25 °C Athens, GR
22/05/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Χειροθεσία Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ιωάννη Πετρίδη στον Άγιο Μάρκο τον Ευγενικό Κάτω Πατησίων Οικουμενικός: «Όπου η Εκκλησία εναγκαλίζεται με την κοσμική εξουσία, χάνει τον δρόμο της, όπως δυστυχώς, συμβαίνει με την Εκκλησία της Ρωσίας» Eπετειακή εκδήλωση του Γυμνάσιου Γαζίου Δήμου Μαλεβιζίου, Ηρακλείου Κρήτης για τους Άγιους Τέσσερεις Νεομάρτυρες στο Ρέθυμνο Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ύψωσαν τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία στο Άγιο Όρος O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄ στις Μητροπολιτικές Κατασκηνώσεις της Φθιώτιδας Τελετή έναρξης 5ου Συνέδριου Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων & Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον Οικουμενικός Πατριάρχης: «Χωρίς αγάπη και πνεύμα θυσίας και προσφοράς, τίποτε το αγαθόν δεν μπορεί να γίνει στον κόσμο» Κυριακή των Μυροφόρων στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ι.Μ. Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως Σε Ρώμη και Φλωρεντία η ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου, στις 22 και 23 Μαΐου

H Γ’ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο στο Ι. Αγίασμα της Παναγίας των Βλαχερνών

H Γ’ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο στο Ι. Αγίασμα της Παναγίας των Βλαχερνών

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 6 / 4 / 2024 , 22:02 από news_room

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε την Παρασκευή, 5 Απριλίου 2024, το πρωί, κατά παλαιά παράδοση, στο Ιερό Αγίασμα της Παναγίας των Βλαχερνών, στην Ακολουθία της Γ’ Στάσης των Χαιρετισμών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Διάκονος κ. Οικουμένιος Αμανατίδης, Υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Εκκλησιάστηκαν ο Εξοχ. Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος, ο Εντιμ. κ. Roman Nedilskyi, Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας, κληρικοί, μοναχοί, και πλήθος πιστών από την Πόλη και προσκυνητές από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων πολλοί μαθητές σχολείων εξ Ελλάδος με τους Καθηγητές τους.

Η ομιλία του Πατριάρχου

O Παναγιώτατος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στον ιερό χώρο του αγιάσματος των Βλαχερνών, που είναι “γεμάτος από θάμβος και έκστασι, από θρύλους και παραδόσεις” και για τον λόγο αυτό, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, προσέρχονται σε αυτόν προσκυνητές όχι μόνον από την Πόλη, αλλά από ολόκληρο τον κόσμο.

“Και δεν είναι μόνον οι Βλαχέρνες ιστορικό προσκύνημα της Πόλεως του Κωνσταντίνου. Κάθε γωνία, κάθε ναός, κάθε αγίασμα και κάθε ερειπωμένο Μοναστήρι της είναι και τόπος προσκυνήματος δι᾽ ημάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς. Αλλά οι Βλαχέρνες, επειδή συνάπτονται και συνδέονται άμεσα με τον Ακάθιστο Ύμνο, δι᾽ αυτό μας φέρουν εδώ παρά το ύδωρ το ζων, το αλλόμενον εις ζωήν αιώνιον, ιδιαιτέρως κατά την ευλογημένη αυτή περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής που κάθε Παρασκευή της είναι αφιερωμένη εις την Υπέρμαχον Στρατηγόν του Γένου μας. Και συρρέουν εδώ τα πλήθη των πιστών από βαθείαν πίστιν προς τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν και από αγάπην προς την Βλαχερνιώτισσα Παναγία Μητέρα Του, αλλά και από την ανάγκη της προσευχής, της επικοινωνίας με τον Θεό, η οποία ορθώς εχαρακτηρίσθη ως η μεγαλυτέρα δύναμις επί της γης.

