30 °C Athens, GR
23/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Παρουσία του Μητροπολίτη Καλλινίκου η πανήγυρη της Αγίας Μαρίνας στη Κόρωνο Νάξου Η Ελλάδα γιορτάζει την Πανσέληνο με μουσική, θέατρο και ανοιχτά μνημεία Κύπρος: Η TechIsland Wildfire Initiative φέρνει νέα εργαλεία κατά των πυρκαγιών Μεταξύ πολέμου και επιβίωσης: Οι Υεμενίτες φοβούνται νέα ανθρωπιστική καταστροφή Ποδόσφαιρο Γυναικών: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το WAFCON 2026 Έφυγε η θρυλική Μαίρη Λίντα – Η πορεία μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας Προαγωγές επ’ ανδραγαθία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις Το επίσημο ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον Καναδά Κοινό μέτωπο Ελλάδας και Πορτογαλίας – Μητσοτάκης: Ελλάδα και Πορτογαλία ενισχύουν τη συνεργασία σε Άμυνα και Οικονομία Έκτακτη κινητοποίηση για τον καιρό – Ποιες περιοχές είναι σε RED CODE

Σερρών Θεολόγος: «Η Εκκλησία πάντοτε αληθεύει εν αγάπη»

Σερρών Θεολόγος: «Η Εκκλησία πάντοτε αληθεύει εν αγάπη»

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 18 / 1 / 2024 , 15:25 από news_room

Στον εορτάζοντα ιερό Ναό Αγ. Αθανασίου Νιγρίτης, ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, σήμερα, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024, ημέρα κατά την οποία η αγία ορθόδοξος Εκκλησία μας τιμά λειτουργικώς την σύναξη των εν αγίοις Πατέρων ημών Αθανασίου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας.

Στην πανυγηρική θ. Λειτουργία, παρέστησαν συμπροσευχητικώς εκτός των άλλων και η Δήμαρχος Βισαλτίας κ. Ε. Πλιάκου, εκπρόσωποι των λοιπών Αρχών του τόπου, καθώς και αντιπροσωπείες μαθητριών και μαθητών των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της περιοχής, οι οποίοι προσήλθαν από νωρίς το πρωΐ, συνοδευόμενοι από τους υπευθύνους εκπαιδευτικούς τους για να εκκλησιασθούν και να μεταλάβουν από το Ποτήριον της Ζωής.

Στον κατάμεστο από ευλαβείς χριστιανούς, ως είρηται ιερό Ναό, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος, με την εμπνευσμένη, από την προς Εβραίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου: «Μνημονεύετε τῶν ἡγουμένων ὑμῶν, οἵτινες ἐλάλησαν ὑμῖν τόν λόγον τοῦ Θεοῦ, ὧν ἀναθεωροῦντες τήν ἔκβασιν τῆς ἀναστροφῆς μιμεῖσθε τήν πίστιν» (Εβρ. 13,7), θαυμασία, δυναμικωτάτη και επίκαιρη ομιλία του, οικοδόμησε και ενεθάρυνε όλους τους εκκλησιασθέντες, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Μας ηξίωσε, αγαπητοί μου αδελφοί, το έλεος του αγίου Θεού, να συναχθούμε και πάλιν στο Πανάγιο Όνομά Του, στην ευχαριστιακή αυτή λειτουργική Σύναξη της Εκκλησίας μας, δια της οποίας φανερούται και βιούται, στον συγκεκριμένο μάλιστα τόπο και χρόνο, το αγιώτατο μυστήριο του Χριστού.

Ζώντας μέσα στην αγία Εκκλησία του Χριστού, ως μέλη του Παναγίου Σώματός Του, κατά την διάρκεια μάλιστα της θ. Λειτουργίας, όλα τα σωτηριώδη γεγονότα της θ. Οικονομίας, ως ένα δυναμικό παρόν, αντλούμε ως από ακένωτη και αθάνατη πηγή, δύναμη, έμπνευση, φωτισμό, ευλογία, αγιασμό, αποκτούμε δηλαδή εμπειρία παραδείσιας ζωής για την οποία ηγωνίσθησαν και τώρα απολαμβάνουν οι άγιοι της πίστεώς μας, ως οι σήμερον λαμπρώς εορταζόμενοι Άγιοι Αθανάσιος και Κύριλλος, Πατριάρχες Αλεξανδρείας, οι μεγάλοι αυτοί Πατέρες της Εκκλησίας μας.

