36 °C Athens, GR
14/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου Στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ο πρώτος Τόμος για τα 100 χρόνια της Κυθηραϊκής Αδελφότητος Αυστραλίας Ο Εορτασμός του Αγίου Βαρθολομαίου στην Εκκλησία του Αγίου Βαρθολομαίου στη Νέα Υόρκη O Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών εντάσσεται στην Pharma.Aero Οικουμενικός στην Θεία Λειτουργία των Ονομαστηρίων του: Η ελληνορθόδοξη παράδοση μας, αποτελεί πηγή εμπνεύσεως Μήνυση πρ. Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσίου στη Μονή Χρυσοβαλάντου Το πρότυπο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου υπέδειξε σε νεοχειροτονηθέντα Πρεσβύτερο ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην αρχαία Μεσσήνη με τον Λεωνίδα Καβάκο Σε κλοιό καύσωνα η χώρα – Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού ΥΠΕΣ: Μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων κατά τις ημέρες του καύσωνα

Οι “Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου” στην Αθήνα – Τα μηνύματα για Ορθοδοξία, Τουρκία και Ουκρανία

Οι "Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου" στην Αθήνα - Τα μηνύματα για Ορθοδοξία, Τουρκία και Ουκρανία

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 27 / 5 / 2024 , 17:40 από news_room

Με συμμετοχή εξεχόντων παραγόντων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και σημαντικές προσωπικότητες του επιχειρηματικού, πολιτικού και εκκλησιαστικού κόσμου διεξάγεται στην Αθήνα από χθες Κυριακή μέχρι και την Τετάρτη το 4ο Διεθνές Συνέδριο των “Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου” για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και τη θρησκευτική ελευθερία. Οικουμενικός Πατριάρχης: «Η Ορθοδοξία καλείται σήμερα να λειτουργήσει ως θετική πρόκληση στον σύγχρονο κόσμο»

Το συνέδριο πραγματοποιείται από τις 26 έως τις 28 Μαΐου με τις ευλογίες της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Διοργανώνεται από τους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη και την Αυστραλία με 292 συμμετέχοντες από 22 χώρες.

Κεντρικοί ομιλητές στο Συνέδριο είναι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάικ Πομπέο, η Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Δρ. Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη και ο Σεβασμιώτατος Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Vilnius Gintaras Grušas, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων (CCEE).

Οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι μια αφοσιωμένη ομάδα ηγετικών προσωπικοτήτων, που εργάζεται αδιάκοπα για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους και τη διασφάλιση του μέλλοντος του Οικουμενικού Πατριαρχείου – του ιστορικού πνευματικού κέντρου των 300+ εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών του κόσμου.

Η πρώτη Διεθνής Διάσκεψη των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου έρχεται ως συνέχεια των τριών προηγούμενων Συνεδρίων για τη θρησκευτική ελευθερία, που πραγματοποιήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο της Γερμανίας και στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.

Στο βήμα της εκδήλωσης καθ’ όλο το τετραήμερο πέρασε και θα περάσει επίσης πληθώρα σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο Άρχων Έξαρχος Αθανάσιος Μαρτίνος, πρόεδρος της Αδελφότητας Παμμακαρίστου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ευρώπη, ο Άρχων Μέγας Ακτουάριος Δρ. Αντονι Τζ. Λυμπεράκης, εθνικός διοικητής των Αρχόντων Αμερική, πρόεδρος της Αδελφότητος Αρχόντων Ευρώπης “Η Παμμακάριστος”, ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης, ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ Γέωργιος Στάσσης, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός Εξωτερικών και Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κ.ά.

Μετά το συνέδριο, ο κ. Μαρτίνος και ο Δρ. Λυμπεράκης θα συγκαλέσουν την πρώτη Διεθνή Διάσκεψη των Αρχόντων, στην οποία θα σχεδιάσουν πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θα δημιουργήσουν μια πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα συντονίσουν τις δραστηριότητες των Αρχόντων στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη και την Αυστραλία.

Οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται στη Στοά του Αττάλου, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής και στο Ζάππειο Μέγαρο.

Δρ. Λυμπεράκης: Ο Οικ. Πατριάρχης έδωσε θρησκευτική ελευθερία σε 43 εκατ. Ουκρανούς
Ο Δρ. Λυμπεράκης αναφέρθηκε στη σημασία της διεξαγωγής του Συνεδρίου στην Αθήνα, στην Αρχαία Αγορά, καθώς και στους στενούς δεσμούς της Ελλάδας με τη διασπορά και την Ορθοδοξία.

