8 °C Athens, GR
13/01/2025

Τελευταια Νέα
Οικουμενικός: Είναι απαράδεκτο να εξακολουθούμε σήμερα να ζούμε με φανατισμούς, μικροψυχία και προκαταλήψεις Λαμπρά εορτάστηκε η εορτή του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας (Φωτογραφίες) Μητροπολίτης Κορωνείας: «Όλοι μας είμαστε σε σύγχυση, σε κατάσταση ταραχής, αγωνίας, εκνευρισμών» – Λαμπρός εσπερινός του Αγίου Νικολάου στη Καλλιθέα (Φωτογραφίες) Επίσκοπος Φωτικής Νεκτάριος: «Η ομόνοια και η ειρήνη σώζει την οικογένεια» – Λαμπρός εσπερινός του Αγίου Σάββα στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Αθηνών Ο επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός εξελέγη νέος Μητροπολίτης Ατλάντας Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε το νέο Αρχιεπίσκοπο Ελσίνκι και πάσης Φιλανδίας Νέοι επίσκοποι της Ελλαδικής Εκκλησίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Με επιτυχία η ημερίδα για την παρουσία των Θρησκευτικών Λειτουργών στο στράτευμα, ποιμαντικώς και διαχρονικώς Fake News χαρακτήρισαν τα Ellinika Hoaxes την είδηση με τον Σέρβο Αθλητή του Τζούντο που αποκλείστηκε δήθεν λόγω του Σταυρού που έκανε Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ελπίδα του για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Η Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Κακοκαιρία έως την Τρίτη – Σε ποιες περιοχές δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία Συρία: Η Σαουδική Αραβία ζητά την άρση των κυρώσεων Εγκάρδιες ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον νοσηλευόμενο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας ΓΕΣ: Έκτακτες κρίσεις Ταξίαρχων Όπλων και Σωμάτων Mιχ. Κατρίνης: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δημιουργεί τεράστια αναταραχή στις Ένοπλες Δυνάμεις Συρία: Δημόσια εκτέλεση δημάρχου που θεωρείτο πιστός στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ Από το σκότος στο φως Σβάστικες και σε δεύτερη συναγωγή στο Σίδνεϊ Χριστιανικές εκκλησίες στον Πατριάρχη Θεόφιλο Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε η νέα Πρέσβης της Γερμανίας στην Τουρκία

Οικουμενικός: Είναι απαράδεκτο να εξακολουθούμε σήμερα να ζούμε με φανατισμούς, μικροψυχία και προκαταλήψεις

Οικουμενικός: Είναι απαράδεκτο να εξακολουθούμε σήμερα να ζούμε με φανατισμούς, μικροψυχία και προκαταλήψεις oikoumenikos adologala (1)

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 7 / 12 / 2024 , 1:33 από news_room

Χοροστάτησε στον πανηγυρίζοντα Ναό του Ι.Ν.Αγίου Νικολάου Τζιβαλίου

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, την Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2024, χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία, για την εορτή του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, του Θαυματουργού, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό στο Τζιβαλί της Πόλεως, ο οποίος έχει παραχωρηθή για την εξυπηρέτηση της Ουκρανοφώνου κοινότητος της Πόλεως.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ιστορική ανακοίνωση που έκανε ο προκάτοχός του αοίδιμος Πατριάρχης Αθηναγόρας, από τον ίδιο Ναό, ανήμερα της πανηγύρεώς του, στις 6 Δεκεμβρίου 1963, εκφράζοντας την πρόθεσή του να μεταβεί μετά ένα μήνα στην Αγία Πόλη Ιερουσαλήμ για να συναντήσει τον Πάπα Παύλο Στ. “Από της απόψεως αυτής, ο Ναός της Κοινότητός σας θα παραμείνη στην ιστορία της Εκκλησίας μας και δη των σχέσεων αυτής προς την Εκκλησία της Ρώμης”, είπε ο Πατριάρχης και πρόσθεσε:

