34 °C Athens, GR
22/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ανακοινωθέν της δεύτερης τακτικής συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου Οικουμενική Παράκληση με τίτλο: «Θεραπεύοντας τις Πληγές της Σκλαβιάς» στον Άγιο Νικόλαο Νέας Υόρκης Εκδήλωση Μνήμης δέκα χρόνων από την εκδημία του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Λυκούργου Αγγελόπουλου στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά θα εορτάσει Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος τα ονομαστήριά του Χορευτική παράσταση με τίτλο: Κύπρος – Μισός αιώνας άσβεστης μνήμης» στην Ι.Μ. Δημητριάδος Ο Προφήτης Ελισσαίος 14 νέα μέτρα για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας Οι Συνοριοφύλακες στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι συλλήψεις μετά την ανακοίνωση του Τζό Μπαϊντεν, μειώθηκαν κατά 25% Εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής Έναρξη της Εβδομάδας Κινηματογράφου Κύπρου στο Βερολίνο

Με επιτυχία η εκδήλωση λήξης των κατηχητικών του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πειραιώς (Φωτορεπορτάζ)

Με επιτυχία η εκδήλωση λήξης των κατηχητικών του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πειραιώς (Φωτορεπορτάζ)

ΠΕΙΡΑΙΑΣ | Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 18 Μαίου 2024 η εκδήλωση λήξης των κατηχητικών σχολείων του ιερού ναού αγίου Νικολάου Πειραιώς.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και τα παιδιά των κατηχητικών μέσα από μία διαδραστική εκδήλωση παρουσίασαν στους γονείς και τους παρευρισκομένους τα προσωνύμια της Παναγίας και διάφορες φιλοτεχνημένες εικόνες της που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος.

Στην παρουσίαση τους οι οικοδέσποινες της εκδήλωσης η κατηχήτρια κ. Καλλιόπη Βαρυτιμιάδη και η κ. Στεφανία Μπέκελη επεσήμαναν την σημαντικότητα των ενοριακών κατηχητικών και νεανικών συντροφιών τόσο στο ενοριακό επίπεδο ήτοι τον ιερό ναό του αγίου Νικολάου αλλά και σε γενικότερο επίπεδο αναφέροντας μεταξύ άλλων πως: ” Οι κατηχήτριες των ενοριακών κατηχητικών δράσεων πάντα με την υπευθυνότητα, την ενθάρρυνση και την καθοδήγηση του υπεύθυνου των νεανικών συνάξεων π. Ανδρέα Καβάσιλα ήταν δίπλα στα παιδιά των κατηχητικών για να μεταλαμπαδεύσουν τις αρχές της Ορθοδόξου Πίστεως. Παράλληλα, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες όπως η χορωδία, με την υπεύθυνη καθηγήτρια κ.Όλγα Καμηλλάρη και το χορευτικό ψυχαγώγησαν το σώμα και την ψυχή ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα το εκκλησιαστικό ήθος και την πίστη τους.

Στις μέρες μας είναι μεγάλη ευλογία από τον Θεό το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει αυτός ο ιερός θεσμός. Διότι πραγματικά αποτελεί μία πνευματική όαση για τις νεανικές ψυχές, μέσα στην έρημο των πόλεων, και λέγοντας «έρημο», εννοούμε την κοινωνική αποξένωση, τη μοναξιά και την ψυχική ερήμωση, που έχει επιφέρει ο σύγχρονος τρόπος ζωής μέσα στις πολύβουες και αγχώδεις μεγαλουπόλεις. Παρά το γεγονός ότι έχουν συγκεντρωθεί τόσοι πολλοί άνθρωποι σ΄ένα περιορισμένο τόπο, είναι δυστυχώς μεταξύ τους αποξενωμένοι και αποκλεισμένοι πολλές φορές από τις μεταξύ τους κοινωνικές επαφές. Σχήμα οξύμωρο που όμως αποτελεί μία πραγματικότητα. Φυσικά το κατηχητικό έχει μορφή της συντροφιάς νέων ανθρώπων”.

Οι οικοδέσποινες μέσα από τον παραγωγικό τους λόγο τόνισαν την σημαντικότητα του θεσμού του κατηχητικού αναφέροντας ότι: Από το κατηχητικό έχουν όφελος οι άνθρωποι αφού:

  1. Καλλιεργεί στις ψυχές τους την αγάπη, για τον Θεό και τον συνάνθρωπο.
  2. τους βοηθά να διακρίνουν τους ποικίλους κινδύνους, τις παγίδες και τις κακοτοπιές της ζωής
  3. τους δίνει πνευματικά εφόδια, τα οποία θα φανούν πολύτιμα και θα βοηθήσουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των διαφόρων δυσκολιών που πρόκειται να συναντήσουν στη ζωή τους
  4. τους καθοδηγεί στο δρόμο του Ορθοδόξου ήθους
  5. τους διδάσκει το σεβασμό των αξιών της κοινωνίας μας
  6. τους αποφορτίζει από την πίεση, το βάρος και την κούραση της εβδομάδας
  7. συντελεί στην κοινωνικοποίηση τους μέσα από το ομαδικό πνεύμα των συνάξεων και της ψυχαγωγίας

