23 °C Athens, GR
28/05/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Προσκυνητές από την Κωνσταντινούπολη στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης Τζορτζ Τσούνης: Επισκέφθηκε το Άγιον Όρος μαζί με στενό συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ Οι “Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου” στην Αθήνα – Τα μηνύματα για Ορθοδοξία, Τουρκία και Ουκρανία Αρμενία: Ο αρχιεπίσκοπος Γκαλστανιάν, αποποιήθηκε τα ιερατικά καθήκοντά του για να διεκδικήσει την πρωθυπουργία ΥΠΕΣ Νίκη Κεραμέως: «Προσδίδοντας κύρος σε ένα Κράτος-αρωγό, προάγουμε το κοινωνικό μας μοντέλο» Οικουμενικός Πατριάρχης: «Η Ορθοδοξία καλείται σήμερα να λειτουργήσει ως θετική πρόκληση στον σύγχρονο κόσμο» Εξαιρετικά ενδιαφέρον webinar από την VHL Family Alliance Greece για τον Σποραδικό και κληρονομούμενο καρκίνο του νεφρού Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. κ. Μακαρίου για την Εβδομάδα Εθνικής Συμφιλιώσεως Την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα του Αποστόλου Ανδρέα Windsor επισκέφτηκε o Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος Μνημόσυνο για τα θύματα της τραγικής εισβολής στην Κύπρο τέλεσε ο Αμερικής Ελπιδοφόρος στον Καθεδρικό των Αθηνών

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με νέους και υποψήφιους κληρικούς

arxiepiskopos_ieronymos_news_eidiseis_ekklisia_athina_ieratiki_oikogeneia_klirikoi_ypopsifioi_ellada_

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 12 / 4 / 2024 , 19:17 από news_room

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με νέους και υποψήφιους κληρικούς

Να μην λυγίζουν και να μην δειλιάζουν συμβούλευσε τους υποψήφιους κληρικούς ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε εκδήλωση που έλαβε χώρα σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα σεμιναρίων του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ι.Α.Α..

Η εκδήλωση συνάντησης των Υποψηφίων και Νέων κληρικών με προϊσταμένους των Ιερών Ναών της Ι.Α.Α, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Γ΄ Εβδομάδας των Νηστειών που, είναι αφιερωμένη στις Ιερατικές Κλήσεις, υπό την ευθύνη του Ι.Π.Ε..

Ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος προς τους υποψήφιους και νέους κληρικούς τόνισε ότι η Εβδομάδα αυτή, μεσούσης της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και με κορυφαίο σημείο την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, είναι αφιερωμένη σε αυτούς. Βρίσκεται υπό τη σκιά του Σταυρού αλλά οδεύει στην προοπτική της Αναστάσεως. Ο Χριστός αρχικά κάλεσε τους Αποστόλους, αργότερα στο διάβα των αιώνων εμφανίστηκαν μεγάλοι εκκλησιαστικοί άνδρες , οικουμενικοί δάσκαλοι, άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας με πιο πρόσφατο τον Άγιο Νεκτάριο που αφιερώθηκε ιδιαιτέρως στην ιερατική εκπαίδευση. Αυτή η παράδοση συνεχίζεται, η Εκκλησία καλεί και σήμερα τα παιδιά της να διακονήσουν το ιερό Θυσιαστήριο αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο.
Επεσήμανε ότι στον δρόμο τους θα συναντήσουν και δυσκολίες. Άλλωστε δυσκολίες υπάρχουν παντού, σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κάτι που να κάνουμε σε αυτήν την ζωή και να μην έχει δυσκολίες. «Δεν πρέπει, όμως, να λυγίζετε, δεν πρέπει να δειλιάτε, να αγαπάτε τον Θεό και να ζητάτε την βοήθειά του» επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος και τους κάλεσε να συνεργάζονται μεταξύ τους και να συνεχίζουν να αποκτούν γνώσεις.