Ακόμη, έκανε λόγο για την απουσία δημοκρατικών αρχών σε χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, καθώς και για καθεστώτα όπως η Τουρκία που αποτρέπουν την ελεύθερη έκφραση. “Στεκόμαστε εδώ εμείς οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για να τα πούμε όλα αυτά στον κόσμο”.

Όπως σημείωσε, “Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ουκρανία, με την υπογραφή του για τη χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας, χάρισε σε 43 εκατ. Ουκρανούς τη θρησκευτική ελευθερία”.

Έκανε ακόμη λόγο για τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας σε ομόδοξο κράτος, στην Ουκρανία, με την τελευταία να προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

“Σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ γι αυτούς τους ανθρώπους που διώκονται και δεν μπορούν να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα ελεύθερα”, τόνισε ο Δρ. Λυμπεράκης.

Πρόσθεσε δε ότι “είμαστε εδώ για να διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας να υπάρχει θρησκευτική ελευθερία για όλα τα δόγματα, για όλους τους ανθρώπους. Ελευθερία χωρίς δημοκρατία δεν υπάρχει”.

Αθ. Μαρτίνος: Η όποια ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας περνά από το Οικ. Πατριαρχείο
Από την πλευρά του ο συμπροεδρεύων Άρχοντας, Αθανάσιος Μαρτίνος, έκανε λόγο για τη συγκυρία υπό την οποία διεξάγεται αυτό το συνέδριο, καθώς μαίνονται τόσο σημαντικές συγκρούσεις στην περιοχή και όχι μόνο.

“Σήμερα οι ορθόδοξοι χριστιανοί όλων των εθνοτήτων στρέφουν το βλέμμα τους στον Οικουμενικό Πατριάρχη για παρηγοριά και ελπίδα. Μετά την κατάρρευση της σοβιετικής ένωσης, έχουν αυξήσει το ποίμνιο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Τα γεγονότα έχουν δικαιώσει την απόφαση του κ. Βαρθολομαίου να χορηγήσει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία”.

Η θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Τουρκία έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια. Τολμώ να πω ότι η όποια ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, περνάει μέσα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τόνισε ο κ. Μαρτίνος.

Ίσως σας ενδιαφέρει:

Γ. Χρυσουλάκης (Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού): Ιδιαίτερη σημασία στον διαθρησκειακό διάλογο
Η ελληνική Διασπορά, με σημείο αναφοράς την παρουσία της Ορθοδοξίας στις πέντε ηπείρους, δίνει τη μαρτυρία της πίστης και του πολιτισμού. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως Μητέρα Εκκλησία και το κατ’ εξοχήν Κέντρο ενότητας όλων των κατά τόπους Αυτοκεφάλων και Αυτόνομων Ορθοδόξων Εκκλησιών στην ορθή πίστη και στην κανονική τάξη, αποτελεί το σημείο αναφοράς της Ορθοδοξίας ανά την οικουμένη, τόνισε κατά την ομιλία του ο γενικός γραμματέας αποδήμου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης. Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον διαθρησκειακό διάλογο, ο οποίος προωθεί τον σεβασμό των δικαιωμάτων των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Ιερώνυμος: Δική μας απάντηση η καλλιέργεια συνειδήσεως αγάπης και σεβασμού προς κάθε συνάνθρωπό μας
Χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου των Αρχόντων Οφφικιαλίων του Οικουμενικού Θρόνου για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η χθεσινή λατρευτική σύναξη έθεσε τη βάση για ένα γόνιμο και πνευματικά καρποφόρο Συνέδριο, εμπνεόμενο από την εκκλησιαστική ζωή. Οι Οφφικιάλιοι, επιφανείς προσωπικότητες με καλή οργάνωση στην Ελλάδα, στην Αμερική και στον Καναδά, άνθρωποι που εξόχως τιμήθηκαν από την μητέρα Εκκλησία, αντιπροσφέρουν πλούσια τη στήριξή τους, πνευματική και υλική, προς τον Οικουμενικό Θρόνο. Είναι άξιο μνείας ότι για τη σύγκληση του παρόντος Συνεδρίου ιδιαίτερα μερίμνησε το Τάγμα Οφφικιαλίων του Αγίου Ανδρέου στις ΗΠΑ. Είμαστε ευγνώμονες προς τους Άρχοντες αυτούς. Δεν μπορεί εξ άλλου παρά να επισημάνει κανείς την παρουσία των Αρχιερέων του Θρόνου, οι οποίοι, πρόσωπα σεβαστά, ηγούνται των Αρχόντων Οφφικιαλίων των επαρχιών τους. Η κινητοποίηση είναι μεγάλη. Ένας από τους στόχους είναι η πολύπλευρη στήριξη της Πρωτόθρονης Εκκλησίας. Το ενδιαφέρον όλων σας για την πορεία του Οικουμενικού Θρόνου, συνέχει τις δράσεις που αναλαμβάνετε συλλογικά και προσωπικά. Επιτρέψτε μου τη δήλωση, συνέχει και τις δικές μας προσευχές.

Η στήριξη εξ άλλου διεθνώς των ανθρώπων της Πίστης, κάτι που επίσης δονεί τις καρδιές σας, οφείλει να αποτελεί μέλημα όλων μας, σε μια εποχή ραγδαίας εκκοσμίκευσης και γενικευμένης αποστασίας. Σε αυτή την εποχή όπου πολλοί σφετερίζονται κοινές αξίες της ανθρωπότητας και απαξιώνουν άλλες με τρόπο αυθαίρετο, η προβολή από το Συνεδριό σας του τρίπτυχου της θρησκευτικής ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην προοπτική της πνευματικής μας Παράδοσης αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Η καλλιέργεια συνειδήσεως αγάπης και σεβασμού προς κάθε συνάνθρωπό μας είναι η δική μας απάντηση στο διαφημιζόμενο ιδεώδες της κοινωνίας της ανοχής, ιδεώδες ασφαλώς θετικό, αλλά συχνά άχρωμο και με περιορισμένη επιδραστικότητα στην ανθρώπινη ψυχή. Η αλήθεια του Ευαγγελίου αποτελεί τη μόνη απάντηση στα πολλά προβλήματα του κόσμου και είναι ευτύχημα ότι τόσοι άνθρωποι δραστηριοποιούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Το παρόν Συνέδριο ασφαλώς θα δώσει τροφή για σκέψη, πλούσια πληροφορία, κεντρίσματα για καλή αυτοκριτική και πνευματική ανάταση. Συγχαίρουμε λοιπόν τους διοργανωτές όλως ιδιαιτέρως.

Εύχομαι εκ βάθους καρδίας όπως ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός ευλογήσει πλουσίως τις εργασίες του Συνεδρίου.

Χ. Δούκας: Σε όλο τον κόσμο, η βία δείχνει να κερδίζει έδαφος
Είναι ιδιαίτερη χαρά για την Αθήνα να φιλοξενεί και την πρώτη, ιστορική Σύνοδο Κορυφής όλων των Αρχόντων, παγκοσμίως, που αποτελούν προπύργιο στην υπεράσπιση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των πιστών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, τόνισε από την πλευρά του στην ομιλία του στο συνέδριο ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Πιο ειδικά, ανέφερε:

“Τις τελευταίες εβδομάδες είχαν την τιμή και την τύχη να συναντήσω τους δύο φωτισμένους θρησκευτικούς ηγέτες του κόσμου. Tον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη, και τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, που αποτελούν πηγή έμπνευσης, για εκατομμύρια ανθρώπους.

Δύο εμβληματικές προσωπικότητες, μοναδικού παγκόσμιου κύρους, που χτίζουν γέφυρες ανάμεσα στους λαούς, στηρίζουν τον δια-θρησκευτικό διάλογο, προωθούν την ειρήνη σε δύσκολες συγκυρίες, και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ξεχωριστής σημασίας για μεγάλα σύγχρονα προβλήματα, όπως είναι η κλιματική κρίση.

Η σημερινή σας συνάντηση, γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο, διεθνώς.

Θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, η ειρήνη, η δημοκρατία, δοκιμάζονται σε πολλές περιοχές του πλανήτη μας.

Στην Ευρώπη μετά από πολλές δεκαετίες, μαίνεται για τρίτη χρονιά ένας πόλεμος.

