24 °C Athens, GR
22/05/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Χειροθεσία Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ιωάννη Πετρίδη στον Άγιο Μάρκο τον Ευγενικό Κάτω Πατησίων Οικουμενικός: «Όπου η Εκκλησία εναγκαλίζεται με την κοσμική εξουσία, χάνει τον δρόμο της, όπως δυστυχώς, συμβαίνει με την Εκκλησία της Ρωσίας» Eπετειακή εκδήλωση του Γυμνάσιου Γαζίου Δήμου Μαλεβιζίου, Ηρακλείου Κρήτης για τους Άγιους Τέσσερεις Νεομάρτυρες στο Ρέθυμνο Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ύψωσαν τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία στο Άγιο Όρος O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄ στις Μητροπολιτικές Κατασκηνώσεις της Φθιώτιδας Τελετή έναρξης 5ου Συνέδριου Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων & Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον Οικουμενικός Πατριάρχης: «Χωρίς αγάπη και πνεύμα θυσίας και προσφοράς, τίποτε το αγαθόν δεν μπορεί να γίνει στον κόσμο» Κυριακή των Μυροφόρων στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ι.Μ. Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως Σε Ρώμη και Φλωρεντία η ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου, στις 22 και 23 Μαΐου

Σύγχυση στην αγορά αρνιού το Πάσχα – Μέτρο της Κυβέρνησης για να μην μείνουν χωρίς αρνί πολλοί πολίτες

Σύγχυση στην αγορά αρνιού το Πάσχα - Μέτρο της Κυβέρνησης για να μην μείνουν χωρίς αρνί πολλοί πολίτες

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 26 / 4 / 2024 , 6:19 από news_room

Σύγχυση στην αγορά αρνιού το Πάσχα – Μέτρο της Κυβέρνησης για να μην μείνουν χωρίς αρνί πολλοί πολίτες

ΕΛΛΑΑ | Κομφούζιο προβλέπεται να δημιουργηθεί στην αγορά του αρνιού φέτος, σύμφωνα με όσα εκτιμούν κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που ισχύουν αλλά και της κυβερνητικής παρέμβασης. Η ένταξη του αρνιού στο πασχαλινό καλάθι με τιμή που δεν θα ξεπερνάει τα 10 ευρώ έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους παραγωγούς που κάνουν λόγο για πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλα καθεστώτα και όχι σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού.

Άνθρωποι της αγοράς εκφράζουν ανησυχίες για επάρκεια αμνοεριφίων καθώς πολλοί παραγωγοί πούλησαν ζώα σε Ισπανία και Ιταλία για το καθολικό Πάσχα αποκομίζοντας καλύτερες τιμές.

Στοπ στις ελληνοποιήσεις
Στο μεταξύ, υπουργική απόφαση που αφορά την τοποθέτηση σφραγίδας «ΕΛΛΑΣ» μόνο στα σφάγια που έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα, υπεγράφη και ανακοινώθηκε, αλλά δεν εφαρμόζεται έως ότου εκδοθεί το επίσημο ΦΕΚ «εντός των ημερών», όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας θα έπρεπε να έχει καλέσει τη Διεπαγγελματική κρέατος (ΕΔΟΤΟΚΚ) πριν να λάβει κάποια σχετική απόφαση, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΔΟΤΟΚΚ Ιωάννης Φασουλάς.

«Η Διεπαγγελματική κατάφερε να βάλει να συζητήσουν όλες οι πλευρές, οι παραγωγοί, οι έμποροι, τα σφαγεία και τα κρεοπωλεία. Αποφασίσαμε να μονιάσουμε και αντί να τσακωνόμαστε στους δρόμους, να κάτσουμε και να συζητήσουμε τα όποια προβλήματα και να αποφασίζουμε όλοι μαζί για τον κλάδο. Δεν μπορεί ο υπουργός να αποφασίζει για εμάς», λέει. «Να βάλουμε πλάτη εμείς, να βάλουν και οι έμποροι, να συνεργαστούμε», προσθέτει.

Οπως εξηγεί, για να φτάσει το αρνί στον καταναλωτή λιγότερο από 10 ευρώ το κιλό θα πρέπει να πουληθεί από τον κτηνοτρόφο στα 6 ευρώ. «Μα έτσι δεν βγάζουμε το κόστος εκτροφής. Θα μπορούσε να προβλεφθεί πριμ σφαγής 2 ευρώ το κιλό για τη συγκεκριμένη εποχή. Οι κτηνοτρόφοι έχουν βάλει πλάτη πληρώνοντας μεγάλους φόρους», καταλήγει ο κ. Φασουλάς.

