24 °C Athens, GR
28/05/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Προσκυνητές από την Κωνσταντινούπολη στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης Τζορτζ Τσούνης: Επισκέφθηκε το Άγιον Όρος μαζί με στενό συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ Οι “Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου” στην Αθήνα – Τα μηνύματα για Ορθοδοξία, Τουρκία και Ουκρανία Αρμενία: Ο αρχιεπίσκοπος Γκαλστανιάν, αποποιήθηκε τα ιερατικά καθήκοντά του για να διεκδικήσει την πρωθυπουργία ΥΠΕΣ Νίκη Κεραμέως: «Προσδίδοντας κύρος σε ένα Κράτος-αρωγό, προάγουμε το κοινωνικό μας μοντέλο» Οικουμενικός Πατριάρχης: «Η Ορθοδοξία καλείται σήμερα να λειτουργήσει ως θετική πρόκληση στον σύγχρονο κόσμο» Εξαιρετικά ενδιαφέρον webinar από την VHL Family Alliance Greece για τον Σποραδικό και κληρονομούμενο καρκίνο του νεφρού Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. κ. Μακαρίου για την Εβδομάδα Εθνικής Συμφιλιώσεως Την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα του Αποστόλου Ανδρέα Windsor επισκέφτηκε o Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος Μνημόσυνο για τα θύματα της τραγικής εισβολής στην Κύπρο τέλεσε ο Αμερικής Ελπιδοφόρος στον Καθεδρικό των Αθηνών

Οσία Γαβριηλία: Από την Ινδία στον Ουρανό – Στη Κάλυμνο η Τιμία Κάρα της Οσίας

osia_gavrihlia_koimisi_leros_eidiseis_ieratika_diakonika_papadakia_prosfora_stoli_iereis_klirikoi_kalymnos_leroy_paisios_adologala

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 13 / 4 / 2024 , 0:04 από news_room

Οσία Γαβριηλία: Από την Ινδία στον Ουρανό – Στη Κάλυμνο η Τιμία Κάρα της Οσίας

Γράφει ο Θεόφιλος Τσουκαλάς, φιλόλογος.

Σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό της πολύβουης και πολυάνθρωπης Ινδίας, μια Ορθόδοξη Μοναχή περιμένει ο Θεός να της φανερώσει την επόμενη στάση της ζωής της, «πάσαν νυν βιοτικήν αποθώμεθα μέριμναν». Δυο παιδάκια-επαίτες την πλησιάζουν. Στην τσέπη της έχει μια και μοναδική ρουπία (ινδικό νόμισμα). Χωρίς δεύτερη σκέψη την δίνει. Άλλωστε, έχει δώσει όρκο απόλυτης φτώχειας και ακτημοσύνης. Μετά από λίγο, το «νέο» μαθαίνεται ανάμεσα στα φτωχά πιτσιρίκια που σύχναζαν στον σταθμό, και άλλα παιδιά μαζεύονται γύρω της. Νόμισμα δεν υπάρχει, μονάχα λίγες καραμέλες. Τις δίνει και αυτές. Σε λίγο άλλα παιδιά καταφθάνουν. Τώρα η Γερόντισσα δεν έχει να δώσει τίποτα. Από τις φωνές και τα παρακάλια τους, αναγκάζεται να τους δείξει τις άδειες τσέπες της. Και τότε έρχεται η φανέρωση του Θεού. Τα παιδιά τρέχουν, κόβουν ένα εξωτικό φρούτο και της το προσφέρουν, ενώ όλοι οι άνθρωποι στον σταθμό σηκώνονται και την χαιρετούν με τον σεβάσμιο τρόπο της ινδικής μετάνοιας.

– «Μα γιατί;» απόρησε αμήχανα εκείνη.

– «Όταν ένας ζητιάνος σου δίνει κάτι, θα πει ότι ο Θεός σου κάνει δώρο και έρχεται να σε ευλογήσει» της απάντησε ένας Ινδός.

Αυτή την ευλογία γεύτηκε στην ζωή της η Αυρηλία Παπαγιάννη, Γερόντισσα Γαβριηλία, που ήταν το τέταρτο και τελευταίο παιδί ενός εύπορου εμπόρου από το Φανάρι της Κωνσταντινούπολης. Γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1897 και κοιμήθηκε οσιακά στην Λέρο στις 28 Μαρτίου του 1992, σε ηλικία 95 ετών.

Με σπουδές Γεωπονικής στην Ελβετία, εισήχθη το 1923 ως ακροάτρια στην Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης – η δεύτερη Ελληνίδα φοιτήτρια – και εξειδικεύτηκε στην ψυχολογία. Δούλεψε σε ψυχιατρική κλινική στην Αθήνα, στην Αγγλία απέκτησε γνώσεις φυσιοθεραπείας και το 1954 άρχισε το ιεραποστολικό της έργο από την Ινδία.

