31 °C Athens, GR
16/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Προφήτης Ηλίας ο δεύτερος Πρόδρομος της παρουσίας Χριστού Ο Γέρων Χαλκηδόνος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, στους εορτασμούς για την επέτειο του εκχριστιανισμού των Ρως του Κιέβου Πατριαρχική Λειτουργία για την εκατονταετηρίδα της Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων Παρουσίαση της νέας Πλατφόρμας ΕΚΦΡΑCY για την Ενίσχυση της Φωνής των Νέων στη Δημοκρατία Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος άνοιξε το Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ Πρώτος εορτασμός της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Η διαταγή “δόθηκε”: «Σκοτώστε τον Μακάριο» Θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Πέρθης από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Η γιορτή της μουσικής και του χορού στη Βόρεια Εύβοια – Εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο Στο 1,49% του ΑΕΠ το ποσοστό δαπανών για Έρευνα & Ανάπτυξη στην Ελλάδα

Πατριαρχική χοροστασία για την εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου

Πατριαρχική χοροστασία για την εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 14 / 6 / 2024 , 21:41 από news_room

H Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία για την εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου, που τελέστηκε την Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό των Υψωμαθείων. Πριν από τη Θεία Λειτουργία, ο Παναγιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό των εγκαινίων του προσφάτως ριζικά ανακαινισθέντος, με δαπάνη και μέριμνα του Μητροπολιτικού Δήμου της Πόλεως, περικαλλούς αυτού Ναού.

Εκκλησιάστηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, μαζί με κληρικούς της επαρχίας του και λαϊκούς συνεργάτες του, όμιλος προσκυνητών από την ενορία Αγίας Βαρβάρας Ιλίου, και πιστοί από την Πόλη.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Καισάριος Χρόνης, Αρχειοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μετά την Απόλυση, τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Επόπτης της Περιφερείας Υψωμαθείων.

Ο Παναγιώτατος, στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε στη σημασία της σημερινής εορτής, τονίζοντας ότι “ο Κύριος, αναληφθείς εις τους ουρανούς, δεν αφήκε τον κόσμον ορφανόν. Και ο ίδιος είναι και θα είναι πάντοτε μεταξύ ημών «έως της συντελείας του αιώνος», και το Πανάγιον Πνεύμα απέστειλε διά να μένη εν τη Εκκλησία Του και να την οδηγή εις πάσαν την αλήθειαν. «Ο Κύριος ανελήφθη εις ουρανούς, ίνα πέμψη τον Παράκλητον τω κόσμω». Και θα επανέλθη, όταν έλθη το πλήρωμα του χρόνου, για να κρίνη ζώντας και νεκρούς.” Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, επεσήμανε ότι “με την ίδια βεβαιότητα ότι δεν είμαστε μόνοι, αλλ᾽ ότι ο εν δόξη αναληφθείς αφ᾽ ημών εις τους ουρανούς παραμένει διαρκώς μαζί μας, συνεχίζουμε τον αγώνα της ζωής μας ως Ρωμηοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Πόλεως ταύτης, με θάρρος, με αγάπη προς όλους, με ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, με ευγνωμοσύνη προς τον Θεό για όλα όσα μας χάρισε, ακόμη και για τις τυχόν θλίψεις και στενοχώριες του βίου.”

Στη συνέχεια ευχαρίστησε το εκκλησίασμα που προσήλθε στον μοναδικό αυτό ναό της Πόλεως, ο οποίος τιμάται επ᾽ ονόματι της Θείας Αναλήψεως, για να προσκυνήσουν τον Αναληφθέντα Χριστό, έξι χρόνια μετά την τελευταία πανήγυρή του, το 2018, πριν την έναρξη των αναγκαίων εργασιών ανακαινίσεώς του.

“Σήμερα, ήλθαμε ακριβώς επτά έτη μετά την δική μας τελευταία Πατριαρχική χοροστασία εδώ, το 2017, για να ευλογήσουμε τα θυρανοίξια του περικαλλούς αυτού ναού, μετά τας γενομένας εις αυτόν ανακαινιστικάς εργασίας, τη αξιεπαίνω πρωτοβουλία και στοργική μερίμνη του φιλοκάλου Επόπτου της Περιφερείας Υψωμαθείων Ιερωτάτου και προσφιλεστάτου αδελφού αγίου Σηλυβρίας κυρίου Μαξίμου. Εις την ευλογίαν του γενομένου έργου προσθέτουμε και την ευαρέσκεια της Μητρός Εκκλησίας και της ημών Μετριότητος προσωπικώς προς όλους τους ηθικώς και υλικώς συμβαλόντας εις την επιτέλεσιν του σπουδαίου αυτού έργου, επωνύμους και ανωνύμους, με επί κεφαλής τον Εντιμότατο Δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου της Πόλεως κ. Ekrem İmamoğlu, χάρις εις την γενναιοδωρίαν του οποίου ο Δήμος ανέλαβε εξ ολοκλήρου το λίαν σεβαστό κόστος της ανακαινίσεως του ναού, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι η Βασιλίς των Πόλεων είναι όντως τόπος ειρηνικής συνυπάρξεως, αμοιβαίου σεβασμού και αλληλοϋποστηρίξεως θρησκειών και πολιτισμών. Θερμά σας ευχαριστούμε κύριε Δήμαρχε, καθώς και τα τεχνικά κλιμάκια του Δήμου, τα οποία εργάσθησαν με υποδειγματικό επαγγελματισμό και αξιέπαινο ζήλο για την ολοκλήρωσι των ανακαινιστικών εργασιών.