Κατ’ απόλυτον έννοιαν, Πατέρας καλείται και είναι ασφαλώς μόνον ο Θεός, ο Οποίος ως Δημιουργός του σύμπαντος κόσμου, έπλασε, συντηρεί, προνοεί για όλα τα  δημιουργήματά Του, αλλά και διά του μυστηρίου της ενσάρκου Οικονομίας Του αναπλάθει, αναγεννά, αναβιβάζει στο ύψος της θεότητος τον άνθρωπο.

Κατά σχετικήν όμως έννοιαν, η Εκκλησία μας, που είναι ο Ίδιος ο Χριστός παρατεινόμενος στους ατελεύτητους αιώνες, ονομάζει και τιμά ως πατέρες πνευματικούς  και τους κληρικούς Της, οι οποίοι διακονούν το χάρισμα  της πνευματικής πατρότητος εν αναφορά βεβαίως πάντοτε προς τον Δεσπότη Χριστό.

Οι αξιοσέβαστοι  κληρικοί μας, Επίσκοποι και πρεσβύτεροι της Εκκλησίας μας  συνεργούν στην αναγέννηση και αναδημιουργία του ανθρώπου δια του μυστηρίου του ιερού Βαπτίσματος, δια του  οποίου γεννιόμαστε πραγματικώς στην αιώνιο ζωή και πολιτογραφούμεθα ως ουρανοπολίτες, παιδιά του Θεού, κληρονόμοι της Βασιλείας Του και συγκληρονόμοι Ιησού Χριστού.

Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας τρέφουν πνευματικώς τον λαόν του Θεού δια του θείου κηρύγματος και της μελέτης  του ιερού Ευαγγελίου και των πατερικών κειμένων, κυρίως όμως, δια  των ιερών μυστηρίων, με πρώτιστο αυτό της θ. Ευχαριστίας, δια του οποίου γινόμεθα μέτοχοι θείας φύσεως, σύσσωμοι και σύναιμοι με τον Δεσπότη και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό, τον Ένα και μόνον Σωτήρα του κόσμου.

Οι πνευματικοί Πατέρες μας, υπηρετώντας με αφοσίωση και γενναιότητα το αίσθημα της πνευματικής εστιότητος και ασφάλειας, προφυλάσσουν τα λογικά προβάτια του Κυρίου, το πλήρωμα της Εκκλησίας μας από τους πνευματικούς κινδύνους, την λύμη των αιρέσεων, από ετεροδιδασκαλίες  που αποιεροποιούν και φτωχαίνουν τον άνθρωπο.

Η Εκκλησία μας ως φιλόστοργη ‘’αγκαλιά’’, κοινωνία αληθείας και στερρό θεμέλιο της ζωής μας διά των αγίων Πατέρων περιθάλπει όλους τους ανθρώπους, αληθεύουσα πάντοτε εν αγάπη.
Όπως ο σήμερον εορταζόμενος Άγιος Αθανάσιος, ο και προστάτης και έφορος της ευλογημένης αυτής ενορίας, ο οποίος έζησε πολλά χρόνια εν διωγμώ, σε καιρούς σκληρούς, όπου η πίστις στον Χριστό εδοκιμάζετο από την δριμύτητα της αντιθέου αρειανικής αιρέσεως, έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία της Εκκλησίας ως “στύλος” ακλόνητος ορθοδοξίας και ορθοπραξίας, ομολογώντας με θάρρος, αφόβως και με πνευματική ανδρεία τον Χριστό και την ορθή πίστη σ’ Εκείνον. Έτσι είναι οι Άγιοι του Θεού σε κάθε εποχή!

Φώτα ολόλαμπρα μέσα στο ψηλαφητό σκοτάδι. Άνθη ευωδιάζοντα Παράδεισο σε καιρούς χειμώνος. Μαρτυρία Ιησού Χριστού σε χρόνους πικρίας και κακοδοξιών κάθε λογής. Ομολογούν τον Χριστό και διατηρούν στην ψυχή τους με την χάρη Του, την αφοβία και την ειρήνη Του, που αποτελούν πολυτίμητα δώρα Του.

Προμαχούν και αγωνίζονται υπέρ της αληθείας, που σώζει και αγιάζει τον άνθρωπο, υπέρ της Εκκλησίας Του, που είναι κιβωτός σωτηρίας για τον άνθρωπο.  Σ’ αυτούς προστρέχουμε, τους μεγαλυτέρους αδελφούς μας, εκζητούντες, δι’ αυτών, το μέγα έλεος του Θεού. Από αυτούς εμπνεόμεθα, την σκέπη και την προστασία τους επικαλούμεθα.

