29 °C Athens, GR
15/04/2024

Τελευταια Νέα
Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία Αποφάσεις Ιεράς Συνόδου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Λέρος: Το νησί που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές Χειροτονία Διακόνου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής στο Μπέρμιγχαμ Πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να γίνει απάντηση στο στεγαστικό ζήτημα Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Συνάντηση Νίκου Δένδια με ομογενείς στην Βοστώνη Μητροπολίτης Πειραιώς: «Καλούμαστε να υψώσουμε την πνευματική μας αντίσταση» Ιρανικά οπλισμένα με πυρομαχικά drones κατευθύνονται προς το Ισραήλ – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μέση Ανατολή Στη Κάλυμνο έφθασε η Τιμία Κάρα της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσευχήθηκε στον τόπο του μαρτυρίου του προκατόχου του Γρηγορίου του Ε´ Η νεροποντή δεν πτόησε τους Εύζωνες και τους ομογενείς στην Έπαρση Σημαίας Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης Οσία Γαβριηλία: Από την Ινδία στον Ουρανό – Στη Κάλυμνο η Τιμία Κάρα της Οσίας Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με νέους και υποψήφιους κληρικούς Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης διοργάνωσε δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Ο Μητροπολίτης Θεολόγος στον Ιερό Ναό Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Σερρών

iera_mitropolis_serron_agioi_tessarakonta_martires_serres_eidiseis_ekklisia_adologala (1)

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 10 / 3 / 2024 , 20:37 από news_room

Στον εορτάζοντα ιερό Ναό Αγ. Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Σερρών, ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, σήμερα, Κυριακή 10 Μαρτίου 2024.
Προ της απολύσεως της θ. Ιερουργίας, στην οποία συμμετείχαν συμπροσευχητικώς, μεταξύ άλλων και η Βουλευτής Σερρών κ. Φ. Αραμπατζή, ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος ΠΖ κ. Αδ. Σαρρής και πλήθος λαού του Θεού, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της Σερραϊκής Εκκλησίας κ. Θεολόγος, εκήρυξε εμπνευσμένως τον θ. λόγο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η κοινή και ποθεινοτάτη μητέρα μας, ορθόδοξος Εκκλησία, τιμά κατ’ αυτάς την ιερά μνήμη των αγίων ενδόξων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, οι οποίοι μαρτύρησαν με έναν φρικτό θάνατο, στις αρχές του 4ου μ.Χ. αιώνος, ριφθέντες γυμνοί στην παγωμένη λίμνη της Σεβάστειας, με μόνη αιτία την αδιαπραγμάτευτη άρνησή τους να λατρεύουν τα είδωλα.

Πράγματι, ο ιερός της Εκκλησίας μας υμνογράφος συνεγείρει αξιοχρέως τον νου και την καρδία μας σε ύμνους και ωδές πνευματικές για να τιμήσει αυτούς τους ανδρειότατους μάρτυρες του Χριστού, οι οποίοι θυσίασαν τα του κόσμου τερπνά και την ίδια τους την ζωή για χάριν της αγάπης του Χριστού. Οι άγιοι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες, με το ήθος και το μαρτύριό τους, προσφέρουν σε όλους μας, σήμερον, πολλά και μεγάλα διδάγματα για τη ζωή και τον πνευματικό μας αγώνα.

Οι λαμπρώς εορταζόμενοι άγιοι, μαρτύρησαν για τον Χριστό με την διπλή έννοια της λέξεως. Ομολόγησαν, πρωτίστως, την σώζουσα αλήθεια της πίστεώς μας και ακολούθως θυσίασαν τη ζωή τους υπέρ του Χριστού και της αληθείας Του. Κατέθεσαν, με θαρραλέο φρόνημα και χωρίς συμβιβασμούς, με λόγους και κυρίως με πράξεις, την αλήθεια του Χριστού, όπως την διασώζει αυθεντικά η αγία Εκκλησία μας, η θεότευκτος κιβωτός της σώζουσας αληθείας, αυτή που είναι ο αμετακίνητος ‘’στύλος και εδραίωμα’’. Αυτή η μητέρα μας Εκκλησία, η μία και μόνη, η ορθόδοξος δηλαδή Εκκλησία θεραπεύει, περιθάλπει, εμπνέει, αγιάζει, ιεροποιεί και φωτίζει τον άνθρωπο. Γεννήματα αυτής της ένδοξης μητέρας υπήρξαν οι άγιοι μάρτυρες, που είναι διδασκαλείο αρετής και φυτώριο αγιότητος. Ο αγώνας αυτός για την πνευματική μας ωρίμανση και τελειοποίηση πραγματώνεται με την σκέπη και την χάριν του Θεού, χωρίς εκπτώσεις, ανωφελείς συμβιβασμούς και άκριτους συγκερασμούς. ‘’Τίς δέ κοινωνία φωτί πρός σκότος…Τίς δέ συμφώνησις Χριστῷ πρός Βελίαρ;’’ (Β. Κορ. 6, 14-18), εκδιδάσκει ο θείος Παύλος.

Οι αποξενωμένοι, με δική τους ελεύθερη επιλογή, από την χάρη και την αλήθεια του Θεού, άνθρωποι κάθε εποχής, ιδιαιτέρως μάλιστα της σημερινής, ετεροζυγούντες περί την πίστιν, επιχειρούν μίαν ‘’άμεικτον μίξιν’’, επιχειρώντας με θράσος πολλές φορές να προσαρμόσουν και αυτήν ακόμη την πίστη στα ιδικά τους μέτρα και επιθυμίες. Θέλοντας να καλύψουν τα υπαρξιακά τους κενά, την παχυλή τους άγνοια, την εσωτερική τους πνευματική σύγχυση και ακαταστασία, με υπερβάλλοντα εγωϊσμό, ζητούν να κατεβάσουν το μυστήριο της πίστεως στα μέτρα τους και κυρίως να αλλοιώσουν το Ευαγγελικό μήνυμα. Επιλέγουν αδιέξοδους δρόμους και ολισθαίνουν σε έναν πνευματικό κατήφορο χωρίς τέρμα.

Ο Κύριός μας, ως η μοναδική Οδός σωτηρίας, καλεί εμάς, τα παιδιά Του, να εγκαταλείψουμε τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, να παύσουμε να λατρεύουμε τα σύγχρονα είδωλα, τα οποία αποστερούν από τον άνθρωπο την πληρότητα, την χαρά, την σωτηρία, την θέα του προσώπου του Θεού.

Οι άγιοι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες, με την δύναμη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του αιώνιου και μόνου νικητού, που ενεργούσε μέσα τους, κατέθεσαν στον κόσμο, αυθεντικώς, την μαρτυρία της πίστεως, που ζωογονεί, φωτίζει, αγιάζει και ισχυροποιεί τον άνθρωπο. Αυτή η πίστη τους χάρισε την εν Χριστώ αφοβία και τη νίκη του φόβου και αυτού ακόμη του θανάτου, του εσχάτου εχθρού του ανθρωπίνου γένους.

Με τη δύναμη αυτής της πίστεως στον Σωτήρα Χριστό, στάθηκαν αγέρωχοι και δυνατοί ενώπιον των τυράννων, άφοβοι και ατρόμητοι ενώπιον του μαρτυρίου, δια του οποίου ενώθηκαν αιωνίως με τον γλυκύτατο Νυμφίο τους Ιησού στον Παράδεισο. Ο θάνατος έγινε για τους θείους μάρτυρες ο ταπεινός πλέον δούλος, η νοητή γέφυρα, που τους οδήγησε στην ατελεύτητη ζωή και τον ποθεινότατο Παράδεισο.

Ζούμε, αδελφοί μου σήμερα, σε μία εποχή πνευματικής αποστασίας και συγχύσεως. Νέα είδωλα δυσδιάκριτα υψώνονται και σήμερα και διεκδικούν την αποκλειστική λατρεία των ανθρώπων. Ξίφη ακονίζονται κατά της αληθείας και της Εκκλησίας. Ματαιοπονούν όμως! Ζη Κύριος ο Θεός! Έργο δικό μας είναι να καταθέσουμε με ταπεινό, αλλά και ανυποχώρητο φρόνημα την ιδική μας καλή ομολογία, να αγωνισθούμε με τα όπλα του φωτός για την αλήθεια, που σώζει και αγιάζει τον άνθρωπο. Ας απομακρυνθούμε, με τον τρόπο της ζωής μας, από τα έργα του σκότους και ας ντυθούμε τα όπλα του φωτός. Αντίσταση, λοιπόν, σε ότι μάχεται το ιερό Ευαγγέλιο, τον αιώνιο νόμο του Θεού και την αξία μας ως παιδιών του Θεού. Ο άνθρωπος τιμήθηκε να γίνει ‘’θεός κεκελευσμένος’’ και όχι σάρκα έκδοτη στα πάθη της ατιμίας και της φθοράς. Αντίσταση, με όπλα πνευματικά, με την πίστη μας, την προσευχή μας, τον πλατυσμό της καρδιάς μας και κυρίως με την ποιότητα της ζωής μας, που οφείλει να μοσχοβολά ΙησούΝ Χριστόν, ουρανό και αιωνιότητα».

Ο Σεβασμιώτατος, δεν παρέλειψε, τέλος, να επαινέσει και πάνυ δικαίως, τον καλό εφημέριο του ιερού Ναού Αγ. Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Σερρών, αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Ηλιάδη και τους λαϊκούς του συνεργάτες, για το κατά πάντα ευλογημένο και καρποφόρο έργο, που επιτελείται, με την χάρη του αγίου Θεού στην φιλοπρόοδη αυτή ενορία της πόλεως των Σερρών.