Άρα, το κατηχητικό θα δώσει στα παιδιά όλων ένα πανίσχυρο όπλο: Μία αλάνθαστη πυξίδα για τη ζωή του μία Οδύσσεια γεμάτη Σειρήνες και Συμπληγάδες – ίσως με φτώχεια, ίσως με πλούτο, πάντα όμως με πολλούς πειρασμούς και παρασυρμούς. Ας μην λησμονούμε πως αυτό είχε σημειώσει και ο σύγχρονος όσιος Παϊσιος ο Αγιορείτης δηλαδή την σημασία του κατηχητικού.

Πρέπει να σημειωθεί πως η εορτή λήξης των κατηχητικών συνάξεων του ενοριακού, ιερού ναού αγίου Νικολάου Πειραιώς είχε εκτός από χαρακτήρα γλεντιού και τον χαρακτήρα του τονισμού όπως και αναφέρθηκε παραπάνω της παρουσίας στο ιερό πρόσωπο της Παναγίας Μητέρας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Την Παναγία μας την οποία τιμά και σέβεται και ευλαβείται ο Ελληνικό λαός, και την επικαλείται πάντα σε κάθε δύσκολη στιγμή και περίσταση του.

Στην όμορφη αυτή βραδιά που πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του 22ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιώς ακούστηκαν από την χορωδία των κατηχητικών το «Ω Παναγία Γαλάτζανή» και το «Έλα Παναγιά μου σώσε». Τα κορίτσια διάβασαν για την Παναγία την Κρεμαστή που βρίσκεται στον Πύργο, για την Παναγία την Προυσιώτισσα που βρίσκεται στο Καρπενήσι, για την Παναγία την Φιδούσσα που βρίσκεται στη Κεφαλονιά, για την Παναγία την Καμαριανή που βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης κα.

Επίσης, τα παιδιά χόρεψαν το στης Πάργας τον ανήφορο χόρεψαν «Σούστα» και άλλους παραδοσιακούς χορούς από την Ελλάδα.

Οι υπεύθυνοι κατηχητές, επεφύλαξαν έκπληξη στον υπεύθυνο των ενοριακών κατηχητικών σχολείων π. Ανδρέα, δωρίζοντας του ένα Πετραχήλι και μία εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Επίσης ο π. Ανδρέας με τους καθηγητές των σχολείων δώρισαν μία εικόνα της Παναγίας στον παρευρισκόμενο εκπρόσωπο του σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, Πρωτοσύγκελου Αρχιμανδρίτη π. Νήφων Καπογιάννη μία εικόνα της Παναγίας της Επτάσπαθης και προσέφεραν λουλούδια στην πρεσβυτέρα καθώς και σε πολιτικούς άρχοντες που συνέβαλλαν ενεργά στην εκδήλωση λήξης.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε το δεύτερο νησιωτικό γλέντι με ζωντανή ορχήστρα και με πολύ κέφι οι παρευρισκόμενοι χόρεψαν και χάρηκαν την βραδιά.

Φωτορεπορτάζ: Βαγγέλης Καρπαθάκης

Με επιτυχία η εκδήλωση λήξης των κατηχητικών του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πειραιώς (Φωτορεπορτάζ)

Σχετικά Άρθρα

Κοινή παρουσίαση στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος της Croatia Airlines με το Συμβούλιο Τουρισμού του Zagreb

Κοινή παρουσίαση στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος της Croatia Airlines με το Συμβούλιο Τουρισμού του Zagreb

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 5 / 4 / 2023 , 0:12 από news_room Αθήνα, 5 Απριλίου – Η Croatia Airlines, το Συμβούλιο Τουρισμού του Zagreb και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, την Πέμπτη, 30 Μαρτίου, πραγματοποίησαν από κοινού παρουσίαση σε ελληνικές επιχειρήσεις (B2B) και τουριστικούς πράκτορες στην Αθήνα. Η κοινή εκδήλωση οργανώθηκε και είχε ως χορηγό το Διεθνή […]

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας ο Καθηγητής Βλασίος Φειδάς - Παρέστησαν Οικουμενικός Πατριάρχης & Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας ο Καθηγητής Βλάσιος Φειδάς – Παρέστησαν Οικουμενικός Πατριάρχης & Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 27 / 5 / 2022 , 1:41 από news_room Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας ο Καθηγητής Βλάσιος Φειδάς – Παρέστησαν Οικουμενικός Πατριάρχης & Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η αναγόρευση του Ομότιμου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής […]