24 °C Athens, GR
23/05/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Χειροθεσία Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ιωάννη Πετρίδη στον Άγιο Μάρκο τον Ευγενικό Κάτω Πατησίων Οικουμενικός: «Όπου η Εκκλησία εναγκαλίζεται με την κοσμική εξουσία, χάνει τον δρόμο της, όπως δυστυχώς, συμβαίνει με την Εκκλησία της Ρωσίας» Eπετειακή εκδήλωση του Γυμνάσιου Γαζίου Δήμου Μαλεβιζίου, Ηρακλείου Κρήτης για τους Άγιους Τέσσερεις Νεομάρτυρες στο Ρέθυμνο Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ύψωσαν τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία στο Άγιο Όρος O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄ στις Μητροπολιτικές Κατασκηνώσεις της Φθιώτιδας Τελετή έναρξης 5ου Συνέδριου Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων & Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον Οικουμενικός Πατριάρχης: «Χωρίς αγάπη και πνεύμα θυσίας και προσφοράς, τίποτε το αγαθόν δεν μπορεί να γίνει στον κόσμο» Κυριακή των Μυροφόρων στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ι.Μ. Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως Σε Ρώμη και Φλωρεντία η ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου, στις 22 και 23 Μαΐου

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Καναδά Σωτήριου για την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Σωτήριου για την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 26 / 4 / 2024 , 9:01 από news_room

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Σωτήριου για την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας

Θεοφ. Επίσκοπο κ. Αθηναγόρα, Ευλαβ. Ιερατ. Προϊσταμένους , Αξιότ. Προέδρους και Εντιμ. Μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων Κοινοτήτων, Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων, Νεολαίας, Μέλη Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Καναδά

Αγαπητοί εν Κυρίω,

Ο Κύριος και Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός, με την άπειρη αγάπη Του και το έλεός Του για όλη την ανθρωπότητα, μας αξίωσε και πάλι να εισέλθουμε στην πιο όμορφη, πνευματική και κατανυκτική εβδομάδα του χρόνου.

Καθώς κλείνουμε την πόρτα της Μεγάλης Σαρακοστής, βρισκόμαστε μπροστά στη “στενή πύλη” που θα μας οδηγήσει στη θριαμβευτική είσοδο του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα (Κυριακή των Βαΐων), αλλά και στη χαρμολύπη κατά την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ζητώ από όλους σας, ως άτομα, οικογένειες και μέλη της ευρύτερης ελληνορθόδοξης κοινότητας στον Καναδά, να αγαπήσετε και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις επόμενες επτά ημέρες. Να παραμείνετε προσκολλημένοι στην Ορθοδοξία, όπως έκαναν πριν από εμάς οι γονείς μας, οι παππούδες μας και αμέτρητες γενιές – πολλές και με το τίμημα του ίδιου τους του αίματος.

Βλέπουμε και ακούμε αναταραχές στην κοινωνία: πολέμους, πείνα, αδικίες. Βλέπουμε και ακούμε προσπάθειες να μειωθεί ο ρόλος και η αξία της οικογένειας και προσπάθειες να παρουσιαστεί ο Χριστιανισμός με μη κολακευτικό και συχνά επικριτικό τρόπο. Ωστόσο, μην απελπίζεστε. Ποτέ μην απελπίζεστε. Αν είμαστε με τον Χριστό, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε: “Αν ο Θεός είναι μαζί μας, ποιος μπορεί να είναι εναντίον μας;”. (Ρωμ. 8:31).

Αυτή τη Μεγάλη Εβδομάδα ας περάσουμε περισσότερο χρόνο στην Εκκλησία. “Η Εκκλησία είναι ένα καταφύγιο”, γράφει ο πιο επιφανής αρχιεπίσκοπος της Κωνσταντινούπολης, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. “Μην απομακρύνεσαι από την Εκκλησία- δεν υπάρχει τίποτα πιο ισχυρό από την Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι η ελπίδα σου. Η Εκκλησία είναι η σωτηρία σου. Η Εκκλησία βρίσκεται ψηλότερα από τους ουρανούς.”

Αυτή τη Μεγάλη Εβδομάδα ας εξομολογηθούμε- ας κοινωνήσουμε το “φάρμακο της αθανασίας”, όπως έγραψε ο Άγιος Ιγνάτιος στους Εφεσίους στον δρόμο του προς το μαρτύριο.

Αυτή τη Μεγάλη Εβδομάδα ας πάρουμε μαζί μας τα λειτουργικά βιβλία για να παρακολουθήσουμε τις ακολουθίες και να ενσωματώσουμε πραγματικά στις καρδιές μας τις προαιώνιες προσευχές, ώστε να ανυψωθούμε στον ουρανό.

Αυτή τη Μεγάλη Εβδομάδα ας πάμε σαν μια μεγάλη οικογένεια να χριστούμε με το Άγιο Μύρο τη Μεγάλη Τετάρτη, θυμούμενοι τα ιερά λόγια του Αγίου Ιακώβου: “Είναι κανείς από εσάς άρρωστος; Ας καλέσει τους πρεσβυτέρους της εκκλησίας και ας προσευχηθούν γι’ αυτόν, αλείφοντάς τον με λάδι στο όνομα του Κυρίου” (Ιάκωβ. 5:14).

Αυτή τη Μεγάλη Εβδομάδα ας σκύψουμε μπροστά στον Εσταυρωμένο Χριστό, για να προσκυνήσουμε τα αιματοβαμμένα πόδια Του και να θυμηθούμε ότι ακόμη και πάνω στον Σταυρό, έδειξε αγάπη και συγχώρεσε τους σταυρωτές Του.

Ας δείξουμε αγάπη σε όλους, τώρα και πάντοτε. Ας θυμηθούμε τα λόγια του Ιησού Χριστού: “Από αυτό θα γνωρίσουν όλοι ότι είστε μαθητές μου, αν έχετε αγάπη ο ένας για τον άλλον” (Ιωάν. 13:35).

Ας δείξουμε αγάπη, ώστε όταν οι ύμνοι αρχίσουν τον πρώτο αναστάσιμο τόνο το βράδυ της Μ. Παρασκευής, να ψάλλουμε μαζί τα εγκώμια με αληθινό χριστιανικό πνεύμα.

Ας δείξουμε αγάπη, ώστε να μετέχουμε και να βιώσουμε την “Πρώτη Ανάσταση” το Μ. Σάββατο το πρωί με έκπληξη και ευτυχία.

«Όποιος αγαπάει τον Θεό», γράφει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, «ας απολαύσει αυτή την όμορφη φωτεινή γιορτή». Το Πάσχα, η γιορτή των γιορτών, είναι για όλους, ακόμη και για εκείνους “που φτάνουν την ενδεκάτη ώρα”.

Ελπίζω και προσεύχομαι αυτή την εβδομάδα να δώσουμε ιδιαίτερη προτεραιότητα στη σχέση μας με τον Χριστό, την πίστη μας και τις οικογένειές μας, ώστε όλοι μαζί να ψάλλουμε με χαρά και ευγνωμοσύνη το Χριστός Ανέστη!

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Ο ΚΑΝΑΔΑ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Η AHEPA ανοίγει ταμείο έκτακτης ανάγκης για την ανακούφιση από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα

Η AHEPA ανοίγει ταμείο έκτακτης ανάγκης για την ανακούφιση από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 25 / 8 / 2023 , 0:45 από news_room Ο Ανώτατος Πρόεδρος Σάβας Τσίβικος ενέκρινε το άνοιγμα του Ταμείου Έκτακτης Αρωγής AHEPA στις 28 Ιουλίου 2023, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Όπως και στο παρελθόν, τα μέλη της AHEPA έχουν κινητοποιηθεί ως απάντηση σε αυτό το κάλεσμα […]

ΗΠΑ: Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας σκότωσε με εννέα σφαίρες πολίτη σε αναπηρικό αμαξίδιο

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 2 / 12 / 2021 , 0:14 από news_room Ένας αστυνομικός στο Τούσον της Αριζόνας σκότωσε με εννέα σφαίρες έναν 61χρονο άνδρα, ύποπτο για κλοπή από κατάστημα, ο οποίος κυκλοφορούσε με αναπηρικό αμαξίδιο, αρνήθηκε να σταματήσει και του είχε στρέψει την πλάτη. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Τούσον, που έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο […]