29 °C Athens, GR
15/04/2024

Τελευταια Νέα
Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία Αποφάσεις Ιεράς Συνόδου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Λέρος: Το νησί που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές Χειροτονία Διακόνου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής στο Μπέρμιγχαμ Πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να γίνει απάντηση στο στεγαστικό ζήτημα Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Συνάντηση Νίκου Δένδια με ομογενείς στην Βοστώνη Μητροπολίτης Πειραιώς: «Καλούμαστε να υψώσουμε την πνευματική μας αντίσταση» Ιρανικά οπλισμένα με πυρομαχικά drones κατευθύνονται προς το Ισραήλ – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μέση Ανατολή Στη Κάλυμνο έφθασε η Τιμία Κάρα της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσευχήθηκε στον τόπο του μαρτυρίου του προκατόχου του Γρηγορίου του Ε´ Η νεροποντή δεν πτόησε τους Εύζωνες και τους ομογενείς στην Έπαρση Σημαίας Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης Οσία Γαβριηλία: Από την Ινδία στον Ουρανό – Στη Κάλυμνο η Τιμία Κάρα της Οσίας Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με νέους και υποψήφιους κληρικούς Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης διοργάνωσε δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Εκστρατεία ενημέρωσης για καρκίνο τραχήλου της μήτρας από ΠΑΣΥΚΑΦ

Εκστρατεία ενημέρωσης για καρκίνο τραχήλου της μήτρας από ΠΑΣΥΚΑΦ

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 19 / 2 / 2024 , 22:46 από news_room

Με στόχο τον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο ΠΑΣΥΚΑΦ ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης για τα συμπτώματα, τους παράγοντες κινδύνου και την αντιμετώπισή του.

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ ξεκίνησε το 2010 το πρόγραμμα πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το οποίο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Παιδιατρικής, της Γυναικολογικής, της Παγκύπριας Εταιρείας Κολποσκόπησης και Παθολογίας του Τραχήλου της Μήτρας, της Ογκολογικής Εταιρείας, της Δερματολογικής – Αφροδισιολογικής Εταιρείας και της MSD.

Υπερήφανος Υποστηρικτής του προγράμματος είναι η ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται μετά από μόλυνση από τον ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων, ο οποίος μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή. Πρόκειται για έναν τύπο καρκίνου που μπορεί εύκολα να διαγνωστεί μέσω του τεστ ΠΑΠ από πολύ αρχικό στάδιο, ενώ μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω του εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) κατά την εφηβική ηλικία.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η ανώμαλη αιμορραγία ενδιάμεσα του κύκλου της περιόδου ή μετά τη συμπλήρωσή του ή της εμμηνόπαυσης, η κακοσμία των κολπικών εκκρίσεων και η δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή.

Oι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, περιλαμβάνουν τη μόλυνση από τους υπότυπους 16 και 18 του ιού HPV, τον μεγάλο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων, την ανοσοκαταστολή, τον μεγάλο αριθμό τοκετών και το κάπνισμα.

Η συχνότητα του προληπτικού ελέγχου ΠΑΠ Τεστ μέσω του ΓεΣΥ για γυναίκες που δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα ή ιστορικό, έχει καθοριστεί όπως διενεργείται ανά δύο (2) χρόνια μέχρι την ηλικία των 65 ετών. Μία γυναίκα μπορεί να υποβληθεί στην εξέταση πριν από το πέρας των δύο χρόνων για προληπτικούς λόγους και εκτός ΓεΣΥ. Ο εμβολιασμός κατά του HPV προσφέρεται δωρεάν μέσω του ΓεΣΥ σε παιδιά (αγόρια και κορίτσια) ηλικίας από 11 ετών μέχρι 13 ετών και 364 ημερών.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχείου Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο 4ος σε συχνότητα καρκίνος στις γυναίκες με 28 νέα περιστατικά το 2020.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) τον Μάιο του 2018, απηύθυνε έκκληση για παγκόσμια δράση όσον αφορά στην εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καλώντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να ενωθούν υπό αυτό τον κοινό στόχο. Τον Αύγουστο του 2020 η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ενέκρινε την Παγκόσμια Στρατηγική για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ο Π.Ο.Υ. ανακοίνωσε ότι ο καρκίνος τραχήλου μήτρας θα έχει εξαλειφθεί ως παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας όταν όλες οι χώρες καταφέρουν να έχουν <4 περιστατικά/100.000 γυναίκες/έτος, κάτι που είναι εφικτό εντός του αιώνα εάν, μέσω μιας Παγκόσμιας 90-70-90 Στρατηγικής, επιτευχθούν μέχρι το 2030 οι εξής τρεις στόχοι:

90% των κοριτσιών <15 ετών να εμβολιαστούν πλήρως κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

70% των γυναικών να εξετασθούν προληπτικά με ένα τεστ υψηλής ακρίβειας (HPV test) σε ηλικία 35 ετών και ξανά σε ηλικία 45 ετών.

90% των γυναικών με (προ)καρκίνο τραχήλου μήτρας να τύχουν ενδεδειγμένης θεραπείας και υποστηρικτικής φροντίδας.

pasykaf.org/

Σχετικά Άρθρα

Κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία - Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

Κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία – Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 19 / 5 / 2023 , 0:48 από news_room Τα πυρά του εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Ανδρουλάκη έστρεψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στο Παλέ ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης και είπε πώς η Ν. Δ. έχει μία καθαρή πρόταση, ένα απολύτως κοστολογημένο […]

Το Διεθνές Σύστημα Μονάδων (SI) εμπλουτίστηκε για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια με νέα μετρικά προθήματα

Το Διεθνές Σύστημα Μονάδων (SI) εμπλουτίστηκε για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια με νέα μετρικά προθήματα

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 20 / 11 / 2022 , 8:31 από news_room Το Διεθνές Σύστημα Μονάδων ή Μετρικό Σύστημα (SI) εμπλουτίστηκε για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια με νέα μετρικά προθήματα που αφορούν τόσο τις πολύ μεγάλες όσο και τις πολύ μικρές μονάδες μέτρησης. Τα προθήματα ρόνα (ronna) και κουέτα (quetta) για τα πολύ μεγάλα […]