34 °C Athens, GR
22/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ανακοινωθέν της δεύτερης τακτικής συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου Οικουμενική Παράκληση με τίτλο: «Θεραπεύοντας τις Πληγές της Σκλαβιάς» στον Άγιο Νικόλαο Νέας Υόρκης Εκδήλωση Μνήμης δέκα χρόνων από την εκδημία του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Λυκούργου Αγγελόπουλου στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά θα εορτάσει Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος τα ονομαστήριά του Χορευτική παράσταση με τίτλο: Κύπρος – Μισός αιώνας άσβεστης μνήμης» στην Ι.Μ. Δημητριάδος Ο Προφήτης Ελισσαίος 14 νέα μέτρα για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας Οι Συνοριοφύλακες στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι συλλήψεις μετά την ανακοίνωση του Τζό Μπαϊντεν, μειώθηκαν κατά 25% Εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής Έναρξη της Εβδομάδας Κινηματογράφου Κύπρου στο Βερολίνο

ΗΠΑ: Συζήτηση για το αντίκτυπο του πολιτικού marketing και την εμπορευματοποίηση της πολιτικής στη δημοκρατία

ΗΠΑ: Συζήτηση για το αντίκτυπο του πολιτικού marketing και την εμπορευματοποίηση της πολιτικής στη δημοκρατία

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 6 / 6 / 2024 , 14:27 από news_room

ΗΠΑ: Συζήτηση για το αντίκτυπο του πολιτικού marketing και την εμπορευματοποίηση της πολιτικής στη δημοκρατία

ΗΠΑ | Στις 29 Μαΐου 2024, οι Διάλογοι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Delaware, πραγματοποίησαν μία δημόσια συζήτηση στο Queen theater, στο Wilmington του Delaware, στις ΗΠΑ, σχετικά με τον αντίκτυπο του πολιτικού marketing και την εμπορευματοποίηση της πολιτικής στη δημοκρατία.

Οι Διάλογοι του ΙΣΝ περιλάμβαναν δύο συζητήσεις πάνελ, εξετάζοντας από τη μία την ακαδημαϊκή διάσταση και από την άλλη την επαγγελματική πρακτική του πολιτικού marketing, καθώς και μία κεντρική ομιλία από την Valerie Biden Owens, η πρώτη γυναίκα στις ΗΠΑ που διεξήγαγε προεδρική προεκλογική εκστρατεία.

«Πολλές φορές μιλάμε για τη διάσωση της δημοκρατίας μας, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμη ευρύτερο ζήτημα που αφορά τον αγώνα για την ίδια μας την ανθρωπότητα. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που είναι αναγκαίο να μιλήσουμε για τον πολιτισμένο διάλογο και την συμμετοχή των πολιτών στα κοινά», δήλωσε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην εναρκτήρια ομιλία του.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης σειράς ανοικτών συζητήσεων του ΙΣΝ για τη συμμετοχή στα κοινά και τον πολιτισμένο διάλογο στις ΗΠΑ, οι Διάλογοι του ΙΣΝ εξέτασαν, μαζί με ειδικούς και αναγνωρισμένες προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής επικοινωνίας και των προεκλογικών εκστρατειών, τον τρόπο με τον οποίο η αύξηση των πολιτικών διαφημίσεων και των στρατηγικών marketing επιδρά στον σύγχρονο πολιτικό διάλογο. Η συζήτηση αυτή ακολούθησε ως συνέχεια των Διαλόγων του ΙΣΝ με τίτλο «Τηλεθεατές ή πολίτες;», μία συζήτηση που είχε ως επίκεντρο το πώς τα ΜΜΕ επηρεάζουν την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023.

Η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου, Εκτελεστική Διευθύντρια των Διαλόγων του ΙΣΝ και συντονίστρια των δύο πάνελ, άνοιξε την εκδήλωση με τον εξής προβληματισμό: «Υπάρχει υπερ-εμπορευματοποίηση της πολιτικής; Πού βρισκόμαστε ως πολίτες σε αυτό το περιβάλλον σε σχέση με την ποιότητα του μηνύματος που λαμβάνουμε από τους πολιτικούς και από την ομάδα τους, η οποία χρησιμοποιεί νέα εργαλεία, κανόνες και μεθόδους;»

«Η δημοκρατία είναι κάτι που κάνεις».

Ο Timothy Shaffer, Διευθυντής της πρωτοβουλίας SNF Ithaca Director και Πρόεδρος του τμήματος Πολιτικού Διαλόγου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στη σχολή Δημόσιας Πολιτικής και Διοίκησης Joseph R. Biden του Πανεπιστημίου του Delaware, σημείωσε ότι «δεν μιλάμε συχνά για τα κομματικά προγράμματα. Ασχολούμαστε με μικρά ηχητικά αποσπάσματα και με το τι θα είναι καλό για το ένα ή το άλλο κοινό. Η πραγματική πρόκληση έγκειται στο γεγονός ότι δεν ζούμε σε έναν χώρο, όπως τα πανεπιστήμια, όπου γίνεται αργή και προσεκτική διερεύνηση των ζητημάτων, αλλά κινούμαστε σε ένα περιβάλλον το οποίο διαμορφώνεται μέσα σε δευτερόλεπτα και όχι σε ώρες ή ημέρες».

