17 °C Athens, GR
22/01/2025

Τελευταια Νέα
Οικουμενικός: Είναι απαράδεκτο να εξακολουθούμε σήμερα να ζούμε με φανατισμούς, μικροψυχία και προκαταλήψεις Λαμπρά εορτάστηκε η εορτή του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας (Φωτογραφίες) Μητροπολίτης Κορωνείας: «Όλοι μας είμαστε σε σύγχυση, σε κατάσταση ταραχής, αγωνίας, εκνευρισμών» – Λαμπρός εσπερινός του Αγίου Νικολάου στη Καλλιθέα (Φωτογραφίες) Επίσκοπος Φωτικής Νεκτάριος: «Η ομόνοια και η ειρήνη σώζει την οικογένεια» – Λαμπρός εσπερινός του Αγίου Σάββα στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Αθηνών Ο επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός εξελέγη νέος Μητροπολίτης Ατλάντας Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε το νέο Αρχιεπίσκοπο Ελσίνκι και πάσης Φιλανδίας Νέοι επίσκοποι της Ελλαδικής Εκκλησίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Με επιτυχία η ημερίδα για την παρουσία των Θρησκευτικών Λειτουργών στο στράτευμα, ποιμαντικώς και διαχρονικώς Fake News χαρακτήρισαν τα Ellinika Hoaxes την είδηση με τον Σέρβο Αθλητή του Τζούντο που αποκλείστηκε δήθεν λόγω του Σταυρού που έκανε Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ελπίδα του για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Η Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης Ιεροσόλυμα: Αγιοταφίτες στο Αρμένικο Πατριαρχείο Εκπαίδευση αστυνομικών σε θέματα οργάνωσης αθλητικών εκδηλώσεων Με 600 ιερείς της ομογένειας ενισχύονται τα ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία Σήμερα η εκλογή νέου προέδρου της Βουλής Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος παρευρέθηκε στην ορκωμοσία του 47ου Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ Ο Τραμπ προειδοποιεί πως θα επιβληθούν δασμοί στις χώρες της ΕΕ Ο Παναμάς διαμαρτύρεται στον ΟΗΕ μετά τις απειλές Τραμπ για τη Διώρυγα Συνάντηση του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη με εκπρόσωπο της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος ως Θρησκευτικός και Εθνικός Ηγέτης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε υποβρύχιο του αμερικανικού στόλου, στο Λιμάνι Λεμεσού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε υποβρύχιο του αμερικανικού στόλου, στο Λιμάνι Λεμεσού

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 2 / 1 / 2025 , 11:53 από news_room

«Η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα από πράξεις και όχι λόγια, είναι η λύση σε πολλές από τις κρίσεις, από τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε αυτή την περιοχή», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά το πέρας της επίσκεψής του στο υποβρύχιο «USS Indiana» του 6ου αμερικανικού στόλου, στο Λιμάνι Λεμεσού.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Υπουργός Άμυνας κ. Βασίλης Πάλμας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, μετά το πέρας της επίσκεψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει τη σημασία της παρουσίας του αμερικανικού υποβρυχίου στην Κύπρο, ανέφερε τα ακόλουθα:

«Είναι σημαντικό ότι αποφάσισαν να σταματήσει στην Κύπρο για κάποιες μέρες, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουμε, για να προωθήσουμε, από τη μια, την άμυνα και την ασφάλεια στην ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, αλλά και την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των σχέσεών μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε όλα τα επίπεδα, ειδικότερα στα θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Φυσικά ανταποκρίθηκα θετικά μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Άμυνας, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, για να είμαστε εδώ, από τη μια, για να έχουμε αυτή τη μοναδική εμπειρία, γιατί πρόκειται για μοναδική εμπειρία, αλλά και ως ένδειξη ευχαριστιών και εκτίμησης για τη συνεργασία που έχουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικότερα, επαναλαμβάνω, στα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας. Μια συνεργασία που ο στόχος, η πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές -και αυτά δεν είναι μόνο δημόσιες δηλώσεις, θα το δούμε και στην πράξη- [είναι ότι] θα ενισχύεται συνεχώς, θα αναβαθμίζεται συνεχώς, πάντα μέσα από μια θετική προσέγγιση, επαναλαμβάνω, όσον αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, να ενισχύσει την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή να εργαστούμε από κοινού, για να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας και άμυνας.»