“Και έκτοτε, κατά την διαρρεύσασαν εξηκονταετίαν, συνετελέσθησαν εις τον τομέα της προσεγγισεως και της συμφιλιώσεως των Εκκλησιών Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής τόσον πολλά και τόσον μεγάλα, ώστε είναι αδύνατον να μη αισθανώμεθα ευγνώμονες προς τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν διά τας πλουσίας ευεργεσίας Αυτού. Εξήκοντα ολόκληρα έτη παρήλθον από την πρώτη εκείνη συνάντησι των Ιεροσολύμων και ήδη δέκα έτη συνεπληρώθησαν εφέτος και από την δεύτερη συνάντησι που πραγματοποιήθηκε εκεί τον Μάιον του 2014 μεταξύ του Αγιωτάτου Πάπα Φραγκίσκου και της ημών Μετριότητος, εις εορτασμόν της πεντηκοντατετίας της ιστορικής αυτής επετείου. Συγχρόνως δε, κατά το παριππεύον έτος, ενθυμούμεθα με ευγνωμοσύνην και την πρώτην επίσκεψιν του αδελφού Φραγκίσκου ενταύθα, προ δεκαετίας ακριβώς, κατά την Θρονικήν Εορτήν της Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας, τον Νοέμβριον του 2014.

Ήδη δε με μεγάλη χαρά και εξιδιασμένη τιμή ετοιμαζόμεθα να υποδεχθούμε εκ νέου τον Πάπαν τον προσεχή Μάιον, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που οργανώνουμε από κοινού με την Εκκλησίαν της Πρεσβυτέρας Ρώμης διά να τιμήσωμεν την σπουδαίαν επέτειον των 1700 ετών από της συγκλήσεως της εν Νικαία Α´ Οικουμενικής Συνόδου. Ο πανηγυρικός εορτασμός της Συνόδου αυτής, ως αναγνωρισμένης και σεβαστής από ολόκληρον την Χριστιανοσύνην, αποτελεί συγχρόνως και αφορμήν διά κάλεσμα προς όλους εις ενότητα.

Χαιρόμεθα βαθέως, διότι και ο νυν Πάπας έχει τας αυτάς ως και οι άμεσοι προκάτοχοί του, από Παύλου του Ϛ’ εως Βενεδίκτου του ΙϚ’, διαθέσεις διά το μέγα ζήτημα «της των πάντων ενώσεως», υπέρ της οποίας προσεύχεται αδιαλείπτως η Αγία Εκκλησία μας. Καθώς δε κατά το προσεχές έτος η ημερομηνία εορτασμού της εορτών εορτής, του Αγίου Πάσχα, συμπίπτει, τύχη αγαθή, διά την Ανατολικήν και την Δυτικήν Χριστιανοσύνην, θεωρούμε ότι μας δίδεται χρυσή ευκαιρία να καταλήξωμεν εις συμφωνίαν με τον αδελφόν Φραγκίσκον περί της μονίμου καθιερώσεως του εορτασμού του Πάσχα υπό της Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας την αυτήν ημέραν και διά τα επόμενα έτη, συμφώνως μάλιστα προς το Κανόνιον της καθ᾽ ημάς Εκκλησίας. Είμεθα δε αισιόδοξοι ότι και η Αγγλικανική Εκκλησία και αι λοιπαί Προτε-σταντικαί Ομολογίαι ασμένως θα υιοθετήσουν μίαν τοιαύτην συμφωνίαν.”

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος, δραττόμενος της ευκαιρίας, απευθύνθηκε προς εκείνους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, οι οποίοι αντιδρούν σε αυτή την προοπτική διευκρινίζοντας ότι:

