37 °C Athens, GR
17/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Προφήτης Ηλίας ο δεύτερος Πρόδρομος της παρουσίας Χριστού Ο Γέρων Χαλκηδόνος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, στους εορτασμούς για την επέτειο του εκχριστιανισμού των Ρως του Κιέβου Πατριαρχική Λειτουργία για την εκατονταετηρίδα της Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων Παρουσίαση της νέας Πλατφόρμας ΕΚΦΡΑCY για την Ενίσχυση της Φωνής των Νέων στη Δημοκρατία Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος άνοιξε το Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ Πρώτος εορτασμός της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Η διαταγή “δόθηκε”: «Σκοτώστε τον Μακάριο» Θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Πέρθης από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Η γιορτή της μουσικής και του χορού στη Βόρεια Εύβοια – Εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο Στο 1,49% του ΑΕΠ το ποσοστό δαπανών για Έρευνα & Ανάπτυξη στην Ελλάδα

Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος

Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 26 / 6 / 2024 , 8:32 από news_room

Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος

Ντένβερ | *Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ντένβερ κ. Κωνσταντίνος ενθρονίστηκε στις 22 Ιουνίου 2024 στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ντένβερ, από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο. Πατριαρχικός Εκπρόσωπος για την ευοίωνη αυτή περίσταση ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νύσσης κ. Γρηγόριος της Αμερικανικής Καρπαθορωσικής Ορθόδοξης Μητροπόλεως Βορείου Αμερικής. Ιεράρχες που παρέστησαν στην αξιόλογη λειτουργία ήταν οι Σεβασμιώτατοι : Μητροπολίτης Νιου Τζέρσεϋ Απόστολος Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ· Οι Χάριτες τους. Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας. Επίσκοπος Διοκλείας Νεκτάριος. Επίσκοπος Θωμάς της Αρχιεπισκοπής Αντιοχείας της Βόρειας Αμερικής. Επίσκοπος Andrei από τη Ρουμανική Ορθόδοξη Επισκοπή της OCA.

Οι Οικουμενικοί εκπρόσωποι που ήταν παρόντες για την ενθρόνιση ήταν ο Καρδινάλιος James Francis Stafford, Ομότιμος Αρχιεπίσκοπος του Ντένβερ. Επίσκοπος Peter Eaton της Επισκοπικής Εκκλησίας στη Νοτιοανατολική Φλόριντα.

Κατόπιν εισήγησης της Ιεράς Αρχιερατικής Συνόδου της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η Αγία και Ιερά Σύνοδος, υπό την προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, εξέλεξε τότε Μητροπολίτη Ντένβερ Κωνσταντίνο, επίσκοπο Σασίμων , στις 17 Μαΐου 20. Μητροπολίτης Ησαΐας, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα αφού πρόσφερε πάνω από τρεις δεκαετίες Αρχιπαστορικής διακονίας στη Μητρόπολη του Ντένβερ – αρχής γενομένης από το 1992.

Στην πολύτιμη και μεγαλοπρεπή Τελετή Ενθρόνισης παραβρέθηκαν εκατοντάδες κληρικοί και λαϊκοί της Μητρόπολης του Ντένβερ και όλης της Αρχιεπισκοπής που αναφώνησαν «Αξιός!». και έκανε προσευχές και ευχές για να διακονήσει ο νέος Μητροπολίτης τη Μητρόπολη για πολλά χρόνια.

Απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Κωνσταντίνο, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος παρατήρησε: «Τώρα, προκύπτετε από το έργο ενός Βοηθού Επισκόπου σε αυτό ενός κυβερνώντος Μητροπολίτη της Προστατευόμενης Μητροπόλεως Ντένβερ, εντός της Ιεράς Επισκοπής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Εσύ είσαι που θα αποφασίσεις πολλά κρίσιμα πράγματα που θα επηρεάσουν τους κληρικούς, τους πιστούς σου και θα δώσουν χαρακτήρα και άρωμα στην ατμόσφαιρα της Μητρόπολης.

Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος

«Αναλάβατε την ηγεσία της μεγαλύτερης Μητρόπολης, σε τετραγωνικά μίλια, και της μικρότερης Μητρόπολης, από άποψη αριθμού πιστών. Είναι μια πρόκληση για την οποία ξέρω ότι είστε περισσότερο από ικανοί να επωμιστείτε. Διότι υπηρετείτε εδώ από την ανύψωσή σας στην επισκοπή, τον Οκτώβριο του 2022. Τα φυσικά σας χαρίσματα και η επισκοπική σας εμπειρία θα σας καθοδηγήσουν σωστά ως επικεφαλής αυτού του ποιμνίου. Και θυμηθείτε, ο Ποιμένας οδηγεί από το πίσω μέρος του κοπαδιού, παρακολουθώντας όλα τα πρόβατά του μέχρι να βρεθούν με ασφάλεια μέσα στη στάνη. Μείνε μαζί τους. Μείνε μαζί τους. Μείνετε μαζί τους. Στους θριάμβους και τις ήττες τους. Στις προκαταβολές και τις αναλήψεις τους. Στις χαρές και στις λύπες τους. Γίνε ο ποιμένας τους και καθοδήγησέ τους σωστά, στους στενούς δρόμους του Κυρίου, γιατί η αλήθεια είναι πάντα πιο δύσκολη από το ψέμα, η συμπόνια πιο επίπονη από την παραμέληση και η αγάπη πιο απαιτητική από το μίσος».

