37 °C Athens, GR
17/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Προφήτης Ηλίας ο δεύτερος Πρόδρομος της παρουσίας Χριστού Ο Γέρων Χαλκηδόνος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, στους εορτασμούς για την επέτειο του εκχριστιανισμού των Ρως του Κιέβου Πατριαρχική Λειτουργία για την εκατονταετηρίδα της Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων Παρουσίαση της νέας Πλατφόρμας ΕΚΦΡΑCY για την Ενίσχυση της Φωνής των Νέων στη Δημοκρατία Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος άνοιξε το Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ Πρώτος εορτασμός της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Η διαταγή “δόθηκε”: «Σκοτώστε τον Μακάριο» Θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Πέρθης από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Η γιορτή της μουσικής και του χορού στη Βόρεια Εύβοια – Εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο Στο 1,49% του ΑΕΠ το ποσοστό δαπανών για Έρευνα & Ανάπτυξη στην Ελλάδα

Εκδήλωση Μνήμης δέκα χρόνων από την εκδημία του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Λυκούργου Αγγελόπουλου στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

Εκδήλωση Μνήμης δέκα χρόνων από την εκδημία του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Λυκούργου Αγγελόπουλου στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 22 / 6 / 2024 , 5:08 από news_room

Εκδήλωση Μνήμης δέκα χρόνων από την εκδημία του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Λυκούργου Αγγελόπουλου στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, εχθές Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024, στην αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης επιστημονική ημερίδα και ιεροψαλτική σύναξη με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την εκδημία του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, Λυκούργου Αγγελόπουλου.

Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, κήρυξε την έναρξη τονίζοντας ότι η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης μετά πολλής χαράς έθεσε την συγκεκριμένη Εκδήλωση υπό την αιγίδα της, καθώς είναι και θα είναι πάντα αρωγός σε κάθε προσπάθεια που σχετίζεται με τα της παραδόσεως του Γένους μας και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., καθηγήτρια κ. Μαρία Αλεξάνδρου -τον οποίο ανέγνωσε ο κ. Βασίλειος Βασιλείου- καθώς και ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιεροψαλτών Ελλάδος κ. Άκης Λιλιόπουλος.

Στη συνέχεια, οι ομιλητές, ο Δρ. Γρηγόριος Αναστασίου, διευθυντής του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Δρ. Ευαγγελία Σπυράκου, ο Δρ. Βασίλειος Βασιλείου, ο Δρ. Σωτήριος Δεσπότης, ο κ. Βασίλειος Χάδος, ο κ. Άγγελος Μπέντης και ο κ. Σπυρίδων Ασπιώτης, ανέπτυξαν εύστοχα στις εισηγήσεις τους ζητήματα που σχετίζονται με:

  • τη ζωή και έργο του Λυκούργου Αγγελόπουλου,
  • τη σύσταση – οργάνωση, διδακτική και διεύθυνση του βυζαντινού χορού,
  • τη διδακτική της ερμηνείας,
  • ζητήματα τυπικού λατρευτικών συνάξεων,
  • μελοποιητικές ταυτότητες του 20ού και 21ου αιώνα.

Το μουσικό μνημονάρι ολοκληρώθηκε με ερμηνείες μελοποιημάτων του Λυκούργου Αγγελόπουλου, καθώς και μελών της μεταβυζαντινής περιόδου. Τους ύμνους απέδωσαν οι βυζαντινοί χοροί: «Εργαστήρι Εκκλησιαστικής Μουσικής Θεσσαλονίκης» με χοράρχη τον κ. Βασίλειο Βασιλείου, «Εργαστήρι Παρασημαντικής» με χοράρχη τον κ. Σωτήριο Δεσπότη και ο παιδικός βυζαντινός χορός «Ακαδημία Ψαλτικής Ειρμός» με χοράρχη τον κ. Σπυρίδωνα Ασπιώτη.

Την καλλιτεχνική ευθύνη των δραστηριοτήτων της επιστημονικής ημερίδας και της ιεροψαλτικής σύναξης είχαν ο Δρ. Σωτήριος Δεσπότης και ο Δρ. Βασίλειος Βασιλείου.

Σχετικά Άρθρα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου  δέχθηκε τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ

Τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ Δέχθηκε η ΠτΔ Κατερίνα Σακκελαροπούλου

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 7 / 2 / 2021 , 2:06 από news_room Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου  δέχθηκε τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος την ενημέρωσε για τα θέματα που απασχολούν την  πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 6 / 12 / 2022 , 19:41 από news_room Η θέση των δυτικών Βαλκανίων και της Αλβανίας βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο. O Κυρ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας για το πολύ σπουδαίο έργο του και τόνισε χαρακτηριστικά: Είστε γέφυρα συμφιλίωσης μεταξύ […]