να πνίγονται στη θάλασσα. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και το ταξίδι του στη Λέσβο, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, καθώς και η τέλεση Λειτουργίας στα σύνορα μεταξύ Μεξικού και Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Μεξικό.

Από τα 47 επίπονα Αποστολικά του Ταξίδια, αυτό στο Ιράκ το 2021, αψηφώντας κάθε κίνδυνο, θα μείνει ιδιαίτερα αξέχαστο. Αυτό το δύσκολο Αποστολικό Ταξίδι ήταν βάλσαμο στις ανοιχτές πληγές του ιρακινού λαού, που είχε υποφέρει τόσο πολύ από τις απάνθρωπες ενέργειες του ISIS. Ήταν επίσης ένα σημαντικό ταξίδι για τον διαθρησκευτικό διάλογο, μια άλλη σημαντική διάσταση του ποιμαντικού του έργου. Με το Αποστολικό του Ταξίδι το 2024 σε τέσσερις χώρες στην Ασία-Ωκεανία, ο Πάπας έφτασε «στην πιο περιφερειακή περιφέρεια του κόσμου».

Δείτε επίσης:

Ο Πάπας Φραγκίσκος έθετε πάντα το Ευαγγέλιο του ελέους στο επίκεντρο, τονίζοντας επανειλημμένα ότι ο Θεός δεν κουράζεται ποτέ να μας συγχωρεί. Πάντα συγχωρεί, όποια και αν είναι η κατάσταση του ατόμου που ζητά συγχώρεση και επιστρέφει στο σωστό δρόμο.

Ζήτησε το Έκτακτο Ιωβηλαίο του Ελέους για να τονίσει ότι το έλεος είναι «η καρδιά του Ευαγγελίου».

Το έλεος και η χαρά του Ευαγγελίου είναι δύο λέξεις-κλειδιά για τον Πάπα Φραγκίσκο.

Σε αντίθεση με αυτό που ονόμασε «κουλτούρα της σπατάλης», μίλησε για τον πολιτισμό της συνάντησης και της αλληλεγγύης. Το θέμα της αδελφοσύνης διαπέρασε ολόκληρο το παπικό του αξίωμα με ζωηρούς τόνους. Στην Εγκύκλιο Επιστολή του Fratelli tutti, ήθελε να αναβιώσει μια παγκόσμια φιλοδοξία για αδελφοσύνη, επειδή είμαστε όλοι παιδιά του ίδιου Πατέρα που είναι στους ουρανούς. Συχνά μας υπενθύμιζε έντονα ότι όλοι ανήκουμε στην ίδια ανθρώπινη οικογένεια.

Το 2019, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Πάπας Φραγκίσκος υπέγραψε ένα Έγγραφο για την Ανθρώπινη Αδελφότητα για την Παγκόσμια Ειρήνη και τη Συμβίωση, υπενθυμίζοντας την κοινή πατρότητα του Θεού.

Απευθυνόμενος σε άνδρες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο, στην Εγκύκλιο Επιστολή του Laudato si’, επέστησε την προσοχή στα καθήκοντά μας και στην κοινή μας ευθύνη για το κοινό μας σπίτι, δηλώνοντας: «Κανείς δεν σώζεται μόνος».

Αντιμέτωπος με τους μαινόμενους πολέμους των τελευταίων ετών, με τις απάνθρωπες φρικαλεότητες και τους αμέτρητους θανάτους και καταστροφές, ο Πάπας Φραγκίσκος ύψωσε αδιάκοπα τη φωνή του ζητώντας ειρήνη και ζητώντας λογική και ειλικρινή διαπραγμάτευση για την εξεύρεση πιθανών λύσεων. Ο πόλεμος, είπε, έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο ανθρώπων και την καταστροφή σπιτιών, νοσοκομείων και σχολείων. Ο πόλεμος αφήνει πάντα τον κόσμο χειρότερο από ό,τι ήταν πριν: είναι πάντα μια οδυνηρή και τραγική ήττα για όλους.

«Χτίστε γέφυρες, όχι τείχη» ήταν μια προτροπή που επανέλαβε πολλές φορές, και η υπηρεσία πίστης του ως Διαδόχου του Αποστόλου Πέτρου ήταν πάντα συνδεδεμένη με την υπηρεσία της ανθρωπότητας σε όλες τις διαστάσεις της.

Πνευματικά ενωμένοι με όλο τον Χριστιανισμό, είμαστε εδώ σε μεγάλους αριθμούς για να προσευχηθούμε για τον Πάπα Φραγκίσκο, ώστε ο Θεός να τον καλωσορίσει στην απεραντοσύνη της αγάπης του.

Ο Πάπας Φραγκίσκος συνήθιζε να ολοκληρώνει τις ομιλίες και τις συναντήσεις του λέγοντας: «Μην ξεχνάτε να προσεύχεστε για μένα».

Αγαπητέ Πάπα Φραγκίσκο, σας ζητάμε τώρα να προσευχηθείτε για εμάς. Είθε να ευλογήσετε την Εκκλησία, να ευλογήσετε τη Ρώμη και να ευλογήσετε ολόκληρο τον κόσμο από τον ουρανό, όπως κάνατε την περασμένη Κυριακή από το μπαλκόνι αυτής της Βασιλικής σε μια τελευταία αγκαλιά με όλο τον λαό του Θεού, αλλά και να αγκαλιάσετε την ανθρωπότητα που αναζητά την αλήθεια με ειλικρινή καρδιά και κρατά ψηλά τη δάδα της ελπίδας.

Η κηδεία του ποντίφικα

Η νεκρώσιμη τελετή διήρκεσε δύο ώρες και ένα τέταρτο. Οι καμπάνες ηχούν πένθιμα στο Βατικανό και μόλις ξεκίνησε η πομπή, η οποία θα μεταφέρει το φέρετρο του εκλιπόντος Αργεντινού ποντίφικα στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε. Κατά μήκος του δρόμου, βρίσκεται μεγάλος αριθμός πιστών, που θέλει να πει το δικό του, τελευταίο αντίο στον “πάπα των φτωχών “.

Σύμφωνα με την αίθουσα Τύπου του Βατικανού, στην κηδεία του Φραγκίσκου συμμετείχαν, συνολικά, πάνω από 250.000 άνθρωποι.

Δεκάδες διεθνείς ηγέτες βρέθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Στις 10:10 τοπική ώρα άρχισε η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου, σε μια κατάμεστη πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Στις θέσεις των επισήμων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο ” Αδελφός εν Χριστώ” του εκλιπόντα ποντίφικα, κάθισε, βάσει του πρωτόκολλου του Βατικανού, πολύ κοντά στο φέρετρο.

Στην νεκρώσιμη ακολουθία χοροστάτησε ο Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, ο μεγαλύτερος σε ηλικία από όλους τους καρδινάλιους, με απλούστερο και πιο σύντομο τελετουργικό σε σχέση με το παρελθόν, σύμφωνα με τις επιθυμίες του ποντίφικα.

Περισσότεροι από 200.000 οι πιστοί στην κηδεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Βατικανού, οι πιστοί από όλο τον κόσμο που παρακολουθούν την κηδεία του πάπα Φραγκίσκου ξεπέρασαν τις 200.000.

Εκτός από τον επικήδειο, που εκφώνησε ο καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, προσευχές και στοχασμοί εκφωνήθηκαν στα γαλλικά, αραβικά, γερμανικά, πολωνικά και κινέζικα.

Αναγνώσθηκαν, επίσης αποσπάσματά από τις Πράξεις των Αποστόλων και από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο.

Οι πιστοί χειροκρότησαν και συγκινήθηκαν, ιδίως, κατά τις αναφορές του καρδινάλιου Ρε, στην ανθρωπιά, στην απλότητα, στην ουσιαστική προσφορά του Φραγκίσκου ως Αγίου Πατέρα των Καθολικών.

Εψάλη το Χριστός Ανέστη

Το Χριστός Ανέστη εψάλη στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, λίγο πριν ολοκληρωθεί η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου.

Φέτος το Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων συνέπεσε, αλλά αυτό ήταν και μια ένδειξη και αναφορά στην επιθυμία του Φραγκίσκου για κοινό εορτασμό του Πάσχα.

Μετά ακολούθησε η λειτουργία εις κεκοιμημένους.

Βαρθολομαίος για πάπα Φραγκίσκο: Συνεργαστήκαμε αποφασιστικά για τη μεγαλύτερη προσέγγιση των Εκκλησιών μας

«Συνεργαστήκαμε αποφασιστικά για τη μεγαλύτερη προσέγγιση των Εκκλησιών μας» και «για την προώθηση του θεολογικού διαλόγου», δήλωσε μεταξύ άλλων στο ιταλικό πρακτορείο ANSA ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στον Πάπα Φραγκίσκο αμέσως μετά την άφιξή του στη Ρώμη για να παραστεί στην κηδεία του Ποντίφικα. Υπενθύμισε επίσης τις από κοινού προσπάθειες τους τόσο στο προσφυγικό, όσο και την αντιμετώπισης των συνεπειών από την καταστροφή του περιβάλλοντος.