“H εν λόγω συμφωνία θα αφορά αποκλειστικώς εις το ζήτημα της ημέρας εορτασμού του Πάσχα και όχι ασφαλώς εις συλλειτουργίαν με τους αδελφούς μας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία συλλειτουργία προϋποθέτει την κοινωνίαν μεταξύ των δύο Εκκλησιών μας, εις την οποίαν, παρά την πρόοδον του θεολογικού διαλόγου και τα σημαντικά βήματα που έχουν συντελεσθή, δεν έχουμε ακόμη φθάσει. Όπως η πλεινότης των Ορθοδόξων Εκκλησιών εορτάζει την επί θύραις μεγάλην Δεσποτικήν εορτήν των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου κατ᾽ έτος, την ίδια δηλαδή ημερομηνία με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, όπως οι εν Ελλάδι Ρωμαιοκαθολικές Κοινότητες ακολουθούν το Ορθόδοξον Κανόνιον διά τον προσδιορισμόν του Πάσχα, προκειμένου να το εορτάζουν από κοινού με τους Ορθόδοξους αδελφούς τους, όπως εις Φιλλανδίαν από πολλών ετών η ημερομηνία του Πάσχα είναι κοινή δι᾽ όλους τους Χριστιανούς της χώρας, το αυτό προτείνουμε να θεσμοθετηθή εις παγχριστιανικόν επίπεδον και δη επί τη βάσει του τρόπου καθορισμού του Πάσχα υπό της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Φρονούμεν ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος διά να τιμήσωμεν την μνήμην των Πατέρων της εν Νικαία Α´ Οικουμενικής Συνόδου, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, ρύθμισαν και το ζήτημα του κοινού εορτασμού του Πάσχα. Είναι πράγματι θλιβερόν 1700 έτη αργότερα να συζητούμε ακόμη για το θέμα αυτό!”

Και ο Παναγιώτατος πρόσθεσε:

“Δεν νοείται και είναι απαράδεκτο να εξακολουθούμε σήμερα, εις τας αρχάς του 21ου αιώνος, να ζούμε με φανατισμούς, μικροψυχία και προκαταλήψεις. Ο Θεός μας είναι Θεός της αγάπης. Και αν ακόμη έγιναν λάθη εις το παρελθόν, αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει να τα διαιωνίζουμε. Αυτές τις απλές αλλά και συνάμα μεγάλες αλήθειες μας τις εδίδαξε καθ᾽ όλην την μακράν του Πατριαρχείαν ο αοίδιμος μέγας προκάτοχός μας Πατριάρχης Αθηναγόρας. Γι᾽ αυτό και πάντοτε του είμεθα ευγνώμονες. Σήμερα ιδιαιτέρως υπερίπταται η ψυχή του εδώ και συναγάλλεται μαζί μας. Αιωνία αυτού η μνήμη και άληστος!”

Προσευχή για τους Ρώσσους κληρικούς και λαϊκούς, που υποστηρίζουν τους χειμαζόμενους Ορθοδόξους αδελφούς τους στην Ουκρανία

Ο Παναγιώτατος υπενθύμισε ότι ο Ναός αυτός έχει παραχωρηθεί από την Μητέρα Εκκλησία για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών των Ουκρανοφώνων τέκνων της, που διαβιούν στην Πόλη, συγχαίροντας τον ουκρανικής καταγωγής Ιερατικώς Προϊστάμενο της Κοινότητος Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Μεθόδιο για το έργο που επιτελεί.

“Το ανύστακτον ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως επεκτείνεται όμως και προς τον πιστόν και σκληρώς δοκιμαζόμενον λαόν της Ουκρανίας, ο οποίος επί σχεδόν τρία έτη βιώνει την φρίκην ενός αποτροπαίου πολέμου από μέρους της Ρωσσικής Ομοσπονδίας. Η επικειμένη εορτή των Χριστουγέννων, η κατ᾽ εξοχήν ημέρα εξαγγελίας της «επί γης ειρήνης», θα πρέπει να κινητοποιήση όλους για τον οριστικό τερματισμό του πολέμου με δικαία και βιώσιμη ειρήνη για την Ουκρανία. Προσευχόμεθα αδιαλείπτως υπέρ της ταχείας και πλήρους αποκαταστάσεως της υγείας των τραυματιών και υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των θυμάτων και κουφισμού των οικογενειών των τόσον εις την Ουκρανίαν όσον και εις την Ρωσσίαν. Σήμερον δε απευθύνομεν ιδιαιτέρας ικεσίας προς τον εορταζόμενον Άγιον Νικόλαον και υπέρ όλων εκείνων των Ρώσσων κληρικών και λαϊκών, οι οποίοι υποστηρίζουν τους εν Ουκρανία χειμαζομένους Ορθοδόξους αδελφούς τους και υφίστανται απηνείς διώξεις και φυλακίσεις, επειδή ακριβώς υψώνουν την φωνή τους εναντίον της απανθρώπου πολιτικής του Προέδρου Πούτιν και του αντιχριστιανικού κηρύγματος του Πατριάρχου Κυρίλλου. Είθε το παράδειγμά των να αφυπνίση συνειδήσεις εντός και εκτός της χώρας των.”

