32 °C Athens, GR
16/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Προφήτης Ηλίας ο δεύτερος Πρόδρομος της παρουσίας Χριστού Ο Γέρων Χαλκηδόνος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, στους εορτασμούς για την επέτειο του εκχριστιανισμού των Ρως του Κιέβου Πατριαρχική Λειτουργία για την εκατονταετηρίδα της Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων Παρουσίαση της νέας Πλατφόρμας ΕΚΦΡΑCY για την Ενίσχυση της Φωνής των Νέων στη Δημοκρατία Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος άνοιξε το Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ Πρώτος εορτασμός της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Η διαταγή “δόθηκε”: «Σκοτώστε τον Μακάριο» Θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Πέρθης από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Η γιορτή της μουσικής και του χορού στη Βόρεια Εύβοια – Εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο Στο 1,49% του ΑΕΠ το ποσοστό δαπανών για Έρευνα & Ανάπτυξη στην Ελλάδα

Επίτιμος Δημότης Λευκάδος ανακηρύχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

epitimos dimotis leykadas o oikoymenikos patriarxis episkepsi ellada eidiseis adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 26 / 6 / 2024 , 9:00 από news_room

Επίτιμος δημότης Λευκάδος ανακηρύχθηκε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024, το πρωί, στο Μέγαρο της Αντιπεριφέρειας, όπου συστεγάζεται και το Δημαρχείο της νήσου.

Κατά την άφιξή του, τον Παναγιώτατο, τον οποίο συνόδευε ο επιχώριος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης Σεβ. κ. Θεόφιλος, υποδέχθηκαν ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Εντιμ. κ. Ιωάννης Τρεπεκλής, με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λευκάδας Εντιμ. κ. Αντώνιο Δουβίτσα, και ο Δήμαρχος Λευκάδας Εντιμ. κ. Ξενοφών Βεργίνης.

Ακολούθησαν σύντομες διαδοχικές κατ’ ίδιαν συναντήσεις του Παναγιωτάτου με τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη, και στη συνέχεια με τον Δήμαρχο Λευκάδας, και ακολούθως στην Αίθουσα Τελετών του Μεγάρου πραγματοποιήθηκε η τελετή αναγορεύσεως του Οικουμενικού Πατριάρχου σε επίτιμο δημότη της νήσου.

Στην ομιλία του, μετά την ανάγνωση της σχετικής αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο αυτού Εντιμ. κ. Ευστάθιο Σκλαβενίτη και την προσφώνηση του Δημάρχου, ο Πατριάρχης επισήμανε μεταξύ άλλων:

“Αντιλαμβάνεσθε κατά ταύτα ότι ευρισκόμεθα πλησίον της ευγενείας σας όχι εν αμηχανία και ψυχρότητι ουδετέρου και αμυήτου επισκέπτου, αλλ᾽ εν θερμότητι οικειότητος και πολλής εκτιμήσεως και θαυμασμού και αγάπης! Αλλά και εσείς μας υπεδέχθητε με αισθήματα πολλού σεβασμού και ευλαβείας προς τον ιερόν θεσμόν της μαρτυρικής πρωτοθρόνου και πρωτευθύνου Μητρός όλων μας Εκκλησίας, την οποίαν εκπροσωπούμεν, αλλά και εκδήλου υιικής αγάπης προς το πρόσωπον ημών. Εκατέρωθεν ομολογείται ο ιερός σύνδεσμος της εν Κυρίω στενωτάτης συγγενείας και αλληλοπεριχωρήσεως, και της εν αγάπη ανυποκρίτω κοινής συμπορεύσεως εις την οδόν του πνευματικού χρέους και των τιμαλφών παραδόσεων τόσον της Ορθοδόξου Πίστεως, όσον και του ευσεβούς ημών Γένους! Πολλαχόθεν πληροφορούμεθα, όχι μόνον διά το ευγενές ενδιαφέρον του κ. Δημάρχου «Για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία», του ομωνύμου Συλλόγου Αντιπροέδρου τυγχάνοντος, αλλά και διά το εν πολλή επιτυχία επιτελούμενον από μέρους του Δήμου και των επιμέρους φορέων της πόλεως και νήσου, εν αγαστή συνεργασία μετά της τοπικής Εκκλησίας, πλούσιον κοινωνικόν, πολιτιστικόν, φιλογενές, φιλοπρόοδον και φιλοπεριβαλλοντικόν έργον, με τας περιακούστους ετησίας εορτάς «Λόγου και Τέχνης», με τας λίαν αξιεπαίνους ποικίλας πρωτοβουλίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδος, της Δημοσίας Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Εικόνων, του Ιστορικού Κέντρου Λευκαδίου Χερν, της ιστορικής Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκάδος, του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου ΟΡΦΕΥΣ, της Νέας Χορωδίας Λευκάδος, της Χαραμογλείου Βιβλιοθήκης και των λοιπών φιλογενών θεσμών. Διό και με ενθουσιασμόν και ικανοποίησιν συγχαίρομεν πάντας τους πρωτουργούς και τους φιλοτίμως κοπιώντας εις όλους αυτούς τους τομείς και ευχόμεθα «περισσεύειν μάλλον»!

