Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 9 / 1 / 2025 , 16:00 από news_room
Ο στρατηγός Ζοζέφ Αούν, αρχηγός των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων, εξελέγη πρόεδρος του Λιβάνου.
«Μία νέα εποχή στην ιστορία του Λιβάνου αρχίζει σήμερα», δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος ανακοινώνοντας ότι το λιβανικό κράτος θα έχει το μονοπώλιο των όπλων.
Ο στρατηγός Ζοζέφ Αούν, ο οποίος δεν έχει σχέση συγγένειας με τον πρώην πρόεδρο Μισέλ Αούν, έχει την υποστήριξη πολλών ξένων δυνάμεων, των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας συμπεριλαμβανομένων. Ο Ζοζέφ Αούν ηγείται, από τον Μάρτιο του 2017, των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων. Λίβανος: Ολα «έτοιμα» για την εκλογή προέδρου – Φαβορί ο αρχηγός του στρατού Ζοζέφ Αούν
Ως αρχηγός του στρατού, ο στρατηγός Αούν διαχειρίσθηκε και ξεπέρασε σειρά από κρίσεις και κυρίως την οικονομική κατάρρευση που τον υποχρέωσε να δεχθεί διεθνή βοήθεια.
Πλέον, έπειτα από την συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στην φιλοϊρανική Χεζμπολάχ και το Ισραήλ στο τέλος του Νοεμβρίου, ο στρατός του Λιβάνου έχει επιφορτισθεί με την εποπτεία της τήρησής της.
Οι λιβανικές δυνάμεις αναπτύσσονται σταδιακά στις παραμεθόριες περιοχές του νοτίου Λιβάνου από όπου αποσύρεται ο ισραηλινός στρατός. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 26 Ιανουαρίου.
Η συμφωνία προβλέπει ότι μόνο οι δυνάμεις του λιβανικού στρατού και οι Κυανόκρανοι του ΟΗΕ θα πρέπει να έχουν παρουσία στον νότιο Λίβανο. Οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ οφείλουν να αποσυρθούν προς ζώνες που βρίσκονται βορειότερα και να εγκαταλείψουν τα βαρέα όπλα τους.
Γαλλόφωνος και αγγλόφωνος, ο στρατηγός Αούν είναι πατέρας δύο παιδιών. Είναι χριστιανός μαρωνίτης, κοινότητα από την οποία προέρχεται ο πρόεδρος της χώρας όπως ορίζει το σύστημα κατανομής της εξουσίας στον Λίβανο, ενώ ο πρωθυπουργός προέρχεται από την κοινότητα των σουνιτών μουσουλμάνων και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου από την κοινότητα των σιιτών.