Στην ευρύτερη γειτονιά μας, στην Μέση Ανατολή, σε έναν άλλον πόλεμο, δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά, χάνουν καθημερινά την ζωή τους.
Θεμελιώδη δικαιώματα, όπως είναι το δικαίωμα στην έκφραση, παραβιάζονται ακόμη και επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Στη Λατινική Αμερική, πολιτικοί αντίπαλοι δολοφονούνται μαζικά, σε χώρες της Ασίας γυναίκες αποκλείονται από την εκπαίδευση, την εργασία, ακόμη χειρότερα εκτελούνται εν ψυχρώ, στο όνομα αναχρονιστικών αντιλήψεων και κανόνων.

Σε όλο τον κόσμο, η βία δείχνει να κερδίζει έδαφος.

Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Στην Ευρώπη 17 χώρες έχουν γνωρίσει οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ η Μέση Ανατολή παραμένει η πιο αυταρχική περιοχή στον κόσμο. Οι μισές από τις χώρες του κόσμου που έχουν δημοκρατικό πολίτευμα βιώνουν διάβρωση της δημοκρατίας.

Μεταξύ των δικαιωμάτων που δοκιμάζονται και αυτό της θρησκευτικής ελευθερίας.

Τον 21ο αιώνα, εμφανίζονται ανησυχητικά σημάδια οπισθοδρόμησης, με κοινό παρονομαστή τη θρησκεία, στις διάφορες εκδοχές της. Ένας αναδυόμενος θρησκευτικός φονταμενταλισμός, που σε κάποιες περιπτώσεις, προσεγγίζει τον ακραίο ριζοσπαστισμό, δείχνει να απειλεί ανοιχτά τον φιλελεύθερο κόσμο.

Οι χριστιανοί, και ιδιαίτερα οι χριστιανές γυναίκες, αντιμετωπίζουν ακραία ή υψηλά επίπεδα διώξεων σε 73 χώρες. Στοιχεία διεθνών οργανώσεων, δείχνουν ότι κατά μέσον όρο έως και 25 εκκλησίες και άλλες χριστιανικές δομές δέχονται επιθέσεις σε όλο τον κόσμο κάθε ημέρα. Στη Μέση Ανατολή το ποσοστό του πληθυσμού που είναι χριστιανοί έχει μειωθεί σε λιγότερο από 5%, από περισσότερο από 20% που ήταν στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Σε αυτό το περιβάλλον οι προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ειρήνη, αποκτούν ιδιαίτερη αξία.

Όπως και οι προσπάθειες του θεσμού των Αρχόντων, για την διαφύλαξη της χριστιανικής κληρονομιάς την περιφρούρηση των αυθαιρεσιών σε βάρος των θρησκευτικών μειονοτήτων ανά τον κόσμο, με τελευταίο χαρακτηριστικό δείγμα την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Εμείς, εδώ, στην Αθήνα, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι πορευόμαστε με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινο δικαιώματα, στην πλήρη αποδοχή της διαφορετικότητας και με σταθερό μέτωπο απέναντι στην μισαλλοδοξία.

Θα δανειστώ την φράση του Οικουμενικού Πατριάρχη και θα ενώσω και την δική μου φωνή: “Αν μπορούσαμε να σκεφτούμε την ανθρωπότητα ως οικογένεια και να εργαστούμε μαζί για ένα μέλλον που βασίζεται στο κοινό καλό, θα βρεθούμε να ζούμε σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο”, κατέληξε ο κ. Δούκας.

Πηγή: Capital.gr

Σχετικά Άρθρα

Η Υπουργός Δικαιοσύνης & Δημοσίας Τάξεως Έμιλυ Γιολίτη για την υπόθεση Άντρης Ελευθερίου

Η Υπουργός Δικαιοσύνης & Δημοσίας Τάξεως Έμιλυ Γιολίτη για την υπόθεση Άντρης Ελευθερίου

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 5 / 2 / 2021 , 22:28 από news_room Τονίζω και επαναλαμβάνω τη στήριξη της Πολιτείας και εμένα προσωπικά στην Άντρη Ελευθερίου, η οποία μετά από συνάντηση που είχαμε στις 20 Ιανουαρίου, βρήκε το θάρρος και τη δύναμη να καταγγείλει τη σεξουαλική κακοποίησή της που συνέβη πριν από χρόνια. Με την Άντρη Ελευθερίου […]

Τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας Παύλου 1

Τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας Παύλου

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 3 / 5 / 2022 , 19:47 από news_room Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας, εψάλη η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας Παύλου προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Παρέστησαν μεταξύ άλλων οι σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, Δημητριάδος […]