Ίσως σας ενδιαφέρει:

Όσον διά την ευγενή απόφασίν σας να τιμήσετε την ημετέραν Μετριότητα διά του τίτλου του Επιτίμου Δημότου Λευκάδος, ευχαρίστως μεν αποδεχόμεθα την τιμήν, αλλ᾽ επιγράφομεν αυτήν εξ ολοκλήρου εις την ποτνίαν Μητέρα Εκκλησίαν της Κωνσταντινουπόλεως, εις την οποίαν οφείλομεν τα πάντα! Ο Πατριάρχης, λοιπόν, είναι του λοιπού και αυτός Λευκάδιος, Αγιομαυρίτης, και ως τοιούτος με περισσότερον ενδιαφέρον και ζέσιν θα παρακολουθή του λοιπού τα καθ᾽ υμάς και θα προσεύχεται υπέρ υμών, υπέρ της πόλεως και της Νήσου σας! Ευχαριστούμεν από καρδίας διά την ιδιαιτέραν τιμήν, η οποία τιμά τους τιμώντας, και απονέμομεν εις πάντας ολόθερμον την Πατριαρχικήν ημών ευλογίαν και ευχήν! Σας αναμένομεν δε εις την Πόλιν, την πάντοτε Βασιλεύουσαν της Ορθοδοξίας και των καρδιών μας, να έρχεσθε και να αρύεσθε ζωήρυτα νάματα από την αέναον πηγήν της πατρώας ευσεβείας, ιστορίας και παραδόσεως. Η εκεί έλευσίς σας δεν θα είναι μόνον μία ευκαιρία δι᾽ ημάς να σας ανταποδώσωμεν την αγάπην, αλλά θα είναι και μία ηθική ενίσχυσις των ολίγων που έμειναν εις τα άγια χώματά μας, διά να φυλάττουν μαζί μας έως εσχάτων τας Θερμοπύλας της Ορθοδοξίας και του Γένους! Έρρωσθε εν Κυρίω, ευδαιμονούντες και ευδοκιμούντες εις παν αγαθόν και εύφημον!”

Νωρίτερα το πρωί, ο Παναγιώτατος, με την τιμία συνοδεία του, επισκέφθηκε το Μέγαρο της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης, όπου τον υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Θεόφιλος, παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανασίου, Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Σεραπίωνα, του Θεοφιλ. Επισκόπου Τανάγρας κ. Απόστολου και άλλων προσκεκλημένων, καθώς και των κληρικών και λαϊκών εργαζόμενων στο Μητροπολιτικό Μέγαρο. Άπαντες παρεκάθησαν στο παρατεθέν πρόγευμα.

Το απόγευμα της προηγουμένης, Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, ο Παναγιώτατος μετέβη στο Α’ Κοιμητήριο της Λευκάδας, όπου τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των μακαριστών Ποιμεναρχών της νήσου κυρών Γρηγορίου, Δωροθέου, και Νικηφόρου.

Στη συνέχεια, καθ’ οδόν προς την Ι. Μονή Τιμίου Προδρόμου Καρυάς, πραγματοποίησε σύντομη στάση στο χωριό Λαζαράτα, όπου ευλόγησε τους συγκεντρωμένους κατοίκους, οι οποίοι τον υποδέχθηκαν με εκδηλώσεις σεβασμού και αγάπης.

Αργότερα, στο Καθολικό της Μονής του Τιμίου Προδρόμου, με τις εξαιρετικές αγιογραφίες, τον Παναγιώτατο καλωσόρισαν με θερμούς λόγους ο επιχώριος Μητροπολίτης, καθώς και ο Ηγούμενος Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Χριστοφόρος, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στην προσπάθεια διασώσεως και αναστηλώσεως του ιστορικού Μοναστηριού. Ο Παναγιώτατος, στη σύντομη αντιφώνησή του, εξέφρασε για άλλη μία φορά τη χαρά του που επισκέπτεται την Ι. Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης και ευχαρίστησε για τις θερμές εκδηλώσεις σεβασμού και τιμής προς τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και τον Προκαθήμενο Αυτής. Επακολούθησε επίσημο δείπνο που παρετέθη προς τιμήν του Παναγιωτάτου στο Αρχονταρίκι της Μονής.

Σχετικά Άρθρα

Η Τουρκία σκοπεύει να αγοράσει δεύτερη παρτίδα πυραύλων S-400

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 26 / 9 / 2021 , 22:26 από news_room O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του συνεχίζει να σκοπεύει να αγοράσει μια δεύτερη παρτίδα αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων από τη Ρωσία, μια κίνηση που πυροδότησε τις αμερικανικές κυρώσεις και έκανε βαθύτερη τη ρήξη με την Ουάσινγκτον. Σε συνέντευξη που […]

Πατριαρχείο Γεωργίας: Κανονικά και φέτος θα συνεχιστεί το παραδοσιακό έθιμο Alilo στη Τιφλίδα

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 6 / 2 / 2021 , 10:17 από news_room Πατριαρχείο Γεωργίας: Κανονικά και φέτος θα συνεχιστεί το παραδοσιακό έθιμο Alilo στη Τιφλίδα  Για  πολλά χρόνια, στις 7 Ιανουαρίου, οργανώνεται μια παραδοσιακή τελετή – “Alilo” στην Τιφλίδα και σε ολόκληρη τη Γεωργία. Κατά τη διάρκεια της πομπής, συλλέγονται δωρεές, οι οποίες μετά τη διαλογή […]