Κατόπιν, χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος, ο οποίος αναφέρθηκε στις ιερατικές κλήσεις και κάλεσε τους υποψήφιους να μη χάσουν ποτέ το εκκλησιαστικό ήθος και φρόνημα, καθώς και την υπακοή στην Εκκλησία και στον Επίσκοπο. «Χρειαζόμαστε σήμερα το ήθος και την υπακοή, όχι με το δουλικό φρόνημα, αλλά την υπακοή με το πνεύμα της αγάπης, όπως ο Χριστός υπάκουσε στον Θεό Πατέρα» τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Στην συνέχεια στην εκδήλωση παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, με τον οποίο, όπως είπε, είναι σύμψυχοι και εξήρε το έργο του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου για την ενότητα της Εκκλησίας και απηύθυνε χαιρετισμό προς τους υποψήφιους κληρικούς. Κατόπιν, παρέστη και ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ο οποίος εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε στην συνάντηση με τους νέους υποψηφίους και τους ευχήθηκε δύναμη και φωτισμό στο έργο τους. Παράλληλα, απηύθυνε λόγους πνευματικής παρακλήσεως και οικοδομής και συμβούλευσε τους υποψηφίους, οι οποίοι θα αρχίσουν τη διακονία τους στην Εκκλησία, εισερχόμενοι στην ιερωσύνη, να αποφεύγουν την κατάκριση.

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγ. Ελευθερίου Γκύζη, Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Θεοχάρης, απευθυνόμενος προς τους υποψηφίους αναφέρθηκε στην αξία της ιερωσύνης και τους κάλεσε να αναλογιστούν το τι ση­μαί­νει ι­ε­ρω­σύνη και πόση υπευθυνότητα απαιτεί η ιερατική διακονία. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι διαθέσιμος -με εντολή του Μακαριωτάτου- να βοηθήσει σε ό,τι διαδικαστικό χρειάζεται πριν το μυστήριο της χειροτονίας τους. Επεσήμανε, ακόμη, ότι οφείλουμε να διακονούμε την ιερωσύνη τα­πεινά, όχι με α­το­μικό, αλλά με εκ­κλη­σι­α­στικό φρό­νημα, και όχι με α­το­μική, αλλά με εκ­κλη­σι­α­στική συ­νεί­δηση.

Ο Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης, Αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Αλεξανδράκης ανέφερε ότι χαρακτηριστικά μιας λειτουργικής διακονίας ευάρεστης στον Θεό είναι η πίστη, ο ζήλος, η συνέπεια, η σοβαρότητα, η ταπείνωση και η δια βίου επιμόρφωση και ότι το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως, έχει εκπονήσει ειδικό πρόγραμμα, στοχοθετημένο στις ανάγκες των υποψηφίων, αλλά και νέων κληρικών που σκοπό έχει να εισαγάγει τους σπουδαστές στις βασικές αρχές της Ποιμαντικής Θεολογίας της Εκκλησίας, να βελτιώσει και να εμπλουτίσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες κληρικών και υποψηφίων κληρικών αναφορικά με λειτουργικά και τελετουργικά ζητήματα, αλλά και να τους επιμορφώσει στη διαχείριση και την αντιμετώπιση των ποικίλων ποιμαντικών προκλήσεων, στην οργάνωση και σχεδιασμό των ποιμαντικών δράσεων με την αξιοποίηση ποιμαντικών, πνευματικών, τελετουργικών, κοινωνικών, τεχνολογικών και λοιπών παραμέτρων του εκκλησιαστικού βίου, ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα να σχεδιάζουν και να υλοποιούν δράσεις σε ενοριακό, διενοριακό, μητροπολιτικό και διαμητροπολιτικό επίπεδο.

Το πρόγραμμα «Υποψηφίων/νέων κληρικών και λαϊκών στελεχών» όπως και τα άλλα δύο : «Ζητήματα Λατρείας και Λειτουργικής Αγωγής» και «Συμβουλευτική σε σύγχρονα ζητήματα(εξομολογητική-βιοηθική)» θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα με τη μέθοδο της μεικτής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (σύγχρονα και ασύγχρονα) μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τηλεκατάρτισης του Ι.Π.Ε. (https://learning.ipe.gr).

Φωτογραφία Ι.Α.Α:  Χρ. Μπόνης

Σχετικά Άρθρα

Συνελήφθη 34χρονος αλλοδαπός κατηγορούμενος για απόπειρα βιασμού

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 12 / 5 / 2021 , 5:58 από news_room Συνελήφθη 34χρονος αλλοδαπός κατηγορούμενος για απόπειρα βιασμού, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, απείθεια, απλή σωματική βλάβη και παράνομη βία Συνελήφθη, μεσημβρινές ώρες της 10-5-2021 στο Περιστέρι, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής, 34χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για απόπειρα βιασμού, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, απείθεια, απλή σωματική βλάβη […]

Δ. Κουτσούμπας: Στήριξη του ΚΚΕ στις διεκδικήσεις των επαγγελματιών εστιατόρων για την προστασία του εισοδήματός τους

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 6 / 2 / 2022 , 2:43 από news_room Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Γ. Καββαθά. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος ΕΒΕ. […]