28 °C Athens, GR
21/05/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Οικουμενικός Πατριάρχης: «Χωρίς αγάπη και πνεύμα θυσίας και προσφοράς, τίποτε το αγαθόν δεν μπορεί να γίνει στον κόσμο» Κυριακή των Μυροφόρων στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ι.Μ. Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως Σε Ρώμη και Φλωρεντία η ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου, στις 22 και 23 Μαΐου Λαμπρός εσπερινός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Γλυφάδας Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί Συνάντηση Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Θεόδωρου Βάγια με Επίτιμους Αρχηγούς Π.Σ. Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αλβανία επέδωσε τα διαπιστευτήριά του Πρόσκληση παρέδωσε αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Βουλγαρίας στον Οικουμενικό Πατριάρχη 20 Μαϊου Παγκόσμια ημέρα κλινικών μελετών

Πασχάλιο Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Καναδά Σωτηρίου

Πασχάλιο Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Καναδά Σωτηρίου

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 2 / 5 / 2024 , 8:58 από news_room

Πασχάλιο Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Καναδά Σωτηρίου

Θεοφιλ. Επίσκοπο, Ευλαβ. Ιερατ. Προϊσταµένους, Αξιότ. Προέδρους και Εντιµ. Μέλη των Διοικ. Συµβουλίων, Εντιµολ. Άρχοντες του Οικουµενικού Πατριαρχείου, Φιλοπτώχους Αδελφότητες, Διδασκάλους, Διδασκάλισσες, Μαθητές και Μαθήτριες, Νεολαία των Κοινοτήτων και άπαν το ευλαβές πλήρωµα της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Καναδά

Χριστός Ανέστη!

Αρχιεπισκόπου Καναδά Σωτηρίου

Εποίησε τα πάντα «καλώς λίαν». Σηµείο τελειότητας του ανθρώπου η ελευθερία του. Αλλά και «σηµείον αντιλεγόµενον». «Πέτρα σκανδάλου». Κακή χρήση της ελευθερίας από µέρους του ανθρώπου, τον έφερε στο χείλος του κρεµνού. Στην πτώση. Δεν ήταν σωστό να πράξει διαφορετικά ο Δηµιουργός. Έπρεπε να σεβασθεί την ελευθερία του ανθρώπου που ο ίδιος του έδωσε. Έπρεπε να κάνει χρήση της δικαιοσύνης. Έπρεπε να τον εκδιώξει από τον Παράδεισο. Έπρεπε να τον εξορίσει στη γη. Με την κακή χρήση της ελευθερίας του και την παρακοή του, ο άνθρωπος έφερε στη ζωή του τον θάνατο.

Δεν ενήργησε όµως ο άνθρωπος µόνος του. Παρέβη την εντολή του Θεού µε την ελεύθερη θέλησή του, αλλά και µε την επιρροή του σατανά. Αυτός ήταν ο πρώτος ένοχος. Ο πρώτος επαναστάτης. Δεν µπορούσε να µείνει µόνος στη µιζέρια του. Ήθελε και συνένοχο. Και βρήκε τον άνθρωπο. Με γλυκόλογα παρέσυρε την Εύα. Εκείνη «φυσιωθείσα τον νουν» -πήραν τα µυαλά της αέρα- έφαγε από τον καρπό. Και το πράγµα πηγαίνει αλυσίδα. Έκανε συνένοχο τον Αδάµ και έτσι «ηµαύρωσαν της ψυχής το ωραίον». «Διέρρηξαν την στολήν τους την πρώτην». «Ηλλοίωσαν το κατ’ εικόνα». Αλλ’ επειδή δεν ενήργησαν εξ ολοκλήρου µόνοι τους, ο Θεός τους έδωσε και δεύτερη ευκαιρία. Τους έδωσε την ευκαιρία διά του Χριστού να επανεύρουν τον πρώτο τους εαυτό. «Φιλεύσπλαγχνος γαρ ο Δεσπότης».

Περνούσαν τα χρόνια. Μαύρο σκοτάδι παντού. Μικρές φωνές µόνο ελπίδας. Οι φωνές των προφητών και των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων. «Των χριστιανών προ Χριστού».

Αυτές οι φωνές κρατούσαν τη λαµπάδα της ελπίδας αναµµένη, µέχρι που ήλθε το «πλήρωµα του χρόνου». Και τότε, ω τότε!!! «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών».