Ο Δημήτρης Μόσχος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), αναφέρει ότι οι κτηνοτρόφοι ήδη έχουν σφάξει ζώα με τιμές 8,30-8,50 ευρώ το κιλό και περιγράφει τις συνέπειες της ένταξης του αρνιού στο «καλάθι» με τις τιμές που έχουν καθοριστεί. «Η απόφαση του υπουργείου θα φέρει αφόρητες πιέσεις από την πλευρά των εμπόρων, όπως συνέβη και πέρυσι. Θα μας ζητούν να δώσουμε τα ζώα με 6 ευρώ το κιλό αλλιώς δεν θα τα πάρουν». Οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να τους μείνουν αρνιά, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να συνεχίσουν να τρέφουν, δεν θα έχουν άλλο δρόμο παρά να υποχωρήσουν, λέει ο κ. Μόσχος. Η πίεση προς την ελληνική κτηνοτροφία, που με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) έχασε πόρους, έχει φέρει μείωση του ζωικού κεφαλαίου στον τομέα των αμνοεριφίων σε ποσοστό που φτάνει το 17% τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο κ. Λευτέρης Γεωργιάδης, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στο Πικέρμι, τονίζει ότι η πολιτική της τελευταίας στιγμής μόνο προβλήματα και στρεβλώσεις μπορεί να φέρει, με αποτέλεσμα να καταλήξουν «όλοι δυσαρεστημένοι». Εκφράζει μάλιστα σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα υπάρχει επάρκεια στην αγορά δεδομένου ότι «μεγάλες ποσότητες ελληνικών αρνιών πουλήθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες καθώς έπιασαν καλύτερες τιμές. Οι τιμές στα κρεοπωλεία θα κυμανθούν από 14 έως 15 ευρώ, σύμφωνα με την εκτίμησή του. Καθώς το φετινό Πάσχα είναι όψιμο τα αρνιά έχουν μεγαλώσει, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής που θέλει να σουβλίσει να κληθεί να αγοράσει περισσότερα κιλά σε ακριβότερη τιμή.

Παράμετροι ακρίβειας
«Φέτος έχουμε δύο σημαντικές παραμέτρους, μεγαλύτερα και λιγότερα αρνιά. Επειδή δεν μπορούμε να εμποδίσουμε κάποιον να πουλήσει όπου θέλει, ούτε να κάνουμε τα αρνιά να μη μεγαλώσουν, θα έπρεπε να έχει γίνει σχεδιασμός για όλο τον χρόνο και όχι την τελευταία στιγμή. Αυτό που θα συμβεί τώρα είναι ότι απλώς θα μειωθεί η κίνηση στα κρεοπωλεία», εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης.

Σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι ελληνοποιήσεις –οι οποίες πάντως σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους φέτος δεν χρειάζονται καθώς η τιμή του αρνιού από Ρουμανία είναι πιο ακριβή– το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθόρισε ότι η μπλε σφραγίδα «ΕΛΛΑΣ» θα μπαίνει μόνο στα ζώα που έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα. Εως τώρα τα αμνοερίφια που εισάγονταν ζωντανά αλλά σφάζονταν στην Ελλάδα επίσης πωλούνταν με την ίδια σφραγίδα. Το μέτρο ωστόσο θα εφαρμοστεί μετά την επίσημη έκδοση της υπουργικής απόφασης σε ΦΕΚ.

Πηγή: Kathimerini.gr

Σχετικά Άρθρα

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στον Ιερό Ναό του Άγιου Θεόδωρου Ρώμης

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στον Ιερό Ναό του Άγιου Θεόδωρου Ρώμης

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 23 / 1 / 2023 , 16:18 από news_room Την Κυριακή, 22α Ιανουαρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, παρέστη συμπροσευχόμενος κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος Ρώμης. Προ του πέρατος της Ευχαριστιακής Συνάξεως τον Μακαριώτατο προσεφώνησε καταλλήλως ο Σεβ.Μητροπολίτης […]

Ο ΠτΔ παρέθεσε συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών της Άτυπης Διάσκεψης για την Κύπρο, στη Γενεύη

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 29 / 4 / 2021 , 23:25 από news_room Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών της Άτυπης Διάσκεψης για την Κύπρο, στη Γενεύη Υπό τις περιστάσεις και λαμβάνοντας υπόψη τις αξιώσεις της άλλης πλευράς ήταν μια επιτυχής διαχείριση από πλευράς Γενικού Γραμματέα και επιτυχής από δικής μας […]