«Εργαστήκαμε με αφοσίωση για την περαιτέρω προσέγγιση των Εκκλησιών μας. Για την προώθηση του μεταξύ μας θεολογικού διαλόγου. Για την υπέρβαση των δυσκολιών, αλλά κυρίως για την ανάδειξη όλων εκείνων που μας ενώνουν, με στόχο η πορεία αυτή να μας οδηγήσει στην ευλογημένη ημέρα που θα μοιραστούμε και πάλι το Κοινό Ποτήριο» είπε ο κ.κ. ο Βαρθολομαίος.

Ίσως σας ενδιαφέρει:

Αποκαλώντας τον Πάπα «αδελφό», επισήμανε τη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τον μήνα Μάιο στη Νίκαια της Βιθυνίας, με την ευκαιρία της επετείου των 1.700 ετών από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι «ο Θεός της ζωής και του θανάτου αποφάσισε διαφορετικά, να τον καλέσει πλησίον Του, και τώρα ο αδελφός Φραγκίσκος θα προσεύχεται από τον Παράδεισο για όλους μας και για την ενότητα των Εκκλησιών».

Συνεχίζοντας ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε πώς οι προκαθήμενοι των δύο Εκκλησιών πορεύτηκαν μαζί «την οδό της αφύπνισης των ισχυρών του κόσμου και κάθε ανθρώπου καλής θελήσεως για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Στείλαμε κοινό μήνυμα από τη Λέσβο προς κάθε κατεύθυνση, προκείμενου να αντιληφθούν όλοι οι καλοπροαίρετοι συνάνθρωποί μας ότι πίσω από τους άψυχους αριθμούς υπάρχουν πρόσωπα πονεμένων και φοβισμένων αδελφών μας».