Σε ερώτηση για το ποια είναι τα μηνύματα που στέλνει η παρουσία του υποβρυχίου αλλά και άλλων πολεμικών πλοίων στο Λιμάνι της Λεμεσού, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε:

«Στέλνει τα μηνύματα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι το πρόβλημα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα από πράξεις και όχι λόγια, είναι η λύση σε πολλές από τις κρίσεις, από τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε αυτή την περιοχή.

Επαναλαμβάνω, το αποδείξαμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα. Την ίδια στιγμή, ενισχύουν το διεθνές αποτύπωμα της χώρας μας, αλλά παράλληλα υπάρχει και η διάσταση -θέλω να την επαναλάβω- για εμάς μέσα από αυτές τις συνεργασίες υπάρχει και ισχυρή αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς, στο ανθρώπινο δυναμικό της Εθνικής Φρουράς, που είναι μία από τις βασικές μας προτεραιότητες, μαζί με την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.»

Κληθείς να σχολιάσει την εμπειρία του εντός του υποβρυχίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:

«Είναι μοναδική εμπειρία. Είχα στο παρελθόν την ευκαιρία για ακόμη μια φορά [να εισέλθω] σε ένα άλλο αμερικανικό υποβρύχιο. Αυτό είναι σαφώς πιο σύγχρονο, πιο καινούργιο και είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε και να δούμε και τις δυνατότητες αλλά και τις ιδιαίτερες συνθήκες να ζεις και να εργάζεσαι σε ένα τέτοιο υποβρύχιο.»

Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου για την παρουσία του υποβρυχίου στο Λιμάνι της Λεμεσού και τα οικονομικά οφέλη που συνεπάγεται, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε:

«Στέλνει θεωρώ πολλά μηνύματα, ειδικότερα και για τη συνεργασία μας τη διμερή, αλλά και στην περιοχή. Θέλω να το επαναλάβω, εργαζόμαστε στη βάση μιας θετικής προσέγγισης. Η συνεργασία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με τις άλλες χώρες αναδεικνύει τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή.

Σίγουρα υπάρχει η οικονομική διάσταση. Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ατόμων που θα φιλοξενηθούν στην πολύ όμορφη πόλη της Λεμεσού για τόσες μέρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η τροφοδοσία για το ίδιο το υποβρύχιο και πολλά άλλα. Φυσικά υπάρχει και οικονομική διάσταση πάντα.»

Σχετικά Άρθρα

3 Μαρτίου ημέρα μνήμης του ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 3 / 3 / 2021 , 17:47 από news_room 3 Μαρτίου ημέρα μνήμης του ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου. Ημέρα κατά την οποία οι Άγγλοι, περικύκλωσαν το κρησφύγετο του ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, όπου έριξαν χειροβομβίδα και βενζίνη, με αποτέλεσμα να καεί ζωντανός ο Σταυραετός του Μαχαιρά. Ο Γρηγόρης Αυξεντίου τάφηκε την […]

Έφθασε στην Αυστραλίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης - Μεγαλειώδης υποδοχή του Οικουμενικού στο Σύδνεϋ

Έφθασε στην Αυστραλία ο Οικουμενικός Πατριάρχης – Μεγαλειώδης υποδοχή του Οικουμενικού στο Σύδνεϋ

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 4 / 10 / 2024 , 18:21 από news_room Την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, το βράδυ, αφίχθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Σύδνεϋ η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία, προκειμένου να προεξάρχει των εορταστικών εκδηλώσεων επί τη εκατονταετηρίδα της σημαντικής αυτής Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου στην […]