Ο Timothy Shaffer συμμετείχε στην πρώτη συζήτηση μαζί με την Hahrie Han, Διευθύντρια του SNF Agora Institute στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, και την Sigal Ben-Porath, Καθηγήτρια Παιδαγωγικών Σπουδών και Διευθύντρια του προγράμματος SNF Paideia στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Η δημοκρατία είναι κάτι που κάνεις, όχι κάτι που έχεις». Αυτή την στιγμή, την αντιμετωπίζουμε σαν κάτι που έχουμε».

Επιπλέον, στην ερώτηση σχετικά με το πόσο είναι δίκαιες οι εκλογές σε μία εποχή όπου οι προεκλογικές εκστρατείες κυριαρχούνται από την ανάλυση δεδομένων και τη μικρο-στόχευση, η Han απάντησε ότι «Μία από τις προκλήσεις της ανάλυσης δεδομένων είναι ότι υποθέτει ότι το παρελθόν είναι καλός προγνωστικός δείκτης για το μέλλον. Παλιότερα, η ταυτότητά σου ήταν αυτή που αποτελούσε καλό προγνωστικό δείκτη για το μέλλον, αλλά αυτό δεν ισχύει απαραίτητα την τρέχουσα περίοδο».

Η Ben-Porath υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο των πανεπιστημίων και της ανώτατης εκπαίδευσης στη διάκριση μεταξύ των εμπορικών προϊόντων και του πολιτικού μηνύματος, τονίζοντας ότι «οφείλουμε να αναδείξουμε μία δέσμευση απέναντι στα γεγονότα και στην αλήθεια, κάτι που δεν διέπει πάντα το marketing των καταναλωτικών αγαθών», προσθέτοντας ότι «αυτή η δέσμευση θα πρέπει να διαφοροποιείται ξεκάθαρα από τις προσεγγίσεις του marketing και των προεκλογικών εκστρατειών, οι οποίες δεν δεσμεύονται απαραίτητα να αντανακλούν τη γνώση και την αλήθεια σχετικά με την πραγματικότητα».

Η Valerie Biden Owens, Πρόεδρος του Biden Institute στο Πανεπιστήμιο του Delaware, τόνισε στην κεντρική ομιλία της την ανάγκη διαφύλαξης της δημοκρατίας, καθώς και την ευθύνη των μέσων ενημέρωσης σε αυτήν την προσπάθεια. «Η πολιτική είναι η τέχνη και η επιστήμη του να μάθεις να ζεις ειρηνικά σε έναν κόσμο με περιορισμένους πόρους και να υπολογίζεις την κατανομή και τη διανομή αυτών των πόρων με δίκαιο και ισότιμο τρόπο. Και επιλέγουμε τις εκστρατείες ως μέσο για να το κάνουμε αυτό». Πρόσθεσε ακόμη ότι: «Η δημοκρατία είναι καλύτερη όταν βασίζεται στην ενσυναίσθηση, στην κατανόηση και στην αυθεντική ανθρώπινη σύνδεση».

Η Jennifer Palmieri, σχεδιάστρια πολιτικής και επικοινωνιακής στρατηγικής και Επικεφαλής Σύμβουλος στην Emerson Collective, και ο Mark McKinnon, Πολιτικός Σύμβουλος και Τηλεοπτικός Παραγωγός, μοιράστηκαν την εμπειρία τους από το χώρο, μέσα από μία ζωηρή συζήτηση που έθιξε τα πρακτικά ζητήματα των προεκλογικών εκστρατειών.

Η Palmieri δήλωσε: «Δεν ξέρω αν οι πολιτικές διαφημίσεις έχουν την ίδια σημασία όπως παλιά, επειδή πλέον κανείς δεν εμπιστεύεται τίποτα. Το πρόβλημα έγκειται στην εμπιστοσύνη και στην παραπληροφόρηση. Με το Διαδίκτυο είναι πολύ εύκολο για τους ανθρώπους να παρα-πληροφορηθούν. Το πρόβλημα για τη δημοκρατία είναι ότι οι αυταρχικοί ηγέτες θέλουν να πιστεύεις ότι τίποτα δεν έχει σημασία και ότι δε μπορείς να εμπιστεύεσαι τους θεσμούς».

Τέλος, ο McKinnon διαπίστωσε ότι: «Το πρόβλημα είναι ότι τα εργαλεία που διαθέτουμε επί του παρόντος, ενισχύουν την ανωνυμία και ενθαρρύνουν τις συγκρούσεις όπως ποτέ άλλοτε. Δημιουργούμε “στρατόπεδα” για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Το πρόβλημα είναι ότι αν οι άνθρωποι δεν μπορούν καν να συμφωνήσουν ως προς τα γεγονότα, πώς θα μπορέσουν να κάνουν διάλογο;.

Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Mathias Cormann

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Mathias Cormann

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 10 / 1 / 2023 , 16:10 από news_room Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Mathias Cormann Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα 10 Ιανουαρίου 2023, το μεσημέρι, συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Mathias Cormann, στο πλαίσιο της υπογραφής […]

Η Εορτή της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου στη νήσο Λέρο – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 31 / 7 / 2021 , 17:14 από news_room Η Εορτή της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου στη νήσο Λέρο – Adologala.gr Με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος η μνήμη της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, στην ομώνυμη Ενορία της νήσου Λέρου. Την παραμονή το εσπέρας, Τρίτη 27 Ιουλίου 2021, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός […]