24 °C Athens, GR
28/05/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Προσκυνητές από την Κωνσταντινούπολη στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης Τζορτζ Τσούνης: Επισκέφθηκε το Άγιον Όρος μαζί με στενό συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ Οι “Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου” στην Αθήνα – Τα μηνύματα για Ορθοδοξία, Τουρκία και Ουκρανία Αρμενία: Ο αρχιεπίσκοπος Γκαλστανιάν, αποποιήθηκε τα ιερατικά καθήκοντά του για να διεκδικήσει την πρωθυπουργία ΥΠΕΣ Νίκη Κεραμέως: «Προσδίδοντας κύρος σε ένα Κράτος-αρωγό, προάγουμε το κοινωνικό μας μοντέλο» Οικουμενικός Πατριάρχης: «Η Ορθοδοξία καλείται σήμερα να λειτουργήσει ως θετική πρόκληση στον σύγχρονο κόσμο» Εξαιρετικά ενδιαφέρον webinar από την VHL Family Alliance Greece για τον Σποραδικό και κληρονομούμενο καρκίνο του νεφρού Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. κ. Μακαρίου για την Εβδομάδα Εθνικής Συμφιλιώσεως Την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα του Αποστόλου Ανδρέα Windsor επισκέφτηκε o Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος Μνημόσυνο για τα θύματα της τραγικής εισβολής στην Κύπρο τέλεσε ο Αμερικής Ελπιδοφόρος στον Καθεδρικό των Αθηνών

Πάφος: Ημερίδα Προγράμματος Μαθητικών Περιηγήσεων στα Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μονοπάτια της Κύπρου

Πάφος: Ημερίδα Προγράμματος Μαθητικών Περιηγήσεων στα Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μονοπάτια της Κύπρου mathitikes_periigiseis_cyprus_news_ecclesia_orthodoxia_kypros_pafos

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 19 / 4 / 2024 , 21:07 από news_room

Πάφος: Ημερίδα Προγράμματος Μαθητικών Περιηγήσεων στα Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μονοπάτια της Κύπρου

Ημερίδα των «Μαθητικών Περιηγήσεων στα Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μονοπάτια της Κύπρου», πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου.

Φέτος, λόγω της παρέλευσης 50 χρόνων από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΝ σε συνεργασία με την Εκκλησία Κύπρου αποφάσισαν να αναδείξουν τα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία της κατεχόμενης Κύπρου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του σχολείου η επαρχία Πάφου ανέλαβε την ανάδειξη των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της κατεχόμενης Μόρφου. Επαρχιακός συντονιστής του Προγράμματος των Μαθητικών και Θρησκευτικών ήταν και την παρούσα χρονιά ο Παπανίκας Ιωάννης – Θεολόγος, εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Αποστόλου Παύλου.

Συμμετείχαν έξι σχολεία της Επαρχίας Πάφου. Συγκεκριμένα, το Γυμνάσιο –Λύκειο Πολεμίου, το Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου, το Α΄ Λύκειο Εθνάρχου Μακαρίου Γ’, το Γυμνάσιο Απ. Ανδρέα Έμπας, το Γυμνάσιο Αγίου Θεοδώρου και το Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου.

Όπως αναφέρεται τα μνημεία που αναδείχθηκαν ήταν ο Άγιος Μάμας Μόρφου, ο Άγιος Γεώργιος Ριγάτης, η Βασιλική του Αγίου Αυξιβίου και το αρχαίο Θέατρο των Σόλων, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ Ζώδιας και η Παναγία Χρυσελεούσα Κατοκωπιάς. Συμπαραστάτες και αρωγοί των μαθητών στην ανάδειξη των μνημείων και στην εκπόνηση των εργασιών τους ήταν οι διδάσκοντες Θεολόγοι των προαναφερθέντων σχολείων.

Κατά την έναρξη της ημερίδας καλωσόρισε τους προσκεκλημένους η κα Ιωάννου Παρασκευή, Β.Δ. και ο κος Ιωάννης Παπανίκας απεύθυνε χαιρετισμό ως συντονιστής του Προγράμματος. Εκ μέρους του ΥΠΑΝ διάβασε το χαιρετισμό η επιθεωρήτρια του κλάδου των Θεολόγων κα Ελιάνα Χατζηιωάννου, Υπεύθυνη του Προγράμματος των Θρησκευτικών Περιηγήσεων. Επίσης τον χαιρετισμό εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ.κ. Γεωργίου διάβασε ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Ποίημα για τη «Μόρφου» απήγγειλε η μαθήτρια Παναγιώτου Μαρία, η οποία πήρε το Γ’ βραβείο στον ενδοσχολικό διαγωνισμό με θέμα «Η ελευθερία της πατρίδας μας και η ανάγκη για τερματισμό της κατοχής»

Ακολούθησε η παρουσίαση και ανάδειξη των μνημείων από τα σχολεία της Πάφου στα οποία διοχετεύθηκε το οπτικοακουστικό υλικό το οποίο συνέλεξαν ζωντανά από την κατεχόμενη Μόρφου οι κ. Μαρκουλλής Κίμων, Σπύρου Μιχάλης και ο Θεολόγος κ. Ιωάννης Παπανίκας. Ακολούθησε Θεατρικός μονόλογος «ονομάζομαι Ηλίας Αβραάμ» από τον φιλόλογο του σχολείου κ. Γιάγκο Γιάγκου. Τα βιώματα από τον πόλεμο του 1974 και τον ξεριζωμό τον αφηγήθηκε ο αφυπηρετήσας εκπαιδευτικός κ. Γεώργιος Χρυσοστόμου , πρόσφυγας από τη Μόρφου.

Η ημερίδα, αναφέρεται, έκλεισε με την απονομή τιμητικών διπλωμάτων και αναμνηστικών δώρων στους φορείς και συντελεστές που κατέθεσαν την αγάπη τους σε αυτή τη διοργάνωση. Μια εκδήλωση που ανέσυρε μνήμες από το παρελθόν αλλά και μας έφερε σε επαφή με τη σκληρή πραγματικότητα του σήμερα όσον αφορά την πολιτιστική μας κληρονομιά, καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα

Ισχυρός σεισμός 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Ελασσόνα

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 3 / 3 / 2021 , 17:28 από news_room Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ, αναστάτωσε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, λίγο μετά το μεσημέρι. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός έγινε στις 12:16, είχε μέγεθος 6 βαθμούς της κλίμακας Pίχτερ, επίκεντρο 16 χιλιόμετρα νότια της […]

Έρχεται η 4η BEYOND, η διεθνής έκθεση για την ψηφιακή τεχνολογία και την καινοτομία

Έρχεται η 4η BEYOND, η διεθνής έκθεση για την ψηφιακή τεχνολογία και την καινοτομία

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 12 / 2 / 2024 , 18:12 από news_room Πιο δυναμική από ποτέ επιστρέφει η διεθνής έκθεση ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND, που διοργανώνεται για τέταρτη φορά στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, από τις 25 έως τις 27 Απριλίου, προκειμένου να εμπνεύσει, να συναρπάσει και να προαγάγει αποτελεσματικά τη συνεργασία, αλλά […]