**

Αξίζει να αναφερθεί πως κατά τους Παρισινούς Κώδικες 1575 και 1476 τα ονόματα των τεσσαράκοντα μαρτύρων ήταν: Κυρίων, Κάνδιδος (ή Κλαύδιος), Δόμνας, Ευτύχιος (ή Ευτυχής), Σεβηριανός, Κύριλλος, Θεόδουλος, Βιβιανός, Αγγίας, Ησύχιος, Ευνοϊκός, Μελίτων, Ηλιάδης (ή Ηλίας), Αλέξανδρος, Σακεδών (ή Σακερδών), Ουάλης, Πρίσκος, Χουδίων, Ηράκλειος, Εκδίκιος, (ή Ευδίκιος), Ιωάννης, Φιλοκτήμων, Φλάβιος, Ξάνθιος, (ή Ξανθιάς), Ουαλέριος, Νικόλαος, Αθανάσιος, Θεόφιλος, Λυσίμαχος, Γάϊος, Κλαύδιος, Σμάραγδος, Σισίνιος, Λεόντιος, Αέτιος, Ακάκιος, Δομετιανός (ή Δομέτιος), δυο Γοργόνιοι, Ιουλιανός, (ή Ελιανός ή Ηλιανός), και Αγλάϊος ο καπικλάριος.( Πηγή: saint.gr)

iera_mitropolis_serron_agioi_tessarakonta_martires_serres_eidiseis_ekklisia_adologala (1) iera_mitropolis_serron_agioi_tessarakonta_martires_serres_eidiseis_ekklisia_adologala (1) iera_mitropolis_serron_agioi_tessarakonta_martires_serres_eidiseis_ekklisia_adologala (1) iera_mitropolis_serron_agioi_tessarakonta_martires_serres_eidiseis_ekklisia_adologala (1) iera_mitropolis_serron_agioi_tessarakonta_martires_serres_eidiseis_ekklisia_adologala (1) iera_mitropolis_serron_agioi_tessarakonta_martires_serres_eidiseis_ekklisia_adologala (1) iera_mitropolis_serron_agioi_tessarakonta_martires_serres_eidiseis_ekklisia_adologala (1) iera_mitropolis_serron_agioi_tessarakonta_martires_serres_eidiseis_ekklisia_adologala (1) iera_mitropolis_serron_agioi_tessarakonta_martires_serres_eidiseis_ekklisia_adologala (1) iera_mitropolis_serron_agioi_tessarakonta_martires_serres_eidiseis_ekklisia_adologala (1) iera_mitropolis_serron_agioi_tessarakonta_martires_serres_eidiseis_ekklisia_adologala (1) iera_mitropolis_serron_agioi_tessarakonta_martires_serres_eidiseis_ekklisia_adologala (1) iera_mitropolis_serron_agioi_tessarakonta_martires_serres_eidiseis_ekklisia_adologala (1) iera_mitropolis_serron_agioi_tessarakonta_martires_serres_eidiseis_ekklisia_adologala (1) iera_mitropolis_serron_agioi_tessarakonta_martires_serres_eidiseis_ekklisia_adologala (1) iera_mitropolis_serron_agioi_tessarakonta_martires_serres_eidiseis_ekklisia_adologala (1) iera_mitropolis_serron_agioi_tessarakonta_martires_serres_eidiseis_ekklisia_adologala (1) iera_mitropolis_serron_agioi_tessarakonta_martires_serres_eidiseis_ekklisia_adologala (1) iera_mitropolis_serron_agioi_tessarakonta_martires_serres_eidiseis_ekklisia_adologala (1) iera_mitropolis_serron_agioi_tessarakonta_martires_serres_eidiseis_ekklisia_adologala (1) iera_mitropolis_serron_agioi_tessarakonta_martires_serres_eidiseis_ekklisia_adologala (1) iera_mitropolis_serron_agioi_tessarakonta_martires_serres_eidiseis_ekklisia_adologala (1) iera_mitropolis_serron_agioi_tessarakonta_martires_serres_eidiseis_ekklisia_adologala (1) iera_mitropolis_serron_agioi_tessarakonta_martires_serres_eidiseis_ekklisia_adologala (1) iera_mitropolis_serron_agioi_tessarakonta_martires_serres_eidiseis_ekklisia_adologala (1)

Σχετικά Άρθρα

COP26-Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα εκπληρώσουν τους στόχους τους για το κλίμα

COP26-Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα εκπληρώσουν τους στόχους τους για το κλίμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στους παγκόσμιους ηγέτες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου 50-52% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005 και είπε πως ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. […]

Πρώτη χειροτονία κληρικού Ουκρανικής καταγωγής από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο (1)

Πρώτη χειροτονία κληρικού Ουκρανικής καταγωγής από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 14 / 11 / 2022 , 1:40 από news_room Ως ημέρα χαρμόσυνη, αλλά και ιστορική για την Ορθόδοξη Εκκλησία της πέμπτης ηπείρου, καταγράφεται η 13η Νοεμβρίου 2022, κατά την οποία τελέστηκε η πρώτη χειροτονία κληρικού Ουκρανικής καταγωγής μετά την πρόσφατη απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να εντάξει εκκλησιαστικώς όλες […]