Η «αδελφή Λίλα» πρόσφερε σε φτωχούς, πονεμένους, λεπρούς. «Τα χέρια της μιλάνε» είπε για εκείνη η εμβληματική Πρωθυπουργός της Ινδίας Ίντιρα Γκάντι. Δεν γνώριζε λέξη ινδικά, γνώριζε όμως τη γλώσσα των Αγγέλων, τη γλώσσα της Αγάπης, κηρύττοντας την Ορθοδοξία ως ορθοπραξία σε έναν λαό με πανάρχαιο πολιτισμό και βαθιά διαλογιστική και φιλοσοφική κουλτούρα. Η εκκωφαντική σιωπή της και τα ταπεινά και αθόρυβα έργα της έδειξαν τον Χριστό στα βάθη της Ασίας ως τις κορφές των Ιμαλαΐων. Και όταν ένας προτεστάντης ιεραπόστολος την κατηγόρησε για έλλειψη γλωσσομάθειας, με την αφοπλιστική απλότητα, την ταπείνωση και την πνευματική πληρότητα του Ορθόδοξου Μοναχισμού πήρε από την Γερόντισσα «πληρωμένη» απάντηση:

-«Γνωρίζω πέντε γλώσσες και με αυτές γυρίζω τον κόσμο: Η πρώτη είναι το ΧΑΜΟΓΕΛΟ. Η δεύτερη είναι τα ΔΑΚΡΥΑ. Η τρίτη είναι το ΑΓΓΙΓΜΑ. Η τέταρτη είναι η ΠΡΟΣΕΥΧΗ. Η πέμπτη είναι η ΑΓΑΠΗ».

Έτσι, γύρισε τον κόσμο. Ευρώπη, Ασία, Αμερική, Άγιοι Τόποι, Αφρική, Αθήνα στο «Σπίτι των Αγγέλων», Αίγινα, Λέρος στη Μονή των Αγίων Αγγέλων.

Όλη η ζωή της απόδειξη της Πίστης στην Αναστάσιμη Εντολή «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα Έθνη». Όλη η ζωή της απόλυτη εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού.

Όλη η ζωή της μια «Ασκητική της Αγάπης», γιατί όπως έλεγε: «Όποιος αγαπά δεν το νοιώθει. Όπως δεν νοιώθει ότι αναπνέει».

Τερμάτισε την επίγεια ζωή της σ’ έναν τόπο που στιγματίστηκε από τον ανθρώπινο ψυχικό πόνο, αυτή που θεράπευε τον ψυχικό και τον σωματικό πόνο των κατατρεγμένων και λησμονημένων της γης. Πραγματικά, είναι θαυμαστές οι βουλές του Κυρίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου πρόσφεραν με την Χάρη του Παναγίου Πνεύματος, μετά την προ τριάντα ετών αγιοκατάταξη του Οσίου Σάββα, μία νέα προστάτιδα της Ιεράς μας Μητρόπολης, με την αγιοκατάταξη της Γερόντισσας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος, της εν Λέρω τελειωθείσης.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, με την ευχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου, η Κάλυμνος θα υποδεχθεί την Αγία Κάρα της από την Λέρο, την οποία θα συνοδεύσει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος. Τις λατρευτικές εκδηλώσεις θα λαμπρύνουν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος και ο Πανοσιολογιώτατος Προηγούμενος της Ιεράς Μονής της Πάτμου κ. Αμφιλόχιος. Ο Πανηγυρικός Εσπερινός θα τελεστεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, το Σάββατο 13 Απριλίου στις 18:00, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας κ. Νικολάου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο και θα ακολουθήσει Ιερά Αγρυπνία. Το πρωί της Κυριακής Δ’ των Νηστειών (14-4-2024) θα τελεστεί τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 18:00, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας Κεχαριτωμένης στη Χώρα, θα τελεστεί ο Κατανυκτικός Εσπερινός, όπου θα ομιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος και θα ακολουθήσει στις 21:00 Μεσονυκτική Ακολουθία. Τέλος, το πρωί της Δευτέρας (15-4-2024) θα τελεστεί Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου.

Σχετικά Άρθρα

Στις 38 οι φιάλες αίματος από εθελοντική αιμοδοσία στον Άγιο Τρύφωνα Καματερού της Ι.Μ. Ιλίου και Αχαρνών

Παρά τις εξαιρετικά αντίξοες κοινωνικές συνθήκες, 38 αιμοδότες προσήλθαν στο Πνευματικό Κέντρο της ενορίας του Αγίου Τρύφωνος Καματερού, στις 14 Δεκεμβρίου 2020, για να κάνουν την 74η διοργάνωση αιμοδοσίας της ενορίας εξαιρετικά επιτυχημένη.

Η Συρία αρνείται ότι κρατά αιχμάλωτο τον Αμερικανό δημοσιογράφο Austin Tice

Η Συρία αρνείται ότι κρατά αιχμάλωτο τον Αμερικανό δημοσιογράφο Austin Tice

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 24 / 8 / 2022 , 17:40 από news_room Η Συρία αρνήθηκε ότι απήγαγε ή κρατούσε αιχμάλωτο τον Αμερικανό δημοσιογράφο Austin Tice, ο οποίος εξαφανίστηκε πριν από 10 χρόνια κοντά στη Δαμασκό. Η συριακή κυβέρνηση αρνήθηκε ότι κρατά αιχμάλωτους Αμερικανούς υπηκόους, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιογράφου Austin Tice που απήχθη πριν από 10 χρόνια κοντά […]