Αυτή είναι η διακονία ενός αληθινού κληρικού, ενός ποιμένα που είναι πρόθυμος να θυσιάσει ακόμη και τη ζωή του για τα πρόβατα. Έχετε την αμέριστη υποστήριξη και αγάπη μας και όλων των αδελφών σας στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο, όπου θα προσθέσετε τώρα την ευγλωττία και τη σοφία σας». (πλήρες κείμενο εδώ )

Κατά την ενθρόνισή του, ο Μητροπολίτης παρατήρησε: « Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Αμερικής κ Ελπιδοφόρε, σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την ενθάρρυνση, την επιμονή, την αγάπη και τη φροντίδα σας για εμένα. Εκ μέρους μου, και ολόκληρης της Μητρόπολης του Ντένβερ, σας κρατάμε στις προσευχές μας καθώς γιορτάζετε σήμερα την πέμπτη επέτειο της ενθρόνισής σας, Άξιος! Είθε ο Κύριός μας να σας καθοδηγεί σε όλα. Έχοντας αυτή την κατανόηση της Αρχιερατικής μου διακονίας, η πρώτη είναι η Λειτουργική λατρεία, είναι μέσα από αυτό το μονοπάτι που μας οδηγεί στη σωτηρία Του. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε χαλαροί σε καμία από αυτές τις συνθήκες, αλλά ενισχυμένοι σε όλα τα πράγματα. Είμαστε μια ισχυρή φωνή στη λατρεία, όχι μια αρχαία πίστη, αλλά μια συνεχής πίστη που είναι αμετάβλητη, ανόθευτη και αυτό που γνωρίζουμε ότι είναι αληθινό. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, βρίσκουμε τη δύναμη να συνεχίσουμε σε αυτό που μας καλεί ο Θεός – να είμαστε καλοί και πιστοί υπηρέτες. Η διάδοση του λόγου του Χριστού σε όλους και σε όσους περιμένουν να ακούσουν για τα Καλά Νέα του Χριστού είναι πρωταρχικής σημασίας. Δεν μπορούμε να φοβηθούμε, αλλά μάλλον να ενισχυθούμε. Η ζωή μας σήμερα μας αναγκάζει να ενδυναμωνόμαστε με την πίστη, δεν γίνεται μόνο με μια μοναδική έκφραση, αλλά πάντα έτοιμοι και προετοιμασμένοι να είμαστε εκείνα τα παραδείγματα του τι σημαίνει να είσαι Ορθόδοξος Χριστιανός. Ανεξάρτητα από το πού βρίσκουμε μια Ορθόδοξη Εκκλησία – είτε στα Βραχώδη Όρη, στις Μεγάλες Πεδιάδες, είτε στον ζεστό αέρα του Κόλπου του Μεξικού, οι εκκλησίες μας είναι το σπίτι. Για μένα, έχοντας ήδη την ευλογία να επισκεφτώ όλες τις ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, χαίρομαι που βλέπω πώς λειτουργεί ο Θεός. Ο λαός μας έχει συσπειρωθεί κάτω από τη Σημαία του Κυρίου μας, εργάζεται επιμελώς για να διατηρήσει τις εκκλησίες μας ευημερούσες και υπό την καθοδήγηση των ιερέων τους, για να προσκυνήσει τον Κύριό μας. Η αγάπη Του για τον λαό Του είναι τεράστια, και είμαστε μάρτυρες αυτής της πολύ ζωντανής πίστης. (πλήρες κείμενο εδώ )

Η Μητρόπολη μας του Ντένβερ έχει ένα υπέροχο μέλλον. Έχουμε ενορίες σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές, μαζί με τις μεγάλες πόλεις που ευδοκιμούν. Είμαι περήφανος που λέω, και με σιγουριά, ότι οι εκκλησίες μας μεγαλώνουν. Οι ενορίες σε πόλεις που αποδεκατίστηκαν όταν άλλαξε η οικονομία βρίσκονται σε άνοδο. Οι άνθρωποι βρίσκουν την πίστη ή επιστρέφουν σε αυτό που γνώριζαν. Κάθε κοινότητα έχει δείξει την εκδήλωση του Κυρίου μας φέρνοντας τους πιστούς μας πιο κοντά στον Χριστό. Οι νέοι βρίσκονται στην εκκλησία, αποδέχονται ηγετικές θέσεις και φέρνουν πίσω τους φίλους και την οικογένειά τους. Οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν την εκκλησία για οποιονδήποτε λόγο επιστρέφουν, και οι ιερείς μας είναι αυτοί που χρησιμοποιούν την τεχνολογία και την προσωπική επαφή για να αλληλεπιδράσουν και να επικοινωνήσουν με τους πιστούς μας. Η ώρα είναι τώρα να φυτευτούμε γερά σε αυτό το χώμα που περιμένει να καλλιεργηθεί για να συνεχίσουμε να δυναμώνουμε ως Σώμα Χριστού. Δεσμεύομαι να υπηρετήσω τους πιστούς μας».

Μετά τη συγκινητική Τελετή Ενθρόνισης, πραγματοποιήθηκε μεσημεριανό γεύμα στην Αίθουσα του Καθεδρικού Ναού με τον επικεφαλής ανταποκριτή του Fox News στην Ουάσιγκτον, Μάικ Εμάνουελ, ως Master of Ceremonies.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος γεννήθηκε το 1966 στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ. Είναι γιος του αείμνηστου Πέτρου (μικρασιάτη πρόσφυγα που γεννήθηκε στην Αθήνα) και της Σάρας (από το Mobile της Αλαμπάμα) και είναι το μικρότερο από τα τρία παιδιά. Από μικρή ηλικία, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος υπηρέτησε ως κληρικός στον ελληνορθόδοξο καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, υπό τον αείμνηστο π. Κωνσταντίνος Μ. Μόνιος, μέντορας που τον ενθάρρυνε να συνεχίσει τη διακονία. Το 1988 ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ελληνικό Κολλέγιο και αποφοίτησε από την Ελληνική Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού το 1994. Χειροτονήθηκε σε Ιερό Διάκονο και Πρεσβύτερο το 1996 από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Νιου Τζέρσεϋ Σίλα και ανατέθηκε στον Ευαγγελισμό. Καθεδρικός ναός στη Βαλτιμόρη, την ίδια ενορία όπου βαφτίστηκε και μεγάλωσε. Ανυψώθηκε σε Αρχιμανδρίτη το 2002, οπότε τοποθετήθηκε και Κοσμήτορας του Καθεδρικού Ναού και υπηρέτησε ως Προιστάμενος του για 24 χρόνια. Σήμερα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κολλεγίου.

Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού. Κατόπιν εισήγησης της Ιεράς Επισκοπικής Συνόδου της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής προς την Ιερά και Ιερά Σύνοδο Κωνσταντινουπόλεως, υπό την προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, η ομόφωνη εκλογή στην Επισκοπή του Σεβασμιωτάτου Κωνσταντίνου Μόραλη, 22 Ιουλίου, 2022, ανακοινώθηκε, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ φημισμένης Έδρας της Sassima. Ο νέος Επίσκοπος Sassima Κωνσταντίνος διορίστηκε βοηθός Επίσκοπος για την Ιερά Μητρόπολη Ντένβερ, για να υπηρετήσει υπό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ντένβερ Ησαΐα. Η χειροτονία του τελέστηκε στις 15 Οκτωβρίου 2022 στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στη Νέα Υόρκη της Νέας Υόρκης, με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, μαζί με ιεράρχες και κληρικούς της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ως Βοηθός Ιεράρχης, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος ταξίδεψε σε όλες τις ενορίες της Μητρόπολης τουλάχιστον μία φορά και περισσότερες από μία φορές σε πολλές ενορίες για να εξοικειωθεί με τις τοποθεσίες τους και να συναντήσει τους πιστούς ενορίτες της Μητροπόλεως. Οι αρμοδιότητές του θα είναι να επιβλέπει τη μεγαλύτερη γεωγραφικά Μητρόπολη, η οποία περιλαμβάνει 13 πολιτείες με 49 ενορίες.

Ο Θεός να του χαρίσει πολλά χρόνια!

ΑΞΙΟΣ!

Φωτογραφία: GOARCH/Dimitrios Panagos.

*Ανεπίσημη μετάφραση

Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ για την ίδρυση του Υφυπουργείου Πολιτισμού

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 12 / 10 / 2021 , 20:36 από news_room Συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ για την ίδρυση του Υφυπουργείου Πολιτισμού Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που πραγματοποιεί με τα πολιτικά κόμματα για συζήτηση του θέματος της ίδρυσης Υφυπουργείου Πολιτισμού, είχε […]

Η 43η επέτειος της Επανακομιδής του Σταυρού του Αποστόλου Ανδρέα, στην Πάτρα

Η 43η επέτειος της Επανακομιδής του Σταυρού του Αποστόλου Ανδρέα, στην Πάτρα

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 23 / 1 / 2023 , 19:08 από news_room Ἡ Ἀποστολική Μητρόπολις τῶν Πατρῶν, μέ λαμπρότητα ἐκκλησιαστική καί ἱερά κατάνυξη, ἑόρτασε τήν 43η ἐπέτειο, τῆς Ἐπανακομιδῆς τοῦ Σταυροῦ τοῦ Ἀποστόλου Ἀνδρέου, ἀπό τήν Μασσαλία τῆς Γαλλίας, ὃπου εὑρίσκετο ἀπό τό 1205 στήν πόλη τοῦ μαρτυρίου του στήν Πάτρα, δηλαδή. Τό μέγα αὐτό γεγονός […]