24 °C Athens, GR
28/05/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Προσκυνητές από την Κωνσταντινούπολη στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης Τζορτζ Τσούνης: Επισκέφθηκε το Άγιον Όρος μαζί με στενό συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ Οι “Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου” στην Αθήνα – Τα μηνύματα για Ορθοδοξία, Τουρκία και Ουκρανία Αρμενία: Ο αρχιεπίσκοπος Γκαλστανιάν, αποποιήθηκε τα ιερατικά καθήκοντά του για να διεκδικήσει την πρωθυπουργία ΥΠΕΣ Νίκη Κεραμέως: «Προσδίδοντας κύρος σε ένα Κράτος-αρωγό, προάγουμε το κοινωνικό μας μοντέλο» Οικουμενικός Πατριάρχης: «Η Ορθοδοξία καλείται σήμερα να λειτουργήσει ως θετική πρόκληση στον σύγχρονο κόσμο» Εξαιρετικά ενδιαφέρον webinar από την VHL Family Alliance Greece για τον Σποραδικό και κληρονομούμενο καρκίνο του νεφρού Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. κ. Μακαρίου για την Εβδομάδα Εθνικής Συμφιλιώσεως Την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα του Αποστόλου Ανδρέα Windsor επισκέφτηκε o Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος Μνημόσυνο για τα θύματα της τραγικής εισβολής στην Κύπρο τέλεσε ο Αμερικής Ελπιδοφόρος στον Καθεδρικό των Αθηνών

H μνήμη της Ψηλαφήσεως του Θωμά στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Σωτήρος Ερμουπόλεως

Κυριακή του Αντίπασχα και η μνήμη της Ψηλαφήσεως του Θωμά στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Σωτήρος Ερμουπόλεως

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 14 / 5 / 2024 , 19:09 από news_room

Κυριακή του Αντίπασχα και η μνήμη της Ψηλαφήσεως του Θωμά στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Σωτήρος Ερμουπόλεως

Στον πανηγυρίζοντα μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Σωτήρος, τον οποίο προ 150 ετών ανήγειραν Χίοι πρόσφυγες και ο οποίος, από την κορυφή του εμβληματικού λόφου του Βροντάδου, δεσπόζει της Ερμουπόλεως, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , με την παρουσία του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Πολύκαρπου Πολυχρονάκη, του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Αλέξ. Αθανασίου, Αντιδημάρχων, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητος Άνω Σύρου, Προέδρων Συλλόγων και φορέων, του Προέδρου του υπό σύσταση Πνευματικού Συλλόγου Αναστάσεως «Άγιος Φίλιππος»και πολλών Χριστιανών, οι οποίοι προσήλθαν να τιμήσουν τον Εθνοϊερομάρτυρα Μητροπολίτη Χίου Πλάτωνα, ιερά λείψανα του οποίου φυλάσσονται στο πνευματικό Αρτοφόριο του Ναού, και να προσκυνήσουν την τιμία Κάρα του νεοφανούς Αγίου Καλλινίκου, Μητροπολίτου Εδέσσης, την οποία προσεκόμισαν από την Έδεσσα ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης και ο Προϊστάμενος του αυτόθι Μητροπολιτικού Ναού, με την άδεια και την ευλογία του οικείου Μητροπολίτου κ. Ιωήλ.

Την διακονία του Λόγου ανέλαβε και επιτυχώς επετέλεσε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πανοσιολ. Αρχιμ. Στέφανος Δέβρελης, ο οποίος, με τρόπο θεολογικό και ταυτόχρονα παραστατικό, αφού ευχαρίστησε υιϊκώς και εγκαρδίως τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’, ανεφέρθη στο κοσμοσωτήριο γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου τονίζοντας τα βιώματα αιωνιότητας που εκφράζει και εκπέμπει ο ύμνος «Χριστός Ανέστη εξ νεκρών…».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε τη σημασία της ψηλαφήσεως του Θωμά, ως μιας επί πλέον απόδειξης της Αναστάσεως και τόνισε το χρέος κάθε πιστού να ζη κατά τις εντολές του Χριστού, όπως ακριβώς τις βίωσαν και τις εφάρμοσαν οι Άγιοι Μητροπολίτες Χίου Πλάτων και Εδέσσης Καλλίνικος.

Και κατέληξε λέγων ότι ο Απόστολος Θωμάς με την ομολογία του, ο Άγιος Πλάτων με το μαρτύριό του και ο Άγιος Καλλίνικος με την μαρτυρία του, μας καλούν σε μια διαρκή βίωση της Αναστάσεως του Κυρίου και της προσωπικής μας και του σύμπαντος κόσμου συναναστάσεως.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, της οποίας τους ύμνους απέδωσε η Βυζαντινή Χορωδία «Αντιφωνικό Μέλος», υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Γ. Καμαριάρη, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ τίμησε με το μετάλιο της Ιεράς Μητροπόλεως την ευσεβεστάτη κα Άννα Μαυράκη, για τις πολλές υπηρεσίες της προς το Ναό και για την Ιώβεια υπομονή, μα την οποία αντιμετωπίζει τις συμφορές της ζωής.

Ακολούθως, εγένετο η λιτάνευση της Αγίας Εικόνος της Αναστάσεως, των ιερών Λειψάνων του Αγίου Πλάτωνος και της Τιμίας Κάρας του Αγίου Καλλινίκου στο γραφικό οικισμό του Βροντάδου, κατά την επιστροφή της οποίας στο Ναό τελέσθηκε Δέηση στο Μνημείο της Σφαγής της Χίου, το οποίο είχε πέρυσι εγκαινιασθεί.

Επιλέγων τις εκδηλώσεις, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης για την άδειά του προς μετακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Προκατόχου του Καλλινίκου στην Ερμούπολη, προς ευλογία και επιστηριγμό των πιστών, και τους συνοδεύσαντες αυτήν Πατέρες, συνεχάρη τον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Νικόλαο Γαβαλλά για τους ατρήτους κόπους, που κατέβαλε για την επιτυχία της Πανηγύρεως, και τον γέροντα Συνεφημέριό του Αρχιμ. Αντώνιο Χαλά, του οποίου εξήρε το θάρρος να παραχωρήσει τη θέση του στον νεώτερο συνεφημέριό του, Αρχιμ. Νικόλαο Γαβαλλά, με τον οποίο συνυπάρχουν και συλλειτουργούν ως πατέρας με παιδί, και διένειμε στους εκκλησιασθέντες πιστούς μαζί με τις ευχές του, κατά το έθος τα Πασχάλια αυγά.

Τέλος, στο προαύλιο του Ιερού Ναού ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βροντάδου και το Παραδοσιακό Εργαστήρι Σύρου “ΑΡΩΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ” παρουσίασαν ωραίους παραδοσιακούς χορούς της Χίου.

Σχετικά Άρθρα

Σε Ρώμη και Φλωρεντία η ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου, στις 22 και 23 Μαΐου

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 21 / 5 / 2024 , 14:41 από news_room Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα μεταβεί στη Φλωρεντία στις 23 Μαΐου, προκειμένου να συμμετάσχει σε συζήτηση με τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Φλωρεντίας «The State of the Union 2024». Την προηγουμένη, […]

Δύο δολοφονίες δημοσιογράφων στην Κολομβία το 2022

Δύο δολοφονίες δημοσιογράφων στην Κολομβία το 2022

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 10 / 2 / 2023 , 8:48 από news_room Η βία εναντίον δημοσιογράφων αυξήθηκε το 2022 στην Κολομβία, όπου δυο ρεπόρτερ δολοφονήθηκαν και πάνω από 200 έγιναν στόχοι απειλών, καταγράφει η ετήσια έκθεση του Ιδρύματος για την Ελευθερία του Τύπου (Fundación para la Libertad de Prensa, FLIP), που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη. […]