37 °C Athens, GR
17/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Προφήτης Ηλίας ο δεύτερος Πρόδρομος της παρουσίας Χριστού Ο Γέρων Χαλκηδόνος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, στους εορτασμούς για την επέτειο του εκχριστιανισμού των Ρως του Κιέβου Πατριαρχική Λειτουργία για την εκατονταετηρίδα της Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων Παρουσίαση της νέας Πλατφόρμας ΕΚΦΡΑCY για την Ενίσχυση της Φωνής των Νέων στη Δημοκρατία Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος άνοιξε το Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ Πρώτος εορτασμός της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Η διαταγή “δόθηκε”: «Σκοτώστε τον Μακάριο» Θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Πέρθης από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Η γιορτή της μουσικής και του χορού στη Βόρεια Εύβοια – Εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο Στο 1,49% του ΑΕΠ το ποσοστό δαπανών για Έρευνα & Ανάπτυξη στην Ελλάδα

Εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού

Εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού synergasia elladas kyprou

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 20 / 6 / 2024 , 4:27 από news_room

Η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσημης συνάντησης του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και του υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου, Νικόδημου Δαμιανού. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνέχεια της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού στην Κύπρο τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο την υλοποίηση ενός πλάνου δράσης που θα βελτιώσει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών τους. Αντικείμενο του Μνημονίου Συνεργασίας αποτελεί η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και εμπειρίας, καθώς και η παροχή τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη εφαρμογών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η συνεργασία εγκαινιάζεται με το ενδιαφέρον από κυπριακής πλευράς για την εφαρμογή Gov.gr Wallet που υλοποιήθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στην Κύπρο θα υλοποιηθεί ως Gov.cy Digital Citizen. Στο πλαίσιο αυτό, τα δύο κράτη προτίθενται να συνεργαστούν για την ανάπτυξη των εφαρμογών και των απαραίτητων ψηφιακών υποδομών, ώστε να υποστηρίξουν την υλοποίηση και την περαιτέρω προσαρμογή του Gov.gr Wallet και του Gov.cy Digital Citizen προς διευκόλυνση των πολιτών τους, δράσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΜΑΕ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι απώτερος σκοπός του Μνημονίου Συνεργασίας είναι η αμοιβαία αναγνώριση των ψηφιακών εγγράφων των εφαρμογών, η διευκόλυνση της μετακίνησης των πολιτών των δύο κρατών από το ένα κράτος στο άλλο με τη χρήση των εφαρμογών για την ταυτοποίηση των πολιτών, και η απλούστευση της συναλλαγής των πολιτών με το κράτος, μέσω της χρήσης ψηφιακών εγγράφων που έχουν εκδοθεί από την ηλεκτρονική εφαρμογή του ενός κράτους από το άλλο.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου επεσήμανε ότι «είναι μεγάλη μου χαρά να φιλοξενώ σήμερα στο υπουργείο τον Κύπριο ομόλογο μου, Νικόδημο Δαμιανού και να πραγματοποιούμε μαζί ένα ακόμα βήμα προς τη διεύρυνση της συνεργασίας μας. Ο στόχος μας είναι εξάλλου κοινός. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελος των πολιτών μας. Τα τελευταία χρόνια μέσω του Gov.gr Wallet έχουμε δώσει στους Έλληνες πολίτες ένα πολύτιμο εργαλείο που βελτιώνει σημαντικά την καθημερινότητα τους και μειώνει τη γραφειοκρατία και το ενισχύουμε τακτικά με νέα έγγραφα και δυνατότητες. Αυτή η πορεία μας έχει προσφέρει πολύτιμη γνώση και εμπειρία την οποία επιθυμούμε να μοιραστούμε. Παράλληλα επιθυμούμε να ανταλλάξουμε γνώσεις από τις αντίστοιχες προσπάθειες που πραγματοποιούνται στην Κύπρο. Σε αυτή τη κατεύθυνση εργαζόμαστε ώστε μελλοντικά μέσω της αμοιβαίας αναγνώρισης των εγγράφων των Gov.gr Wallet και Gov.cy Digital Citizen να διευκολύνουμε περαιτέρω τις μετακινήσεις και τις συναλλαγές των πολιτών στις δύο χώρες. Πρόκειται για ένα σπουδαίο project αν αναλογιστούμε τους δεσμούς που μας ενώνουν. Πέρα φυσικά από συναισθηματικοί είναι και πρακτικοί. Χιλιάδες φοιτητές, επιχειρηματίες και ευρύτερα πολίτες κινούνται μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου, Νικόδημος Δαμιανού, αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό για τη φιλοξενία και την άκρως εποικοδομητική συνάντηση, δήλωσε ότι «θέτουμε σήμερα σε πρακτική βάση την μέχρι τώρα εξαιρετική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με την Ελλάδα, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού. Πρώτο βήμα η υλοποίηση της εφαρμογής Ψηφιακός Πολίτης -το οποίο αποτελεί εξαγγελία του ίδιου του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη- στη βάση του Gov.gr wallet το οποίο έχει με επιτυχία υλοποιήσει η Ελλάδα. Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τόσο την κυπριακή όσο και την ελληνική κυβέρνηση. Προτεραιότητα υψίστης σημασίας, με οριζόντιο αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία μας. Γι’ αυτό και προχωρούμε με ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό τόσο για τον εκσυγχρονισμό της εσωτερικής μας λειτουργίας ως κράτος, όσο και την αναβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης που παρέχουμε σε πολίτες και επιχειρήσεις. Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα κυρίως ως προς τη ψηφιοποίηση υπηρεσιών και έχει ήδη υιοθετήσει επιτυχώς χρήσιμα εργαλεία που διευκολύνουν ουσιαστικά την καθημερινότητα του πολίτη. Πιστεύω πως έχουμε πολλά να μάθουμε από τις πρακτικές αυτές που έχει εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση αλλά επίσης και πολλά να διδάξουμε ο ένας τον άλλο».

Σχετικά Άρθρα

Χειροτονία Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού τυχικός παφος ειδήσεις νεα κυπρος αδολογαλα adologala

Χειροτονήθηκε ο νέος Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 12 / 3 / 2023 , 11:50 από news_room Χειροτονήθηκε σήμερα Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 ο νέος Μητροπολίτης Πάφου κ.κ. Τυχικός. Την χειροτονία του Μητροπολίτη Πάφου τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος στον Καθεδρικό της Λευκωσίας. Ο νέος Μητροπολίτης ενθρονίστηκε στην έδρα του το μεσημέρι αργά περί της ώρας 4.  Ίσως σας ενδιαφέρει: Ενθρονηστήριος […]

Σλοβακία και Κύπρος είναι ομονοούντα Κράτη, δήλωσε ο ΥΠΕΞ N. Χριστοδουλίδης μετά την συνάντησή του με τον Σλοβάκο ΥΠΕΞ I. Korčok

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 25 / 11 / 2020 , 17:59 από Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, στα ΜΜΕ, μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Σλοβακίας, κ. Ivan Korčok Είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω στην Κύπρο τον καλό μου φίλο και συνάδελφο, Ivan Korčok και τα […]