35 °C Athens, GR
14/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου Στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ο πρώτος Τόμος για τα 100 χρόνια της Κυθηραϊκής Αδελφότητος Αυστραλίας Ο Εορτασμός του Αγίου Βαρθολομαίου στην Εκκλησία του Αγίου Βαρθολομαίου στη Νέα Υόρκη O Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών εντάσσεται στην Pharma.Aero Οικουμενικός στην Θεία Λειτουργία των Ονομαστηρίων του: Η ελληνορθόδοξη παράδοση μας, αποτελεί πηγή εμπνεύσεως Μήνυση πρ. Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσίου στη Μονή Χρυσοβαλάντου Το πρότυπο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου υπέδειξε σε νεοχειροτονηθέντα Πρεσβύτερο ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην αρχαία Μεσσήνη με τον Λεωνίδα Καβάκο Σε κλοιό καύσωνα η χώρα – Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού ΥΠΕΣ: Μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων κατά τις ημέρες του καύσωνα

Έναρξη εργασιών Μικτής επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου στην Αίγυπτο

Έναρξη εργασιών Μικτής επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου στην Αίγυπτο

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 25 / 5 / 2024 , 23:28 από news_room

Το πρωί της 25ης Μαΐου 2024 έλαβε χώρα στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου η επίσημη τελετή ενάρξεως των εργασιών της Γ’ Συναντήσεως της ΙΗ΄ Ολομελείας της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας.

Τους δεκαπέντε (15) Ορθοδόξους εκπροσώπους Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και τους δέκα (10) Λουθηρανούς μετέχοντες, Αρχιερείς, Πρεσβυτέρους και λαϊκούς Πανεπιστημιακούς θεολόγους, υπό τους Σεβασμιωτάτους Συμπροέδρους, Μητροπολίτη Κρήνης κ.Κύριλλο και Επίσκοπο κ.Johnn Schneider υπεδέχθη στο Ηγουμενείο της Ι.Μονής, ως εκ προσώπου της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ.Παντελεήμων, Αρχιγραμματεύς και Μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, πλαισιούμενος από τον Πανοσιολ. Καθηγούμενο, Αρχιμ. κ. Δαμασκηνό Αλαζράι.

Κατόπιν, ελαβε χώρα η έναρξη των εργασιών της Γ’ Συναντήσεως της Ολομελείας της προαναφερθείσης Διεθνούς Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου, κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος Πτολεμαϊδος μετέφερε τον χαιρετισμό του Σεπτού Προκαθημένου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, ως ακολούθως: «Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Κρήνης κ. Κύριλλε, Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Johann Schneider, Συμπρόεδροι της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας, Σεβασμιώτατοι άγιοι Αρχιερείς, σεβαστοί Πρεσβύτεροι, αγαπητοί αδελφοί και αδελφαί εν Κυρίω, οι συγκροτούντες την ως άνω Διεθνή Μικτήν Επιτροπήν, Χριστός Ανέστη!

Μετά πολλής χαράς καλωσορίζομεν υμάς, τα μέλη της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου, εις την έδραν του Παλαίφατον Πατριαρχείου Αλεξανδρίας και πάσης Αφρικής, είς την πρωτεύουσαν της Αιγύπτου, το Κάϊρον, το οποίον εκκλησιαστικώς μετά της περιλαλήτου Πόλεως του Μ. Αλεξάνδρου, συγκροτούν την ενιαίαν Ιεράν Αρχιεπισκοπήν Αλεξανδρείας Περιποιεί τιμήν διά την των Αλεξανδρέων Εκκλησίαν η φιλοξενία και η παρούσα θεολογική διαβούλευσις υμών εις την πολυαιώνιον Ιεράν και Θεοβάδιστον Πατριαρχικήν Μονήν Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, μεταξύ 25ης καί 31ης Μαϊου ε. ε. της Γ´ Συναντήσεως της ΙΗ´ Ολομελείας του σπουδαίου τούτου Διαλόγου, τον οποίον Χάριτι Θείᾳ από ετών διεξάγουν αι Εκκλησίαι ημών προς δόξαν του Ονόματος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Περιποιεί τιμήν λοιπόν διά την καθ΄ ημάς Δευτερόθρονον Αποστολικήν Εκκλησίαν, η επίγνωσις προσφυγής και η ενσυνείδητη επιστροφή των ανηκόντων σήμερον εις διαφορετικάς ομολογίας Χριστιανών εις την «ενιαίαν θεολογικήν πηγήν» των πρώτων Χριστιανικών αιώνων, την Καθέδραν του Αγίου Αποστόλου Μάρκου του Ευαγγελιστού, Φωτιστού και πρώτου Επισκόπου της περιζήλου Αλεξανδρείας. Της μητροπόλεως του αρχαίου κόσμου, κοιτίδος του Χριστιανισμού και δημιουργού Θεολογίας, η οποία οδήγησεν την υπ’ ουρανόν Εκκλησίαν εις οδόν Αληθείας, διά των μεγάλων Πατέρων και Διδασκάλων της Πίστεως, των Αγίων Αρχιεπισκόπων και Παπών, οίτινες εκλέϊσαν τον καθ’ ημάς Αποστολικόν και Πατριαρχικόν Θρόνον, του Προέδρου της Α’ Οικουμενικής Συνόδου Αλεξάνδρου Αλεξανδρείας, των υψιπετών θεολόγων και στύλων της πίστεως ημών Μεγάλων Αθανασίου και Κυρίλλου, του Ιερομάρτυρος Πάπα Προτερίου, του θεράποντος της αγάπης Ιωάννου του Ελεήμονος και πλήθους ετέρων Αγίων Αρχιεπισκόπων και Παπών. Ούτοι καθοριστικώς εθεολόγησαν, θυσιαστικώς διεποίμανον και μαρτυρικώς ετελεύθησαν, από των αιχμηρών αιώνων των αιρέσεων και της Αραβικής κατακτήσεως έως και των νεοτέρων χρόνων.

Εν ταυτώ, η διαλογική σύναξις υμών αποτελεί και ευλογίαν δι’άπαντας τους Χριστιανούς του κόσμου, διότι η Αποστολική Καθέδρα της Αλεξάνδρειας, ως ιστορικός σταθμός διά την διάδοσιν του Ευαγγελίου και των δογματικών αληθειών, κατανοεί και θέτει τον διάλογον και την σημασίαν αυτού εις το κέντρον της μαρτυρίας αυτής διαχρονικώς. Αι θεολογικαί και πνευματικαί παρακαταθήκαι των μεγάλων θεολόγων της Αλεξανδρείας και των πεφωτισμένων ασκητών και μοναχών της Ερήμου της Νιτρίας συνετέλεσαν τα μέγιστα εις την διαμόρφωσιν της θεολογίας της Α´ Οικουμενικής Συνόδου του 325 μ.Χ, της οποίας την 1700ην επέτειον μετά πάσης μεγαλοπρεπείας θα εορτάσῃ ο χριστιανικός κόσμος κατά το προσεχές έτος. Ο εκ των προκατόχων ημών Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας, θεολογήσας περί της Ενσαρκώσεως του Λόγου, προώθησεν τοιουτοτρόπως τον διάλογον μεταξύ των φιλοσοφικών τάσεων της εποχής αυτού μετά της θεολογίας και της Εκκλησίας.

Αι σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας μετά των Λουθηρανών θεολόγων ανάγονται εις τον 16ον αιώνα, ότε θεολόγοι της Τυβίγγης και ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιερεμίας Β´ ο Τρανός ήρχισαν επίσημον θεολογικόν διάλογον δι᾽ αλληλογραφίας, εις την πρόοδον του οποίου συνέβαλον τα μάλα και οι Προκάτοχοι ημών, Άγιος Κύριλλος Λούκαρις (1572-1638) και Μητροφάνης Κριτόπουλος (1589-1639). Γευόμεθα των καρπών της προεργασίας ταύτης διά της πλέον των 30 ετών συνεχούς κοινής εργασίας της υμετέρας Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής. Ο Πατριαρχικός Θρόνος του Αποστόλου Μάρκου χαίρει μάλιστα διά την συμπερίληψιν και συνεισφοράν αυτής διαχρονικώς εις τον διάλογον τούτον δι’εκπροσώπων, τόσον διά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γέροντος Ναϊρόμπι κ.Μακαρίου κατά τα περελθόντα έτη, όσον και διά της παρουσίας το γε νυν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ἀξώμης κ. Πέτρου και του Ελλογιμωτάτου Καθηγητού της Ανωτάτης Θεολογικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης κ. Γρηγορίου Λιάντα. Η θεολογική φωνή του καθ’ ημάς παλαιφάτου Πατριαρχείου αποτελεί μαρτυρίαν της Ευχαριστιακής και Αποστολικής ταυτότητος και οντολογίας της Ορθοδοξίας εις την Αφρικανικήν ήπειρον.

Εν τω πνεύματι τούτῳ, χαιρετίζομεν άπαξ έτι τα μέλη της παρούσης Διεθνούς Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου τούτου και μεταφέρομεν εις άπαντες, διά του εκπροσωπούντος την ημών Μετριότητα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πτολεμαΐδος κ. Παντελεήμονος, Αρχιγραμματεώς και Μέλους της περί ημάς Αγίας και Ιεράς Συνόδου, του και αόκνως μεριμνήσαντος μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μέμφιδος κ.Νικοδήμου, ἡμετέρου εν Καΐρω Επιτρόπου, του παρ’ ημίν Θεοφιλεστάτου Βοηθού Επισκόπου Ιππώνος κ.Στεφάνου και του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της φιλοξενούσης υμάς Θεοβαδίστου Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου, Αρχιμ.κ.Δαμασκηνού Αλαζράι, τον ημέτερον Πασχάλιον χαιρετισμόν και τον Πατριαρχικόν ασπασμόν εν Χριστώ Αναστάντι, ευχόμενοι απόλυτον επιτυχίαν εις τας εργασίας του Διαλόγου διά της Χάριτος του Δομήτορος της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Ως ευ παρέστητε!

†Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής
Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Σ Β’
Εν τη Μεγάλη Πόλει της Αλεξανδρείας
τη 25η Μαΐου 2024 ».

Αντιφωνούντες διαδοχικώς οι δύο Σεβασμιώτατοι Συμπρόεδροι της Επιτροπής, Κρήνης κ.Κύριλλος και Επίσκοπος κ.Johnn Schneider, εξέφρασαν ευγνώμονες ευχαριστίες προς την ΑΘΜ για την ευγενή και αβραμιαία φιλοξενία.

Έναρξη εργασιών Μικτής επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου στην Αίγυπτο Έναρξη εργασιών Μικτής επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου Έναρξη εργασιών Μικτής επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου Έναρξη εργασιών Μικτής επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου Έναρξη εργασιών Μικτής επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου Έναρξη εργασιών Μικτής επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου Έναρξη εργασιών Μικτής επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου Έναρξη εργασιών Μικτής επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου Έναρξη εργασιών Μικτής επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου

Σχετικά Άρθρα

Οι Διαβεβαιώσεις των νέων Μητροπολιτών στην ΠτΔ

Προεδρικό Μέγαρο : Ενώπιον της ΠτΔ οι Διαβεβαιώσεις των νέων Μητροπολιτών

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 9 / 11 / 2021 , 21:51 από news_room Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος – Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης Τη διαβεβαίωση ενώπιον της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαρόπουλου, και παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, έδωσαν σήμερα το πρωί οι νέοι Μητροπολίτες Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης […]

Οι Κύπριοι άγιοι μάρτυρες Αριστοκλής πρεσβύτερος, Δημητριανός διάκονος και Αθανάσιος αναγνώστης - 23 Ιουνίου

Οι Κύπριοι άγιοι μάρτυρες Αριστοκλής πρεσβύτερος, Δημητριανός διάκονος και Αθανάσιος αναγνώστης – 23 Ιουνίου

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 23 / 6 / 2023 , 14:13 από news_room Οι Κύπριοι άγιοι μάρτυρες Αριστοκλής πρεσβύτερος, Δημητριανός διάκονος και Αθανάσιος αναγνώστης εορτάζουν στις 23 Ιουνίου. Ἀρχιμανδρίτου Φωτίου Ἰωακεὶμ Σύμφωνα μὲ τὶς γνωστὲς ἁγιολογικὲς πηγές, οἱ μάρτυρες Ἀριστοκλῆς πρεσβύτερος, Δημητριανὸς διάκονος καὶ Ἀθανάσιος ἀναγνώστης μαρτύρησαν κατὰ τὸν Μεγάλο Διωγμὸ ἐναντίον τῶν χριστιανῶν, ποὺ ὑποκίνησε παντοιοτρόπως […]