16 °C Athens, GR
22/01/2025

Τελευταια Νέα
Οικουμενικός: Είναι απαράδεκτο να εξακολουθούμε σήμερα να ζούμε με φανατισμούς, μικροψυχία και προκαταλήψεις Λαμπρά εορτάστηκε η εορτή του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας (Φωτογραφίες) Μητροπολίτης Κορωνείας: «Όλοι μας είμαστε σε σύγχυση, σε κατάσταση ταραχής, αγωνίας, εκνευρισμών» – Λαμπρός εσπερινός του Αγίου Νικολάου στη Καλλιθέα (Φωτογραφίες) Επίσκοπος Φωτικής Νεκτάριος: «Η ομόνοια και η ειρήνη σώζει την οικογένεια» – Λαμπρός εσπερινός του Αγίου Σάββα στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Αθηνών Ο επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός εξελέγη νέος Μητροπολίτης Ατλάντας Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε το νέο Αρχιεπίσκοπο Ελσίνκι και πάσης Φιλανδίας Νέοι επίσκοποι της Ελλαδικής Εκκλησίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Με επιτυχία η ημερίδα για την παρουσία των Θρησκευτικών Λειτουργών στο στράτευμα, ποιμαντικώς και διαχρονικώς Fake News χαρακτήρισαν τα Ellinika Hoaxes την είδηση με τον Σέρβο Αθλητή του Τζούντο που αποκλείστηκε δήθεν λόγω του Σταυρού που έκανε Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ελπίδα του για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Η Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης Ιεροσόλυμα: Αγιοταφίτες στο Αρμένικο Πατριαρχείο Εκπαίδευση αστυνομικών σε θέματα οργάνωσης αθλητικών εκδηλώσεων Με 600 ιερείς της ομογένειας ενισχύονται τα ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία Σήμερα η εκλογή νέου προέδρου της Βουλής Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος παρευρέθηκε στην ορκωμοσία του 47ου Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ Ο Τραμπ προειδοποιεί πως θα επιβληθούν δασμοί στις χώρες της ΕΕ Ο Παναμάς διαμαρτύρεται στον ΟΗΕ μετά τις απειλές Τραμπ για τη Διώρυγα Συνάντηση του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη με εκπρόσωπο της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος ως Θρησκευτικός και Εθνικός Ηγέτης

Παγκόσμια συνεργασία σε ένα σταυροδρόμι – Από 20 έως 24 Ιανουαρίου το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός

Παγκόσμια συνεργασία σε ένα σταυροδρόμι - Από 20 έως 24 Ιανουαρίου το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 7 / 1 / 2025 , 12:10 από news_room

Γενεύη, Ελβετία, 7 Ιανουαρίου 2025 – Το Βαρόμετρο Παγκόσμιας Συνεργασίας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ προσφέρει μια κριτική αξιολόγηση της κατάστασης της παγκόσμιας συνεργασίας, δείχνοντας έναν κόσμο που παλεύει με αυξημένο ανταγωνισμό και συγκρούσεις, ενώ εντοπίζει επίσης διάφορους τομείς όπου οι ηγέτες μπορούν να οδηγήσουν στην πρόοδο μέσω καινοτόμων συνεργασιών. Η εμβληματική ετήσια έκθεση του Φόρουμ, που κυκλοφόρησε εν μέσω γεωπολιτικών, τεχνολογικών και κοινωνικοπολιτικών αναταραχών, υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης κοινών προκλήσεων και προσφέρει στους ηγέτες καθοδήγηση σχετικά με το πώς μπορεί να μοιάζει η συνεργασία σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο.

Το Global Cooperation Barometer 2025, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την McKinsey & Company, χρησιμοποιεί 41 δείκτες για τη μέτρηση της τρέχουσας κατάστασης της παγκόσμιας συνεργασίας. Στόχος είναι να προσφέρουμε στους ηγέτες ένα εργαλείο για την καλύτερη κατανόηση των περιγραμμάτων της συνεργασίας σε ευρεία κλίμακα και σε πέντε πυλώνες: εμπόριο και ροές κεφαλαίων, καινοτομία και τεχνολογία, κλίμα και φυσικό κεφάλαιο, υγεία και ευεξία και ειρήνη και ασφάλεια. Τώρα στη δεύτερη έκδοσή του, το Βαρόμετρο βασίζεται σε νέα δεδομένα για να παρέχει μια ενημερωμένη εικόνα του παγκόσμιου τοπίου συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στον αντίκτυπο της νέας τεχνολογικής εποχής.

«Το Βαρόμετρο κυκλοφορεί σε μια στιγμή μεγάλης παγκόσμιας αστάθειας και σε μια στιγμή που πολλές νέες κυβερνήσεις αναπτύσσουν ατζέντες για το έτος και τους όρους τους μπροστά», δήλωσε ο Børge Brende, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. «Αυτό που δείχνει το Βαρόμετρο είναι ότι η συνεργασία δεν είναι μόνο απαραίτητη για την αντιμετώπιση κρίσιμων οικονομικών, περιβαλλοντικών και τεχνολογικών προκλήσεων, αλλά είναι δυνατή μέσα στο σημερινό πιο ταραχώδες πλαίσιο».

«Αυτή η δεύτερη έκδοση του Βαρόμετρου Παγκόσμιας Συνεργασίας εστιάζει στο πού βρίσκεται η συνεργασία σήμερα και πώς μπορεί να μοιάζει στη νέα τεχνολογική εποχή», δήλωσε ο Bob Sternfels, Global Managing Partner, McKinsey & Company. “Η προώθηση της παγκόσμιας καινοτομίας, της υγείας, της ευημερίας και της ανθεκτικότητας δεν μπορούν να γίνουν μόνοι τους. Οι ηγέτες θα χρειαστούν νέους μηχανισμούς για να συνεργαστούν σε βασικές προτεραιότητες, ακόμη κι αν διαφωνούν σε άλλες, και τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι αυτή η ισορροπία είναι δυνατή.”

Η τελευταία έκδοση του Βαρόμετρου υπογραμμίζει ότι η παγκόσμια συνεργασία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Η ανάλυση της έκθεσης αποκαλύπτει ότι μετά από θετική τάση για μια δεκαετία και ξεπέρασμα των προπανδημικών επιπέδων, η συνολική συνεργασία έχει μείνει στάσιμη.

Αυτό οφείλεται στην απότομη πτώση της ειρήνης και της  ασφάλειας του Βαρόμετρου τα τελευταία επτά χρόνια, που προκλήθηκε από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και τον ανταγωνισμό που έχουν διαβρώσει σημαντικά την παγκόσμια συλλογική ασφάλεια. Τα επίπεδα συγκρούσεων και συνακόλουθων ανθρωπιστικών κρίσεων έχουν αυξηθεί το περασμένο έτος σε επίπεδα ρεκόρ, λόγω κρίσεων που περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε αυτές, τη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία και το Σουδάν.

Καθώς η σε μεγάλο βαθμό σταθερή τάξη συνεργασίας που καθόρισε τη μεταψυχροπολεμική περίοδο δίνει τη θέση της σε ένα πιο κατακερματισμένο τοπίο, οι λύσεις σε πιεστικές προκλήσεις – από τη δράση για το κλίμα έως την τεχνολογική διακυβέρνηση – απαιτούν συνεργασία. Και παρά τις παγκόσμιες κρίσεις ασφάλειας, τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι η συνεργασία συνεχίστηκε σε διάφορους τομείς, όπως η διανομή εμβολίων, η επιστημονική έρευνα, η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πολλά άλλα – προσφέροντας μοντέλα για μελλοντική συνεργασία.

Συγκεκριμένα, η ειρήνη και η ασφάλεια μειώθηκαν απότομα τα τελευταία χρόνια, αλλά άλλοι πυλώνες του Βαρόμετρου παρέμειναν ανθεκτικοί και αποκαλύπτουν αναδυόμενες ευκαιρίες για διεθνή συνεργασία:

  • Καινοτομία και τεχνολογία : Ενώ αυξάνεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός όσον αφορά ορισμένες τεχνολογίες αιχμής, όπως οι ημιαγωγοί, η συνολική παγκόσμια συνεργασία για την τεχνολογία και την καινοτομία προχώρησε το 2023, εν μέρει λόγω της ψηφιοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό βοήθησε στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, μια ισχυρή αύξηση της προσφοράς κρίσιμων ορυκτών –και μια σχετική πτώση στην τιμή των μπαταριών λιθίου– και μια ανάκαμψη στην κινητικότητα των μαθητών. Ωστόσο, η ταχεία διακοπή από τις αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη αναδιαμορφώνει το παγκόσμιο τοπίο, αυξάνοντας την πιθανότητα μιας νέας πρώτης γραμμής γεωστρατηγικού ανταγωνισμού ή ακόμη και ενός «αγώνα εξοπλισμών τεχνητής νοημοσύνης». Η συνεργατική ηγεσία και οι στρατηγικές χωρίς αποκλεισμούς θα είναι το κλειδί για την αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων της ενώ παράλληλα αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι.
  • Κλίμα και φυσικό κεφάλαιο : Η συνεργασία για τους κλιματικούς στόχους βελτιώθηκε τον περασμένο χρόνο, με αυξημένες ροές χρηματοδότησης και υψηλότερο εμπόριο σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως ηλιακά, αιολικά και ηλεκτρικά οχήματα. Ωστόσο, απαιτείται επείγουσα δράση για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων, καθώς οι παγκόσμιες εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται. Η ευρύτερη παγκόσμια συνεργασία θα είναι απαραίτητη για την κλιμάκωση των τεχνολογιών και τη διασφάλιση της χρηματοδότησης που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων για το κλίμα έως το 2030.
  • Υγεία και ευεξία : Ορισμένα αποτελέσματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του προσδόκιμου ζωής, συνέχισαν να βελτιώνονται μετά την πανδημία, αλλά η συνολική πρόοδος επιβραδύνεται σε σύγκριση με πριν από το 2020. Ενώ η διασυνοριακή βοήθεια και η φαρμακευτική Ε&Α έχουν μειωθεί και η συνεργασία στο εμπόριο αγαθών υγείας και οι διεθνείς κανονισμοί έχουν σταματήσει, διάφορες μετρήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής και μητρικής θνησιμότητας, παραμένουν ισχυρές. Δεδομένων των αυξανόμενων κινδύνων για την υγεία και της γήρανσης του πληθυσμού, οι ηγέτες θα πρέπει να επενδύσουν στην παγκόσμια συνεργασία για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και των βιώσιμων συστημάτων υγείας.
  • Εμπόριο και ροές κεφαλαίων: Οι μετρήσεις που σχετίζονται με τη ροή αγαθών και υπηρεσιών, το εμπόριο, το κεφάλαιο και τους ανθρώπους είχαν μικτά αποτελέσματα το 2023 . Το εμπόριο αγαθών μειώθηκε κατά 5%, λόγω της βραδύτερης ανάπτυξης στην Κίνα και σε άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, ενώ ο παγκόσμιος κατακερματισμός συνέχισε να μειώνει το εμπόριο μεταξύ δυτικών και ανατολικών μπλοκ. Παρόλα αυτά, οι παγκόσμιες ροές υπηρεσιών, κεφαλαίων και ανθρώπων έδειξαν ανθεκτικότητα. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν, ιδιαίτερα σε στρατηγικούς τομείς όπως οι ημιαγωγοί και η πράσινη ενέργεια, ενώ η μετανάστευση εργατικού δυναμικού και τα εμβάσματα ανέκαμψαν έντονα, ξεπερνώντας τα προ πανδημίας επίπεδα.

Κοιτάζοντας το μέλλον, οι ηγέτες θα πρέπει να βρουν τρόπους να συνεργαστούν, ακόμη και όταν αυξάνεται ο ανταγωνισμός, καθώς τα απτά αποτελέσματα θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης και της υποστήριξης του κοινού. Η έκθεση καταλήγει υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για προσαρμοστική ηγεσία με γνώμονα τις λύσεις για την πλοήγηση σε ένα ταραγμένο παγκόσμιο τοπίο. Με το να στραφούν προς συνεργατικές λύσεις, οι ηγέτες μπορούν να οικοδομήσουν ξανά την εμπιστοσύνη, να οδηγήσουν σε ουσιαστικές αλλαγές και να ξεκλειδώσουν νέες ευκαιρίες για κοινή πρόοδο και ανθεκτικότητα στα σύνθετα χρόνια που έρχονται.

Σχετικά με τη Μεθοδολογία του Βαρόμετρου Παγκόσμιας Συνεργασίας

Το Βαρόμετρο Παγκόσμιας Συνεργασίας – που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2024 – αξιολογεί την παγκόσμια συνεργασία σε πέντε διασυνδεδεμένες διαστάσεις: εμπόριο και κεφάλαιο, καινοτομία και τεχνολογία, κλίμα και φυσικό κεφάλαιο, υγεία και ευεξία και ειρήνη και ασφάλεια. Το Βαρόμετρο βασίζεται σε 41 δείκτες, που κατηγοριοποιούνται ως μετρήσεις συνεργατικής δράσης (απόδειξη απτής συνεργασίας, όπως όγκοι εμπορίου, ροές κεφαλαίων ή ανταλλαγές πνευματικής ιδιοκτησίας) και μετρήσεις αποτελέσματος (ευρύτερα μέτρα προόδου, όπως μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ή βελτιώσεις στη ζωή προσδοκία). Εκτείνοντας την περίοδο 2012–2023 και ευρετηριασμένο έως το 2020 για να αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στην εποχή της πανδημίας, το Βαρόμετρο κανονικοποιεί τα δεδομένα για συγκρισιμότητα (π.χ. οικονομικές μετρήσεις σε σχέση με το παγκόσμιο ΑΕΠ και μετρήσεις μετανάστευσης σε επίπεδα πληθυσμού) και τα σταθμίζει εξίσου εντός και μεταξύ των πυλώνων.

Σχετικά με την ετήσια συνάντηση 2025

Η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ 2025, που πραγματοποιείται στο Νταβός-Κλόστερς από τις 20 έως τις 24 Ιανουαρίου, συγκαλεί παγκόσμιους ηγέτες με θέμα, Συνεργασία για την Ευφυή Εποχή. Η συνάντηση θα προωθήσει νέες συνεργασίες και ιδέες για να διαμορφώσει ένα πιο βιώσιμο μέλλον χωρίς αποκλεισμούς σε μια εποχή ταχέως εξελισσόμενης τεχνολογίας, εστιάζοντας σε πέντε βασικούς τομείς: Επαναλαμβανόμενη ανάπτυξη, Βιομηχανίες στην Ευφυή Εποχή, Επένδυση σε Ανθρώπους, Προστασία του Πλανήτη και Ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης . Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα.

Σχετικά Άρθρα

Πανηγυρικός Εσπερινός για τον Πολιούχο Λευκωσίας, Άγιο Τριφύλλιο

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 13 / 6 / 2021 , 22:38 από news_room Με όλη την πρέπουσα επισημότητα,  τελέσθηκε το απόγευμα τού Σαββάτου 12 Ιουνίου, στον νέο Ιερό Καθεδρικό Ναό τής Λευκωσίας, Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν του Προστάτου και Πολιούχου τής πόλεως τής Λευκωσίας Αγίου Τριφυλλίου, πρώτου επισκόπου Λήδρας, χοροστατούντος τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βρυούλων κ. Παντελεήμονος, […]

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιωσιμότητας, διοργάνωσε περιβαλλοντική και well being δράση με τη συμμετοχή των εργαζομένων του. Στόχος της δράσης ήταν το χτίσιμο μιας εταιρικής κουλτούρας βασισμένη στον εθελοντισμό με σκοπό την ενίσχυση της ευεξίας και της ευζωίας των ανθρώπων του καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του πολιτισμού. H Περιβαλλοντική δράση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που συνδυάζει Hiking στο βουνό, επίσκεψη σε μνημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος και αποκομιδή απορριμμάτων τείνει να γίνει θεσμός στον Όμιλο Επιχειρήσεων Σαρακάκη. Αξιοποιώντας τον ανοιξιάτικο καιρό, οι εργαζόμενοι πέρασαν ένα υπέροχο και αναζωογονητικό πρωινό στη φύση στον Λόφο Πευκωτού και το Αρχαίο Κάστρο Λαθούριζας στον Νότιο Υμηττό. Η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Νοτίου Υμήττου απογείωσε τη συνολική εμπειρία της πεζοπορίας τόσο με την αναλυτική ξενάγηση και καθοδήγηση που προσέφερε όσο και με τις συμβουλές για θέματα προστασίας του βουνού από τις φωτιές και από συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο τα δάση μας. Η πεζοπορία περιλάμβανε επίσκεψη: Στην Ακρόπολη του Αρχαίου Δήμου Αλών Αιξωνιδών στον λόφο Πευκωτό Στα ορύγματα και τα ιταλικά πολυβολεία του Β' Παγκόσμιου Πολέμου Στο αρχαίο κάστρο Λαθούριζας Ενδιαφέρον είχε ο διαγωνισμός φωτογραφίας στον οποίον πήραν μέρος οι συμμετέχοντες ενισχύοντας έτσι την καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος και υγιούς συναγωνισμού. Στο τέλος της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες παρέλαβαν «Έπαινο Συμμετοχής σε Δράση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης» και ως αναμνηστικό δώρο μία γλάστρα με βασιλικό. H υπευθυνότητα και η προστασία του περιβάλλοντος καθώς και η φροντίδα για την ευεξία, την ευζωία, τη σωματική και την ψυχική υγεία, αποτελούν πρακτικές πλήρως ενσωματωμένες στην εργασιακή κουλτούρα του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη. Μέσω της δράσης αυτής υποστηρίχθηκαν οι Παγκόσμιοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών: Στόχος 3: Καλή Υγεία και Ευημερία, Στόχος 4: Ποιοτική Εκπαίδευση, Στόχος 11: Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες, Στόχος 15: Ζωή στη Στεριά, Στόχος 17: Συνεργασία για τους Στόχους

Όμιλος Σαρακάκη: Δράση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για το Περιβάλλον

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 10 / 5 / 2024 , 14:12 από news_room Όμιλος Σαρακάκη: Δράση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για το Περιβάλλον Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιωσιμότητας, διοργάνωσε περιβαλλοντική και well being δράση με τη συμμετοχή των εργαζομένων του. Στόχος της δράσης ήταν το χτίσιμο μιας εταιρικής κουλτούρας βασισμένη […]