Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 9 / 1 / 2025 , 14:12 από news_room
«Σήμερα, η Ελλάδα υποκλίνεται σε έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες της σύγχρονης Ιστορίας της», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Στον ιδιαιτέρως συναισθηματικά και πολιτικά φορτισμένο επικήδειο λόγο για τον Κώστα Σημίτη που εκφώνησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως ο Κώστας Σημίτης «με δημιουργικές ρήξεις έκανε πράξη την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εξωστρέφειας».
«Το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετά τον δεύτερο ιστορικό του ηγέτη. Πρόεδρε, θυμάμαι το μικρό βιβλιαράκι που μου δώρισες σε μια από τις πρώτες μας συναντήσεις. Με έκανες κοινωνό της πολιτικής σκέψης και των ιδανικών σου», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης στην αρχή του λόγου του.
Οπως είπε, ο Κώστας Σημίτης δεν έδινε μάχες τακτικής, αλλά «είχε διαμορφώσει το πρόγραμμα για την υπέρβαση των παθογενειών του κράτους». Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, ο Κώστας Σημίτης «συσπείρωσε μια μεγάλη πολιτική πλειοψηφία γύρω από το όραμα του εκσυγχρονισμού δίνοντάς του προοδευτικό νόημα». «Ως αριστερός πίστευες ότι η πραγματοποίηση του εκσυγχρονισμού συνεπάγεται κινητοποίηση και κοινωνικό αγώνα», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σημείωσε ότι ο Κώστας Σημίτης είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για την οικονομική κρίση από το βήμα της Βουλής.
«Εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει μόνο οικονομική πρόοδο. Σημαίνει ταυτόχρονα ενίσχυση των θεσμών, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση του κράτους δίκαιου. Σημαίνει διαφάνεια και υπευθυνότητα στη λήψη των αποφάσεων, δίκαιο μέρισμα στην ανάπτυξη και όχι διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων», ανέφερε. Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε ότι «πραγματικός εκσυγχρονισμός σημαίνει ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα που στηρίζει τον κόσμο της εργασίας. Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την περιφερειακή ανάπτυξη και όχι για την πελατειακή νομή τους από ισχυρά συμφέροντα».
Ίσως σας ενδιαφέρει:
- Η κηδεία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στη Μητρόπολη Αθηνών
- Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης
- Τετραήμερο εθνικό πένθος στη χώρα για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη – Στις 9 Ιανουαρίου η κηδεία δημοσία δαπάνη
- Πάτρα: Γιος ιερέα ο πιστολέρο που πυροβόλησε για ένα παρκάρισμα
- Το πρώτο κρούσμα HMPV στην Ελλάδα – Διασωληνωμένος στο Παπανικολάου 71χρονος
- Συμβουλές για τις χειμερινές εκπτώσεις από την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας
- Ηλιούπολη : Καθηγητής συνελήφθη για γενετήσιες πράξεις με 14χρονη
Τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Σημίτη είναι εθνικά και ο Κώστας Σημίτης ήταν συνδιαμορφωτής της Ιστορίας, συμπλήρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και τόνισε ότι το 2004 ο Κώστας Σημίτης άφησε την Ελλάδα πιο αισιόδοξη και πιο ισχυρή από ποτέ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για τη συνεισφορά και την παρακαταθήκη του Κώστα Σημίτη, επισήμανε επίσης πως ο πραγματικός προοδευτικός εκσυγχρονισμός είναι ολόπλευρος.
«Πρόεδρε, ανήκεις πλέον στο πάνθεον των μεγάλων Ευρωπαίων ηγετών. Υπήρξες υπόδειγμα σεμνότητας και απλότητας, ήσουν πολιτικό αντίδοτο στην αλαζονεία της εξουσίας. Εδειξες ότι πολλά που φαίνονται ανέφικτα είναι στο χέρι μας να τα πετύχουμε. Σήμερα, η Ελλάδα υποκλίνεται σε έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες της σύγχρονης Ιστορίας της», κατέληξε.
Πηγή: Kathimerini.gr