Διότι πράγματι, εάν δεν αντλήση κανείς δύναμι από την πηγή της παντοδυναμίας που είναι ο ίδιος ο Θεός, από που αλλού μπορεί να την αντλήση; Από τον πλούτο, τη δόξα, την κοσμική εξουσία, από το κάλλος, που όλα έρχονται και παρέρχονται ως άνθος που μαραίνεται και ως όναρ που παρέρχεται; Μόνον όποιος στηρίζει την ελπίδα του εις τον Θεόν, μόνον εκείνος είναι όντως ισχυρός. «Επίρριψον επί Κύριον την μέριμνάν σου και αυτός σε διαθρέψει» (Ψαλ. νδ´, 23), υλικώς και πνευματικώς!

Εδώ προσευχηθήκαμε σήμερα στον Κύριο και στη Μητέρα Του χωρίς πολυφθόγγους ρήτορας και χωρίς εξωτερικά μεγαλεία. Σεμνά, κατανυκτικά, ευλαβικά. Και αντλήσαμε δύναμι διά το υπόλοιπο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αλλά και ολόκληρης της ζωής μας. Η σχέσι μας με το ποίημα του Ακαθίστου Ύμνου, την Γ´ στάσι του οποίου μόλις ψάλαμε προς την Παναγία μας, δεν πρέπει να μένη εξωτερική, μόνο σε ωραία σχήματα και λόγια, αλλά είναι ανάγκη να γίνη βαθύτερη και περισσότερο ουσιαστική. Χρειάζεται μύησις εις το μέγα μυστήριον της λυτρώσεως και προσαρμογή εις τας νέας προοπτικάς που αυτό ανοίγει προς ολόκληρη την ανθρωπότητα. «Νέαν έδειξε κτίσιν, εμφανίσας ο Κτίστης, ημίν τοις υπ᾽ αυτού γενομένοις». Η άνοιξι, η οποία ανανεώνει την φύσιν και εις την οποία έχουμε εισέλθει, μας βοηθεί να κατανοήσουμε την πνευματική αυτή αναγκαιότητα.

Τούτο ευχόμεθα σε όλους εσάς τους ευλαβείς προσκυνητές της Βλαχερνιώτισσας και επικαλούμεθα εφ᾽ υμάς την χάριν και την προστασίαν της”.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης καλωσόρισε ιδιαιτέρως τον Πανοσιολ. Ηγούμενο της Ι. Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαίο, επί κεφαλής ομίλου προσκυνητών, οι οποίοι κάθε χρόνο την Γ´ Παρασκευή των Νηστειών πραγματοποιούν στις Βλαχέρνες το ετήσιο προσκύνημά τους.

“Ευχαριστούμε ολοθέρμως τον άγιο Ηγούμενο για την αγάπη και την αφοσίωσί του προς την Μητέρα Εκκλησία και επιθυμούμε να τον διαβεβαιώσουμε και για την δική μας αγάπη και διαρκή μέριμνα προς την περί αυτόν προσφιλή αδελφότητα. Επιλαμβανόμεθα δε της ευκαιρίας διά να εκφράσουμε την ευαρέσκειά μας προς τον νέον Πολιτικόν Διοικητήν του Αγίου Όρους Εξοχ. κ. Αναστάσιον Μητσιάλην, ο οποίος σε πρόσφατη δήλωσή του εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον δίκαιο αγώνα της κανονικής αδελφότητος Εσφιγμένου έναντι των καταπατητών της περιουσίας και της ιστορίας της. Ευχόμεθα ολοκαρδίως η εκφρασθείσα αυτή συμπαράστασις του κυρίου Πολιτικού Διοικητού να μη μείνη μόνον εις το επίπεδο των ωραίων λόγων, αλλά να συνοδευθή και από τις αναγκαίες προς τούτο κυβερνητικές ενέργειες. Διότι είναι πράγματι προκλητικόν και απογοητευτικόν, αι σχετικαί αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης να παραμένουν μέχρι και σήμερα ανεφάρμοστες και ανεκτέλεστες από τους εκάστοτε κρατούντες ενός Κράτους Δικαίου και ιστορικού μέλους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και του Συμβουλίου της Ευρώπης”.

Με εγκάρδιους πατρικούς λόγους, ο Παναγιώτατος, καλωσόρισε και τον όμιλο μαθητών και καθηγητών από το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης, υπό την ηγεσία του Υποδιευθυντού αυτού Ελλογιμ. κ. Ευστρατίου Μαλακόζη.