Ο Παναγιώτατος εξέφρασε την Πατριαρχική ευαρέσκειά του για τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Αλικαρνασσού κ. Αδριανό, Επόπτη της Περιφερείας Φαναρίου-Κερατίου Κόλπου, “ο οποίος ανυστάκτως μεριμνά διά τας ανάγκας της Περιφερείας του και συμπαρίσταται ενεργώς εις την ενταύθα Ουκρανόφωνον παροικίαν, ως αληθής φορεύς του πνεύματος του Φαναρίου. Εκφράζομεν δε εις αυτόν τας εγκαρδίους ευχάς μας διά ταχείαν αποκατάστασιν της υγείας του μετά το πρόσφατον ατύχημα που είχε”. Ευχαρίστησε δε και την Εκκλησιαστική Επιτροπή της Κοινότητος για την προσφορά της.

Με αφορμή τη σημερινή εορτή, αναφέρθηκε στους αειμνήστους Μ. Οικονόμο Νικόλαο Πετροπέλλη, Αρχειοφύλακα των Πατριαρχείων, ο οποίος επί δεκαετίες διετέλεσε Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητας Αγίου Νικολάου Τζιβαλίου, και Νικόλαο Μαγγίνα, στενό συνεργάτή του, ο οποίος απαθανάτισε με τον φωτογραφικό φακό του την σύγχρονη ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Κατά τη Θεία Λειτουργία τον θείο λόγο κήρυξε ο Ιερολ. Διάκονος της Σειράς κ. Επιφάνιος Kamyanovich.

Εκκλησιάστηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ιωακείμ, ο Γενικός Πρόεξενος της Ουκρανίας στην Πόλη Εντιμ. κ. Roman Nedilskyi, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., μέλη της Ουκρανικής Κοινότητος, και προσκυνητές από το εξωτερικό.

Οικουμενικός: Είναι απαράδεκτο να εξακολουθούμε σήμερα να ζούμε με φανατισμούς, μικροψυχία και προκαταλήψεις oikoumenikos adologala (1)

Οικουμενικός: Είναι απαράδεκτο να εξακολουθούμε σήμερα να ζούμε με φανατισμούς, μικροψυχία και προκαταλήψεις oikoumenikos adologala (1)

Σχετικά Άρθρα

Επίσκεψη Πάπα Φραγκίσκου στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Επίσκεψη Πάπα Φραγκίσκου στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 6 / 12 / 2021 , 0:42 από news_room Στις 4:00 το απόγευμα πέρασε το κατώφλι της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με τη συνοδεία Καρδιναλίων, όπου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Ο Μακαριώτατος τον καλωσόρισε και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στους στόχους του ταξιδιού του και […]

Ολοκλήρωση συνεκπαίδευσης Ελεύθερων Σκοπευτών Ειδικής Ακριβείας (ΕΣΕΑ) 2021

Ολοκλήρωση συνεκπαίδευσης Ελεύθερων Σκοπευτών Ειδικής Ακριβείας (ΕΣΕΑ) 2021

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 20 / 12 / 2021 , 0:45 από news_room Από 06 έως 17 Δεκεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, συνεκπαίδευση σε αντικείμενα Ελεύθερων Σκοπευτών Ειδικής Ακριβείας (ΕΣΕΑ), με την συμμετοχή προσωπικού της Διοίκησης Καταδρομών, στο πλαίσιο του Προγράμματος Τριμερούς Συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Αρμενίας. Σκοπός της συνεκπαίδευσης, ήταν η επαύξηση της μαχητικής ικανότητας κατά […]