31 °C Athens, GR
20/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Έναρξη της Εβδομάδας Κινηματογράφου Κύπρου στο Βερολίνο Εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ» και παιδιά από το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο στον Αρχιεπίσκοπο Είκοσι έτη ποιμαντικής διακονίας Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλου Η Λουιζιάνα έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαιτεί να εμφανίζονται οι Δέκα Εντολές σε κάθε τάξη του δημόσιου σχολείου Αλλαγή της Ιεράς Επιστασίας στο Άγιον Όρος O Μητροπολίτης Λέρου στο 2ο Σχολείο Χώρας Καλύμνου Το Οικουμενικό Πατριαρχείο υποστηρίζει το “Κοινό Ανακοινωθέν για ένα Πλαίσιο Ειρήνης” για την Ουκρανία Προβολή συναυλίας στον Κήπο του Μεγάρου: Anne-Sophie Mutter & Mutter’s Virtuosi – Δωρεάν Είσοδος Penny Marathon: Ένας συμβολικός αγώνας δρόμου για τα αδέσποτα ζώα

ΥΠΕΣ Νίκη Κεραμέως: «Προσδίδοντας κύρος σε ένα Κράτος-αρωγό, προάγουμε το κοινωνικό μας μοντέλο»

ΥΠΕΣ Νίκη Κεραμέως: «Προσδίδοντας κύρος σε ένα Κράτος-αρωγό, προάγουμε το κοινωνικό μας μοντέλο»

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 27 / 5 / 2024 , 17:06 από news_room

ΥΠΕΣ Νίκη Κεραμέως στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας: «Προσδίδοντας κύρος σε ένα Κράτος-αρωγό, προάγουμε το κοινωνικό μας μοντέλο και δημιουργούμε κατάλληλες συνθήκες οικονομικής και επιχειρηματικής άνθησης»

Τρεις προϋποθέσεις ώστε το Κράτος να εξελίσσεται διαρκώς, να αναβαθμίζεται και να παρέχει πρόσφορο έδαφος για επιχειρηματική ανάπτυξη, ανέδειξε η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας το οποίο διοργανώθηκε από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Ε.Α.), τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) σε συνεργασία με τον Economist, στην ενότητα: «Επιχειρηματικότητα – η Δημόσια Διοίκηση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Πολιτισμός ως μοχλός ανάπτυξης».
Η πρώτη προϋπόθεση αφορά στη θεσμική σταθερότητα και αξιοπιστία, με την Υπουργό να αναπτύσσει τις εξής κομβικές μεταρρυθμίσεις:
Νέο πλαίσιο για την επιλογή των επικεφαλής των νομικών προσώπων του δημοσίου με πιο υψηλές απαιτήσεις για να είναι κανείς επιλέξιμος, με οριζόντιο τεστ δεξιοτήτων για όλους τους υποψηφίους. Με ετήσια σχέδια δράσης, συμβόλαια απόδοσης με δυνατότητα bonus παραγωγικότητας ή άμεσης λήξης θητείας.
Ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, με νέο πλαίσιο για τους Συμβούλους Ακεραιότητας το οποίο είναι ήδη σε λειτουργία, οι οποίοι διασφαλίζουν την προστασία των υπαλλήλων που διαπιστώνουν ή επιθυμούν να αναφέρουν περιστατικά παραβίασης ακεραιότητας και έχει χαρακτήρα κυρίως προληπτικό.
Ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, την βέλτιστη κατανομή αρμοδιοτήτων. Τι πρέπει να κάνουν οι δήμοι, τι πρέπει να κάνουν οι περιφέρειες, τι πρέπει να κάνει η αποκεντρωμένη διοίκηση, τι πρέπει να κάνει το κεντρικό Κράτος και τελικά να μην τα κάνουν όλοι μαζί και να ξέρει ο πολίτης ποιος είναι αρμόδιος για τι.
Εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης-στοχοθεσίας, το οποίο εστιάζει στο πώς θα αναπτυχθούν περισσότερες δεξιότητες για το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό.

