21 °C Athens, GR
20/05/2024

Τελευταια Νέα
Η Λέρος είναι προορισμός για διακοπές όλο τον χρόνο Χειροτονία νέου Διακόνου στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης (Φωτορεπορτάζ) Λαμπρός εσπερινός της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής στον Άλιμο (Φωτορεπορτάζ) Λέρος: Το νησί που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η εποχή μας χρειάζεται την συμπόρευση Εκκλησίας – Πολιτείας, Χριστιανισμού και Ελληνισμού Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε εκδήλωση απονομής υποτροφιών Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Παγκόσμιο Φόρουμ Διαλόγου του KAICIID Με επιτυχία η εκδήλωση λήξης των κατηχητικών του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πειραιώς (Φωτορεπορτάζ) Φόρος τιμής στους ήρωες της Μάχης της Κρήτης, στο Σύδνεϋ (Εικόνες) Μητροπολίτης Ντένβερ εξελέγη ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος Αντιπροσωπεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Πεκίνο: Συνάντηση του Ρώσου Προέδρου με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ Ο λαμπρός εορτασμός του Αγίου Αχιλλίου στα Γρεβενά

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο 9o Διεθνές Συνέδριο “Our Ocean”

oikoumenikos_our_ocean_greece_athens_patriarchis_bartholomew_adologala_

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 18 / 4 / 2024 , 18:56 από news_room

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο 9o Διεθνές Συνέδριο “Our Ocean”

Τη σημασία να έχουμε στη σκέψη μας πάντα τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου στον πλανήτη μας και να προσευχόμαστε για ειρήνη στη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο, υπογράμμισε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην επίσημη ομιλία του στο 9ο Διεθνές Συνέδριο ”Our Ocean”, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, 16 Απριλίου 2024, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία του Εξοχ. Πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, πολλών ηγετών άλλων Κρατών, Υπουργών της Ελληνικής Κυβερνήσεως, στελεχών διεθνών οργανισμών, ειδικών επιστημόνων και οικονομικών παραγόντων, καθώς και προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο. Απευθυνόμενος στο πολυπληθές ακροατήριο του Συνεδρίου, στην αγγλική γλώσσα, ο Παναγιώτατος επεσήμανε ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται σε μία στιγμή που ο κόσμος βρίσκεται σε αβεβαιότητα, καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, όπου τόσες πολλές ζωές έχουν ήδη χαθεί και τόσοι πολλοί αθώοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την πείνα. Ζήτησε δε να τηρηθεί από όλους ενός λεπτού σιγή, “καθώς στρέφουμε τον νου και την καρδιά μας στα θύματα του πολέμου στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, καθώς και στη δική μας ήπειρο.”

Αναφερόμενος στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης και στις επιπτώσεις του στη θαλάσσια ζωή, ο Παναγιώτατος, επεσήμανε ότι για περισσότερα από 35 χρόνια, ήδη από την εποχή του αοιδίμου προκατόχου του, Πατριάρχου Δημητρίου, αλλά και κατά τη δική του Πατριαρχική διακονία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπογραμμίζει την κοινή υποχρέωση για την προστασία της Δημιουργίας. Στην κατεύθυνση αυτή, υπενθύμισε, διοργανώθηκαν από το Πατριαρχείο εν πλω περιβαλλοντικά συμπόσια σε διάφορα υδάτινα οικοσυστήματα του πλανήτη, όπως στην Αδριατική, στη Μαύρη Θάλασσα, στους ποταμούς Αμαζόνιο και Μισισιπή, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας τους για τη ζωή στον πλανήτη, αλλά και των κινδύνων που τα απειλούν. Αναφερόμενος στη σημασία του μυστηρίου του βαπτίσματος, αλλά και στην εορτή των Θεοφανείων, κατά την οποία τελείται ο αγιασμός των υδάτων με τον σταυρό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε:

“Το νερό έχει πνευματική και συμβολική σημασία, υπενθυμίζοντάς μας ότι το νερό του πλανήτη δεν είναι ιδιωτικός πόρος για λίγους, αλλά ιερό δώρο για όλους. Πράγματι, κάθε άνθρωπος εδώ – κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη – είναι η μικρογραφία ενός ωκεανού, ένας μικρόκοσμος των υδάτων που συντηρούν τη ζωή. Εν συντομία, οι ίδιοι οι ωκεανοί ενώνουν κάθε ήπειρο, κάθε ακτογραμμή και κάθε πολίτη του πλανήτη μας.”

Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η σημερινή γενιά οφείλει να παραδώσει στις επόμενες έναν κόσμο “τουλάχιστον τόσο καλό, αν όχι καλύτερο από αυτόν που παραλάβαμε”. Ωστόσο, όπως είπε, η τραγική πραγματικότητα είναι “ότι η δική μας θα είναι η πρώτη γενιά που θα κληροδοτήσει έναν πλανήτη κατεστραμμένο από άγνοια και αδιαφορία, αλλά και από κατάχρηση και απληστία. Εάν δεν είμαστε προετοιμασμένοι να δεχθούμε την ευθύνη μας ενώπιον του Δημιουργού και της δημιουργίας Του, ίσως μπορούμε να συγκινηθούμε από την ενοχή ότι στερούμε τα παιδιά μας από δίκαιη πρόσβαση στους φυσικούς πόρους.”

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, επεσήμανε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπογραμμίζει πάντοτε τη σημασία της συνεργασίας λαών, πολιτισμών και θρησκειών για την προστασία της Κτίσης. “Γνωρίζουμε σήμερα πως ό,τι κάνουμε σε μια γωνιά του πλανήτη έχει άμεσες και μόνιμες συνέπειες για τον υπόλοιπο πλανήτη. Έχουμε επίγνωση σήμερα ότι οι θρησκείες μπορούν να είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στην αντιμετώπιση ζητημάτων κοινωνικής δικαιοσύνης”, είπε, και τόνισε ότι είναι υποχρέωση και ευθύνη όλων να αναλάβουν δράση τώρα. “Όλοι μας —και όλοι μαζί!— πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό που είναι αναμφίβολα η πιο επείγουσα πρόκληση της εποχής μας, μια πρόκληση με σημαντικές επιπτώσεις για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στις κοινωνίες μας, για τους πληθυσμούς και την πολιτική στις κοινότητές μας και για την οικονομία και την ασφάλεια των λαών μας”, τόνισε ο Παναγιώτατος.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο Πατριάρχης, είχε σύντομη συνομιλία με τον συμμετέχοντα Εξοχ. κ. Τζον Κέρι, πρώην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ (2013-2017) και Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για το κλίμα (2020-2024), ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε με εγκωμιαστικούς λόγους στην εμπνευσμένη διακονία του Παναγιωτάτου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Το βράδυ της ιδίας ημέρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε κατ’ ίδιαν συνάντηση με τον Εξοχ. Πρωθυπουργό της Ελλάδος, με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν επίκαιρα ζητήματα εκκλησιαστικά και γενικότερα, και ακολούθως παρέστη στη δεξίωση που παρέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, προς τιμήν των Ηγετών που συμμετέχουν στη διεθνή Συνάντηση.

oikoumenikos_our_ocean_greece_athens_patriarchis_bartholomew_adologala_ oikoumenikos_our_ocean_greece_athens_patriarchis_bartholomew_adologala_ oikoumenikos_our_ocean_greece_athens_patriarchis_bartholomew_adologala_

Σχετικά Άρθρα

Ο Βλ. Πούτιν και ο Ιρανός ομόλογός του Ραϊσί θα έχουν συνομιλίες στη Μόσχα την ερχόμενη εβδομάδα

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 17 / 1 / 2022 , 0:17 από news_room Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει συνομιλίες με τον ιρανό ομόλογό του Εμπραχίμ Ραϊσί στη Μόσχα την ερχόμενη εβδομάδα καθώς η Ρωσία προσπαθεί να βοηθήσει στη διάσωση της συμφωνίας για τα πυρηνικά ανάμεσα στις διεθνείς δυνάμεις και την Τεχεράνη, μετέδωσε σήμερα το κρατικό […]

Πυρκαγιές στην Καλιφόρνια: 2.000 άνθρωποι κλήθηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 6 / 8 / 2021 , 1:12 από news_room Κάπου 2.000 κάτοικοι της Καλιφόρνιας κλήθηκαν χθες Τετάρτη να απομακρυνθούν «αμέσως» από τα σπίτια τους, καθώς τα πλησιάζει απειλητικά η πυρκαγιά που οι αρχές βάπτισαν Ντίξι, η μεγαλύτερη στην Καλιφόρνια φέτος, που ενισχύθηκε από σφοδρούς ανέμους. «Αν παραμείνατε, πρέπει να απομακρυνθείτε προς τα ανατολικά, […]