Συγχαίρομεν επίσης και την Έντιμον Εκκλησιαστικήν Επιτροπήν της Κοινότητος διά την γενομένην αξιόλογον και αξιόζηλον εργασίαν εις τον ιστορικόν αυτόν Ιερόν Ναόν. Άλλωστε, η Ρωμηοσύνη της Πόλεως διακρίνεται διά την αγάπην και την φροντίδα της για τους ναούς, τα προσκυνήματα και τα αγιάσματα, τα οποία εξωραΐζει και ευπρεπίζει ακόμη και εκ του υστερήματός της, και γύρω από τα οποία υφαίνεται όλος ο βίος αυτής, ο οποίος έχει έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα. Η Εκκλησία είναι το Κέντρον όχι μόνον της Ορθοδόξου Χριστιανικής Κοινότητος, αλλά και ολοκλήρου της ζωής του Ρωμηού της Πόλεως.

Μπορείτε να διανοηθήτε την ζωή μας εδώ, τέκνα πολυφίλητα, χωρίς την Αγίαν του Χριστού Μεγάλην Εκκλησίαν, το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον, και μακριά από τον Ναό της Κοινότητός σας; Είναι αδύνατον! Και τι δεν συνέβη κατά το διάστημα αφ᾽ ότου ιδρύθη ο Ναός αυτός της Θείας Αναλήψεως! Πόσες ανακατατάξεις δεν γνώρισε ο κόσμος ολόκληρος! Πόσες θύελλες δεν αντιμετώπισαν η Εκκλησία και η Ομογένεια! Πράγματι, υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες «καθ᾽ υπερβολήν εβαρήθημεν υπέρ δύναμιν, ώστε εξαπορηθήναι ημάς και του ζην» (Β´ Κορ. α´, 8). Και, όμως, ευρισκόμεθα και σήμερα εδώ, με αναστάσιμη χαρά στην καρδιά μας και με ελπίδα για το αύριο, και εορτάζουμε όλοι μαζί ένα ιστορικό σταθμό της ζωής μιας φιλοτίμου Κοινότητος της καθ᾽ ημάς Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν!”

Ο Παναγιώτατος εξέφρασε την Πατριαρχική ευαρέσκειά του προς τον Μητροπολίτη Σηλυβρίας “για την όλη καρπογόνο δράσι του και ιδιαιτέρως για την οργάνωσι του σημερινού εορτασμού”, και στη συνέχεια καλωσόρισε με εγκαρδιότητα τον Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο και την τιμία συνοδεία του, καθώς και τους προσκυνητές από την Ι. Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.

Σχετικά Άρθρα

Σερρών Θεολόγος «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως»

Σερρών Θεολόγος: «Οι ιερές εικόνες μας μυσταγωγούν στο κάλλος της εν Χριστώ κτίσεως»

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 1 / 4 / 2023 , 19:20 από news_room Με αισθήματα δοξολογίας προς τον άγιο Θεό, η Εκκλησία των Σερρών υποδέχθηκε την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, στις 7:00 το απόγευμα, στα προπύλαια του ιερού Μητροπολιτικού Ναού Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, την περίτεχνη και υψηλής καλλιτεχνικής αξίας μεταβυζαντινή εικόνα της Παναγίας ένθρονης Βρεφοκρατούσας με την […]

Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Χαρισίου: Ιερατική κλίση και κλήση

Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Χαρισίου: Ιερατική κλίση και κλήση

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 9 / 7 / 2023 , 5:35 από news_room Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Χαρισίου: Ιερατική κλίση και κλήση Του π. Δημήτριου Χαρισίου: Ἕνα σημαντικὸ διαχρονικὰ ζήτημα μέσα στὸ Σῶμα τῆς Ἐκκλησίας εἶναι τὰ πρόσωπα ἐκεῖνα ποὺ θέλουν καὶ ἀποφασίζουν νὰ διακονήσουν τὴν Ἐκκλησία ὡς κληρικοί. Προϋπόθεση ἀπαραίτητη γιὰ ἕναν ὑποψήφιο κληρικὸ εἶναι νὰ ἔχει […]