Η δεύτερη προϋπόθεση πραγματεύεται την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η κ. Κεραμέως υπογράμμισε κάποια ενδεικτικά παραδείγματα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως:
Πλατφόρμα επιστολικής ψήφου: Για να γραφτούν οι 202.000 Έλληνες πολίτες από εσωτερικό και εξωτερικό για να ψηφίσουν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας εξ αποστάσεως μέσω επιστολικής ψήφου, λειτούργησε μια πλατφόρμα η οποία επέτρεψε στους Έλληνες εκλογείς σε 3-4 λεπτά να εγγραφούν για να λάβουν το σχετικό υλικό. Έχουν ήδη παραληφθεί 65.000 ψήφοι Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν μέσω επιστολικής ψήφου.
Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών «ΜΙΤΟΣ»: Είναι μία πλατφόρμα στην οποία μπαίνει κανείς, πολίτης ή επιχείρηση, ο οποίος θέλει να μάθει κάτι για οποιαδήποτε διαδικασία του Κράτους, πχ πολεοδομική άδεια, διαβατήριο. Σχεδόν 4.000 διαδικασίες είναι καταχωρισμένες.
Πλατφόρμα e-peitharxika: παρέχει τη δυνατότητα εποπτείας τόσο της πειθαρχικής διαδικασίας, όσο και της έκβασης των πειθαρχικών υποθέσεων στο δημόσιο, με στόχο την ταχύτερη κι αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης.
Αξιοποίηση εργαλείου Τεχνητής Νοημοσύνης στη στοχοθεσία, το οποίο έρχεται να στηρίξει τους δημοσίους υπαλλήλους στο να θέτουν συγκεκριμένους και ρεαλιστικούς στόχους.
Αποθετήριο Πρακτικών Καινοτομίας στον Δημόσιο Τομέα: Πρόκειται για μία ψηφιακή βιβλιοθήκη με καινοτομίες που έχουν αναπτύξει οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αναφέρω μόνο ενδεικτικά το σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης φαρμάκων, το σύστημα εποπτείας αγοράς βιομηχανικών προϊόντων με εργαλεία εκτίμησης κινδύνου, την απόδοση ηλιακής ενέργειας ανά κτίριο – solar map.

Η τρίτη προϋπόθεση σχετίζεται με το rebranding του δημοσίου ή αλλιώς μία μετατόπιση παραδείγματος, με την Υπουργό να τονίζει τρεις ενδείξεις αυτής της μεταστροφής:
Το Κράτος ενδιαφέρεται για τη γνώμη του πολίτη: Σχεδιάζεται ένας μηχανισμός αποτίμησης των υπηρεσιών από τους ίδιους τους πολίτες. Παρέχεται η δυνατότητα στον πολίτη να ακουστεί η φωνή του δυνατά και ταυτόχρονα στέλνουμε και ένα μήνυμα για τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών του δημοσίου.
Το Κράτος ενδιαφέρεται για τη διευκόλυνση του πολίτη και της επιχείρησης: αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών ώστε να μην χρειάζεται κανείς να καταθέτει τα ίδια δικαιολογητικά ξανά και ξανά.
Το Κράτος ενδιαφέρεται για τους υπαλλήλους του: Με την μετατόπιση παραδείγματος και την αναμόρφωση της εικόνας του δημόσιου τομέα με πχ την αύξηση των αποδοχών μετά από 14 συναπτά έτη, η θέσπιση οριζοντίως μπόνους παραγωγικότητας, που μπορεί να είναι χρηματικές ή μη οικονομικές ανταμοιβές, η επιλογή του κατάλληλου ανθρώπου στην κατάλληλη θέση.

Κατά το κλείσιμο της ομιλίας της η κ. Κεραμέως δήλωσε: «Η διεθνής γεωπολιτική αστάθεια, η κλιματική αλλαγή, οι δυνητικές αλλαγές στη ζωή μας λόγω των τεχνολογικών αλμάτων, δεν προκαλούν μόνο αβεβαιότητα. Δημιουργούν την ανάγκη για έναν νέο πυλώνα σταθερότητας, μέσα από ένα σύγχρονο παράδειγμα δημόσιας διοίκησης. Εμπεδώνοντας κλίμα εμπιστοσύνης και αξιοκρατίας, εκσυγχρονίζοντας δομές και διαδικασίες, προσδίδοντας κύρος σε ένα Κράτος-αρωγό, προάγουμε το κοινωνικό μας μοντέλο και δημιουργούμε κατάλληλες συνθήκες οικονομικής και επιχειρηματικής άνθησης. Θεωρώ ότι τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, έχουμε όμως πάρα πολλά να κάνουμε μπροστά και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.».

Σχετικά Άρθρα

Φώφη Γεννηματά: «Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη»

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 11 / 7 / 2021 , 2:05 από news_room Το Κίνημα Αλλαγής παρουσίασε το πρόγραμμα του Πράσινου Συμβολαίου στη Θεσσαλονίκη στο οποίο παρευρέθηκε και μίλησε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Ομιλία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην παρουσίαση του προγράμματος του Πράσινου Κοινωνικού Συμβολαίου, στη Θεσσαλονίκη Τα βασικότερα σημεία: Είμαστε σήμερα εδώ […]

nekrotafeio_sxistou_ieros_naos_genethlion_timios_prodromos_mitropolitis_peiraios_panygiris_2022_adologala_eidiseis_serafeim_sxisto_koimitirio (1)

Αρχιερατικός Εσπερινός για το Γενέθλιο του Τίμιου Πρόδρομου στο Νεκροταφείο του Σχιστού (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 24 / 7 / 2022 , 2:06 από news_room Αρχιερατικός Εσπερινός για το Γενέθλιο του Τίμιου Πρόδρομου στο Νεκροταφείο του Σχιστού (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Την εορτή του αγίου Τιμίου Προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου τίμησε στις 23 και τις 24 Ιουνίου 2022 η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς. Συγκεκριμένα στον ιερό ναό του Κοιμητηρίου του Σχιστού […]