6 °C Athens, GR
19/03/2025

Τελευταια Νέα
Πέθανε ο γνωστός δικηγόρος, Αλέξης Κούγιας σε ηλικία 74 χρόνων Με 600 ιερείς της ομογένειας ενισχύονται τα ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία Επέτειος δεκαετούς ποιμαντορίας Μητροπολίτη Νιου Τζέρσεϋ κ. Αποστόλου Οικουμενικός: Είναι απαράδεκτο να εξακολουθούμε σήμερα να ζούμε με φανατισμούς, μικροψυχία και προκαταλήψεις Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ελπίδα του για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αμερικής Ελπιδοφόρος: Ιστορική στιγμή η εκλογή του Αλβανού Αρχιεπισκόπου στην πορεία της Εκκλησίας Η νέα Υπουργός Παιδείας στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Συγχαρητήριο Γράμμα Πατριάρχη Αλεξανδρείας για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Ο Μάρκο Ρούμπιο απείλησε τη Βενεζουέλα με νέες κυρώσεις αν δεν υποδεχθεί υπηκόους της που απελαύνονται Επέστρεψαν στη Γη οι δύο αστροναύτες που είχαν αποκλειστεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό Απαγορευτικό απόπλου σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο Μπενιαμίν Νετανιάχου: Οι πολύνεκροι βομβαρδισμοί στη Γάζα δεν ήταν παρά «η αρχή» Έναρξη συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία την Κυριακή στη Σαουδική Αραβία Ο ΠτΔ Κ. Τασούλας στην έναρξη των εργασιών της 144ης Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην Αρχαία Ολυμπία Δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη μετά τη Άτυπη Διευρυμένη Συνάντηση για το Κυπριακό

6 Αμερικανοί απελευθερώθηκαν μετά την επίσκεψη του απεσταλμένου του Τραμπ στο Καράκας

6 Αμερικανοί απελευθερώθηκαν μετά την επίσκεψη του απεσταλμένου του Τραμπ στο Καράκας

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 1 / 2 / 2025 , 9:32 από news_room

Έξι Αμερικανοί που κρατούνταν στη Βενεζουέλα αφέθηκαν ελεύθεροι χθες Παρασκευή και επέστρεψαν στις ΗΠΑ μαζί με τον απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ, τον Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Βενεζουελάνο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο στο Καράκας.

«Επιστρέφουμε σπίτι με αυτούς τους έξι Αμερικανούς πολίτες», έγραψε ο Γκρενέλ στο Χ συνοδεύοντας την ανάρτηση με μια φωτογραφία του ίδιου στο αεροσκάφος περιτριγυρισμένο από έξι άνδρες, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί.

«Μόλις μίλησαν με τον @realDonaldTrump και δεν μπορούσαν να σταματήσουν να τον ευχαριστούν», πρόσθεσε.

Ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, ο Γκρενέλ είχε λάβει εντολή να απαιτήσει από το Καράκας την «άνευ όρων» επιστροφή στη χώρα τους των Βενεζουελάνων που έχουν απελαθεί από τις ΗΠΑ και να πετύχει την απελευθέρωση των Αμερικανών «ομήρων» που κρατούνταν στη Βενεζουέλα.

«Μόλις ενημερώθηκα ότι φέρνουμε πίσω έξι ομήρους από τη Βενεζουέλα (…) Εξαιρετική δουλειά!», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μαδούρο και ο Γκρενέλ, η χειραψία των οποίων μεταδόθηκε από την τηλεόραση αλλά χωρίς ήχο, συζήτησαν για «τη μετανάστευση, τις αρνητικές επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων, τους Αμερικανούς που εμπλέκονται σε εγκλήματα στο εθνικό έδαφος, την ακεραιότητα του πολιτικού συστήματος της Βενεζουέλας», σύμφωνα με ανακοίνωση του Καράκας.

«Πρότεινα να δημιουργήσουμε μια ατζέντα από το μηδέν (…) Ας πάμε προς μια νέα αρχή των ιστορικών σχέσεων στο πλαίσιο της οποίας ό,τι πρέπει να διορθωθεί θα διορθωθεί και όσα πρέπει να γίνουν θα γίνουν», σχολίασε το βράδυ ο Μαδούρο.

«Μπορώ να πω ότι ήταν πολύ θετικό. Υπάρχουν ζητήματα για τα οποία καταλήξαμε σε αρχικές συμφωνίες και, όταν τηρηθούν, θα ανοίξουν νέα θέματα, ελπίζουμε, νέες συμφωνίες για το καλό των δύο χωρών», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, τονίζοντας ότι θα περιμένει να δει αν όσα συζήτησε με τον Γκρενέλ θα αντικατοπτρίζονται σε αυτά που θα ανακοινώσουν οι ΗΠΑ για τη συνάντηση.

«Από τη βολιβαριανή Βενεζουέλα, λέμε στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ: ‘κάναμε ένα πρώτο βήμα, ελπίζουμε ότι αυτό θα συνεχίσει, θέλουμε να συνεχίσει!’».

«Οι Αμερικανοί όμηροι», που κρατούνται στη Βενεζουέλα, «πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μαουρίσιο Κλάβερ- Καρόουν, αρμόδιος για τη Λατινική Αμερική στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πριν από την άφιξη του Γκρενέλ στο Καράκας.

«Δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση με αντάλλαγμα το οτιδήποτε», τόνισε ο ίδιος, προτρέποντας «την κυβέρνηση Μαδούρο -το καθεστώς Μαδούρο- στη Βενεζουέλα να λάβει υπόψη τα αιτήματα του ειδικού απεσταλμένου», καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν «συνέπειες».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ υπογράμμισε ότι ο Γκρενέλ θα ζητήσει από τη Βενεζουέλα να εγκρίνει τις πτήσεις επαναπατρισμού των μελών της Τρεν δε Αράγκουα, μιας βενεζουελάνικης συμμορίας την οποία ο Τραμπ χαρακτήρισε «τρομοκρατική».

Το Καράκας διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις του με τις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2019, όταν η Ουάσινγκτον αναγνώρισε ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό και επέβαλε νέες κυρώσεις.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας πάντως παρέμεναν ανοιχτοί. Ένας ειδικός απεσταλμένος του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Ρότζερ Κάρστενς, πήγε στο Καράκας το 2022 και, την επόμενη χρονιά, δέκα Αμερικανοί κρατούμενοι εκεί αποφυλακίστηκαν με αντάλλαγμα τον Άλεξ Σάαμπ, έναν συνεργάτη του Μαδούρο που ήταν φυλακισμένος στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal, που ασχολείται με τους πολιτικούς κρατουμένους, οκτώ Αμερικανοί είναι σήμερα φυλακισμένοι στη Βενεζουέλα.

Τον Οκτώβριο ο υπουργός Εσωτερικών Ντιοσντάντο Καμπέγιο είχε δηλώσει ότι οι Αμερικανοί κρατούμενοι είναι επτά και ο πρόεδρος Μαδούρο ανακοίνωσε τον Ιανουάριο τη σύλληψη επτά «μισθοφόρων», μεταξύ των οποίων ήταν και δύο Αμερικανοί, χωρίς να προσδιορίσει το πότε έγινε αυτό. Ισχυρίσθηκε όμως ότι ο ένας από τους συλληφθέντες ήταν πράκτορας του FBI.

Οι ΗΠΑ, όπως και άλλες χώρες – κυρίως ευρωπαϊκές-έχουν καταγγείλει «τον παράνομο χαρακτήρα» της ορκωμοσίας του Μαδούρο για τρίτη θητεία, στις 10 Ιανουαρίου. Θεωρούν ότι ο αντιπολιτευόμενος Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρουτία κέρδισε στις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου.

Μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, στις 20 Ιανουαρίου, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος υποσχέθηκε να εφαρμόσει «το μεγαλύτερο πρόγραμμα απελάσεων στην αμερικανική ιστορία».

Εξάλλου η κυβέρνησή του ανακοίνωσε ότι ακύρωσε την παράταση του καθεστώτος προσωρινής προστασίας που αφορούσε περισσότερους από 600.000 Βενεζουελάνους στις ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να απελαθούν.

Σχετικά Άρθρα

Ν. Παναγιωτόπουλος: Βασικός στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας οι ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 9 / 10 / 2021 , 16:04 από news_room Ν. Παναγιωτόπουλος: Βασικός στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας οι ΗΠΑ «Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι και θα είναι βασικός στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας. Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας αποτυπώνει ακριβώς αυτή τη σχέση, η οποία τα τελευταία χρόνια αναβαθμίζεται συνεχώς». Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο […]

Κληρικολαϊκή σύναξη υπευθύνων νεανικού έργου Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

Κληρικολαϊκή σύναξη υπευθύνων νεανικού έργου Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 11 / 12 / 2023 , 21:19 από news_room Πραγματοποιήθηκε την Κυριακὴ, 10η Δεκεμβρίου 2023, με μεγάλη επιτυχία, η πρώτη Σύναξη για τους κατηχητές και τις κατηχήτριες της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, με την παρουσία και των υπευθύνων ιερέων του Τομέα Νεότητος και των Κατηχητικών Συνάξεων των Ενοριών. Αρχικά, ο Παναγιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης […]