32 °C Athens, GR
16/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Προφήτης Ηλίας ο δεύτερος Πρόδρομος της παρουσίας Χριστού Ο Γέρων Χαλκηδόνος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, στους εορτασμούς για την επέτειο του εκχριστιανισμού των Ρως του Κιέβου Πατριαρχική Λειτουργία για την εκατονταετηρίδα της Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων Παρουσίαση της νέας Πλατφόρμας ΕΚΦΡΑCY για την Ενίσχυση της Φωνής των Νέων στη Δημοκρατία Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος άνοιξε το Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ Πρώτος εορτασμός της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Η διαταγή “δόθηκε”: «Σκοτώστε τον Μακάριο» Θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Πέρθης από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Η γιορτή της μουσικής και του χορού στη Βόρεια Εύβοια – Εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο Στο 1,49% του ΑΕΠ το ποσοστό δαπανών για Έρευνα & Ανάπτυξη στην Ελλάδα

Ο Νίγηρας ανακαλεί την άδεια της γαλλικής πυρηνικής ομάδας σε μεγάλο ορυχείο ουρανίου

Ο Νίγηρας ανακαλεί την άδεια της γαλλικής πυρηνικής ομάδας σε μεγάλο ορυχείο ουρανίου

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 24 / 6 / 2024 , 10:26 από news_room

Η αφαίρεση της άδειας Orano υπογραμμίζει τις εντάσεις με τη Γαλλία, με τη Ρωσία να λέγεται ότι εποπτεύει την κύρια τοποθεσία.

Η στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της γαλλικής εταιρείας παραγωγής πυρηνικών καυσίμων Orano σε ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία ουρανίου στον κόσμο, καθώς συνεχίζει να διακόπτει τους δεσμούς της με την πρώην αποικιακή δύναμη της Γαλλίας.

Η κρατική Orano είπε την Πέμπτη ότι είχε διαταχθεί να βγει από το ορυχείο Imouraren στο βόρειο Νίγηρα, το οποίο βρίσκεται σε περίπου 200.000 τόνους μετάλλου, που χρησιμοποιείται για πυρηνική ενέργεια και όπλα.

Αναφέροντας από την Αμπούτζα, ανταποκριτής του του Al Jazeera είπε ότι το Υπουργείο Μεταλλείων της Νιγηρίας είχε προειδοποιήσει ότι θα ανακαλούσε την άδεια του Orano εάν η ανάπτυξη του ορυχείου δεν είχε ξεκινήσει μέχρι τις 19 Ιουνίου.

Η Orano επέμεινε σε δήλωση την Πέμπτη ότι είχε πρόσφατα επαναλάβει «δραστηριότητες» στο εργοτάξιο, ανοίγοντας εκ νέου «υποδομές» για να φιλοξενήσει «ομάδες κατασκευής», το έργο του σύμφωνα με τις επιθυμίες της κυβέρνησης, η οποία ανήλθε στην εξουσία με πραξικόπημα τον Ιούλιο. πέρυσι.

Η εξόρυξη επρόκειτο να ξεκινήσει στο Imouraren το 2015, αλλά η ανάπτυξη πάγωσε μετά την κατάρρευση των παγκόσμιων τιμών ουρανίου στον απόηχο της ιαπωνικής καταστροφής το 2011 όταν ένα τσουνάμι έπληξε τον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi στα βορειοανατολικά της χώρας.

Ρωσικό ενδιαφέρον

Η απόφαση της κυβέρνησης της Νιγηρίας να ανακαλέσει την άδεια του Orano μπορεί να έχει ευρύτερα γεωπολιτικά διακυβεύματα. Οι σχέσεις μεταξύ του Νίγηρα και του πρώην αποικιακού ηγεμόνα του πήραν μια «ανησυχία» μετά το περσινό πραξικόπημα.

«Η κυβέρνηση της Νιγηρίας διέταξε τον Γάλλο πρεσβευτή να φύγει», είπε. «Ακολούθησε η έξωση πολλών εκατοντάδων Γάλλων στρατιωτών που εδρεύουν στον Νίγηρα και το κλείσιμο όλων των γαλλικών βάσεων στον Νίγηρα».

Η κυβέρνηση, η οποία στρέφεται όλο και περισσότερο στη Ρωσία και το Ιράν για υποστήριξη, δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τις παραχωρήσεις εξόρυξης εξωτερικού στη χώρα μετά την ανάληψη της εξουσίας τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Τώρα, είπε ο Idris, φαίνεται ότι στοχεύει γαλλικές επιχειρήσεις

“Ρωσικές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την τοποθεσία εξόρυξης ουρανίου στο Imouraren και έχουμε δει επίσης μια αναταραχή δραστηριοτήτων μεταξύ ρωσικών επιχειρήσεων και … Ρώσων μισθοφόρων στον Νίγηρα, που θα μπορούσαν να δείχνουν προς την κατεύθυνση προς την οποία μπορεί να κατευθυνθεί αυτή η νέα άδεια”. αυτός πρόσθεσε.

Το Orano είναι παρόν στον Νίγηρα από το 1971. Ένα ορυχείο ουρανίου στο Arkokan έχει κλείσει από το 2021, αλλά το Orano διαθέτει ένα άλλο ορυχείο ουρανίου στη βόρεια περιοχή του Arlit, παρά τις «υλικοτεχνικές» δυσκολίες.

Ο Νίγηρας, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του φυσικού ουρανίου που παρέχεται στην Ευρώπη, είναι περίκλειστος και τα σύνορά του με το Μπενίν, την κύρια θαλάσσια πρόσβασή του, είναι κλειστά, εμποδίζοντας τις εξαγωγές των ορυκτών του. Η κυβέρνηση λέει ότι αυτό συμβαίνει για λόγους «ασφάλειας».

Η Orano είπε ότι ήταν «έτοιμη να διατηρήσει ανοιχτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας με τις αρχές του Νίγηρα για αυτό το θέμα, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να αμφισβητήσει την απόφαση για ανάκληση της άδειας εξόρυξης στα εθνικά ή διεθνή δικαστήρια».

Η κυβέρνηση του Νίγηρα δεν σχολίασε αμέσως.

Πηγή: Al Jazeera

Σχετικά Άρθρα

To ADOLOGALA.GR δεν θα δημοσιεύει ειδήσεις από τις 5 πμ της Τρίτης 4 Μαΐου έως τις 5 πμ της Τετάρτης 5 Μαΐου

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 4 / 5 / 2021 , 3:10 από news_room Το Portal ADOLOGALA.GR ενημερώνει τους αναγνώστες ότι  δεν θα δημοσιεύσει ειδήσεις και δεν θα ενημερώσει την ιστοσελίδα του από τις 6 πμ της Τρίτης 4 Μαΐου έως τις 6 πμ της Τετάρτης 5 Μαΐου, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων του στην 24ωρη απεργία, που […]

Διορθόδοξος Εσπερινός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στο Σύδνεϋ

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 21 / 3 / 2021 , 19:14 από news_room Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε το βράδυ της Κυριακής της Ορθοδοξίας, 21 Μαρτίου, ο καθιερωμένος Διορθόδοξος Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο Marrickville του Σύδνεϋ. Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, συμπαραστατούμενος από ιερείς της Σερβικής, της Ρουμανικής και της […]