28 °C Athens, GR
03/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αρχιεπισκοπική Θεία Λειτουργία στο Κλίβελαντ για το 48ο Κληρικολαϊκό Συνέδριο Αλλαγές στο ιδιοκτησιακό των πολυκατοικιών: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο – Τι αλλάζει σε κοινόχρηστα, διαμερίσματα και κανονισμούς Αθήνα: Συλλήψεις από την ΔΑΟΕ φιλάθλων για οπαδική βία, ναρκωτικά, εκβιάσεις και εμπρησμούς Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας στη γιορτή των Αγίων Αναργύρων Ενορίας Μύρτου Ιεράπετρας Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ευλόγησε το ανθρωπιστικό έργο του Ιδρύματος Four Homes of Mercy – Siksek στη Βηθανία Δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα στο επίκεντρο εκδήλωσης στο Καλαμάκι Πηλίου Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 27ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου Βενεζουέλα: Οι γιατροί προειδοποιούν για νέα ανθρωπιστική και υγειονομική κρίση μετά τους φονικούς σεισμούς Γουατεμάλα: Νέες έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς προαναγγέλλει ο γενικός εισαγγελέας

ΥΠΕΝ: Άμεσα αποτελέσματα για τους καταναλωτές με την παρέμβαση στο κόστος του ρεύματος

ΥΠΕΝ: Άμεσα αποτελέσματα για τους καταναλωτές με την παρέμβαση στο κόστος του ρεύματος ypen afxiseis revma ilektriko paremvasi kyvernisis katanalotes

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 25 / 11 / 2024 , 12:45 από news_room

Άμεσα  θα είναι τα αποτελέσματα για τους καταναλωτές με τις ελάχιστες δυνατές παρενέργειες στην αγορά και τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή είναι η φόρμουλα που επιδιώκει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την παρέμβαση στις αρχές Δεκεμβρίου που αποσκοπεί στην προστασία των καταναλωτών από υπερβολικές αυξήσεις στο ρεύμα τον επόμενο μήνα λόγω της αυξητικών τάσεων που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα και αγγίζουν το 200% ακόμα και σε διαφορά μίας ημέρας δηλαδή 24ωρών.

Πηγές του ΥΠΕΝ ανέφεραν χθες μετά τη σύσκεψη με εκπροσώπους τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το είδος των παρεμβάσεων που θα εφαρμοστούν ότι η ΕΕ κατανοεί τα ελληνικά επιχειρήματα. Όπως επίσης κατανοεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει τις μόνιμες αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς ρεύματος που μελετά η Επιτροπή αλλά πρέπει να δράσει άμεσα για την προστασία των καταναλωτών. Κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί όχι μόνο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση της παρέμβασης θα είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και όχι κανονιστικά μέτρα καθώς, όπως αναφέρουν, η επιβολή πλαφόν στις τιμές πώλησης της ενέργειας στο Χρηματιστήριο απαιτεί αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που δεν φαίνονται εφικτές αυτή τη στιγμή.

Ως προς το ύψος της παρέμβασης, αυτό θα εξαρτηθεί από τα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές για τον Δεκέμβριο και το κατά πόσο θα απορροφήσουν τις αυξήσεις στη χονδρική.

Μέχρι στιγμής η μέση τιμή του Νοεμβρίου στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώνεται στα 139,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 90,06 ευρώ τον Οκτώβριο, δηλαδή 55% υψηλότερη.

Η βάση των επιχειρημάτων με τα οποία προσέρχεται η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζεται στο ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν ευθύνεται για τις υψηλές τιμές ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη αλλά αντιθέτως στηρίζει τα συστήματα των γειτονικών χωρών με εξαγωγές. Παρόλα αυτά υφίσταται τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών τιμών.

Ειδικότερα, τονίζονται στη διαπραγμάτευση τρία σημεία:

– Πρώτον, ότι το παραγωγικό δυναμικό της Ελλάδας υπερκαλύπτει τις εγχώριες ανάγκες, άρα δεν αυξάνει τη ζήτηση από τις γειτονικές χώρες. Αντίθετα το ελληνικό σύστημα είναι έντονα εξαγωγικό τις τελευταίες ημέρες καλύπτοντας ανάγκες της περιοχής.

– Δεύτερον, ότι μεγάλο τμήμα του δυναμικού (μονάδες φυσικού αερίου, υδροηλεκτρικά, αργότερα μπαταρίες) είναι ευέλικτο, δηλαδή στηρίζει τη λειτουργία των ενεργειακών συστημάτων στις σημερινές συνθήκες υψηλής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών.

– Τρίτον ότι η χώρα μας διαθέτει υψηλό δυναμικό διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες. Σε αντίθεση με χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπου οι διασυνδέσεις είναι αδύναμες και αυτό αποτελεί βασική αιτία του διχασμού της ευρωπαϊκής αγοράς ρεύματος με υψηλές τιμές στα Βαλκάνια και χαμηλές στο Βορρά και τη Δύση.

Σχετικά Άρθρα

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού στον Συνοικισμό Άσπρες Στροβόλου AGIOS STYLIANOS STROVOLOS NICOSIA CYPRUS ADOLOGALA

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού στον Συνοικισμό Άσπρες Στροβόλου

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 27 / 11 / 2024 , 16:36 από news_room Με τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Γεωργίου, τελέστηκε την Τρίτη, 26/11/2024, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού, στον Συνοικισμό Άσπρες Στροβόλου. Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Τον Επίσκοπο πλαισίωσαν ο Αρχιμανδρίτης π. […]

Η ΠτΔ στην Κέρκυρα για τον Εορτασμό της 157ης επετείου από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 22 / 5 / 2021 , 2:47 από news_room Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής της στην Κέρκυρα για τον εορτασμό της 157ης επετείου από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, παρέστη στη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κέρκυρας, Παξών και […]