28 °C Athens, GR
13/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος επισκέφθηκε την κατασκήνωση του Αγίου Παύλου Δήμος Αθηναίων: Τριήμερος δωρεάν δερματολογικός έλεγχος σε τρία Δημοτικά Ιατρεία Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Πέρθης Χειροτονία νέου Ιεροδιακόνου στην Μητρόπολη Λέρου την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 Β. Σπανάκης: «Νέοι Πρότυποι Κανονισμοί Λειτουργίας για τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια» Επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιρλανδίας στην Κύπρο Επίσκεψη ρωμαιοκαθολικών φοιτητών-στελεχών του Βατικανού στην Ιερά Σύνοδο Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην επετειακή εκδήλωση: «50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο» Στα ύψη ο υδράργυρος την ερχόμενη εβδομάδα – Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας εγκαινίασε τον πρώτο Ι. Ναό του Αγίου Παϊσίου στην πέμπτη ήπειρο

H πρωτότυπη όπερα «El Greco» του Γιώργου Χατζηνάσιου για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

H πρωτότυπη όπερα «El Greco» του Γιώργου Χατζηνάσιου για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 31 / 1 / 2024 , 11:22 από news_room

Η πρωτότυπη όπερα «El Greco» του Γιώργου Χατζηνάσιου, του πολυδιάστατου δημοφιλούς συνθέτη που έχει συμπληρώσει πάνω από πενήντα χρόνια διαρκούς παρουσίας στην καλλιτεχνική ζωή του τόπου μας, ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τέσσερις μόνο παραστάσεις στις 13,15,17 και 20 Φεβρουαρίου (ώρα: 20.00). Σε αυτή τη νέα παραγωγή, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη ένα μουσικοσκηνικό θέαμα με ψηφιακές προβολές που μεταφέρουν τους θεατές στο εικαστικό σύμπαν του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Το έργο, το οποίο αφηγείται την πορεία του Γκρέκο από τη γενέτειρά του, την Κρήτη, στην Ιταλία και κατόπιν στην Ισπανία, παρουσιάζεται σε ιταλικό λιμπρέτο του Ηλία Λιαμή (με ελληνικούς υπέρτιτλους), με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τη Συμφωνική Ορχήστρα Novarte διευθύνει ο Νίκος Βασιλείου, ο οποίος έχει αναλάβει επίσης την ενορχήστρωση. Τη σκηνοθεσία και δραματουργία της παράστασης υπογράφει η Αγγέλα Σαρόγλου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Κωνσταντίνου Ζαμάνη. Τους φωτισμούς σχεδίασε η Στέλλα Κάλτσου, και τις προβολές o Βασίλης Κεχαγιάς. Συμμετέχει η Χορωδία Fons Musicalis (καλλιτεχνική διεύθυνση: Κωστής Κωνσταντάρας). Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Γκρέκο ερμηνεύει ο Dario Di Vietri. Λαμβάνουν μέρος οι λυρικοί τραγουδιστές: Ελένη Καλένος, Δημήτρης Τηλιακός, Deyan Vatchkov, Μαρίνος Ταρνανάς, Μαρισία Παπαλεξίου, Μιχάλης Ψύρρας, Νικόλας Μαραζιώτης, Ανδρέας Καραούλης.

Η παράσταση είναι μια χορηγία της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ με το πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας «ΔΕΗ ενεργώ» ενισχύει τον πολιτισμό. Στηρίζοντας ενεργά όλους και όσα μας οδηγούν στο μέλλον, η ΔΕΗ συνδέεται απόλυτα με την προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Γιατί τον πρώτο ρόλο για ένα καλύτερο μέλλον τον έχει πάντα ο πολιτισμός.

Η προπώληση έχει αρχίσει.

Λίγα λόγια για την όπερα «El Greco»
Η τρίπρακτη όπερα «El Greco» του Γιώργου Χατζηνάσιου αφηγείται την πορεία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, ο οποίος ξεκινά από την Κρήτη, διαβαίνει την Ιταλία και καταλήγει στην Ισπανία. Στο ταξίδι του αυτό, ο μεγάλος έλληνας ζωγράφος αναζητά πίσω από τις μορφές τη θεία πνοή, την κρυμμένη σε κάθε ύπαρξη, που επιθυμεί να ενωθεί ξανά με τον Δημιουργό.

Το έργο δεν είναι επουδενί ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ της ζωής του Γκρέκο. Είναι ένα έργο που πραγματεύεται την πορεία της αναζήτησης. Όχι μόνο του Γκρέκο αλλά και του κάθε καλλιτέχνη διαχρονικά. Γι’ αυτόν το λόγο, το χωροχρονικό γίγνεσθαι δεν είναι στεγανό, επιτρέποντας έτσι την «συνάντηση» του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου τόσο μ’ έναν άλλο μεγάλο Κρητικό, τον Νίκο Καζαντζάκη, όσο και με το όραμα του μυθικού Ικάρου ως προσωποποίηση της αναζήτησης της ελευθερίας και του εσωτερικού φωτός.

Δείτε το trailer της όπερας «El Greco» εδώ: https://youtu.be/Kl4ixq4Mxu8

«El Greco» Όπερα σε τρεις πράξεις

Συντελεστές
ΜΟΥΣΙΚΗ | Γιώργος Χατζηνάσιος
ΛΙΜΠΡΕΤΟ | Ηλίας Λιαμής
ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ – ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ | Νίκος Βασιλείου
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ – ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ | Αγγέλα Σαρόγλου
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ | Κωστής Κωνσταντάρας
ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ | Κωνσταντίνος Ζαμάνης
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ | Στέλλα Κάλτσου
VISUALS DESIGN | Βασίλης Κεχαγιάς

Οργάνωση Παραγωγής | Αστερία Σαμουελιάν
Project Manager | Στέλλα Παπαχριστοφόρου
Graphic Designer | Χάρης Μαχαίρας

Τους ρόλους ερμηνεύουν:
Dario Di Vietri                                  Ελ Γκρέκο
Ελένη Καλένος                                 Σοφία, Χερώνυμα δε λας Κουέβας
Deyan Vatchkov                               Mολίνο, Τιτσιάνο, Πατέρας της Χερώνυμα,
Μεγάλος Ιεροεξεταστής
Δημήτρης Τηλιακός                         Kαζαντζάκης, Ηγούμενος, Ιεροεξεταστής
Ray Chenez                                       Ίκαρος, Ιεροεξεταστής
Μαρίνος Ταρνανάς                          Μανωλιός
Μαρισία Παπαλεξίου                       Σιλβάνα
Μιχάλης Ψύρρας                              Πιέτρο, Ζωγράφος Β΄, Ιεροεξεταστής Β΄
Νικόλας Μαραζιώτης                       Ζωγράφος Α΄, Ιεροεξεταστής Α΄
Ανδρέας Καραούλης                       Αγγελιαφόρος του Μολίνο, Αγγελιαφόρος
του Πάπα, Αγγελιαφόρος της Ιεράς Εξέτασης

Συμφωνική Ορχήστρα Novarte

Χορωδία Fons Musicalis

Συμπαραγωγή | Apollonian Enterprises – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σχετικά Άρθρα

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 15 / 5 / 2024 , 14:54 από news_room Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Διακόνου Μιχαήλ Νικολάου Με Δοξολογία υποδέχθηκε η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο. Η Δοξολογία εψάλη στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος. Εκεί τον υποδέχθηκε ο οικείος Μητροπολίτης κ. […]

Σύνοδος G20 στη Ρώμη - Η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο των συζητήσεων

Σύνοδος G20 στη Ρώμη – Η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο των συζητήσεων

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 30 / 10 / 2021 , 17:56 από news_room Σύνοδος G20 στη Ρώμη – Η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο των συζητήσεων Θα συζητήσουν την αντιμετώπιση της covid-19, την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και κυρίως το κλίμα: οι ηγέτες της G20, των 20 μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως που συναντώνται από σήμερα στη Ρώμη θα καταφέρουν […]