16 °C Athens, GR
20/04/2024

Τελευταια Νέα
Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία Αποφάσεις Ιεράς Συνόδου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Λέρος: Το νησί που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές Χειροτονία Διακόνου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής στο Μπέρμιγχαμ Πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να γίνει απάντηση στο στεγαστικό ζήτημα Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στη Μητρόπολη Αθηνών Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, η χειροθεσία του Νικόλαου Πατέρα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Πάφος: Ημερίδα Προγράμματος Μαθητικών Περιηγήσεων στα Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μονοπάτια της Κύπρου Ο Ακάθιστος Ύμνος στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Παναγίας “Ρόδον το Αμάραντο” στο Χατζηκυριάκειο Πειραιά (Εικόνες) ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Υποδοχή της Παναγίας Φανερωμένης από το Χιλιομόδι στον Πειραιά Αρχαίο θέατρο Σικυώνας: Η καρδιά μιας πόλης ξαναχτυπά Κύπρου Γεώργιος: Ούτε μίαν λέξη ελληνική δεν μπορεί να συναντήσει κάποιος που επισκέπτεται σήμερα τα κατεχόμενα εδάφη μας» Ευφραίνου εν Κυρίω, η εν Αυστραλία Ορθόδοξος Εκκλησία! Επίσκεψη με νόημα και ουσία Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο 9o Διεθνές Συνέδριο “Our Ocean”

3η Ιερατική στην Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης

triti_ieratiki_synaxi_mitropoli_edessis (1)

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 2 / 4 / 2024 , 12:03 από news_room

Την Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας πραγματοποιήθηκε η 3η Ιερατική Σύναξις με ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Επιφάνιο Οικονόμου, Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Εκκλησία και Βιοηθικά ζητήματα υπό την οπτικήν του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου».

Ο ομιλητής παρουσίασε την πρώιμη ενασχόληση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου με τα ζητήματα βιοηθικής αλλά και τις πρωτοβουλίες του για τα ζητήματα αυτά ως Μητροπολίτου Δημητριάδος αρχικά και ως Αρχιεπισκόπου εν συνεχεία. Μια από αυτές τις πρωτοβουλίες ήταν και η ίδρυση το έτος 1998 της Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία προσφέρει μέχρι σήμερα απαντήσεις στα βιοηθικά προβλήματα με γνώμονα την θεολογία της Εκκλησίας και το Ορθόδοξο ήθος.
Η εισήγηση επικεντρώθηκε σε τρεις τομείς του βιοηθικού προβληματισμού. Πρώτος ήταν η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Τόνισε την θεολογική ανάλυση του μακαριστού ιεράρχου όσον αφορά στο ζήτημα, την κατ᾿ αρχήν αποδοχή της ομόλογης τεχνητής γονιμοποίησης αλλά και την διατύπωση προβληματισμού εκ μέρους του, όσον αφορά στα θέματα της παρένθετης μητρότητας, την εμπορευματοποίηση του γενετικού υλικού και την χρησιμοποίηση γενετικού υλικού τρίτων προσώπων. Προβληματισμό είχε διατυπώσει επίσης για τα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν από τον υπερηχογραφικό προγεννητικό έλεγχο. Όσον αφορά τον δεύτερο τομέα, τις μεταμοσχεύσεις, ο μακαριστός διατύπωσε εξ αρχής θετική στάση, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν εκτός οικονομικών συναλλαγών, και υπογράμμισε τον χαρακτήρα της αυτοθυσίας που έχει η δωρεά οργάνων ακόμη και όταν γίνεται μετά θάνατον. Έλαβε θεσμικές πρωτοβουλίες για το ζήτημα αυτό ως Αρχιεπίσκοπος και ενεγράφη ο ίδιος στους καταλόγους δωρητών οργάνων. Για το ζήτημα του εγκεφαλικού θανάτου και τον ορισμό του θανάτου κράτησε στάση αναμονής προκειμένου να αποφανθεί πρώτα η ιατρική κοινότητα. Μάλιστα η τελευταία του ομιλία (2007) αφορούσε το ζήτημα των μεταμοσχεύσεων και περιελάμβανε έκκληση προσφοράς οργάνων ως πράξης φιλανθρωπίας. Όσον αφορά τον τρίτο τομέα, το ζήτημα της ευθανασίας, διέκρινε από νωρίς σε αυτήν απάνθρωπα, αντιχριστιανικά και ανήθικα χαρακτηριστικά. Την αντιμετώπισε ως αφαίρεση ζωής κατά παράβαση και νόθευση του ιατρικού λειτουργήματος ή ως πράξη αυτοκτονίας, όταν γίνεται με συναίνεση, αλλά και ως άρνηση της διδασκαλίας της Εκκλησίας για την ζωή, τον πόνο και τον θάνατο. Με αφορμή μάλιστα την πρώτη νομιμοποίηση της ευθανασίας σε χώρα της Ευρώπης (2000) πρωτοστάτησε στην έκδοση σχετικής τοποθετήσεως από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην οποία τονίζεται η αξία της ζωής ως υπερτάτου δώρου του Θεού στον άνθρωπο.
Τέλος, ο π. Επιφάνιος εξήρε συνολικά την σπουδαιότητα του έργου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου για τα βιοηθικά ζητήματα, επειδή πρόκειται για ιδιαίτερα δύσκολα θέματα στην ποιμαντική της Εκκλησίας, τα οποία απαιτούν από τους κληρικούς διάκριση, ταπείνωση, γνώση, διάθεση μαθητείας και όχι έπαρση και αυτάρκεια.

Ακολούθησε εκτενής συζήτηση με την συμμετοχή του ακροατηρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ, ο οποίος ευχαρίστησε τον ομιλητή για την τριήμερη παρουσία και προσφορά του στην Ιερά Μητρόπολη.

triti_ieratiki_synaxi_mitropoli_edessis (1)

Σχετικά Άρθρα

“Ψευδοεπίσκοπος” Χριστόδουλος : Απάντηση στον Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ.κ. Ιερώνυμο για τα δημοσιεύματα

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 11 / 3 / 2021 , 17:06 από news_room Γνωρίζοντας από τα μέσα ενημέρωσης, την αντίδραση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιγιαλείας και Καλαβρύτων για τον Επίσκοπο που τιτλοφορείται ώς έξαρχος Εν Αχαϊα, ο φερώνυμος ώς Επίσκοπος Καρπασίας δίνει την δική του απάντηση διαδικτυακά σε κανάλι στο Youtube. Ο Επίσκοπος αναφέρεται στα δημοσιεύματα περί προσοχής […]

Βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται σήμερα Τρίτη - Μικρή άνοδο της θερμοκρασίας

Βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται σήμερα Τρίτη – Μικρή άνοδο της θερμοκρασίας

Βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται σήμερα Τρίτη – Μικρή άνοδο της θερμοκρασίας Βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται την Τρίτη στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και βαθμιαία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες θα υπάρξουν στην υπόλοιπη χώρα. Τα φαινόμενα το απόγευμα σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νησιά του Ανατολικού […]