Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 29 / 4 / 2025 , 21:37 από news_room
Η εποχή του Πάπα των φτωχών πέρασε στην ιστορία και όσο στη Ρώμη χιλιάδες πιστοί σπεύδουν στη Σάντα Μαρία Μαντζόρε για να προσκυνήσουν τον τάφο του Φραγκίσκου.
Στο Βατικανό η καπέλα Σιξτίνα σφραγίζεται, αδειάζει από τουρίστες και κατακλύζεται από τους 134 καρδινάλιους που πρέπει τώρα να φέρουν εις πέρας το έργο της διαδοχής του.
Η διαδικασία για εκλογή του νέου Πάπα θα αρχίσει τελικά την Τετάρτη, 7 Μαΐου και θα διαρκέσει για όσο χρειαστεί.
Θα ψηφίζουν από τις 7 Μαΐου δύο φορές την ημέρα, πρωί και απόγευμα, μαύρος καπνό στην περίπτωση που στην ψηφοφορία δεν υπάρχει συμφωνία για την εκλογή του νέου Ποντίφικα, άσπρος από την καπνοδόχο της καπέλα Σιξτίνα όταν εκλεγεί ο Πάπας.
Δείτε επίσης:
- Βατικανό: Η σύνοδος του κονκλαβίου για την εκλογή του νέου πάπα θα αρχίσει στις 7 Μαΐου
- Εκλογή νέου Ποντίφικα : Η διαδικασία έχει ρίζες από τον 13ο αιώνα
- Απεβίωσε ο πάπας Φραγκίσκος
- Πάνω από 100.000 πιστοί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για το “ύστατο χαίρε” στον πάπα Φραγκίσκο – Ζωντανή Εικόνα
- Ρώμη: Χιλιάδες Ρωμαιοκαθολικών πιστών και εκπροσώπων κρατών στο τελευταίο αντίο του Ποντίφικα Φραγκίσκου στο Βατικανό (Εικόνες)
- Περισσότεροι από 250.000 πιστοί για το “ύστατο χαίρε” στον πάπα Φραγκίσκο – Έκλεισε το φέρετρο του εκλιπόντος Αργεντινού πάπα
- Η σορός του πάπα Φραγκίσκου μεταφέρθηκε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου όπου θα παραμείνει έως την Παρασκευή σε λαϊκό προσκύνημα
- Θάνατος Πάπα Φραγκίσκου: Οι καμπάνες της Νοτρ Νταμ χτύπησαν 88 φορές για να τιμήσουν το πάπα
Θα είναι ίσως η πιο αμφίρροπη εκλογή όλων των εποχών, καθώς η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στους προοδευτικούς του εκ λοιπόν τα Ποντίφικα και τους πιο συντηρητικούς.
Μόλον ότι το 80% των καρδιναλίων διορίστηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο, την αβεβαιότητα εντείνει το γεγονός πως στην πλειοψηφία τους δεν έχουν εμπειρία από παπικό κογκλάβιο και προέρχονται από διαφορετικά γεωγραφικά μήκη και πλάτη.
Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα, οι στοιχηματικές εταιρείες επιμένουν ότι είναι εξίσου αλάθητες όπως και ο Πάπας.
Φρενίτιδα μάλιστα επικρατεί στις διαδικτυακές πλατφόρμες όπου οι λάτρεις του στοιχήματος ποντάρανε δισεκατομμύρια δολάρια στους πάνω από είκοσι πιθανούς υποψήφιους.
Ποια είναι όμως τα φαβορί;
Νούμερο ένα ο εβδομηντάχρονος Ιταλός Πιέτρο Παρολίν, ο πρωθυπουργός του Βατικανού στον οποίο τα στοιχήματα δίνουν ένα προς δύο.
Σε απόσταση αναπνοής με απόδοση ένα προς τρία είναι ο Λουΐς Αντώνιο Τάγκλε, 67 ετών από τις Φιλιππίνες, που εάν εκλεγεί θα είναι ο πρώτος Ασιάτης ηγέτης των Καθολικών.
Την Τριάδα με ένα προς πέντε συμπληρώνει ο συντηρητικός Πέτερ Τούρκσον από την Γκάνα.
Για την ιστορία, το μεγαλύτερο σε διάρκεια κογκλάβιο τον 13ο αιώνα διήρκησε δύο χρόνια και εννέα μήνες, ενώ το συντομότερο ήταν το 1503 οπότε εξέλεξε πάπα μέσα σε λίγες μόνο ώρες.