Έχουμε φίλους πιστούς και αδελφούς φιλοστόργους, πρεσβευτές ακοιμήτους στον ουρανό, αξεπέραστα πρότυπα χριστοζωής, συνοδοιπόρους συνεπείς στον αγώνα της ζωής μας, τους ενδόξους αγίους Πατέρες μας, αναστήματα τίμια της μητέρας Εκκλησίας των οποίων η χάρις, είθε να μας σκεπάζει όλους».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, επικαλέσθηκε πατρικώς την κραταιά προστασία και σκέπη του Αγ. Αθανασίου, στον άγοντα τα ονοματήριά του, Πρόεδρο του Εκκλ. Συμβουλίου του ιερού Ναού Αγ. Αθανασίου Νιγρίτης, αιδεσιμολ. Σταυρ. Οικονόμο π. Αθανάσιο Τσιανακά, που μαζί με τους καλούς του συνεργάτες εργάζεται φιλοτίμως για την πνευματική προκοπή του ευσεβούς λαού της φιλοπροόδου αυτής ενορίας.
 

Σχετικά Άρθρα

Υψηλή τιμή προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο απο την Ακαδημία Πολιτικών Επιστημών του Ινστιτούτου Γαλλίας

Υψηλή τιμή προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο απο την Ακαδημία Πολιτικών Επιστημών του Ινστιτούτου Γαλλίας

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 27 / 3 / 2025 , 10:50 από news_room Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι τήν 17ην Μαρτίου (2025) ἡ Ἀκαδημία Ἠθικῶν καί Πολιτικῶν Ἐπιστημῶν τοῦ Ἰνστιτούτου τῆς Γαλλίας ἐξέλεξε τήν Α.Θ.Παναγιότητα τόν Οἰκουμενικόν Πατριάρχην ἑταῖρον ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ εἰς τήν κενήν ἕδραν τήν ὁποίαν κατεῖχεν ὁ ἀείμνηστος Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ´ (Joseph Ratzinger), ὁ ὁποῖος εἶχε […]

Η δικαιοσύνη στο Μεξικό ζήτησε χθες Παρασκευή τη σύλληψη 20 αξιωματικών του στρατού και 44 αστυνομικών, οι οποίοι πιστεύεται ότι ενεπλάκησαν στην εξαφάνιση 43 φοιτητών το 2014 στην Αγιοτσινάπα, ανακοίνωσε η εισαγγελία. Αυτοί οι 64 αστυνομικοί και στρατιωτικοί αναζητούνται για «οργανωμένο έγκλημα, αναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανιστήρια, ανθρωποκτονίες και αδικήματα εναντίον της δικαιοσύνης», διευκρίνισε η εισαγγελία. Οι ταυτότητες και ο βαθμός τους δεν έχουν ανακοινωθεί. Παράλληλα η εισαγγελία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για 14 μέλη του καρτέλ ναρκωτικών Guerreros Unidos. Λίγες ώρες νωρίτερα συνελήφθη για την ίδια υπόθεση ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Μεξικού, ο Χεσούς Μουρίγιο Καράμ. Ο Μουρίγιο Καράμ διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης από το 2012 έως το 2015 επί προεδρίας του Ενρίκε Πένια Νιέτο. Εκείνη την περίοδο επέβλεψε την έρευνα για την υπόθεση της εξαφάνισης 43 φοιτητών από τη σχολή δασκάλων Αγιοτσινάπα στη νοτιοδυτική πολιτεία Γκερέρο. Ο Μουρίγιο Καράμ ήταν επίσης σημαντικό στέλεχος του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), το οποίο βρισκόταν στην εξουσία στο Μεξικό αδιάλειπτα για 71 χρόνια, ως το 2000. Πρόκειται για τον πλέον υψηλόβαθμο αξιωματούχο που έχει συλληφθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο των ερευνών για την εξαφάνιση των 43 φοιτητών, οι οποίες ξεκίνησαν από την αρχή το 2019 αφού εξελέγη στην προεδρία του Μεξικού ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά τη δημοσιοποίηση την Πέμπτη επίσημης έκθεσης, η οποία χαρακτήρισε την υπόθεση «κρατικό έγκλημα». Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος ίδρυσε την «Επιτροπή για την Αλήθεια για την Αγιοτσινάπα» με στόχο να χυθεί φως στην υπόθεση, ζήτησε χθες «να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι», στρατιώτες και αστυνομικοί, που εμπλέκονται στην εξαφάνιση των 43 φοιτητών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής για την Αλήθεια για την Αγιοτσινάπα, τον υφυπουργό Εσωτερικών Αλεχάντρο Ενσίνας, αυτοί οι αστυνομικοί και στρατιωτικοί «μέσω των πράξεών τους, των παραλείψεών τους ή της συμμετοχής τους επέτρεψαν την εξαφάνιση και την εκτέλεση των φοιτητών καθώς και τους φόνους άλλων έξι ανθρώπων» από το καρτέλ ναρκωτικών Guerreros Unidos. «Η δημοσιοποίηση αυτής της φρικτής και απάνθρωπης κατάστασης και παράλληλα η τιμωρία των υπευθύνων επιτρέπει να μην επαναληφθούν αυτά τα επονείδιστα γεγονότα» και «ενισχύει τους θεσμούς», δήλωσε ο Λόπες Ομπραδόρ. «Αυτό που αποδυναμώνει έναν θεσμό είναι ότι δεν ενεργεί βάσει της αλήθειας και ότι υπάρχει διαφθορά, ατιμωρησία», πρόσθεσε. Παράλληλα ο Λόπες Ομπραδόρ τόνισε ότι θα εξακολουθήσει να ζητεί από το Ισραήλ την έκδοση του πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας εγκληματικών ερευνών, του Τόμας Σερόν. Ο Σερόν, που κατηγορείται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση της Αγιοτσινάπα, αν και ο ίδιος επιμένει στην αθωότητά του, έχει καταφύγει στο Ισραήλ όπου έχει ζητήσει να του χορηγηθεί άσυλο. Ήδη στα τέλη Μαρτίου ο Λόπες Ομπραδόρ είχε αποκαλύψει ότι ερευνώνται αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, τους οποίους βαραίνουν υποψίες ότι παραποίησαν αποδεικτικά στοιχεία. Ωστόσο είχε αρνηθεί ότι οι μεξικανικές αρχές αποκρύπτουν σημαντικές πληροφορίες για την υπόθεση. Τη νύχτα της 26ης προς την 27η Σεπτεμβρίου 2014, ομάδα φοιτητών της σχολής δασκάλων στην Αγιοτσινάπα πήγαν στην κοντινή πόλη Ιγουάλα (πολιτεία Γκερέρο, νότια) με σκοπό να «επιτάξουν» λεωφορεία για να πάνε στην πρωτεύουσα, όπου ήθελαν να συμμετάσχουν σε διαδήλωση. Σύμφωνα με την αρχική έρευνα η οποία διεξήχθη υπό τον Μουρίγιο Καράμ, οι 43 νέοι συνελήφθησαν από αστυνομικούς, που συνεργάζονταν με το καρτέλ των ναρκωτικών Guerreros Unidos («Ενωμένοι Πολεμιστές»), κατόπιν τουφεκίστηκαν και τα πτώματά τους απανθρακώθηκαν, επειδή νόμιζαν πως ήταν μέλη αντίπαλης συμμορίας. Οι οικογένειες των θυμάτων καθώς και ανεξάρτητοι ειδικοί απορρίπτουν αυτή την εκδοχή, η οποία δεν αποδίδει καμία ευθύνη στους στρατιωτικούς. Σχεδόν οκτώ χρόνια αργότερα, έχουν αναγνωριστεί τα λείψανα τριών από τα θύματα. Άλλη επιτροπή, η Διαπειθαρχική Ομάδα Ανεξάρτητων Ειδικών, που συστήθηκε έπειτα από συμφωνία της κυβέρνησης Πένια Νιέτο και της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστήριξε ότι στρατιωτικοί παραποίησαν στοιχεία τα οποία βρήκαν στη χωματερή όπου κάηκαν τα πτώματα των φοιτητών.

Μεξικό: Εντάλματα σύλληψης 64 στρατιωτικών και αστυνομικών για την εμπλοκή τους στην εξαφάνιση 43 φοιτητών

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 24 / 8 / 2022 , 17:31 από news_room Η δικαιοσύνη στο Μεξικό ζήτησε χθες Παρασκευή τη σύλληψη 20 αξιωματικών του στρατού και 44 αστυνομικών, οι οποίοι πιστεύεται ότι ενεπλάκησαν στην εξαφάνιση 43 φοιτητών το 2014 στην Αγιοτσινάπα, ανακοίνωσε η εισαγγελία. Αυτοί οι 64 αστυνομικοί και στρατιωτικοί αναζητούνται για «οργανωμένο έγκλημα, αναγκαστικές εξαφανίσεις, […]