39 °C Athens, GR
13/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ο Εορτασμός του Αγίου Βαρθολομαίου στην Εκκλησία του Αγίου Βαρθολομαίου στη Νέα Υόρκη O Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών εντάσσεται στην Pharma.Aero Οικουμενικός στην Θεία Λειτουργία των Ονομαστηρίων του: Η ελληνορθόδοξη παράδοση μας, αποτελεί πηγή εμπνεύσεως Μήνυση πρ. Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσίου στη Μονή Χρυσοβαλάντου Το πρότυπο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου υπέδειξε σε νεοχειροτονηθέντα Πρεσβύτερο ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην αρχαία Μεσσήνη με τον Λεωνίδα Καβάκο Σε κλοιό καύσωνα η χώρα – Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού ΥΠΕΣ: Μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων κατά τις ημέρες του καύσωνα Δήλωση Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών στην Θράκη Πειραιώς Σεραφείμ: «Τα διαχρονικά εγκλήματα του Παπισμού κατά της Ανθρωπότητας είναι αδιαμφισβήτητα»

Πρόσκληση παρέδωσε αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Βουλγαρίας στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Πρόσκληση παρέδωσε αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Βουλγαρίας στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 20 / 5 / 2024 , 16:42 από news_room

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, 18 Μαίου 2024, πολυμελή Αντιπροσωπεία Ιεραρχών, κληρικών και λαϊκών προσκυνητών εκ της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Βουλγαρίας, με επί κεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαο.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Παναγιώτατος καλωσόρισε με εγκαρδιότητα στην έδρα της Μήτρος Εκκλησίας, τους Σεβ. Μητροπολίτες Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαο, Στάρας Ζαγοράς κ. Κυπριανό, και Δοροστόλου κ. Ιάκωβο, τους Θεοφιλ. Επισκόπους Βελίκης κ. Σιώνιο, Ηγούμενο των Ι. Μονών Τρωϊάν και Μπάτσκοβο, και Σμολιάν κ. Βησσαρίωνα, Βοηθό παρά τω Μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως, τους κληρικούς, καθώς και τους Εντιμ. κυρίους Radomir Cholakov, Βουλευτή του πολιτικού κόμματος GERB, Zdravko Dimitrov, πρώην δήμαρχο της Φιλιππούπολης (Plovdiv) και Boris Kalibacev, επιχειρηματία, και ομάδα Ιεροψαλτών.

“Προσευχόμεθα για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Πατριάρχου Νεοφύτου”, είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος είχε προεξάρχει, τον περασμένο Μάρτιο, της εξοδίου Ακολουθίας του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, και συνέχισε: “Mόλις χθες πήρα ένα ευγενικό γράμμα από τον αδελφό Τοποτηρητή Μητροπολίτη Βράτσης Γρηγόριο, ο οποίος εκ μέρους όλης της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Βουλγαρίας, με προσκαλεί να είμαι παρών στην εκλογή και την ενθρόνιση του νέου Προκαθημένου της αδελφής Εκκλησίας της Βουλγαρίας. Πολύ ευγενικό εκ μέρους σας να προσκαλείτε αυτοπροσώπως τον Οικουμενικό Πατριάρχη σε μία ιστορική στιγμή της ζωής της Εκκλησίας σας.”

Όπως είπε ο Παναγιώτατος, στις 30 Ιουνίου, που έχει οριστεί να γίνει η εκλογή, ο ίδιος έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί την Ιερά Μητρόπολη Άρτης. “Θα προσπαθήσω να αλλάξω το πρόγραμμα, γιατί θεωρώ πολύ σπουδαία και ευλογημένη αυτήν την πρόσκληση και είναι ανάλογη η επιθυμία μου να ανταποκριθώ. Ελπίζω ο αδελφός Μητροπολίτης της Άρτας, στην οποία επρόκειτο να λειτουργήσω εκείνη την ημέρα, να δείξει κατανόηση και να τροποποιήσουμε το πρόγραμμα.”

