16 °C Athens, GR
20/04/2024

Τελευταια Νέα
Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία Αποφάσεις Ιεράς Συνόδου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Λέρος: Το νησί που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές Χειροτονία Διακόνου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής στο Μπέρμιγχαμ Πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να γίνει απάντηση στο στεγαστικό ζήτημα Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στη Μητρόπολη Αθηνών Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, η χειροθεσία του Νικόλαου Πατέρα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Πάφος: Ημερίδα Προγράμματος Μαθητικών Περιηγήσεων στα Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μονοπάτια της Κύπρου Ο Ακάθιστος Ύμνος στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Παναγίας “Ρόδον το Αμάραντο” στο Χατζηκυριάκειο Πειραιά (Εικόνες) ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Υποδοχή της Παναγίας Φανερωμένης από το Χιλιομόδι στον Πειραιά Αρχαίο θέατρο Σικυώνας: Η καρδιά μιας πόλης ξαναχτυπά Κύπρου Γεώργιος: Ούτε μίαν λέξη ελληνική δεν μπορεί να συναντήσει κάποιος που επισκέπτεται σήμερα τα κατεχόμενα εδάφη μας» Ευφραίνου εν Κυρίω, η εν Αυστραλία Ορθόδοξος Εκκλησία! Επίσκεψη με νόημα και ουσία Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο 9o Διεθνές Συνέδριο “Our Ocean”

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων»

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων»

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 28 / 3 / 2024 , 5:20 από news_room

Συνέντευξη παραχώρησε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Γεώργιος στην Εφημερίδα «Καθημερινή». Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «το θαύμα υπάρχει στην Εκκλησία, όπως υπάρχουν και τα λείψανα των αγίων που μυροβλίζουν και εικόνες που θαυματουργούν».

«Δεν θα πρέπει να στήσουμε δικαστήρια πριν από τις έρευνες. Δεν θα κατηγορήσουμε τον Μητροπολίτη Ταμασού για κάτι που έφερε ο ίδιος στη δημοσιότητα. Μιλώντας εκ των υστέρων, ίσως θα έπρεπε να θέσει πιο αυστηρά κριτήρια και πλαίσια μέσα στα οποία να κινούνταν στη συγκεκριμένη Μονή, έπρεπε να δείξει περισσότερη προσοχή σε αυτούς τους νέους ανθρώπους που έβαλε εκεί για να ιδρύσουν ένα μοναστήρι. Το είπε και ο ίδιος ότι τον ξεγέλασαν» αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος σε συνέντευξή του στην «Κ» και στον δημοσιογράφο Ανδρέα Κημήτρη σχετικά με τον Μητροπολίτη Ησαΐα και την υπόθεση της Μονής Οσίου Αββακούμ.

Σε ερώτημα για το από πότε γνώριζε ο Ησαίας τα όσα συνέβαιναν στη Μονή, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει πως δεν ξέρει από πότε γνώριζε. «Κάποιες υποψίες οπωσδήποτε πρέπει να είχε, γι’ αυτό και ξεκίνησε την έρευνα. Όταν τα πράγματα έφτασαν προς το τέλος, μας είπε ότι υπάρχουν κάποιες υποψίες για εκείνο το μοναστήρι και δρα με τρόπο ώστε να αποκαλύψει τι συμβαίνει», πρόσθεσε.

Στις κατηγορίες για το ότι «ο Μητροπολίτης έπαιρνε χρήματα» και για το εάν υπάρχει κάτι μεμπτό από τη στιγμή που η μονή υπάγεται στη Μητρόπολή του, ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνει πως «αν έπαιρνε χρήματα για τη Μητρόπολη έναντι αποδείξεων, δεν υπάρχει κάτι μεμπτό. Είναι μονή που υπάγεται κοντά του. Κι αν υπήρχαν αυξημένες ανάγκες στη Μητρόπολη και αυξημένα έσοδα στο μοναστήρι, δεν είναι κακό. Αν υπάρχει κάτι μεμπτό, είναι αν έπαιρνε χρήματα χωρίς έκδοση αποδείξεων και χωρίς να πηγαίνουν τα χρήματα στη Μητρόπολη».

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος λέει ότι ο Μητροπολίτης θα παραμένει στη θέση του καθώς «δεν υπήρξε κάτι που να του απαγορεύει», ενώ «εάν αποδειχθεί ότι έπαιρνε λεφτά χωρίς αποδείξεις» και ποιες είναι οι συνέπειες, τονίζει πως «υπάρχουν οι νόμοι της Πολιτείας και οι διατάξεις στον κώδικα απονομής δικαιοσύνης του Καταστατικού μας».