«Μοιραζόμασταν κοινές αγωνίες για την μαρτυρία μας ως ποιμένες, για την μαρτυρία των Εκκλησιών μας στις σύγχρονες κοινωνίες μας, που βρίσκονται αντιμέτωπες με πολλαπλές προκλήσεις στον ταραγμένο από συγκρούσεις και πολέμους κόσμο μας» ανέφερε, και δεν παρέλειψε να επισημάνει τις από κοινού προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν η καταστροφή του περιβάλλοντος και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Συμμεριζόμασταν κοινές απόψεις για την ανάγκη της προστασίας της Δημιουργίας του Θεού, της διαφυλάξεως του κοινού μας Οίκου, την ώρα που ο πλανήτης βιώνει καθημερινά περιβαλλοντική υποβάθμιση και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αποτέλεσμα της δικής μας εγωιστικής συμπεριφοράς» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ρώμη: Χιλιάδες Ρωμαιοκαθολικών πιστών και εκπροσώπων κρατών στο τελευταίο αντίο του Ποντίφικα Φραγκίσκου στο Βατικανό (Εικόνες) Ρώμη: Χιλιάδες Ρωμαιοκαθολικών πιστών και εκπροσώπων κρατών στο τελευταίο αντίο του Ποντίφικα Φραγκίσκου στο Βατικανό (Εικόνες) Ρώμη: Χιλιάδες Ρωμαιοκαθολικών πιστών και εκπροσώπων κρατών στο τελευταίο αντίο του Ποντίφικα Φραγκίσκου στο Βατικανό (Εικόνες) Ρώμη: Χιλιάδες Ρωμαιοκαθολικών πιστών και εκπροσώπων κρατών στο τελευταίο αντίο του Ποντίφικα Φραγκίσκου στο Βατικανό (Εικόνες) Ρώμη: Χιλιάδες Ρωμαιοκαθολικών πιστών και εκπροσώπων κρατών στο τελευταίο αντίο του Ποντίφικα Φραγκίσκου στο Βατικανό (Εικόνες) Ρώμη: Χιλιάδες Ρωμαιοκαθολικών πιστών και εκπροσώπων κρατών στο τελευταίο αντίο του Ποντίφικα Φραγκίσκου στο Βατικανό (Εικόνες) Ρώμη: Χιλιάδες Ρωμαιοκαθολικών πιστών και εκπροσώπων κρατών στο τελευταίο αντίο του Ποντίφικα Φραγκίσκου στο Βατικανό (Εικόνες) Ρώμη: Χιλιάδες Ρωμαιοκαθολικών πιστών και εκπροσώπων κρατών στο τελευταίο αντίο του Ποντίφικα Φραγκίσκου στο Βατικανό (Εικόνες) Ρώμη: Χιλιάδες Ρωμαιοκαθολικών πιστών και εκπροσώπων κρατών στο τελευταίο αντίο του Ποντίφικα Φραγκίσκου στο Βατικανό (Εικόνες) Ρώμη: Χιλιάδες Ρωμαιοκαθολικών πιστών και εκπροσώπων κρατών στο τελευταίο αντίο του Ποντίφικα Φραγκίσκου στο Βατικανό (Εικόνες) Ρώμη: Χιλιάδες Ρωμαιοκαθολικών πιστών και εκπροσώπων κρατών στο τελευταίο αντίο του Ποντίφικα Φραγκίσκου στο Βατικανό (Εικόνες) Ρώμη: Χιλιάδες Ρωμαιοκαθολικών πιστών και εκπροσώπων κρατών στο τελευταίο αντίο του Ποντίφικα Φραγκίσκου στο Βατικανό (Εικόνες) Ρώμη: Χιλιάδες Ρωμαιοκαθολικών πιστών και εκπροσώπων κρατών στο τελευταίο αντίο του Ποντίφικα Φραγκίσκου στο Βατικανό (Εικόνες) Ρώμη: Χιλιάδες Ρωμαιοκαθολικών πιστών και εκπροσώπων κρατών στο τελευταίο αντίο του Ποντίφικα Φραγκίσκου στο Βατικανό (Εικόνες) Ρώμη: Χιλιάδες Ρωμαιοκαθολικών πιστών και εκπροσώπων κρατών στο τελευταίο αντίο του Ποντίφικα Φραγκίσκου στο Βατικανό (Εικόνες) Ρώμη: Χιλιάδες Ρωμαιοκαθολικών πιστών και εκπροσώπων κρατών στο τελευταίο αντίο του Ποντίφικα Φραγκίσκου στο Βατικανό (Εικόνες) Ρώμη: Χιλιάδες Ρωμαιοκαθολικών πιστών και εκπροσώπων κρατών στο τελευταίο αντίο του Ποντίφικα Φραγκίσκου στο Βατικανό (Εικόνες) Ρώμη: Χιλιάδες Ρωμαιοκαθολικών πιστών και εκπροσώπων κρατών στο τελευταίο αντίο του Ποντίφικα Φραγκίσκου στο Βατικανό (Εικόνες) Ρώμη: Χιλιάδες Ρωμαιοκαθολικών πιστών και εκπροσώπων κρατών στο τελευταίο αντίο του Ποντίφικα Φραγκίσκου στο Βατικανό (Εικόνες)

Σχετικά Άρθρα

Κήρυγμα Πατριάρχη Ρωσίας κ.κ. Κυρίλλου για την Εορτή του Αγίου Νικολάου

Κήρυγμα Πατριάρχη Ρωσίας κ.κ. Κυρίλλου για την Εορτή του Αγίου Νικολάου

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 22 / 12 / 2020 , 13:55 από news_room Στις 19 Δεκεμβρίου 2020, την ημέρα της γιορτής του Αγίου Νικολάου, ο Αρχιεπίσκοπος Μίρ Λυκίας, ο θαυματουργός, ο Πατριάρχης Κύριος Κιρίλ της Μόσχας και όλη η Ρωσία γιόρτασε τη Θεία Λειτουργία στην Αλεξάντερ Νέβσκι Σκέτας κοντά στο Περετελκιν. Στο τέλος της Λειτουργίας, ο Αρχηγός της Ρωσικής Ορθόδοξης […]

Επίσκεψη του Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου στην Ι.Μ. Καστορίας - Adologala.gr

Επίσκεψη του Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου στην Ι.Μ. Καστορίας – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 17 / 2 / 2022 , 16:52 από news_room Επίσκεψη του Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου στην Ι.Μ. Καστορίας – Adologala.gr Τό τριήμερο 15-17 Φεβρουαρίου ἐ.ἔ. ἐπισκέφθηκε τήν Ἱερά Μητρόπολή μας ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος, προσκεκλημένος ἀπό τόν Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Καλλίνικο, προκειμένου νά ὁμιλήσει στούς Ἱερεῖς τῆς Μητροπόλεώς […]