“Αγαπητά μας παιδιά, δεν είσθε και δεν έρχεσθε ως ξένοι προς εμάς. Είσθε τέκνα κατά πνεύμα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, προερχόμενα από περιοχή της δικαιοδοσίας αυτής, από την αγιοτόκο Κρήτη, οι ιστορικοί και πνευματικοί δεσμοί της οποίας με την Πόλι αυτήν είναι στενοί και αδιαμφισβήτητοι. Ουδεμία απόστασι χρονική χωρίζει εμάς σήμερα από τους προγόνους σας, όπως και ουδεμία απόστασι τοπική χωρίζει εμάς εδώ στην Πόλι από εσάς στο Ηράκλειο. Όλοι εμείς, οι τότε και οι σήμερα, οι εδώ και οι εκεί, συγκροτούμε ένα αδιαίρετο σύνολο φορέων και διακόνων υψίστων και ακαταλύτων αξιών, οι οποίες αντέχουν σε όλες τις ιδιοτροπίες της ιστορίας, διότι είναι αξίες αιώνιες!

Συγχαίρουμε εσάς και τους καλούς και αξίους καθηγητές σας για τις οικολογικές ευαισθησίες και το ενδιαφέρον σας για την προστασία της κτίσεως, η οποία αποτελεί ένα από τους κεντρικούς πυλώνες και της δικής μας ταπεινής διακονίας εν Φαναρίω και εκ Φαναρίου. Ευχόμεθα καλή επιτυχία στη διεξαγωγή του περιβαλλοντολογικού συνεδρίου σας και καλή πρόοδο στις σπουδές σας! Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα είναι πάντοτε στο πλευρό σας, ως μία στοργική μητέρα με ανοικτή την θύρα και την καρδιά της, ο δε Πατριάρχης σας θα σας έχη διαρκώς στις προσευχές του, τον κάθε ένα και την κάθε μία από εσάς.”

Ακολούθως ο Παναγιώτατος εξέφρασε την Πατριαρχική ευαρέσκειά του προς τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Αλικαρνασσού κ. Αδριανό, Επόπτη της περιοχής, “διά την μετά ζήλου και αγάπης επιτέλεσιν της ευθύνης διαποιμάνσεως, εξ ονόματος ημών, των Χριστιανών μας της περιοχής αυτής και διά την εν γένει ανύστακτον εποπτείαν του της Περιφερείας Φαναρίου-Κερατίου Κόλπου”. Επίσης, ευχαρίστησε και την υπό την Προεδρεία του δραστηρίου Εντιμ. κ Νικολάου Καλαμάρη Εκκλησιαστική Επιτροπή Βλαχερνών, και όλους όσοι βοηθούν στο έργο της, “διά την διατήρησιν εν ευπρεπεία του ιερού και ιστορικού αυτού χώρου και διά την συνέχισιν μιας μακράς και τετιμημένης, αλλά και υπευθύνου παραδόσεως.”

Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο καλωσόρισαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ. Αδριανός, και ο Εντιμ. κ. Νικόλαος Καλαμάρης.

Σχετικά Άρθρα

Ισραήλ: Φυγή Νετανιάχου με ελικόπτερο

Ισραήλ: Φυγή Νετανιάχου με ελικόπτερο

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 10 / 3 / 2023 , 6:55 από news_room «Δικτάτορα: μη γυρίσεις πίσω»! Με αυτό το σύνθημα Ισραηλινοί διαδηλωτές ξεπροβόδισαν τον πρωθυπουργό τους, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά την επεισοδιακή αναχώρησή του από το διεθνές αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» προς τη Ρώμη, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη. Συνεχίζοντας τον κύκλο των λαϊκών κινητοποιήσεων, που μαίνονται εδώ και […]

Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη του Β. Κικίλια στους Μητροπολίτες στο «Λαίκο»

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 27 / 6 / 2021 , 6:12 από news_room Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών που διακομίστηκαν από τη Μονή Πετράκη και έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός, το οποίο αντιμετωπίζουμε από την πρώτη στιγμή με το […]