«Εκείνες τις δύο μέρες που συνέβησαν τα γεγονότα, ναι. Με πήρε την προηγούμενη και μου είπε ότι την επομένη θα διενεργήσει κάποια έρευνα στο μοναστήρι. Δεν ήξερα λεπτομέρειες για το τι θα κάνει» αναφέρει σχετικά με τη συνεννόησή του με τον Μητροπολίτη Ταμασού, ενώ για τα όσα λέχθηκαν περί σκοπιμοτήτων στη Σύνοδο και το γεγονός ότι «κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να πλήξουν τον Ησαΐα», και γι’ αυτό οδηγούν την υπόθεση σε βάθος χρόνου, αναφέρει πως «δεν νομίζω να ισχύει κάτι τέτοιο. Η διάρκεια έχει να κάνει με το πόσο θα πάρει η εξέταση των καταγγελιών. Εξάλλου το σκάνδαλο αυτό μπορούσε να προέλθει από οποιαδήποτε εκκλησιαστική επαρχία».

«Ο Νεκτάριος είπε ότι είδε τάχα το Σώμα του Χριστού»

«Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα από την Ιερά Σύνοδο.

Ο Αρχιεπίσκοπος, σε ερώτηση για το εάν άκουσε ο ίδιος ή κάποιος από την Ιερά Σύνοδο ότι διαφημίζουν θαύματα και θεραπείες αναφέρει πως «το σημείο που λέγονται σήμερα δεν το άκουσα, ούτε το φανταζόμουν. Εκείνο που άκουσα είναι ότι ο ηγούμενος Νεκτάριος είπε ότι είδε μέσα στο Άγιο Ποτήριο ένα κομμάτι κρέας και ότι ήταν για μέρες στα δόντια του, που, ουσιαστικά, ήταν μια απάτη. Είδε τάχα το Σώμα του Χριστού. Το μεγάλο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, το «Σώμα και Αίμα Χριστού» βρίσκονται υπό τα στοιχεία του άρτου και του οίνου. Το είπα στον άγιο Ταμασού και από τότε μου είπε ότι έχει κάποιες υποψίες και τις εξετάζει».

Παράλληλα, σχετικά με το γεγονός ότι αυτή η υπόθεση έφερε στο φως ξανά κάποια φαινόμενα που ταλανίζουν την Εκκλησία. Διαφήμιση θαυμάτων, εικόνες που δακρύζουν, σταυροί που μυρώνουν, λείψανα που θεραπεύουν, παντόφλες για προσκύνημα κ.λπ. Ο αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «το θαύμα υπάρχει στην Εκκλησία, όπως υπάρχουν και τα λείψανα των αγίων που μυροβλίζουν και εικόνες που θαυματουργούν».

«Αυτό που καταδικάζουμε είναι το ότι γίνονται αντικείμενα εμπορίου για συγκομιδή χρημάτων. Έστω κι αν είναι ιερός ο σκοπός, π.χ. το χτίσιμο εκκλησίας, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Είναι η πίστη που έχει σημασία. Εάν, αραιά και που, γίνει μεταφορά ενός σημαντικού ιερού αντικειμένου σε κάποιο χώρο, είναι για να ενδυναμωθεί η πίστη του κόσμου και να σταθεί αυτός ο λαός στα πόδια του, όπως π.χ. το 1967 που έφερε ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος την κάρα του Αποστόλου Ανδρέα στην Κύπρο, γιατί στον αγωνιζόμενο κυπριακό λαό χρειαζόταν εκείνη η ενδυνάμωση. Αυτό δεν γίνεται κάθε μέρα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το εάν ήταν ο ίδιος μάρτυρας σε κάποιο θαύμα, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος είπε πως «ένα θαύμα το βιώνει ο καθένας ξεχωριστά. Γίνεται για ένα σκοπό, όπως π.χ. να δηλωθεί η παρουσία του Θεού ανάμεσα στον λαό Του και να προκληθεί η εμπιστοσύνη του λαού προς Αυτόν. Δεν σκοπεύει στην επιδερμική συγκίνηση, ούτε στη δόξα ή φήμη κάποιου».

Σχετικά Άρθρα

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Δ.Ι.Σ. για τον μήνα Ιανουάριο

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 11 / 1 / 2023 , 16:31 από news_room ­Συνήλθε επί διήμερο, την Τρίτη 10 και την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Η Δ.Ι.Σ. αρχικά επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως […]

Η εμπειρική θεολογία της Γερόντισσας Ευλαμπίας Ρωμανίδου

Η εμπειρική θεολογία της Γερόντισσας Ευλαμπίας Ρωμανίδου

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 2 / 7 / 2021 , 0:08 από news_room Ἡ ἐμπειρικὴ θεολογία τῆς Γερόντισσας Εὐλαμπίας Ρωμανίδου μητέρας τοῦ πατρὸς Ἰωάννου Ρωμανίδου* Του Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεοφύτου: Μοῦ εἶπε κάποτε ἕνας ἄνθρωπος τοῦ Θεοῦ ἀπὸ τὴν Κύπρο,  βοσκὸς στὸ ἐπάγγελμα, ποὺ κατὰ τὴ γνώμη μου ἔχει ἀνάλογη πνευματικὴ κατάσταση μὲ τὸν μακαριστὸ ὅσιο Γέροντα […]