Με το χαίρε του αρχαγγέλου Γαβριήλ συλλαµβάνεται ο Χριστός «εκ Πνεύµατος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου». Γεννιέται. Μεγαλώνει. Τρία χρόνια διδάσκει την αλήθεια στη γη. Σταυρώνεται. «Παραδίδει το πνεύµα Του». Νικητής κατεβαίνει στον Άδη. Τρεις ηµέρες κηρύττει στους απ’ αιώνος νεκρούς. Τους διδάσκει την αλήθεια. Τους καλεί σε µετάνοια. Στον τάφο Τον ζητούν οι µυροφόρες. «Ουκ έστιν ώδε». «Εγήγερται», φωνάζει ο άγγελος. «Είπατε τοις µαθηταίς». Ψάχνει η Μαγδαληνή. Τον βλέπει. Δεν Τον αναγνωρίζει. Τον θεωρεί κηπουρό. Ρωτάει. «Πού έθηκας αυτόν;» Εκείνος προφέρει µόνο το όνοµα «Μαρία». Τότε ανοίγουν τα µάτια της ψυχής της. «Ραββουνί» φωνάζει και σκύβει να φιλήσει τα πόδια Του. Εκείνος τη σταµατά. «Μη µου άπτου. Ούπω γαρ αναβέβηκα προς τον Πατέρα µου». Ίδια περίπου σκηνή µε τον Λουκά και τον Κλεόπα στους Εµµαούς. Είναι γεγονός. «Χριστός Ανέστη!» «Τα πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια». Νικήθηκε ο θάνατος!!!

Θα αναληφθεί ο αναστηµένος Χριστός και θα φέρει «ήν προσέλαβεν ανθρωπίνην φύσιν» εις τον Θεόν και Πατέρα. Θα στείλει το Άγιον Πνεύµα την Πεντηκοστή. Θα συστήσει την Εκκλησία. Την κιβωτό της σωτηρίας. Δι’ αυτής της κιβωτού οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στην «αρχαία δόξα». Στην προτέρα τους κατάσταση.

Αναστήθηκε ο Χριστός. Μα εµείς θα περιµένουµε για τη δική µας ανάσταση και θα περάσουµε «διά θανάτου» στη ζωή και πάλι θα περιµένουµε για την κοινή ανάσταση. Θα περιµένουµε «προγευόµενοι» του παραδείσου ή της αιώνιας κόλασης. Θα περιµένουµε τη δεύτερη έλευση του Χριστού, όταν θα έλθει «κρίναι ζώντας και νεκρούς». Τότε θα αναστηθούµε εµείς. Τότε θα αναστηθούµε όλοι για να κριθούµε δίκαια. Μέχρι τότε, αγαπηµένοι µου χριστιανοί, πνευµατικά µου παιδιά, να ζούµε την ανάσταση του Χριστού και µε πίστη σ’ Εκείνον να κατεργαζόµαστε έργα µετανοίας. Να κατεργαζόµαστε τη σωτηρία µας. Αυτός είναι ο κύριος σκοπός της ζωής µας. Χριστός Ανέστη! Ζήστε την Ανάσταση του Χριστού.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές εν Χριστώ Αναστάντι

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Ο ΚΑΝΑΔΑ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Ο πατριωτισμός της Ευρώπης έστειλε το μήνυμά του από τη Ρώμη για τις ευρωεκλογές

Ο πατριωτισμός της Ευρώπης έστειλε το μήνυμά του από τη Ρώμη για τις ευρωεκλογές

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 18 / 12 / 2023 , 15:21 από news_room Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και μέλος της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), Εμμανουήλ Φράγκος (Φραγκούλης), παρευρέθηκε σε σειρά εκδηλώσεων του ευρωπαϊκού κόμματος του ECR. Το γεγονός πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, στις 15-17 Δεκεμβρίου. Ο κ. Φράγκος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί […]

Συνάντηση Πατριάρχη Ιεροσολύμων με τον επικεφαλής των Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσίας στην Αγία Γή

Συνάντηση Πατριάρχη Ιεροσολύμων με τον επικεφαλής των Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσίας στην Αγία Γή

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 19 / 2 / 2023 , 15:05 από news_room Τήν Παρασκευήν, 4ην /17ην Φεβρουαρίου 2023,  ὁ ἐξοχώτατος κ. Sergey Cheremin  Ὑπουργός τῆς Κυβερνήσεως τῆς Ρωσσίας καί ἐπί κεφαλῆς τοῦ Τμήματος Ἐξωτερικῶν Οἰκονομικῶν καί Διεθνῶν Σχέσεων τῆς Μόσχας, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Πρέσβεως τῆς Ρωσίας εἰς τό Τέλ Ἀβίβ κ. Βικτώροβ, ὑπό τοῦ Προϊσταμένου τῆς Ρωσσικῆς Ἀπoστολῆς […]