17 °C Athens, GR
28/04/2025

Τελευταια Νέα
Πέθανε ο γνωστός δικηγόρος, Αλέξης Κούγιας σε ηλικία 74 χρόνων Με 600 ιερείς της ομογένειας ενισχύονται τα ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία Οικουμενικός: Είναι απαράδεκτο να εξακολουθούμε σήμερα να ζούμε με φανατισμούς, μικροψυχία και προκαταλήψεις Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ελπίδα του για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σήμερα 28 Απριλίου τιμάται η Ιερά Μνήμη των Αγίων εννέα Μαρτύρων των εν Κυζίκω Δεκάδες κλοπές εκκλησιών σε Λάρισα, Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη Σήμερα 27 Απριλίου, τιμάται η εορτή του ιστορικού γεγονότος της ψηλάφησης του Θωμά Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: Ανταλλαγή πασχαλινών επισκέψεων με το Αρμένικο Πατριαρχείο Επέστρεψε στην Κων/πολη ο Οικουμενικός Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Αδελφοκτόνος παροξυσμός ο πόλεμος στην Ουκρανία Σήμερα Σάββατο προ της Κυριακής του Θωμά 26 Απριλίου τιμάται η Ιερά Μνήμη του αγίου Ιερομάρτυρος Βασιλέως, επισκόπου Αμασείας Το Άγγιγμα της Πίστης Ρώμη: Χιλιάδες Ρωμαιοκαθολικών πιστών και εκπροσώπων κρατών στο τελευταίο αντίο του Ποντίφικα Φραγκίσκου στο Βατικανό (Εικόνες) Στη Ρώμη ο Οικουμενικός – Θα παραστεί στην κηδεία του Προκαθημένου των Ρωμαιοκαθολικών

Ρώσοι και Αμερικανοί συναντώνται στο Ριάντ για να συζητήσουν ενδεχόμενη εκεχειρία στην Ουκρανία

Ρώσοι και Αμερικανοί συναντώνται στο Ριάντ για να συζητήσουν ενδεχόμενη εκεχειρία στην Ουκρανία

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 24 / 3 / 2025 , 9:31 από news_room

Αντιπροσωπείες από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ θα συναντηθούν σήμερα στη Σαουδική Αραβία για συζητήσεις με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και την ευρύτερη κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά τις συνομιλίες που είχαν χθες Κυριακή οι Αμερικανοί με τους Ουκρανούς. «Παραγωγικές» οι συνομιλίες ΗΠΑ – Ουκρανίας στο Ριάντ, εκτιμά το Κίεβο

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS το οποίο επικαλέστηκε ανώνυμη πηγή, οι συνομιλίες πρόκειται να ξεκινήσουν στις 09:00 ώρα Ελλάδας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, η προσέγγιση του οποίου με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αλλάξει τις ισορροπίες στο διπλωματικό πεδίο, δηλώνει ότι επιθυμεί να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και έχει στείλει απεσταλμένους του στο Ριάντ για συνομιλίες με τις δύο πλευρές.

“ Η συζήτηση ήταν παραγωγική και στοχευμένη. Αναφερθήκαμε σε σημεία κλειδί, κυρίως στην ενέργεια”, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας κατά τη συνάντησή της χθες με Αμερικανούς αξιωματούχους στο Ριάντ.

Ο Ουμέροφ πρόσθεσε ότι το Κίεβο προσπαθεί να πετύχει τον στόχο του της επίτευξης μιας “ δίκαιης και διαρκούς ειρήνης”.

Ουάσινγκτον και Κίεβο πιέζουν τουλάχιστον για μια προσωρινή παύση των πληγμάτων εναντίον ενεργειακών υποδομών, ενώ η Ουκρανία δηλώνει “ έτοιμη” για “ γενική” εκεχειρία χωρίς όρους.

Ωστόσο ο Πούτιν, ο στρατός του οποίου προελαύνει στην Ουκρανία, φαίνεται να καθυστερεί μέχρις ότου οι ρωσικές δυνάμεις να εκδιώξουν τις ουκρανικές από την περιφέρεια Κουρσκ.

Σε αυτό το στάδιο το Κρεμλίνο δηλώνει ότι συμφώνησε με την Ουάσινγκτον σε μορατόριουμ στους βομβαρδισμούς στις ενεργειακές υποδομές.

“ Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο ζήτημα και μένουν να γίνουν πολλά”, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, εκτιμώντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι “ δύσκολες”.

“ Δεν είμαστε παρά στην αρχή”, υπογράμμισε.

Ένδειξη των διαφορών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας στο Ριάντ ήταν ο υπουργός Άμυνας, ενώ της ρωσικής ένας γερουσιαστής πρώην διπλωμάτης καριέρας, ο Γκριγκόρι Καρασίν, και ο Σεργκεί Μπεσέντα, στέλεχος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας FSB.

Ακόμη μία αξιοσημείωτη διαφορά: ο Πεσκόφ δήλωσε ότι “ το βασικό” θέμα συζήτησης με τους Αμερικανούς θα είναι “ η επανάληψη” της εφαρμογής της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά που εξάγονται από τη Μαύρη Θάλασσα, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε οποιαδήποτε δέσμευση της Μόσχας για αναστολή των μαχών, περιορισμένη ή χωρίς όρους.

Η συμφωνία αυτή ήταν σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2022 ως τον Ιούλιο του 2023 και επέτρεψε στην Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά της, παρά την παρουσία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή.

Η Ρωσία αποσύρθηκε από αυτή κατηγορώντας τους Δυτικούς ότι δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους, βάσει των οποίων θα έπρεπε να χαλαρώσουν τις κυρώσεις για τις ρωσικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων.

Συμφωνία ως τις 20 Απριλίου

Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, ο Στιβ Γουίτκοφ, εμφανίστηκε αισιόδοξος δηλώνοντας ότι αναμένει “ πραγματικές προόδους”, “ κυρίως σε ό,τι αφορά μια εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα”.

“ Και μετά από αυτό θα οδηγηθούμε φυσικά προς μια πλήρη εκεχειρία”, εκτίμησε.

Εξάλλου ο Γουίτκοφ απέρριψε τις ανησυχίες των συμμάχων της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ ότι η Μόσχα θα ενισχυθεί από μια εκεχειρία και θα εισβάλει σε άλλες γειτονικές της χώρες.

“ Δεν βλέπω να θέλει να καταλάβει όλη την Ευρώπη. Είναι μια πολύ διαφορετική κατάσταση απ’ ό,τι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”, δήλωσε μιλώντας στο Fox News. “ Νιώθω ότι θέλει την ειρήνη”, τόνισε ο Γουίτκοφ αναφερόμενος στον Πούτιν.

Από την πλευρά του ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι προσπάθειες να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι “ κάπως υπό έλεγχο”.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν να καταλήξουν σε ευρεία εκεχειρία μέσα σε μερικές εβδομάδες, έχοντας στόχο την επίτευξη συμφωνίας ως τις 20 Απριλίου, μετέδωσε χθες το Bloomberg News, επικαλούμενο ανθρώπους που έχουν γνώση των σχεδίων.

Παρά την επιτάχυνση των προσπαθειών για την προσέγγιση των θέσεων των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, οι μάχες συνεχίζονται με φονικά πλήγματα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα για πλήγματα εναντίον των επαρχιών του Κιέβου, του Χαρκόβου και της Ζαπορίζια με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί τραυματίες, μια ημέρα μετά τους βομβαρδισμούς εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι ανακατέλαβε το μικρό χωριό Νάντια, στην ανατολική επαρχία Λουχάνσκ, μια σπάνια επιτυχία για το Κίεβο στην περιοχή αυτή που ελέγχεται εν μέρει από τη Ρωσία.

Από την πλευρά τους οι ρωσικές δυνάμεις επεσήμαναν ότι κατέλαβαν το χωριό Σριμπνέ επίσης στην ανατολική Ουκρανία.

Σχετικά Άρθρα

Στην ψηφοφορία για δήμαρχο του Σικάγο, το έγκλημα βρίσκεται στο επίκεντρο του ανοιχτού αγώνα

Στην ψηφοφορία για δήμαρχο του Σικάγο, το έγκλημα βρίσκεται στο επίκεντρο του ανοιχτού αγώνα

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 28 / 2 / 2023 , 1:42 από news_room Η δήμαρχος του Σικάγο Λόρι Λάιτφουτ αντιμετωπίζει οκτώ αμφισβητίες στις εκλογές της πόλης την Τρίτη, μια σκληρή εκστρατεία επανεκλογής για έναν κατεστημένο που έγραψε ιστορία ως η πρώτη μαύρη γυναίκα και η πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη που υπηρέτησε τον ρόλο αυτό. Πρώην εισαγγελέας των Ηνωμένων […]

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε να στείλει περισσότερους πυροσβέστες για βοήθεια στον Καναδά

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε να στείλει περισσότερους πυροσβέστες για βοήθεια στον Καναδά

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 10 / 6 / 2023 , 23:44 από news_room Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι στέλνει επιπλέον πυροσβέστες και βοήθεια στον Καναδά, καθώς το έθνος μάχεται με τις συνεχιζόμενες δασικές πυρκαγιές που άφησαν τις βορειοανατολικές ΗΠΑ τυλιγμένες σε πυκνό καπνό. Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις πυρκαγιές «άλλη μια έντονη υπενθύμιση των […]