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Πατριάρχης επεσήμανε ότι, “ζούμε σε μία δύσκολη εποχή κατά την οποία η μαρτυρία της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι περισσότερον από απαραίτητος και για τη μαρτυρία αυτή χρειαζόμαστε ενότητα και αγάπη, για να είμαστε αξιόπιστοι. Από αυτής της απόψεως, επαναλαμβάνω, ότι η επίσκεψή σας, η συνάντησις όλων μας, στη Μητέρα Εκκλησία είναι ιστορική, είναι πολύ σημαντική.”

Ο Παναγιώτατος εξέφρασε την Πατριαρχική ευαρέσκειά του προς τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χαράλαμπο Nichev, Ιερατικώς Προϊστάμενο της Βουλγαροφώνου Κοινότητος της Πόλεως, ενώ, απευθυνόμενος προς τους λαϊκούς προσκυνητές από τη Βουλγαρία, τους ζήτησε να μεταφέρουν στις οικογένειές τους τις ευχές και την στοργή της Μητρός Εκκλησίας.

“Δεν ξεχνούμε ότι η Βουλγαρική Εκκλησία είναι η πρωτότοκος θυγατέρα της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. Γι’ αυτό, έστω και αν μεσολάβησαν δυσάρεστες στιγμές στη ζωή των Εκκλησιών μας εις το παρελθόν, η σχέσις Μητέρας και πρωτότοκης θυγατέρας είναι πάντοτε σχέσις ιερά και ακατάλυτος”, κατέληξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Από την πλευρά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος, διερμηνεύοντας και τα αισθήματα των Ιεραρχών και των υπολοίπων μελών της Βουλγαρικής Αντιπροσωπείας, εξέφρασε τη συγκίνηση και τη χαρά τους για την επίσκεψή τους στη Μητέρα τους Εκκλησία, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και για τη δυνατότητα να λειτουργήσουν νωρίτερα, το πρωί, στον Ι. Ναό του Αγίου Στεφάνου της Βουλγαροφώνου Κοινότητος, που βρίσκεται στην περιοχή του Φαναριού. “Ήταν μία στιγμή μεγάλης πνευματικής σημασίας, δείγμα των καλών σχέσεων και αγάπης μεταξύ των δύο αδελφών Εκκλησιών”, είπε ο Μητροπολίτης κ. Νικόλαος.

Κατά τη συνάντηση του Παναγιωτάτου με τη Βουλγαρική Αντιπροσωπεία, η οποία πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το τέλος των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, παρέστησαν οι Σεβ. Συνοδικοί Αρχιερείς, καθώς και τα μέλη της Αντιπροσωπείας της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ουκρανίας, που επισκέπτεται το Φανάρι, με επί κεφαλής της τον Σεβ. Μητροπολίτη Μπίλα Τσέρκβα κ. Ευστράτιο.

Το βράδυ όλοι παρεκάθησαν σε κοινή τράπεζα στο ξενοδοχείο Çırağan, στις όχθες του Βοσπόρου, μέσα σε εγκάρδια αδελφική ατμόσφαιρα, όπου αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα.

Σχετικά Άρθρα

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας σχολίασε την ανακοίνωση της Ι.Σ. της Εκκλησίας της Κύπρου – Adologala

Ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας σχολίασε το δημοσιευθέν στις 25 Νοεμβρίου 2020 ανακοινωθέν για τα αποτελέσματα της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, όπου συζητήθηκε η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομο να μνημονεύσει τον επικεφαλής της «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας» Επιφάνιο Ντουμένκο. Συνεχίζεται ο […]

Αδ. Γεωργιάδης: Σε δέκα μέρες θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για το market pass

Αδ. Γεωργιάδης: Σε δέκα μέρες θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για το market pass

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 2 / 2 / 2023 , 15:00 από news_room Την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη η υπουργική απόφαση για να είναι ευδιάκριτη η τιμή λίτρου ή κιλού στα ταμπελάκια των σούπερ μάρκετ ενώ σε, περίπου δέκα μέρες θα είναι έτοιμη και η πλατφόρμα για το market pass. Αυτά ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του […]